Vynikajúce recepty na špargľu na grile 5x inak. Luxusná príloha, ktorá spestrí váš pokrm!

Sezóna grilovačiek sa blíži a preto sme si pre vás pripravili 5 lahodných receptov na grilovanú špargľu.

Jeho príprava zaberie pár minút a vy tak rýchlo vykúzlite dokonalý doplnok k vášmu obľúbenému mäsu.

Vyskúšajte variantu s balzamikovou redukciou či s BBQ holandskou omáčkou.

Hostia si pochutnajú!

Grilovaná špargľa s balzamikovou redukciou

Pozdvihnite špargľa s týmto recept na úplne inú úroveň! Ogrilovaná špargľa ozdobená balzamikovou redukciou, strúhaným parmezánom a opečenými píniovými orieškami urobí z vašej letnej grilovačky úplne luxusnú záležitosť, na ktorú budú všetci ešte dlho spomínať.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg čerstvej špargle
  • 1 lyžica olivového oleja + ďalšia na pokvapkanie
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
  • 1/2 šálky balzamikovej redukcie
  • 1/4 šálky píniových orieškov (pražených)
  • čerstvo nastrúhaný parmezán

Na balzamikovú redukciu:

  • 1 šálka balzamikového octu
  • 2 lyžice cukru alebo medu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1/4 šálky studenej vody

Postup

  • Varte balzamikový ocot s cukrom alebo medom a soľou 10 minút, kým sa nezredukuje na polovicu.
  • Kukuričný škrob primiešajte do studenej vody a nalejte do redukovaného octu.
  • Miešajte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
  • Takto redukciu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 3 týždňov.
  • Pred použitím zahrejte a premiešajte.
  • Orežte a vyhoďte tuhé konce špargle.
  • Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
  • Predhrejte gril na vysokú teplotu.
  • Po rozohriatí položte špargľu priamo na gril.
  • Grilujte 3–4 minúty z každej strany, kým nebude uvarený, ale stále mierne chrumkavý.
  • Ak pracujete so silnejšou špargľou, pridajte 1-2 minúty z každej strany.
  • Preložte špargľu na servírovací tanier a pokvapkajte ho balzamikovou redukciou, následne ho posypte čerstvým parmezánom, opečenými píniovými orieškami a pokvapkajte olivovým olejom.
  • Ihneď podávajte.
Ogrilovaná špargľa ozdobená balzamikovou redukciou, strúhaným parmezánom a opečenými píniovými orieškami na tanieri.
www.themodernproper.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami so špargľou ! Máme pre vás rizoto, omáčku aj šalát.

Špargľa na grile v slanine

Každý si musí zamilovať malé zväzky ogrilovanej špargle zabalené v šťavnatej slanine. Podávajte ich ako predjedlo, dokonalú prílohu či dokonca ako hlavné jedlo spolu s veľkým šalátom.

Čo budete potrebovať

  • 500 g strednej špargle, orezanej (cca 20 – 30 výhonkov)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 prúžky tenkej slaniny rozkrojené priečne napoly

Postup

  • Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
  • Na plech dajte výhonky špargle a pokvapkajte ich olivovým olejom.
  • Ľahko dochuťte soľou a podľa chuti korením.
  • Rukami jemne premiešajte.
  • Výhonky špargle rozdeľte na 6 zväzkov po 4 až 5 kusoch.
  • Každý zväzok obaľte polovicou plátku slaniny, zastrčte konce, aby ste ich zaistili alebo ich voliteľne môžete zaistiť namočenými špáradlami.
  • Zväzky špargle zabalené v slanine opečte na horúcom grile na priamom ohni so zavretým vekom.
  • Grilujte 5 až 8 minút z každej strany, kým špargľa nezmäkne a ľahko sa neopečie a slanina nie je prepečená s chrumkavými okrajmi.
  • Preneste na tanier a podávajte.
Malé zväzky ogrilovanej špargle zabalené v šťavnatej slanine na tanieri s vidličkou a klinmi citróna.
www.pinchandswirl.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kontaktných elektrických grilov . Kto sa stal naším favoritom a prečo?

Grilovaná biela špargľa so smotanovou omáčkou a sezamovými semienkami

Biela špargľa je o niečo sladšia ako špargľa zelená a lahodná smotanová omáčka s chilli a cesnakom ho skvele dopĺňa. Záverečnú chuť dotvára sezamové semienka a nasekaná jarná cibuľka. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 2 zväzky bielej špargle (konca orežte)

Na omáčku:

  • 240 ml creme fraiche
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1-2 lyžičky chilli pasty
  • 1/2 lyžičky bieleho korenia
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku

Na ozdobu:

  • 2 lyžice sezamových semienok, opečených
  • 1 veľká jarná cibuľka, jemne nakrájaná

Postup

  • Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
  • Špargľu namočte na 5 minút do studenej vody, aby ste odstránili všetok piesok alebo kamienky.
  • Vložte ingrediencie na omáčku do mixéra a mixujte, kým sa všetko dobre nepremieša.
  • Pokiaľ omáčku robíte vopred, vložte ju do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky.
  • Špargľu vyberte z vody, osušte, zľahka potrite olejom a položte na grilovací rošt.
  • Grilujte 2 až 3 minúty a po celý čas grilovania otáčajte.
  • Zložte z grilu, pokvapkajte omáčkou a posypte sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou.
  • Užite si to!
Biela špargľa z grilu s omáčkou s čili a cesnakom, ozdobená jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.
www.thespruceeats.com

Špargľa na grile s maslom a kôprom

Grilovanej špargle stačí len kvapka masla a trochu byliniek, ktoré umocnia jeho sviežu chuť. Takto pripravená špargľa potom môžete podávať ako prílohu k steaku, bravčovému mäsu, morským plodom či kuraciemu.

