Vôňa našich receptov na gulášovú polievku z bravčového mäsa vám zamotá hlavu.
Plný hrniec tejto dobroty zmizne v jedinom okamihu ani nebudete vedieť ako!
Až tak je výborná!
Ochutnajte ju a presvedčte sa na vlastné chuťové bunky.
Gulášová polievka z bravčového mäsa
Tento recept na domácu maďarskú gulášovú polievku je dokonalý na prípravu klasickej polievky do studeného počasia, ktorá je výdatná, plná chuti a jednoduchá na prípravu!
Čo budeme potrebovať
- 6 plátkov slaniny (nakrájané)
- soľ
- korenie
- 900 g duseného bravčového mäsa
- 2 stredné cibule (nakrájané na kocky)
- 3 stredné mrkvy (nakrájané)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 3 lyžice maďarskej údené papriky
- 1 fľaša čierneho piva
- 3 lyžice múky
- 950 ml hovädzieho vývaru izbovej teploty
- 250 g pasírovaných paradajok (jemných)
- 120 g nakladanej pečenej červenej papriky (nakrájanej alebo obyčajnej pečenej červenej papriky z pohára, plus 1 lyžica bieleho vínneho octu)
- 4-5 stredných zemiakov (so šupkou, nakrájané na kúsky)
- kyslá smotana a čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Zahrejte veľký hrniec na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájanú slaninu a opekajte, kým nebude takmer chrumkavá, a vyberte ju na tanier vyložený kuchynskou papierovou utierkou.
- V hrnci ponechajte aspoň 3 lyžice tuku zo slaniny.
- Bravčové kocky osolíme, okoreníme a pridáme na rozpálený hrniec a zo všetkých strán ich opečieme.
- Opečené kocky bravčového mäsa vyberte na tanier so slaninou a do hrnca pridajte cibuľu, mrkvu, cesnak a papriku.
- Zeleninu restujte, kým cibuľa nie je mäkká a priesvitná a mrkva nezačína mäknúť.
- Pridajte pivo a všetko spolu premiešajte.
- Keď sa pivo trochu zredukuje, pridajte slaninu a bravčové mäso späť do hrnca a všetko premiešajte.
- Oddeľte asi 1/3 vývaru a vidličkou do neho vmiešajte múku, kým sa múka nerozpustí.
- Pridajte túto zmes do hrnca spolu so zvyškom vývaru a paradajkovou omáčkou.
- Do hrnca pridajte nakladanú pečenú červenú papriku a zemiaky a všetko spolu dobre premiešajte.
- Znížte teplotu a nechajte guláš variť asi 35-45 minút (alebo aj dlhšie, ak máte čas tak 2-3 hodiny), za stáleho miešania, kým nie sú zemiaky uvarené a guláš mierne nezhustne.
- Podávajte horúce s kopčekom kyslej smotany a trochou nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, s chrumkavým chlebom na namáčanie.
K tomuto receptu na gulášovú polievku s bravčovým mäsom je ideálne čerstvé pečivo na prikusovanie. Najjednoduchšie je si ho upiecť v domácej pekárni , ktorú si môžete zaobstarať, vďaka našej recenzii a rovno si v nej upiecť najlepšie recepty pre domácu pekáreň .

Gulášová polievka s mletým bravčovým mäsom
Začína sa ochladzovať, a tak je čas na gulášovú polievku s mletým hovädzím mäsom. Tento recept je upokojujúce a uspokojujúce, ideálne pre chladné zimy. Rovnako akotieto výdatné polievky do sychravého počasia.
Čo budeme potrebovať
- 200 g cibule (nakrájaná nahrubo)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný)
- 15 g masla alebo oleja
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 3 papriky (odstránené stopky a semienka, nakrájané na krátke prúžky – pokiaľ možno 3 rôzne farby)
- 100 g zeleru (nakrájaného)
- 50 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžica mletej údenej papriky
- 2 lyžice múky
- 400 g nakrájaných paradajok z konzervy
- 1 l vody
- 2 kocky hovädzieho bujónu
- soľ
- korenie
- 6 lyžíc gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
Postup
- V hrnci na strednú teplotu rozohrejte maslo alebo olej a pridajte cibuľu a cesnak.
- Vymažte 2–3 minúty.
- Pridajte mleté bravčové mäso a opekajte, kým mäso z väčšej časti nezhnedne.
- Pridajte papriku a zeler a opekajte 3-4 minúty. Pridajte paradajky a premiešajte.
- Na zmes zeleniny a bravčového mäsa prisypte mletú údenú papriku a múku a premiešajte.
- Vymažte asi minútu.
- Pridajte paradajky, vodu a bujón a všetko priveďte do varu.
- Priklopte pokrievkou a znížte na miernu teplotu a varte 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Skontrolujte chuť av prípade potreby dosoľte a okoreňte.
- Podávajte gulášovú polievku horúcu, s kopčekom gréckeho jogurtu.

