Mnoho žien vyhlasuje, že Vianoce sú pre nich obdobím stresu a neustálych príprav.
Tiež si hovoríte, „kiež by mi stačilo jedno cesto na všetko pečivo“?
Nuž, také prianie vyplniť nevieme, ale recepty na pečivo z jedného cesta vám rozhodne uľahčí život.
Neveríte?
Poďte sa o tom presvedčiť!
Univerzálne cesto na pečivo
Na vytvorenie niekoľkých rôznych variantov cukroviniek potrebujeme vytvoriť základné cesto.
INGREDIENCIA:
- 500 g hladkej múky
- 500 g zmäknutého masla
- 250 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 5 žĺtkov
- štipka soli
POSTUP:
- Najskôr zmiešame sypké suroviny.
- Potom pridáme maslo a žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
- Necháme v chladničke odpočinúť minimálne 2 – 3 hodiny.
V tejto chvíli máme cesto, s ktorým toho vytvoríme veľa. Môžeme tretinu cesta v tejto podobe rozváľať, vykrajovať obľúbené tvary a 5 – 10 minút piecť na plechu s papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 170 °C.
Dozdobiť môžeme po vychladnutí bielkovou polevou či roztopenou čokoládou.
Čo s bielkami, ktoré nám zostanú po oddelení žĺtkov? S práškovým cukrom a citrónovou šťavou si môžeme pripraviť polevu na zdobenie , ktorú môžeme dozdobiť cukroví.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie vstavaných rúr . Inšpirujte sa naším testom!
Škoricové srdiečka s čokoládou
Škoricová príchuť vždy zahreje!
INGREDIENCIA:
- tretina vytvoreného univerzálneho cesta
- štipka škorice
- čokoláda na varenie
POSTUP:
- Do už vytvoreného cesta primiešame štipku škorice.
- Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme srdiečka.
- Tie pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C.
- Sledujeme a akonáhle nám začnú zlátnuť (cca po 5 – 10 minútach), vyťahujeme a necháme vychladnúť.
- Ak sme veľkí maškrtníci, môžeme vo vodnom kúpeli rozohriať čokoládu na varenie a srdiečka do nej namáčať.
- Na drobné dozdobenie potom môžeme použiť polevu z bielkov.

Objavte podobné tipy
Orieškové zlepované pečivo z jedného cesta
Ak máte hrsť vlašských orechov, nie je nič jednoduchšie!
INGREDIENCIA:
- tretina základného cesta
- hrnček vlašských orechov
- polovičky vlašských orechov na dozdobenie
- čokoláda na varenie
POSTUP:
- Vlašské orechy namelieme a pridáme ich do základného cesta.
- Zvolíme si tvar vykrajovača a tým vykrajujeme z rozváľaného plátu.
- Pokladáme na plech s papierom na pečenie av rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 5 – 8 minút.
- Po vychladnutí zlepujeme lekvárom
- Necháme oddýchnuť a medzitým v horúcom kúpeli roztopíme čokoládu.
- Do tej namáčame buď celé kúsky cukroviniek, alebo ich môžeme namáčať len z polovice či rôzne čokoládou pokvapkať.
- Do ešte mokrej polevy môžeme vtlačiť polovicu vlašského orecha na dozdobenie.
Túto variantu môžete pripraviť aj s domácou marmeládou.

Univerzálny krém na vianočné pečivo
Pripravovať krém ku každému cukroví zvlášť je otrava, však? Tak čo tak si to uľahčiť univerzálnym receptom?
INGREDIENCIA:
- 500 g masla
- 250 g cukru kryštál
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
POSTUP:
- Najskôr ušľaháme vajcia s cukrom do tuhej peny.
- Pridáme rozmäknuté maslo a všetko spojíme pomocou mixéra.
- Krém môžeme odložiť do chladničky.
Ako tento krém dochutiť?
Z univerzálneho krému môžeme vytvoriť krém:
- rumový – postačí vmiešať 4 lyžice klasického hnedého rumu
- kakaový – vmiešame 1 lyžicu holandského kakaa
- mandľový – pridáme nadrobno rozomletých 50 g mandlí + môžeme dodať mandľovú arómu
- kávový – zo 4 lyžičiek instantnej kávy si pripravíme malé espresso, ktoré po vychladnutí vmiešame do krému
- orechový – namelieme hrsť orechov a pridáme ich do vytvoreného krému
Krémy potom môžeme využiť ako náplň do trubičiek i kornútkov alebo napríklad do osích hniezd. Tuhý krém potom môžete využiť aj na zlepovanie.

Cukrovie z jedného cesta je naozaj jednoduché, chutné, a čo je najdôležitejšie, rýchlo hotové!
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na vianočné pečivo z tvarohu . Máme pre vás tradičné aj neobvyklé varianty!
Tak čo? Tiež už si nemyslíte, že Vianoce sú len obdobím stresu?