Sezóna grilovačiek sa blíži a preto sme si pre vás pripravili 5 lahodných receptov na grilovanú špargľu.
Jeho príprava zaberie pár minút a vy tak rýchlo vykúzlite dokonalý doplnok k vášmu obľúbenému mäsu.
Vyskúšajte variantu s balzamikovou redukciou či s BBQ holandskou omáčkou.
Hostia si pochutnajú!
Grilovaná špargľa s balzamikovou redukciou
Pozdvihnite špargľa s týmto recept na úplne inú úroveň! Ogrilovaná špargľa ozdobená balzamikovou redukciou, strúhaným parmezánom a opečenými píniovými orieškami urobí z vašej letnej grilovačky úplne luxusnú záležitosť, na ktorú budú všetci ešte dlho spomínať.
Čo budete potrebovať
- 1 kg čerstvej špargle
- 1 lyžica olivového oleja + ďalšia na pokvapkanie
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
- 1/2 šálky balzamikovej redukcie
- 1/4 šálky píniových orieškov (pražených)
- čerstvo nastrúhaný parmezán
Na balzamikovú redukciu:
- 1 šálka balzamikového octu
- 2 lyžice cukru alebo medu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1/4 šálky studenej vody
Postup
- Varte balzamikový ocot s cukrom alebo medom a soľou 10 minút, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Kukuričný škrob primiešajte do studenej vody a nalejte do redukovaného octu.
- Miešajte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
- Takto redukciu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 3 týždňov.
- Pred použitím zahrejte a premiešajte.
- Orežte a vyhoďte tuhé konce špargle.
- Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte gril na vysokú teplotu.
- Po rozohriatí položte špargľu priamo na gril.
- Grilujte 3–4 minúty z každej strany, kým nebude uvarený, ale stále mierne chrumkavý.
- Ak pracujete so silnejšou špargľou, pridajte 1-2 minúty z každej strany.
- Preložte špargľu na servírovací tanier a pokvapkajte ho balzamikovou redukciou, následne ho posypte čerstvým parmezánom, opečenými píniovými orieškami a pokvapkajte olivovým olejom.
- Ihneď podávajte.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami so špargľou ! Máme pre vás rizoto, omáčku aj šalát.
Špargľa na grile v slanine
Každý si musí zamilovať malé zväzky ogrilovanej špargle zabalené v šťavnatej slanine. Podávajte ich ako predjedlo, dokonalú prílohu či dokonca ako hlavné jedlo spolu s veľkým šalátom.
Čo budete potrebovať
- 500 g strednej špargle, orezanej (cca 20 – 30 výhonkov)
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 prúžky tenkej slaniny rozkrojené priečne napoly
Postup
- Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
- Na plech dajte výhonky špargle a pokvapkajte ich olivovým olejom.
- Ľahko dochuťte soľou a podľa chuti korením.
- Rukami jemne premiešajte.
- Výhonky špargle rozdeľte na 6 zväzkov po 4 až 5 kusoch.
- Každý zväzok obaľte polovicou plátku slaniny, zastrčte konce, aby ste ich zaistili alebo ich voliteľne môžete zaistiť namočenými špáradlami.
- Zväzky špargle zabalené v slanine opečte na horúcom grile na priamom ohni so zavretým vekom.
- Grilujte 5 až 8 minút z každej strany, kým špargľa nezmäkne a ľahko sa neopečie a slanina nie je prepečená s chrumkavými okrajmi.
- Preneste na tanier a podávajte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kontaktných elektrických grilov . Kto sa stal naším favoritom a prečo?
Grilovaná biela špargľa so smotanovou omáčkou a sezamovými semienkami
Biela špargľa je o niečo sladšia ako špargľa zelená a lahodná smotanová omáčka s chilli a cesnakom ho skvele dopĺňa. Záverečnú chuť dotvára sezamové semienka a nasekaná jarná cibuľka. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 zväzky bielej špargle (konca orežte)
Na omáčku:
- 240 ml creme fraiche
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1-2 lyžičky chilli pasty
- 1/2 lyžičky bieleho korenia
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
Na ozdobu:
- 2 lyžice sezamových semienok, opečených
- 1 veľká jarná cibuľka, jemne nakrájaná
Postup
- Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
- Špargľu namočte na 5 minút do studenej vody, aby ste odstránili všetok piesok alebo kamienky.
- Vložte ingrediencie na omáčku do mixéra a mixujte, kým sa všetko dobre nepremieša.
- Pokiaľ omáčku robíte vopred, vložte ju do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky.
- Špargľu vyberte z vody, osušte, zľahka potrite olejom a položte na grilovací rošt.
- Grilujte 2 až 3 minúty a po celý čas grilovania otáčajte.
