Luxusné recepty na omáčku z chrenu s vareným hovädzím 4x inak. Pochutnáte si!

Nie je nad poctivé omáčky.

Sú výdatné a skvele zahrejú.

Preto sme si pre vás dnes pripravili 4 recepty na chrenovú omáčku s vareným hovädzím mäsom, ktoré zvládnu aj úplní začiatočníci.

Potešte seba aj svoju rodinu a pripravte im túto pochúťku, po ktorej sa všetci budú oblizovať.

Tak dosť rečí a poďme na to!

Hovädzie mäso s chrenovou omáčkou

Krehké hovädzie mäso, varené spolu so zeleninou a servírované s luxusnou omáčkou z čerstvého chrenu, vývaru a smotany je čistá dokonalosť, ktorej sa len tak nenabažíte!

Čo budete potrebovať

Na mäso:

  • 2 kg hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (pliecko, glejka)
  • 1 kg hovädzích kostí
  • 1 pastier
  • 2 mrkvy
  • ½ zeleru
  • 2 tenké póry
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžička guličiek čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička tymiánu

Na omáčku:

  • 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 4 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2 dni staré biele rožky
  • soľ
  • štipka cukru
  • ½ zväzku najemno nakrájané pažítky

Postup

  • Hovädzie kosti dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu.
  • Potom sceďte a dôkladne prepláchnite.
  • Kosti dajte znovu do hrnca, zalejte 3 litre (približne 12 šálok) vody a znovu priveďte do varu.
  • Hovädzie mäso umyte a pridajte ku kostiam, stiahnite plameň a duste asi 2 hodiny za občasného zbierania peny.
  • Pór a koreňovú zeleninu nakrájajte nahrubo.
  • Cibuľu olúpte a rozpolte.
  • Na panvici rozohrejte olej a cibuľu opečte reznou stranou dole do hneda.
  • Do hrnca k mäsu pridajte zeleninu, pór, polovičky cibule, korenie a guličky korenia a varte ďalšiu hodinu.
  • Mäso je hotové, keď je mäkké a ľahko sa láme vidličkou.
  • Na omáčku nastrúhajte 2 dni staré biele rožky a namočte ich do teplého vývaru.
  • Miešajte metličkou do hladka.
  • Pridajte nastrúhaný chren a priveďte do varu.
  • Pridajte soľ, cukor a smotanu na šľahanie.
  • Mäso vyberte z vývaru a nakrájajte ho na plátky hrubé ako prst.
  • Vývar prelejte cez sitko a dajte bokom.
  • Mäso preložte do servírovacej misky a podlejte trochou vývaru.
  • Vršok pokvapkajte trochou chrenovej omáčky.
  • Posypte pažítkou a podávajte.
Hovädzie plátky s omáčkou z chrenu a so zemiakmi na tanieri.
www.eatsmarter.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na zdravé omáčky z chrenu vhodné nielen na rekonvalescenciu!

Chrenová omáčka s vareným hovädzím a domácou knedľou

Táto omáčka s chrenom je možno trochu iná, než akú poznáte, ale je naozaj lahodná, jemná, plná chuti a krásne krémová. Vyskúšajte ju a uvidíte, že inú už nebudete chcieť variť!

Čo budete potrebovať

Na omáčku:

  • 1 veľký čerstvý chren
  • 200 g strúhaného chrenu v pohári
  • 500 ml silného hovädzieho vývaru
  • 200 ml sladkej 33% smotany
  • 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
  • 1 vrchovatá lyžica bravčovej masti
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • štipka mletého korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica octu
  • pol strúčika cesnaku

Na mäso:

  • 1 kg falošné hovädzie sviečkové alebo hovädzie špičky
  • voda podľa potreby
  • bobkový list
  • 1 cibuľa
  • 1 petržlen
  • 1 mrkva
  • 1/4 zeleru

Na knedľu:

  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • štipka cukru
  • štipka soli
  • 1 dcl repkového oleja

