5 vynikajúcich polievok s držkami ako ich nepoznáte. Vyskúšajte ich!

Hľadáte recepty na držkové polievky? Tak to ste tu správne.

Niektorí ich milujú a niektorí neznáša, pravdou ale je že držky sú obľúbené po celom svete.

Dneska si ukážeme ako klasické recepty, tak aj tie zo sveta a nakoniec aj stále obľúbenejší vegetariánsky recept z hlivy ustricovej.

Klasická držková polievka

Ukážeme si recept na klasickú a tradičnú českú držkovú polievku ako ju poznáte z krčiem a reštaurácií. Skvele chutí s čerstvým chlebom.

Ingrediencie

  • 0.5kg očistených držiek
  • 6 šálok vody
  • 4 lyžice oleja
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica mletej papriky
  • 1 lyžička majoránky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ korenie
  • 1 cibuľa

Postup

  1. Držky uvaríme vo vode domäkka, zaberie nám to asi hodinu. Potom ich vyberieme z vody, nakrájame na prúžky a vrátime späť do vody.
  2. Medzitým si na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu nakrájanú na kocky a zaprášime múkou.
  3. Akonáhle nám múka s cibuľou zhnednú tak pridáme mletú papriku a premiešame. Pozor, pri dlhom restovaní papriky bez vody by nám paprika zhorkla.
  4. Túto zmes dáme do hrnca s vodou a držkami a privedieme do varu.
  5. Pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a podľa chuti soľ a korenie. Podávame s chlebom alebo iným pečivom. Máte domácu pekáreň? Môžete vyskúšať naše skvelé recepty na pečivo z domácej pekárne.
Tradičná polievka s držkami, paprikou, majoránom a chlebom v bielom tanieri.
zdroj: czechinthekitchen.com

Polievka so zeleninou a držkami

V tejto lahodnej polievke nájdeme nielen držky, ale aj mäso a zeleninu ktoré spolu tvoria neodolateľnú kombináciu, ktorú si zamilujete.

Ingrediencie

  • 2 lyžice oleja
  • 800 g držiak
  • 400 vareného hovädzieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • 200 g zeleru
  • 2 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 lyžička majoránky
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie

Postup

  1. Držky poriadne umyjeme a dáme variť s trochou soli pokiaľ nebudú mäkké
  2. Akonáhle sú mäkké tak ich nakrájame na prúžky a necháme bokom.
  3. Na oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a prelisovaný cesnak.
  4. K zelenine pridáme varené držky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  5. Pridáme bobkový list, muškátový oriešok, majorán, soľ a korenie.
  6. Zalejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané varené hovädzie mäso a varíme spolu ďalších 10 minút.
Číra polievka s držkami, mäsom a zeleninou v bielej miske.
zdroj: eatsmarter.com

Florentínska polievka s držkami

Táto polievka má svoj pôvod v talianskej Florencii. Skúste niečo nové a ochutnajte túto netradičnú verziu.

Ingrediencie

  • 900 g očistených držiek
  • 450g paradajkového pyré
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ pohára bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 8 lístkov čerstvej bazalky
  • 1 šálka vínneho octu
  • voda
  • soľ a korenie

Postup

  1. Očistené držky nakrájame na prúžky uvaríme vo vode so soľou a octom, dĺžka varenia by mala byť asi 15 minút kým nezmäknú.
  2. Rozpálime olej a orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Pridáme prelisovaný cesnak.
  3. Akonáhle nám zelenina začne mäknúť pridáme paradajkové pyré a varené držky.
  4. Prilejeme víno, vodu, natrhanú čerstvú bazalku a necháme na miernom plameni variť asi 1-2 hodiny, podľa toho ako veľmi chceme držky mäkké.
  5. Podávame so strúhaným parmezánom.
Talianska paradajková polievka so syrom a chlebom.
zdroj: philosokitchen.com

Bulharská polievka Shkembe

Táto polievka s držkami je pôvodom z Bulharska a je veľmi obľúbená po celom Balkáne. Určite zachutí aj vám!

Ingrediencie

  • 500g očistených držiek
  • 2 lyžice oleja
  • 2 šálky mlieka
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ⅓ šálky octu
  • sušené chilli papričky
  • soľ, korenie

Postup

  1. Držky nakrájame na prúžky a varíme asi 30 minút.
  2. Potom do vody pridáme olej, mlieko, korenie a papriku a varíme ďalších 30 minút av prípade potreby dolievame vodu.
  3. Zmiešame si ocot, sušené čili papričky a pretlačený cesnak a necháme odležať.
  4. Polievku servírujeme s chlebom a pokvapkanou zmesou octu, chilli a cesnaku.
Bulharská polievka v tradičnej keramickej miske.
zdroj: findbgfood.com

Držková polievka z hlivy ustricovej

Táto vegetariánska verzia sa stáva stále populárnejšou a to úplne právom. Je to ideálna voľba pre zdravú desiatu.

Ingrediencie

  • 2 lyžice oleja
  • 400 g hlivy ustricovej
  • 1.5 litra zeleninového vývaru
  • 1 veľká mrkva
  • 1 petržlen
  • ½ zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička majoránky
  • muškátový oriešok
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie
  • petržlen

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na oleji.
  2. Akonáhle nám cibuľa zmäkne tak pridáme všetko korenie a dobre premiešame.
  3. Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen a dusíme asi 5 minút.
  4. Medzitým si nakrájame hlivu na asi 1 cm hrubé prúžky, pridáme k zelenine a dusíme asi 5-10 minút.
  5. Prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 30 minút kým nám zelenina a hliva nezmäknú.
  6. Ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou a prisypeme petržlen.
Zeleninová polievka s hubami a bylinkami.
zdroj: steemit.com

Čo sú to držky a prečo ich jesť?

Sú to žalúdky hospodárskych zvierat, u nás sa najčastejšie využívajú tie kravské, ale vo svete sa môžete bežne stretnúť s ovčími, kozími či jelenými žalúdkami.

Držky majú veľmi málo kalórií v porovnaní s hovädzím alebo bravčovým mäsom. Sú tiež výborným zdrojom vitamínu B12, železa, vápnika a bielkovín.

Ďalšou skvelou výhodou je ich veľmi nízka cena.

Ako sa vám páčili recepty na držkové polievky a ktorú z nich ochutnáte ako prvú?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.