- Zložte z grilu, pokvapkajte omáčkou a posypte sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Špargľa na grile s maslom a kôprom
Grilovanej špargle stačí len kvapka masla a trochu byliniek, ktoré umocnia jeho sviežu chuť. Takto pripravená špargľa potom môžete podávať ako prílohu k steaku, bravčovému mäsu, morským plodom či kuraciemu.
Čo budete potrebovať
- 500 g špargle
- 2 lyžice masla, rozpusteného
- 1 lyžica nakrájaného čerstvého kôpru alebo 1 lyžička sušeného kôpru
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- jemne nastrúhaný parmezán
Postup
- Odlomte a vyhoďte drevité konce zo špargle.
- Na tanieri pokvapkajte špargľu maslom a posypte kôprom, cesnakom a korením.
- Premiešajte.
- Pokiaľ používate gril na drevené uhlie, umiestnite špargľu na stred roštu nezakrytého grilu priamo nad uhlíkmi.
- Grilujte 7 až 10 minút, alebo pokiaľ nie je špargľa chrumkavá, občas špargľu otočte, aby ste zaistili rovnomerné prepečenie.
- Pokiaľ používate plynový gril, predhrejte ho.
- Znížte teplotu na strednú.
- Umiestnite špargľu na grilovací rošt.
- Prikryte a grilujte podľa pokynov.
- Ak chcete podávať, presuňte špargľu do servírovacej misky.
- Posypte parmezánom.

Špargľu môžete podávať napríklad s jedným z našich receptov na grilované bravčové , ktoré ocenia aj tí najnáročnejší stravníci!
Grilovaná špargľa s BBQ holandskou omáčkou
Úplne luxusná príloha k steaku, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Špargľa jednoducho ochutená soľou a korením, ktoré úplne skvele dopĺňa rýchla holandská omáčka s BBQ korením.
Čo budete potrebovať
- 1 zväzok špargle (vyberte si silnejšie výhonky av prípade potreby odstrihnite vláknitý koniec)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ¼ lyžice soli
- ½ lyžice hrubého čierneho korenia
Na omáčku:
- 4 žĺtky (najlepšie izbové teploty)
- 1 lyžica šťavy z grilovaného citróna (môžete použiť aj bežný citrón)
- ½ šálky masla, rozpusteného
- 1 lyžica BBQ korenie
Postup
- Predhrejte gril na 200 stupňov Celzia.
- Pokvapkajte špargľu olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Špargľu položte na gril kolmo k roštom (aby neprepadol) na priamy žiar.
- Gril zavrite a potom grilujte 3 – 6 minút, alebo až uvidíte, že dôjde ku karamelizácii.
- Špargľu otočte a grilujte z druhej strany ďalších 3 – 6 minút.
- Doba sa bude líšiť v závislosti na tom, ako je váš gril rozpálený a aká silná je vaša špargľa.
- Do malého hrnca nalejte vodu a dajte variť.
- Zatiaľ čo sa voda varí, ušľahajte žĺtky s citrónovou šťavou vo veľkej nerezovej mise.
- Žĺtky a šťava sa spoja a uvidíte, že sa objem žĺtkov zväčší asi o 30 až 40 percent.
- Umiestnite nerezovú misu (so zmesou vaječného žĺtka a citróna) nad hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať.
- Pridajte polovicu masla a pokračujte v šľahaní, aby sa zapracovalo.
- Omáčka začne hustnúť.
- Pokiaľ je voda príliš horúca, žĺtok začne tvoriť hrudky.
- Pokiaľ k tomu dôjde, znížte plameň.
- Pridajte zvyšok masla a potom pridajte BBQ korenia.
- Pokračujte v šľahaní po dobu dvoch minút nad hrncom s vriacou vodou.
- Omáčka zhustne a zároveň sa prehreje.
- Grilovaná špargľa podávajte spolu s omáčkou.
- Dobrú chuť!

Tipy na grilovanie špargle
- Čerstvá špargľa je lahodná a mäkká a nemusíte okrajovať jeho konce. Pri zbere špargle však konce stonky stvrdnú a zvláknia sa. Pre lepšiu textúru sa teda odporúča konce špargle odstrániť . Stačí špargľa ohnúť av mieste, kde sám lupne, odstránite koniec.
- Špargľu by ste nikdy nemali grilovať dlho . Grilovanie špargle dlhšie ako osem minút má za následok nedobrú kašovitú textúru.
- Odporúčame špargľu umiestniť priamo na gril na vysokú teplotu . Je v poriadku, keď vám plamene trochu opália okraje.
- Tenšie výhonky špargle môžete zabaliť do alobalu a potom dať na priamy oheň. Alobal špargľa ochráni a zároveň ho uvarí v pare.
Chcete vedieť, aký má špargľa vplyv na ľudské zdravie, ako ho konzumovať, pestovať či aké sú jeho druhy? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o špargle !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!