Postup

  • Mäso opečte zo všetkých strán.
  • Keď sa zatiahne, zalejte vodou a pridajte všetky ostatné ingrediencie na mäso.
  • Za 2-3 hodinky vám vznikne krásne mäkké mäsko a dobrý vývar.
  • Pripravte si knedľu.
  • Do 200 ml vlažného mlieka zmiešaného so štipkou cukru nadroľte droždie a počkajte kým vzíde kvások.
  • Zmiešajte obe múky, soľ, pridajte kvások s mliekom, zvyšok mlieka a 3/4 množstvo oleja.
  • Vypracujte cesto a nechajte vykysnúť v zatvorenej plastovej mise.
  • Po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku a vyformujte do tvaru knedle.
  • Na dno hrnca nalejte vodu, položte do neho paráčik, zakryte pokrievkou a nechajte vodu dôjsť k varu.
  • Zvyškom oleja potrite paráčik, položte naň knedľu a potrite aj tú.
  • Nechajte prikryté variť v pare cca 30 minút.
  • V hrnci rozohrejte masť a poprášte ho múkou.
  • Nechajte múku speniť a občas premiešajte.
  • Prilejte vývar, pridajte korenie, soľ, čerstvý chren nastrúhaný na jemno, cesnak a nechajte pomaly variť.
  • Potom pridajte chren z pohára, prehrejte a po častiach za stáleho miešania prilievajte smotanu.
  • Nechajte pomaly variť, kým sa omáčka nezredukuje na vami požadovanú hustotu.
  • Nakoniec dochuťte octom (nemusí byť) a premixujte ponorným mixérom do hladka.
  • Stačí už iba naservírovať.
  • Dobrú chuť!
Hovädzie plátky s omáčkou z chrenu a žemľovou knedľou na tanieri.
www.láskavhrncoch.blogspot.com

Viedenský Tafelspitz

Vyskúšajte jedno z tradičných viedenských jedál, na ktoré len tak nezabudnete! Varené hovädzie mäso, zelenina, aromatické korenie, chrenová omáčka a opečené zemiaky tvoria dohromady úplne neodolateľnú kombináciu.

Čo budete potrebovať

Na hovädzí vývar:

  • 4 mäsité hovädzie kolenné kosti
  • 4 litre vody
  • 4 veľké šampiňóny, nakrájané na polovice
  • 3 veľké mrkvy, nakrájané na plátky a tie nakrájané priečne na tretiny
  • 2 paradajky, nakrájané na štvrtky
  • 2 tuříny, nakrájané na polovice
  • 2 póry, očistené
  • 2 cibule, nakrájané na polovice
  • 2 stopky stopkového zeleru s listami, nakrájané na polovice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky petržlenu
  • 2 lyžice soli
  • ½ lyžičky sušených lístkov tymiánu
  • 12 guličiek čierneho korenia
  • 4 celé klinčeky
  • 1 bobkový list

Na omáčku:

  • ½ šálky čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička soli a ¼ lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 1 nakrájaný chlieb, zbavený kôrky
  • ¼ šálky mlieka
  • 1 šálka olivového oleja
  • 3 lyžice sherry octu
  • cca 1,5 kg hovädzieho hrudia
  • 3 špongie kosti
  • 85 g hovädzej pečene
  • 1 pór, očistený, nakrájaný priečne na tretiny
  • 1 cibuľa, nakrájaná na polovicu
  • plátky varené mrkvy
  • nasekaná čerstvá pažítka
  • pečené zemiaky na podávanie

