Hľadáte recepty na držkové polievky? Tak to ste tu správne.
Niektorí ich milujú a niektorí neznáša, pravdou ale je že držky sú obľúbené po celom svete.
Dneska si ukážeme ako klasické recepty, tak aj tie zo sveta a nakoniec aj stále obľúbenejší vegetariánsky recept z hlivy ustricovej.
Klasická držková polievka
Ukážeme si recept na klasickú a tradičnú českú držkovú polievku ako ju poznáte z krčiem a reštaurácií. Skvele chutí s čerstvým chlebom.
Ingrediencie
- 0.5kg očistených držiek
- 6 šálok vody
- 4 lyžice oleja
- 4 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžička majoránky
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ korenie
- 1 cibuľa
Postup
- Držky uvaríme vo vode domäkka, zaberie nám to asi hodinu. Potom ich vyberieme z vody, nakrájame na prúžky a vrátime späť do vody.
- Medzitým si na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu nakrájanú na kocky a zaprášime múkou.
- Akonáhle nám múka s cibuľou zhnednú tak pridáme mletú papriku a premiešame. Pozor, pri dlhom restovaní papriky bez vody by nám paprika zhorkla.
- Túto zmes dáme do hrnca s vodou a držkami a privedieme do varu.
- Pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a podľa chuti soľ a korenie. Podávame s chlebom alebo iným pečivom. Máte domácu pekáreň? Môžete vyskúšať naše skvelé recepty na pečivo z domácej pekárne.

Polievka so zeleninou a držkami
V tejto lahodnej polievke nájdeme nielen držky, ale aj mäso a zeleninu ktoré spolu tvoria neodolateľnú kombináciu, ktorú si zamilujete.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 800 g držiak
- 400 vareného hovädzieho mäsa
- 2 mrkvy
- 200 g zeleru
- 2 cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžička majoránky
- citrónová šťava
- soľ, korenie
Postup
- Držky poriadne umyjeme a dáme variť s trochou soli pokiaľ nebudú mäkké
- Akonáhle sú mäkké tak ich nakrájame na prúžky a necháme bokom.
- Na oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a prelisovaný cesnak.
- K zelenine pridáme varené držky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Pridáme bobkový list, muškátový oriešok, majorán, soľ a korenie.
- Zalejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané varené hovädzie mäso a varíme spolu ďalších 10 minút.

Florentínska polievka s držkami
Táto polievka má svoj pôvod v talianskej Florencii. Skúste niečo nové a ochutnajte túto netradičnú verziu.
Ingrediencie
- 900 g očistených držiek
- 450g paradajkového pyré
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 stonka stopkového zeleru
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ pohára bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 8 lístkov čerstvej bazalky
- 1 šálka vínneho octu
- voda
- soľ a korenie
Postup
- Očistené držky nakrájame na prúžky uvaríme vo vode so soľou a octom, dĺžka varenia by mala byť asi 15 minút kým nezmäknú.
- Rozpálime olej a orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Pridáme prelisovaný cesnak.
- Akonáhle nám zelenina začne mäknúť pridáme paradajkové pyré a varené držky.
- Prilejeme víno, vodu, natrhanú čerstvú bazalku a necháme na miernom plameni variť asi 1-2 hodiny, podľa toho ako veľmi chceme držky mäkké.
- Podávame so strúhaným parmezánom.

Objavte podobné tipy
Bulharská polievka Shkembe
Táto polievka s držkami je pôvodom z Bulharska a je veľmi obľúbená po celom Balkáne. Určite zachutí aj vám!
Ingrediencie
- 500g očistených držiek
- 2 lyžice oleja
- 2 šálky mlieka
- 1 lyžička mletej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- ⅓ šálky octu
- sušené chilli papričky
- soľ, korenie
Postup
- Držky nakrájame na prúžky a varíme asi 30 minút.
- Potom do vody pridáme olej, mlieko, korenie a papriku a varíme ďalších 30 minút av prípade potreby dolievame vodu.
- Zmiešame si ocot, sušené čili papričky a pretlačený cesnak a necháme odležať.
- Polievku servírujeme s chlebom a pokvapkanou zmesou octu, chilli a cesnaku.

Držková polievka z hlivy ustricovej
Táto vegetariánska verzia sa stáva stále populárnejšou a to úplne právom. Je to ideálna voľba pre zdravú desiatu.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 400 g hlivy ustricovej
- 1.5 litra zeleninového vývaru
- 1 veľká mrkva
- 1 petržlen
- ½ zeleru
- 1 cibuľa
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička majoránky
- muškátový oriešok
- citrónová šťava
- soľ, korenie
- petržlen
Postup
- Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme na oleji.
- Akonáhle nám cibuľa zmäkne tak pridáme všetko korenie a dobre premiešame.
- Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen a dusíme asi 5 minút.
- Medzitým si nakrájame hlivu na asi 1 cm hrubé prúžky, pridáme k zelenine a dusíme asi 5-10 minút.
- Prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 30 minút kým nám zelenina a hliva nezmäknú.
- Ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou a prisypeme petržlen.

Čo sú to držky a prečo ich jesť?
Sú to žalúdky hospodárskych zvierat, u nás sa najčastejšie využívajú tie kravské, ale vo svete sa môžete bežne stretnúť s ovčími, kozími či jelenými žalúdkami.
Držky majú veľmi málo kalórií v porovnaní s hovädzím alebo bravčovým mäsom. Sú tiež výborným zdrojom vitamínu B12, železa, vápnika a bielkovín.
Ďalšou skvelou výhodou je ich veľmi nízka cena.
Ako sa vám páčili recepty na držkové polievky a ktorú z nich ochutnáte ako prvú?