Výborné recepty na zdravé pečivo z fíg, ktoré si vychutnáte nielen na Vianoce

Tradičného českého vianočného pečiva ste prejedení? Vyskúšajte výborné figové pečivo, a to nielen počas vianočného obdobia.

V akých formách sa figy používajú? Najčastejšie sušené . Figy cukroví neopísateľne ozvláštnia.

S čím všetkým sa dajú kombinovať? To sa dozviete v nasledujúcich receptoch. Pustite sa s nami do pečenia (aj nepečenia) cukroviniek zo sušených fíg.

Figovo-orechové sušienky

Ojedinelú chuť figovo-orechovým sušienkam dodávajú muškátový oriešok, škorica a klinčeky.

Dajte pozor na to, aké figy kupujete. Ideálne sú mäkké. Pokiaľ sú figy ale príliš tvrdé a vysušené, je dobré ich dať na 5 minút do vriacej vody predtým, než ich budete dávať do cesta.

Figové sušienky si zamilujete.

Čarovať môžete aj bez fíg, existujú aj ďalšie skvelé recepty na vianočné sušienky .

INGREDIENCIA

  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky klinčeka
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 10 lyžíc nesoleného masla izbovej teploty
  • 1/4 hrnčeka cukru krupice do cesta a 1 lyžička cukru krupice na posypanie
  • 1/3 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnček sušených fíg (odstráňte z nich stonky a rozkrájajte ich na štvrtiny)
  • 1 hrnček vlašských orechov (opečených a nasekaných nahrubo)
  • 1 vaječný bielok (ľahko rozklechtaný)

POSTUP

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, muškátový oriešok, klinčeky, škoricu a soľ.
  2. Vo veľkej miske utrite maslo s cukrom krupice a trstinovým cukrom. A pridajte dve vajcia.
  3. Do veľkej misky s rozotreným maslom, cukrom a vajcami dajte pomarančovú kôru a vanilkový extrakt.
  4. Pridajte zmes múky s korením, figy a orechy a vypracujte cesto.
  5. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte ho na 40 minút do chladničky.
  6. Predhrejte si rúru na 180 °C a pekáč vyložte papierom na pečenie.
  7. Na pracovnú dosku si nasypte trochu hladkej múky, aby ste mohli rozváľať cesto.
  8. Rozvaľkajte cesto na dĺžku a šírku plechu, vložte ho na papier na pečenie, potrite vaječným bielkom a posypte lyžičkou cukru.
  9. Pečte asi 30 minút.
  10. Potom plech vytiahnite z rúry, nechajte cesto zhládnout a nakrájajte ho na štvorčeky.
  11. Sušienky rozložte na plech a pečte ešte ďalších 20 minút.
orechové sušienky s figou
Zdroj: seriouseats.com

Figové pečivo s čokoládou a pekanovými orieškami

Orechy sú zdrojom vitamínov. Ozvláštnite teda vianočné pečivo z fíg pekanovými orechmi. Príprava vám nezaberie viac ako 15 minút.

Pekanové orechy majú blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém, tráviacu sústavu, ale aj mozog.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 10 lyžíc masla či margarínu
  • 1 balenie fíg
  • 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
  • 2/3 hrnčeka čokoládových kúskov
  • 3 veľké vajcia
  • 3/4 hrnčeka kukuričného sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku a 1/4 hrnčeka cukru (zvyšok cukru použijete neskôr). Pridajte maslo nakrájané na kúsky.
  3. Použite krájač na cesto (takzvaný pastry blender), prípadne použite dva nože, a spracovávajte cesto tak, kým z neho nevzniknú omrvinky.
  4. Vezmite menší plech, vyložte ho papierom na pečenie a rozprestrite naň cesto.
  5. Pečte cesto 15 minút, kým nezhnednú okraje.
  6. Potom cesto vytiahnite, posypte ho nasekanými figami, pekanovými orechmi a čokoládovými kúskami.
  7. V miske si zmiešajte vajcia, zvyšný cukor, kukuričný sirup a vanilku.
  8. Zmes nalejte na cesto s orechmi a figami.
  9. Dajte vianočné figové pečivo piecť ešte na ďalších 20 až 30 minút do rúry.
  10. Potom nechajte pečivo vychladnúť a narežte ho na tyčinky.
ukrojený kúsok figového čokoládového koláča s pekanovými orieškami
Zdroj: recipegirl.com

Nepečené figové tyčinky

Jednoduché, rýchle a bez použitia rúry. Aj nepečené pečivo z fíg je lahodné a chutné.

Figové tyčinky obsahujú okrem samotných fíg aj orechy a semienka, ktoré si môžete navoliť pokojne aj podľa seba.

Fantázii sa, čo sa cukroví z fíg týka, medze nekladú.

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka nasekaných sušených fíg
  • 1/2 hrnčeka surových alebo opečených tekvicových semienok
  • 1/2 hrnčeka tahini
  • 1/3 hrnčeka medu
  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 2 lyžice chia semienok
  • 1 lyžička vanilky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 hrnčeka čokoládových kúskov
  • 1 lyžička kokosového oleja

POSTUP

  1. Vezmite si formu na chlieb a vyložte ju papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej miske medzitým zmiešajte ovsené vločky, figy, tekvicové semienka, tahini, med, mleté ľanové semienko, chia semienka, vanilku, škoricu a morskú soľ.
  3. Pokiaľ zmes drží pohromade, vložte ju do formy a na niekoľko minút dajte do chladničky.
  4. Zatiaľ si roztavte čokoládu, a to tak, že ju dáte do hrnčeka s kokosovým olejom a rozohrejete ju v mikrovlnnej rúre.
  5. Rozpustenú čokoládu nalejte na pečivo a rozotrite ju lyžičkou po celej ploche.
  6. Potom dajte formu späť do chladničky na ďalších 30 minút, kým zmes a čokoláda nestvrdnú.
  7. Figové nepečené pečivo z formy vysypte a nakrájajte na tyčinky.
figové tyčinky bez pečenia s čokoládovou polevou
Zdroj: eatingbirdfood.com

Figová saláma

Jednoduchý, pritom chuťovo skvelý. Figovú salámu pripravíte počas niekoľkých málo minút pokojne aj večer pred Štedrým dňom.