Postup

  • Kosti orestujte v 8-litrovom hrnci zo všetkých strán do tmavo hnedej farby.
  • Pridajte zvyšné prísady na vývar.
  • Priveďte do varu a znížte plameň.
  • Odkryté varte 3 hodiny.
  • Vývar preceďte.
  • Prikryté nechajte vychladnúť, asi 6 hodín.
  • V stredne veľkej mise rozšľahajte chren, žĺtky, soľ a korenie.
  • Chlieb namočte v malej miske na minútu do mlieka.
  • Vyberte chlieb a vytlačte z neho prebytočné mlieko.
  • Do chrenovej zmesi zašľahajte chlieb.
  • Po kvapkách zašľahajte ¼ šálky oleja.
  • Pomalým a stálym prúdom zašľahajte zvyšný olej.
  • Šľahajte, kým omáčka nezhustne.
  • Zašľahajte sherry ocot.
  • Vývar priveďte vo veľkom hrnci do varu.
  • Pridajte hovädzie hruďou, špikovej kosti, pečeň, pór a cibuľu.
  • Zľahka duste zakryté bez toho, aby vývar začal bublať, kým hruďou nezmäkne, asi 3 hodiny.
  • Vyberte kosti z vývaru.
  • Odstráňte špongiu z kostí, nakrájajte ho a preneste na tanieri
  • Sceďte vývar a zbavte ho prebytočného tuku.
  • Hrudí zalejte asi polovicou šálky vývaru.
  • Podávajte s mrkvou, opečenými zemiakmi, chrenovou omáčkou a ozdobené pažítkou.
  • Užite si to!
Varené hovädzie mäso, zelenina, aromatické korenie, chrenová omáčka a opečené zemiaky na tanieri s vedľa položeným príborom.
www.tasteofaustria.org

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?

Švábske varené hovädzie s omáčkou z chrenu

Lahodné mäso varené vo vývare s trochou bieleho vína a servírované spolu s luxusnou krémovou chrenovou omáčkou a zemiakmi je lahôdkou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina!

Čo budete potrebovať

  • 1200 g hovädzieho zadného
  • 3 veľké mrkva
  • 2 póry
  • 1 veľká cibuľa
  • ½ zeleru
  • 1 a ½ litra hovädzieho vývaru
  • 2 kocky vývaru
  • trochu balzamikového octu
  • 70 g masla
  • trochu soli a korenia
  • 1 zväzok petržlenu
  • trochu bieleho vína
  • voda
  • zahusťovadlo omáčky podľa potreby
  • ½ litra mlieka
  • 80 g masla
  • 1 pohár chrenu
  • 3 lyžice hladkej múky

Postup

  • Mrkva, zeler a pór olúpte a nakrájajte na malé kúsky.
  • Vo veľkom hrnci rozpustite 70 g masla.
  • Cibuľu olúpte, rozpolte a na masle opražte, kým nezhnedne.
  • Pridajte mäso (v jednom kuse) a opekajte zo všetkých strán na vysokom plameni, kým nezozlátne.
  • Trochu znížte teplotu a pridajte nakrájanú zeleninu.
  • Krátko orestujte.
  • Zalejte trochou bieleho vína.
  • Dolejte 1 litrom hovädzieho vývaru a prilievajte toľko vody, až bude mäso takmer úplne zakryté.
  • Pridajte kocky vývaru a korenie.
  • Zatiaľ nesoľte, inak bude mäso tuhé.
  • Teraz priklopte pokrievkou a nechajte všetko 3 hodiny na strednom plameni variť domäkka.
  • Po 2,5 hodine mäso vyberte a nakrájajte na cca 1,5 cm hrubé plátky a potom ešte pol hodiny varte.
  • Pokiaľ sa vývar príliš vyvarí, vždy zalejte trochou zvyšného hovädzieho vývaru.
  • Celé dochuťte trochou balzamika, čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením.
  • Vývar podľa chuti zahustite zahusťovadlom.
  • V malom hrnci rozpustite 80 g masla, metličkou rýchlo vmiešajte múku a zalejte mliekom.
  • Pokračujte v miešaní.
  • Znížte teplotu.
  • Vmiešajte chren.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Soľ a korenie.
  • Mäso podávajte vo vývare spolu s chrenovou omáčkou, smotanovým špenátom a varenými zemiakmi.
Mäso varené vo vývare s trochou bieleho vína a servírované spolu s luxusnou krémovou chrenovou omáčkou a zemiakmi na tanieri.
www.bosskitchen.com

Chren, koreňová zelenina so štipľavou chuťou. Využíva sa iba na ochutenie pokrmov? Alebo je chren prospešný aj pre naše zdravie? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o chrenu !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.