Nie je nad poctivé omáčky.
Sú výdatné a skvele zahrejú.
Preto sme si pre vás dnes pripravili 4 recepty na chrenovú omáčku s vareným hovädzím mäsom, ktoré zvládnu aj úplní začiatočníci.
Potešte seba aj svoju rodinu a pripravte im túto pochúťku, po ktorej sa všetci budú oblizovať.
Tak dosť rečí a poďme na to!
Hovädzie mäso s chrenovou omáčkou
Krehké hovädzie mäso, varené spolu so zeleninou a servírované s luxusnou omáčkou z čerstvého chrenu, vývaru a smotany je čistá dokonalosť, ktorej sa len tak nenabažíte!
Čo budete potrebovať
Na mäso:
- 2 kg hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (pliecko, glejka)
- 1 kg hovädzích kostí
- 1 pastier
- 2 mrkvy
- ½ zeleru
- 2 tenké póry
- 1 cibuľa
- 1 lyžička guličiek čierneho korenia
- 1 bobkový list
- 1 lyžička tymiánu
Na omáčku:
- 4 lyžice smotany na šľahanie
- 4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
- 2 dni staré biele rožky
- soľ
- štipka cukru
- ½ zväzku najemno nakrájané pažítky
Postup
- Hovädzie kosti dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu.
- Potom sceďte a dôkladne prepláchnite.
- Kosti dajte znovu do hrnca, zalejte 3 litre (približne 12 šálok) vody a znovu priveďte do varu.
- Hovädzie mäso umyte a pridajte ku kostiam, stiahnite plameň a duste asi 2 hodiny za občasného zbierania peny.
- Pór a koreňovú zeleninu nakrájajte nahrubo.
- Cibuľu olúpte a rozpolte.
- Na panvici rozohrejte olej a cibuľu opečte reznou stranou dole do hneda.
- Do hrnca k mäsu pridajte zeleninu, pór, polovičky cibule, korenie a guličky korenia a varte ďalšiu hodinu.
- Mäso je hotové, keď je mäkké a ľahko sa láme vidličkou.
- Na omáčku nastrúhajte 2 dni staré biele rožky a namočte ich do teplého vývaru.
- Miešajte metličkou do hladka.
- Pridajte nastrúhaný chren a priveďte do varu.
- Pridajte soľ, cukor a smotanu na šľahanie.
- Mäso vyberte z vývaru a nakrájajte ho na plátky hrubé ako prst.
- Vývar prelejte cez sitko a dajte bokom.
- Mäso preložte do servírovacej misky a podlejte trochou vývaru.
- Vršok pokvapkajte trochou chrenovej omáčky.
- Posypte pažítkou a podávajte.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na zdravé omáčky z chrenu vhodné nielen na rekonvalescenciu!
Chrenová omáčka s vareným hovädzím a domácou knedľou
Táto omáčka s chrenom je možno trochu iná, než akú poznáte, ale je naozaj lahodná, jemná, plná chuti a krásne krémová. Vyskúšajte ju a uvidíte, že inú už nebudete chcieť variť!
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 veľký čerstvý chren
- 200 g strúhaného chrenu v pohári
- 500 ml silného hovädzieho vývaru
- 200 ml sladkej 33% smotany
- 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
- 1 vrchovatá lyžica bravčovej masti
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- štipka mletého korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica octu
- pol strúčika cesnaku
Na mäso:
- 1 kg falošné hovädzie sviečkové alebo hovädzie špičky
- voda podľa potreby
- bobkový list
- 1 cibuľa
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- 1/4 zeleru
Na knedľu:
- 1 šálka polohrubej múky
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 300 ml plnotučného mlieka
- štipka cukru
- štipka soli
- 1 dcl repkového oleja
Postup
- Mäso opečte zo všetkých strán.
- Keď sa zatiahne, zalejte vodou a pridajte všetky ostatné ingrediencie na mäso.
- Za 2-3 hodinky vám vznikne krásne mäkké mäsko a dobrý vývar.
- Pripravte si knedľu.
- Do 200 ml vlažného mlieka zmiešaného so štipkou cukru nadroľte droždie a počkajte kým vzíde kvások.
- Zmiešajte obe múky, soľ, pridajte kvások s mliekom, zvyšok mlieka a 3/4 množstvo oleja.
- Vypracujte cesto a nechajte vykysnúť v zatvorenej plastovej mise.
- Po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku a vyformujte do tvaru knedle.
- Na dno hrnca nalejte vodu, položte do neho paráčik, zakryte pokrievkou a nechajte vodu dôjsť k varu.
- Zvyškom oleja potrite paráčik, položte naň knedľu a potrite aj tú.
- Nechajte prikryté variť v pare cca 30 minút.
- V hrnci rozohrejte masť a poprášte ho múkou.
- Nechajte múku speniť a občas premiešajte.
- Prilejte vývar, pridajte korenie, soľ, čerstvý chren nastrúhaný na jemno, cesnak a nechajte pomaly variť.
- Potom pridajte chren z pohára, prehrejte a po častiach za stáleho miešania prilievajte smotanu.
- Nechajte pomaly variť, kým sa omáčka nezredukuje na vami požadovanú hustotu.
- Nakoniec dochuťte octom (nemusí byť) a premixujte ponorným mixérom do hladka.
- Stačí už iba naservírovať.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Viedenský Tafelspitz
Vyskúšajte jedno z tradičných viedenských jedál, na ktoré len tak nezabudnete! Varené hovädzie mäso, zelenina, aromatické korenie, chrenová omáčka a opečené zemiaky tvoria dohromady úplne neodolateľnú kombináciu.