INGREDIENCIA

  • 1 kg sušených fíg
  • 1/2 hrnčeka nasekanej tmavej čokolády
  • 1/2 hrnčeka celých olúpaných mandlí
  • 1/2 hrnčeka sušeného ananásu
  • 1/2 hrnčeka pistáciových orieškov
  • 1/4 hrnčeka brandy
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 1 lyžička cukru

POSTUP

  1. Kuchynským robotom, prípadne mlynčekom na mäso pomeľte figy.
  2. Figy zmiešajte vo veľkej miske s ostatnými ingredienciami.
  3. Zmes rozdeľte na tri časti.
  4. Z každej časti vytvorte valčeky, aby vyzerali ako salámu.
  5. Valčeky obaľte v práškovom cukre.
  6. Salámu z fíg nakrájajte na tenké plátky a podávajte napríklad s kávou espresso.
kúsky sladkej salámy z fíg
Zdroj: bite.co.nz

Domáca figová pasta

Urobte si zdravé müssli tyčinky či iné pečivo z figovej pasty. Ako základ však použite domácu figovú pastu.

Figová pasta sa odporúča aj k syrom, napríklad k čedaru či syru s modrou plesňou. Nemusí sa teda používať iba na pečivo.

INGREDIENCIA

  • 12 zrelých fíg
  • 500 g marmelády
  • 2 šálky práškového cukru

POSTUP

  1. Vložte figy a cukor do hrnca a varte ich na miernom ohni.
  2. Miešajte figy a cukor do tej doby, než sa cukor nerozpustí, a potom zmes priveďte do varu.
  3. Potom varte zmes na miernom ohni zhruba 3 hodiny, kým nevznikne hustá pasta. Občas ju premiešajte.
  4. Pastu nechajte vychladnúť.
  5. Dajte si ju do chladničky, kde vydržia až tri týždne.
sladká nátierka z fíg
Zdroj: roospotting.com

Vynikajúce figové hľuzovky

Akonáhle máte domácu figovú pastu pripravenú, stačí ju už iba použiť.

Čo treba urobiť si figové hľuzovky.

INGREDIENCIA

  • 190 g jemne namletých vlašských orechov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 hrnček sušených fíg bez stoniek
  • 1 lyžica pomarančového džúsu
  • Štipka oranžového farbiva
  • Olivový olej

POSTUP

  1. Polovicu mletých vlašských orechov a ostatné ingrediencie dajte do misky a rozmixujte kuchynským robotom, kým nevznikne hladká, ale pevná pasta.
  2. Pokiaľ sú figy príliš vysušené, budete musieť pridať viac pomarančového džúsu.
  3. Namažte si ruky olejom az pasty robte malé guličky.
  4. Guľôčky obaľujte vo zvyšných vlašských orechoch.
  5. Hľuzovky dajte vychladnúť do chladničky.
guličky s figami alebo figové hľuzovky
Zdroj: honestcooking.com

Aké orechy používať do vianočných cukroviniek v kombinácii s figami?

Orechy na Vianoce neodmysliteľne patria. Veľmi často sa kombinujú práve s jednotlivými druhmi orechov.

Cukroví dodávajú skvelú chuť. Majú vplyv na ľudské zdravie. Pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, znižujú zrážanlivosť krvi a krvný tlak.

Lieskové oriešky sú ľahko stráviteľné. V kuchyni sa používajú čerstvé, mleté, sekané a opečené . Obohatiť nimi môžete nielen vianočné pečivo, ale aj ovocné šaláty či krémy.

Mandle obsahujú viac ako 50% tuku. Kúpiť sa dajú mleté, pražené, údené, lúpané aj nelúpané . Ak zoženiete mandle v drevenej škrupine, stačí ich spariť v horúcej vode, aby sa olúpali. Vodu nevylievajte. Obsahuje totiž množstvo telu prospešných látok, a tak ju využite napríklad pri pečení vianočných cukroviniek.

Pistácie sa používajú predovšetkým na dochutenie krémov a zmrzliny, ale najlepšie je konzumovať ich surové. Pridať ich pokojne môžete aj do figovej salámy.

Z kešu orieškov sa zase pripravujú plnky, koláče a sušienky. Ak nemáte napríklad práve mandle, môžete použiť kešu oriešky.

Vysokým obsahom tuku sú charakteristické oriešky makadam (až 74 %) a pekan (až 70 %). Používajú sa na koláče, vianočné pečivo a torty.

Ak orechy milujete, môžete si pripraviť aj ďalšie orechové vianočné pečivo .

Tip na záver

Figy sa používajú nielen pri príprave sladkých pokrmov, často sa kombinujú aj so šunkou, syrom či slaninou. Napriek tomu, že sú figy celkom sladké ovocie, majú zdravotné benefity . Plody sú bohaté na prírodné cukry, obsahujú aj telu prospešné minerálne látky a vlákninu. Napomáhajú aj tráveniu. A sú úžasným zdrojom energie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.