Objavte podobné tipy
Maďarská polievka s bravčovým mäsom a zemiakmi
Takýto recept na gulášovú polievku s bravčovým mäsom krásne prevonia celý váš dom av zime je ideálny na zahriatie zmrznutého tela, ale aj skvelým pomocníkom pri prechladnutí. Tento druh pokrmu sa v Rumunsku vždy nazýva „tocana“ alebo lepšie „tocana de…“, čo znamená „guláš z…“ a bodky môžu byť naplnené akýmkoľvek druhom mäsa alebo zeleniny, na ktorý si spomeniete. Náš je doplnený bravčovým a zemiakmi a je naozaj fantastický. Napríklad ako predjedlo pred nejakým týmto receptom na rýchly obed .
Čo budeme potrebovať
- 500 g bravčového mäsa (napr. celé bravčové stehno)
- 1 lyžica masti
- 500 g cibule
- 200 g mrkvy
- 3-4 bobkové listy
- 1 ½ lyžičky sladkej papriky
- ½ lyžičky pálivej papriky (nie údené)
- ½ lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 250 ml vývaru
- 250 ml horúcej vody
- 500 g zemiakov
- 2 červené papriky
- jemná morská soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Bravčové mäso nakrájajte na malé kocky.
- Asi 1/3 masti alebo oleja rozohrejte vo veľkom hrnci.
- Smažte bravčové mäso, kým nezhnedne, to by malo trvať asi 7-8 minút na dávku.
- Hrniec nepreplňujte a medzi jednotlivými dávkami pridajte viac tuku.
- Na cibuľu si schovajte malé množstvo tuku.
- Vyberte mäso z hrnca a pridajte zvyšnú masť alebo olej, cibuľu a mrkvu.
- Varte, kým cibuľa nezmäkne a nebude pekne sfarbená a mäkká, asi 5-6 minút.
- Pridajte bobkové listy, oba druhy mletej papriky a sušené bylinky.
- Dobre miešajte.
- Bravčové kocky vráťte do hrnca.
- Pridajte vývar a horúcu vodu. Hrniec prikryjeme, privedieme do varu, stiahnite teplotu a duste asi 20 minút.
- Medzitým ošúpte a nakrájajte zemiaky na väčšie kúsky.
- Papriky nakrájajte na plátky.
- Oboje pridajte do hrnca, zakryte a pokračujte vo varení bravčového mäsa asi 45–50 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké a mäso sa nerozpadá.
- Nezabudnite z času na čas gulášovú polievku s bravčovým mäsom zamiešať a pridať malé množstvo vody, pokiaľ sa vám zdá, že je príliš hustá.
- Pokiaľ mäso nie je dostatočne mäkké, predĺžte dobu varenia a kontrolujte každých päť minút, kým sa nerozpadá.
- Chuť dolaďte čerstvo mletým čiernym korením a prípadne dosoľte.

Druhy papriky a ako ich používať
V tomto sladkom, dymovom a aromatickom korení je viac ako si myslíme. Existujú rôzne odrody s rôznym pôvodom a chuťovými profilmi.
Paprika sa vyrába zo sušených paprík. Odtiaľ pochádza jej červeno-oranžová farba, ale ako viete, to, že sú dve papriky červenej, nemusí nutne znamenať, že chutia rovnako. Paprika sa líši v chuti podľa toho, aké druhy paprík sa sušia a drví.
Korenie sa môže pohybovať od jemného po pikantné, trochu sladké až po 100% pikantné. Tu sú najčastejšie typy, s ktorými sa stretnete:
Klasická červená paprika
Paprika, ktorú vidíte v obchode s potravinami, tá na ktorej je napísané „Paprika“. Obyčajná paprika má najmenej výraznú chuť, ponúka nízku intenzitu korenistej chuti bez veľkej pikantnosti alebo sladkosti. O čo tu ide je farba a nie chuť. Najlepšie použitie je na oživenie kurčaťa, hummusu, vajec, zemiakov alebo ryže.
Maďarská paprika
Ak chcete vedieť o pravej láske k paprike porozprávajte sa s Maďarmi. Je to obľúbené korenie a základ maďarského národného jedla – guláša. Maďarská paprika sa tradične dodáva v ôsmich rôznych chuťových profiloch, od jemnej a jasne červenej až po pikantnú, štipľavú a svetlo oranžovú. Najbežnejšia je jasne červená odroda zvaná édesnemes, ktorá má štipľavú korenistú chuť a sladkosť. S najväčšou pravdepodobnosťou ju uvidíte označenú ako „Sladká maďarská paprika“.
Španielska paprika
Španielska paprika, často označovaná ako „pimentón“, sa bežne vyrába s údenou paprikou, ktorá, ako pravdepodobne viete, prináša na stôl hlbšiu, dymovú chuť. Úroveň pálivosti a sladkosti španielskej papriky sa líši v závislosti od použitej zmesi paprík. V obchode s korením môžete vidieť odrody dulce (sladké), agrodulce (horkosladké) alebo picante (pálivé). A keď robíme niečo ako paella, je to presne to, čo hľadáme.