Čo budete potrebovať

  • 500 g špargle
  • 2 lyžice masla, rozpusteného
  • 1 lyžica nakrájaného čerstvého kôpru alebo 1 lyžička sušeného kôpru
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • jemne nastrúhaný parmezán

Postup

  • Odlomte a vyhoďte drevité konce zo špargle.
  • Na tanieri pokvapkajte špargľu maslom a posypte kôprom, cesnakom a korením.
  • Premiešajte.
  • Pokiaľ používate gril na drevené uhlie, umiestnite špargľu na stred roštu nezakrytého grilu priamo nad uhlíkmi.
  • Grilujte 7 až 10 minút, alebo pokiaľ nie je špargľa chrumkavá, občas špargľu otočte, aby ste zaistili rovnomerné prepečenie.
  • Pokiaľ používate plynový gril, predhrejte ho.
  • Znížte teplotu na strednú.
  • Umiestnite špargľu na grilovací rošt.
  • Prikryte a grilujte podľa pokynov.
  • Ak chcete podávať, presuňte špargľu do servírovacej misky.
  • Posypte parmezánom.
Špargľa s maslom, bylinkami a parmezánom na veľkom tanieri.
www.bhg.com

Špargľu môžete podávať napríklad s jedným z našich receptov na grilované bravčové , ktoré ocenia aj tí najnáročnejší stravníci!

Grilovaná špargľa s BBQ holandskou omáčkou

Úplne luxusná príloha k steaku, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Špargľa jednoducho ochutená soľou a korením, ktoré úplne skvele dopĺňa rýchla holandská omáčka s BBQ korením.

Čo budete potrebovať

  • 1 zväzok špargle (vyberte si silnejšie výhonky av prípade potreby odstrihnite vláknitý koniec)
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ¼ lyžice soli
  • ½ lyžice hrubého čierneho korenia

Na omáčku:

  • 4 žĺtky (najlepšie izbové teploty)
  • 1 lyžica šťavy z grilovaného citróna (môžete použiť aj bežný citrón)
  • ½ šálky masla, rozpusteného
  • 1 lyžica BBQ korenie

Postup

  • Predhrejte gril na 200 stupňov Celzia.
  • Pokvapkajte špargľu olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  • Špargľu položte na gril kolmo k roštom (aby neprepadol) na priamy žiar.
  • Gril zavrite a potom grilujte 3 – 6 minút, alebo až uvidíte, že dôjde ku karamelizácii.
  • Špargľu otočte a grilujte z druhej strany ďalších 3 – 6 minút.
  • Doba sa bude líšiť v závislosti na tom, ako je váš gril rozpálený a aká silná je vaša špargľa.
  • Do malého hrnca nalejte vodu a dajte variť.
  • Zatiaľ čo sa voda varí, ušľahajte žĺtky s citrónovou šťavou vo veľkej nerezovej mise.
  • Žĺtky a šťava sa spoja a uvidíte, že sa objem žĺtkov zväčší asi o 30 až 40 percent.
  • Umiestnite nerezovú misu (so zmesou vaječného žĺtka a citróna) nad hrniec s vriacou vodou a začnite šľahať.
  • Pridajte polovicu masla a pokračujte v šľahaní, aby sa zapracovalo.
  • Omáčka začne hustnúť.
  • Pokiaľ je voda príliš horúca, žĺtok začne tvoriť hrudky.
  • Pokiaľ k tomu dôjde, znížte plameň.
  • Pridajte zvyšok masla a potom pridajte BBQ korenia.
  • Pokračujte v šľahaní po dobu dvoch minút nad hrncom s vriacou vodou.
  • Omáčka zhustne a zároveň sa prehreje.
  • Grilovaná špargľa podávajte spolu s omáčkou.
  • Dobrú chuť!
Špargľa z grilu s holandskou omáčkou s BBQ korením a citrónom na veľkom tanieri.
www.vindulge.com

Tipy na grilovanie špargle

  • Čerstvá špargľa je lahodná a mäkká a nemusíte okrajovať jeho konce. Pri zbere špargle však konce stonky stvrdnú a zvláknia sa. Pre lepšiu textúru sa teda odporúča konce špargle odstrániť . Stačí špargľa ohnúť av mieste, kde sám lupne, odstránite koniec.
  • Špargľu by ste nikdy nemali grilovať dlho . Grilovanie špargle dlhšie ako osem minút má za následok nedobrú kašovitú textúru.
  • Odporúčame špargľu umiestniť priamo na gril na vysokú teplotu . Je v poriadku, keď vám plamene trochu opália okraje.
  • Tenšie výhonky špargle môžete zabaliť do alobalu a potom dať na priamy oheň. Alobal špargľa ochráni a zároveň ho uvarí v pare.

Chcete vedieť, aký má špargľa vplyv na ľudské zdravie, ako ho konzumovať, pestovať či aké sú jeho druhy? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o špargle !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.