Vynikajúce recepty na nemecký eintopf, ktorý vám ušetrí veľa drahocenného času. Inšpirujte sa!

Ak milujete jednoduché a rýchle varenie, potom sú recepty na eintopf z jedného hrnca určené práve pre vás.

Čím viac ingrediencií bude obsahovať vaša chladnička či špajza, tým lepšie tento lahodný pokrm bude.

Má skvelú chuť, obsahuje len tie najlepšie suroviny a zvládne ho pripraviť aj ten, kto v kuchyni nepatrí práve medzi TOP kuchárov.

Prekvapte svojich blízkych, kamarátov aj kolegov v práci a nachystajte im hostinu, za ktorú vás budú nosiť na rukách.

Jednoduchý nemecký eintopf

Pokrmy z jedného hrnca sú v dnešnej dobe veľmi vítaným spestrením jedálnička, pretože ušetria veľa času aj riadu. Stačí totiž všetky suroviny tak povediac nahádzať do jedného kusu riadu a máte postarané.

Vhodný recept zaistí kombináciu tých správnych surovín pre čo najlepšiu chuť. My sme pre vás vybrali variant s klobásou, ale ide to aj s mäsom (viď. foto) No, a ak fandíte výdatným pokrmom, omrknite recepty na perkelt .

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 2 veľké cibule
  • 40 g masla
  • 1 pohár/plechovka kyslej kapusty
  • 3/4 l kuracieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 600 g klobásy (nemecké, maďarské atď.)
  • 1 väčšia mrkva
  • 100 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 polievková lyžica horčica
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky celej rasce
  • 1 – 2 lyžičky hnedého cukru
  • 1 hrsť pažítky

Postup:

  • Zemiaky olúpeme a rozkrájame na stredne veľké kocky. Nesmú byť veľmi drobné, inak sa rozvarí.
  • Cibuľu s mrkvou očistíme a nakrájame na malé kúsky.
  • Maslo rozohrejeme v hrnci, vhodíme naň zemiaky s cibuľou aj cibuľou a zhruba 10 minút restujeme.
  • Pridáme kyslú kapustu, prilejeme vývar a necháme 10 minút prevariť na strednú teplotu.
  • Medzitým si pripravíme na vedľajšiu platničku panvicu, rozohrejeme v nej olej a dáme naň opiecť na šikmé plátky nakrájanej klobásy s hrúbkou cca 0,5 cm.
  • Smotanu zmiešame s horčicou a primiešame do vývaru.
  • Osolíme podľa chuti, pridáme mleté čierne korenie, rascu, bobkový list a necháme 3 – 4 minútky povariť.
  • Nakoniec pridáme opečené klobásy, najemno nasekanú pažítku.
  • Odstavíme a môžeme podávať.
Klobásový guláš z jedného hrnca so zeleninou a zemiakmi.
Zdroj: https://gingerandseasalt.com

Nemecký šošovkový guláš z jedného hrnca

Lahodne pikantný, chutný, a pritom jednoduchý ako facka. Presne taký je tento vynikajúci pokrm, ktorý si zamilujete už od prvého ochutnania. Pre niekoho možno trochu hustý, ale verte, že práve to z neho robí skutočnú lahôdku.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka zelenej alebo hnedej šošovky
  • 6 hrnčekov) hovädzieho alebo kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 veľké stonky zeleru
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu)
  • 3/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička slnečnicového oleja
  • 3 údené klobásy alebo iné údené klobásy (v prípade potreby bezlepkové)
  • 2 stredné cibule nakrájané na krúžky
  • 1 polievková lyžica medu
  • 3 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

  • Šošovku dôkladne prepláchneme v site a potom ju namočíme zakrytú niekoľkými centimetrami vody minimálne na 2 hodiny alebo lepšie až na 8 hodín.
  • Namočenú šošovku precedíme a zmiešame ju s vývarom vo veľkom hrnci.
  • Privedieme do varu, potom znížime teplotu a bez pokrievky varíme cca 15 až 20 minút, až bude šošovka mäkká a kašovitá. To zistíme ochutnávkou alebo stlačením šošovky medzi prstami, ale musíme dať pozor, aby nedošlo k obareniu prstov.
  • Zatiaľ čo sa šošovka varí, ošúpeme si mrkvu a nastrúhame najemno, zatiaľ čo zeler nakrájame na drobné kúsky.
  • Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky o veľkosti 1–2 cm. Zeleninu pridáme k šošovke, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom.
  • Zeleninu so šošovkou privedieme späť do varu, znížime teplotu a varíme odkryté ešte ďalších 10 minút. Dôležité je, aby bola všetka zelenina ponorená pod vriacim vývarom.
  • Zatiaľ čo sa zelenina dusí, rozpálime panvicu s olejom. Nakrájame klobásu na plátky a potom ju opečieme na oleji z oboch strán dozlatista. Plátky párkov vyberieme na tanier a tuk z klobás necháme na panvici.
  • Pridáme na panvicu nakrájanú cibuľu a restujeme, kým neskaramelizuje a nezíska zlatohnedý nádych. Pridáme niekoľko lyžíc vody, aby sa uvoľnili opečené kúsky z klobások, a pokračujeme vo varení cibule, kým nezozlátne a voda sa neodparí.
  • Keď je zelenina mäkká, pridáme do šošovky med, červený vínny ocot a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Dochutíme korením a podľa potreby dosolíme. Do hrnca pridáme klobásy aj skaramelizovanú cibuľu, a ešte raz jemne premiešame.
  • Ako príloha je ideálny chrumkavý čerstvý chlieb a tiež dobre vychladené pivo.
Sladkokyslá šošovka eintopf v nemeckom štýle z jedného hrnca.
Zdroj: https://www.kitchenfrau.com