Čo budete potrebovať
Na hovädzí vývar:
- 4 mäsité hovädzie kolenné kosti
- 4 litre vody
- 4 veľké šampiňóny, nakrájané na polovice
- 3 veľké mrkvy, nakrájané na plátky a tie nakrájané priečne na tretiny
- 2 paradajky, nakrájané na štvrtky
- 2 tuříny, nakrájané na polovice
- 2 póry, očistené
- 2 cibule, nakrájané na polovice
- 2 stopky stopkového zeleru s listami, nakrájané na polovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky petržlenu
- 2 lyžice soli
- ½ lyžičky sušených lístkov tymiánu
- 12 guličiek čierneho korenia
- 4 celé klinčeky
- 1 bobkový list
Na omáčku:
- ½ šálky čerstvo nastrúhaného chrenu
- 2 žĺtky
- 1 lyžička soli a ¼ lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
- 1 nakrájaný chlieb, zbavený kôrky
- ¼ šálky mlieka
- 1 šálka olivového oleja
- 3 lyžice sherry octu
- cca 1,5 kg hovädzieho hrudia
- 3 špongie kosti
- 85 g hovädzej pečene
- 1 pór, očistený, nakrájaný priečne na tretiny
- 1 cibuľa, nakrájaná na polovicu
- plátky varené mrkvy
- nasekaná čerstvá pažítka
- pečené zemiaky na podávanie
Postup
- Kosti orestujte v 8-litrovom hrnci zo všetkých strán do tmavo hnedej farby.
- Pridajte zvyšné prísady na vývar.
- Priveďte do varu a znížte plameň.
- Odkryté varte 3 hodiny.
- Vývar preceďte.
- Prikryté nechajte vychladnúť, asi 6 hodín.
- V stredne veľkej mise rozšľahajte chren, žĺtky, soľ a korenie.
- Chlieb namočte v malej miske na minútu do mlieka.
- Vyberte chlieb a vytlačte z neho prebytočné mlieko.
- Do chrenovej zmesi zašľahajte chlieb.
- Po kvapkách zašľahajte ¼ šálky oleja.
- Pomalým a stálym prúdom zašľahajte zvyšný olej.
- Šľahajte, kým omáčka nezhustne.
- Zašľahajte sherry ocot.
- Vývar priveďte vo veľkom hrnci do varu.
- Pridajte hovädzie hruďou, špikovej kosti, pečeň, pór a cibuľu.
- Zľahka duste zakryté bez toho, aby vývar začal bublať, kým hruďou nezmäkne, asi 3 hodiny.
- Vyberte kosti z vývaru.
- Odstráňte špongiu z kostí, nakrájajte ho a preneste na tanieri
- Sceďte vývar a zbavte ho prebytočného tuku.
- Hrudí zalejte asi polovicou šálky vývaru.
- Podávajte s mrkvou, opečenými zemiakmi, chrenovou omáčkou a ozdobené pažítkou.
- Užite si to!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?
Švábske varené hovädzie s omáčkou z chrenu
Lahodné mäso varené vo vývare s trochou bieleho vína a servírované spolu s luxusnou krémovou chrenovou omáčkou a zemiakmi je lahôdkou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 1200 g hovädzieho zadného
- 3 veľké mrkva
- 2 póry
- 1 veľká cibuľa
- ½ zeleru
- 1 a ½ litra hovädzieho vývaru
- 2 kocky vývaru
- trochu balzamikového octu
- 70 g masla
- trochu soli a korenia
- 1 zväzok petržlenu
- trochu bieleho vína
- voda
- zahusťovadlo omáčky podľa potreby
- ½ litra mlieka
- 80 g masla
- 1 pohár chrenu
- 3 lyžice hladkej múky
Postup
- Mrkva, zeler a pór olúpte a nakrájajte na malé kúsky.
- Vo veľkom hrnci rozpustite 70 g masla.
- Cibuľu olúpte, rozpolte a na masle opražte, kým nezhnedne.
- Pridajte mäso (v jednom kuse) a opekajte zo všetkých strán na vysokom plameni, kým nezozlátne.
- Trochu znížte teplotu a pridajte nakrájanú zeleninu.
- Krátko orestujte.
- Zalejte trochou bieleho vína.
- Dolejte 1 litrom hovädzieho vývaru a prilievajte toľko vody, až bude mäso takmer úplne zakryté.
- Pridajte kocky vývaru a korenie.
- Zatiaľ nesoľte, inak bude mäso tuhé.
- Teraz priklopte pokrievkou a nechajte všetko 3 hodiny na strednom plameni variť domäkka.
- Po 2,5 hodine mäso vyberte a nakrájajte na cca 1,5 cm hrubé plátky a potom ešte pol hodiny varte.
- Pokiaľ sa vývar príliš vyvarí, vždy zalejte trochou zvyšného hovädzieho vývaru.
- Celé dochuťte trochou balzamika, čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením.
- Vývar podľa chuti zahustite zahusťovadlom.
- V malom hrnci rozpustite 80 g masla, metličkou rýchlo vmiešajte múku a zalejte mliekom.
- Pokračujte v miešaní.
- Znížte teplotu.
- Vmiešajte chren.
- Osoľte a okoreňte.
- Soľ a korenie.
- Mäso podávajte vo vývare spolu s chrenovou omáčkou, smotanovým špenátom a varenými zemiakmi.

Chren, koreňová zelenina so štipľavou chuťou. Využíva sa iba na ochutenie pokrmov? Alebo je chren prospešný aj pre naše zdravie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o chrenu !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!