Bravčové z jedného hrnca

Dusené pokrmy sú vhodné nielen na chladné zimné mesiace, ale svojím spôsobom po celý rok. Zelenina sa dá použiť nielen podľa receptu, ale pokojne na základe sezóny. Môžete tak mať v každom ročnom období úplne iný obsah zeleniny.

Ingrediencie:

  • 300 g chudého bravčového mäsa
  • 100 g póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 120 g brokolice
  • 100 h cukety
  • 150 g tekvica hokkaido
  • 200 g šampiňónov
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky oregana
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky rasce
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 1 hrsť petržlenovej vňate na ozdobu

Postup:

  • Bravčové mäso nakrájame na veľké kocky alebo rezančeky a orestujeme na troške oleja v hrnci.
  • Po pár minútach pridáme nadrobno nakrájaný pór a cesnak nasekaný na tenké plátky.
  • Prihodíme k mäsu do hrnca a za občasného miešania necháme variť.
  • Ostatnú zeleninu nakrájame na hrubé kúsky a krátko orestujeme.
  • Zalejeme bielym vínom, pridáme bobkové listy a zeleninový vývar.
  • Vmiešame paradajkový pretlak a prihodíme všetko korenie.
  • Za občasného premiešania necháme eintopf variť asi 30-40 minút a potom znova dochutíme.
  • Podávajte posypané trochou petržlenovej vňate.
  • Ako príloha je perfektný opečený chlieb s maslom a cesnakom.
Dusené bravčové mäso so zeleninou a vybraným korením.
Zdroj: https://www.issgesund.at

Tip: Skvelou prílohou pre takmer každý eintopf je chrumkavé pečivo, alebo si vyskúšajte recepty na domáci chlieb .

Čo je Eintopf?

Toto tradičné jedlo, ktoré máme do značnej miery späté najmä s Nemeckom, patrí k vôbec najobľúbenejším. Zásadné je, že sa všetky suroviny tak povediac nahádžu do jedného hrnca, vďaka čomu sa ich chuť i aróma navzájom prepoja. Výsledný pokrm tak má charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť.

Je dobré spomenúť, že tento druh pokrmu nájdeme aj v iných krajinách, ako je napríklad Poľsko, Francúzsko či dokonca USA. V podstate je to veľmi hustá polievka, aj keď niekto tak hovorí aj gulášu a iným jedlám tohto štýlu. Dá sa povedať, že na prvý pohľad pripomína zemiačiku, ale s tým rozdielom, že sa môžu rôzne obmieňať suroviny, či už ide o zeleninu alebo mäso.

Čo tvorí základ?

Každý eintopf je niečím jedinečný a záleží iba na nás, či použijeme mäso alebo len údeniny. Aké druhy mäsa sú vhodné?

  • Hovädzie
  • Bravčové
  • Kuracie
  • Morčacie
  • Králičie

Pokiaľ nemáte mäso, je možné použiť rôzne údeniny, ako sú špekáčiky, klobásy, ale tiež napríklad párky a podobne.

Zelenina a ostatné

Vhodná je najmä pevnejšia zelenina, ktorá sa hneď nerozvarí. Sem patrí najmä koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen, ale aj ďalšie druhy. Pre väčšiu výdatnosť pokrmu sa pridávajú fazuľa, zemiaky a niekedy aj ryža. Samozrejmosťou sú aj rôzne bylinky, bežné aj netradičné korenie av neposlednom rade aj kvalitný vývar, ktorý môže byť domáci, ale aj kupovaný.

Musíme počítať s tým, že pri príprave eintopfu síce nebudeme potrebovať toľko kusov riadu, ale zase budeme veľa lúpať, čistiť, krájať, kosiť, skrátka venovať viac času príprave surovín ako samotnému vareniu. Veľakrát sa dá také jedlo pripraviť behom 30 minút, pričom príprava zeleniny a všetkého ostatného nám môže pokojne zabrať aj viac ako hodinu.

Príprava

Vo väčšine prípadov sa pripravuje v hrnci, ale mnohí využívajú veľké panvice, pokojne aj Wok, kde je príprava oveľa rýchlejšia. Pokiaľ patríte k tým kuchárkam či kuchárom, ktorí neradi strážia to, čo varí, potom je pre vás ideálny pomalý spôsob varenia v tzv. pomalom hrnci alebo sa dá použiť aj tlakový hrniec. Oboje má svoje pozitíva.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.