Vynikajúce recepty na buchty z oleja na sladké maškrtenie. Inšpirujte sa!

Už ste niekedy skúšali recepty na olejovú buchtu? Ak ešte nie, potom je najvyšší čas.

Príprava je rýchla a praktická zvlášť vo chvíli, keď nám doma dôjde maslo a nemáme chuť bežať hneď na nákup.

Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte niektorú z mnohých sladkých pochúťok, ktoré si získajú vaše srdce aj chuťové bunky.

Klasická olejová buchta

Táto ľahká torta s jemnou konzistenciou je populárna v stredomorskej kuchyni. Je to perfektná chuťovka k popoludňajšej káve alebo k rannému čaju. Ostatne ku káve sa môžete inšpirovať aj medzi receptami na kysnuté sladké pečivo .

Ingrediencie:

  • 3 väčšie vajcia
  • 175 g kryštálového cukru
  • 125 ml extra panenského olivového oleja
  • 125 ml mlieka
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky mandľového extraktu
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 ° C, guľatú tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou na bočných stranách, zatiaľ čo na dno dáme papier na pečenie.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme vajcia s cukrom a na najvyššiu rýchlosť šľaháme zhruba 30 sekúnd.
  • Postupne pridávame pomaly olej, aby sa zašľahal do zmesi. Hneď potom prilejeme mlieko a tiež dôkladne zmiešame. Potom znížime rýchlosť a šľaháme prerušovane.
  • V miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ. Po častiach pridáme do nádoby a zašľaháme.
  • Hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 30 – 35 minút, pričom pomocou špajle vyskúšame, či cesto nelepí.
  • Formu vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť. Potom vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
  • Pred servírovaním potrieme povrch extra panenským olivovým olejom.
Torta z olivového oleja.
Zdroj: https://www.bakefromscratch.com

Hrnčeková buchta z oleja

Tento recept je jednoduchý a výsledok veľmi chutný. Nepotrebujete maslo a napriek tomu je dokonale lahodný. Uvidíte, že vás tento kakaový múčnik uchváti.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky cukru múčka
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka holandského kakaa
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 hrnček rastlinného oleja
  • 2 lyžice bieleho octu
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Najskôr začneme tým, že si predhrejeme rúru na 175 stupňov a guľatú formu vyložíme papierom na pečenie.
  • Vo veľkej miske zmiešame cukor, múku, jedlú sódu, soľ a kakao, teda suché suroviny.
  • Potom prilejeme vodu, rastlinný olej, ocot a vanilku. Našľaháme vareškou alebo metlou, až pokiaľ nie je cesto pekne hladké.
  • Nalejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 40 minút. Na konci pečenia skontrolujeme pomocou špajle, či je cesto prepečené.
  • Ak áno, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  • Potom buchtu vyklopíme z formy a pocukrujeme. Kto chce, môže namiesto cukru použiť čokoládovú polevu.
Čokoládová torta z oleja.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Olejový múčnik s ovocím

Táto vynikajúca olejová buchta je úžasne jemná, vláčna a vďaka extra panenskému oleju má úplne nezameniteľnú chuť. Je to skvelá buchta na posedenie pri čaji.

Ingrediencie:

  • 225 g hladkej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 ml extra panenského olivového oleja (kto nemá, použije rastlinný)
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice mlieka
  • 450 g mixovaného sušeného ovocia (hrozienka, papaya, marhule atď.)

Postup:

  • Pripravíme si tortovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 170 stupňov.
  • Múku s práškom do pečiva preosejeme do misky a prisypeme cukor. Dôkladne zamiešame.
  • V odmerke zmiešame olej, vajcia aj mlieko a primiešame k múke.
  • Nakoniec prisypeme sušené ovocie a naposledy premiešame.
  • Vlejeme do formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 1 hodinu, potom stiahneme teplotu nie 150 stupňov a pečieme ešte cca 50 minút.
  • Keď bude povrch buchty veľmi rýchlo hnednúť, prikryjeme ho alobalom.
  • Špajlí overíme, aby cesto nelepilo a ak je všetko v poriadku, môžeme vybrať z rúry.
  • Nevyklápame ho von a necháme vychladnúť vo forme.
  • Po úplnom vychladnutí odstránime formu a môžeme servírovať.
Ovocná torta pripravená z oleja.
Zdroj: https://www.gardenteacakesandme.co.uk

Jablková torta s olivovým olejom a polevou z javorového sirupu

Verte, že táto olejová buchta s jablkami vám vezme vietor z plachiet a budete musieť mať veľmi pevnú vôľu, aby sa po nej hneď nezaprášilo a neskončila vo vás na posedenie. Je úplne luxusná s kúskami obľúbeného ovocia a polevou, ktorá tento múčnik doviedla k úplnej dokonalosti.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 100 g hrozienok (Sultánky)
  • 240 ml vody
  • 200 g polohrubej múky
  • 60 g pohánkovej múky
  • 95 g celozrnnej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 veľké jablká (najlepšie odroda Granny Smith)
  • 200 g trstinového cukru
  • 160 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 vajcia + 2 vaječné bielky
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • Poleva
  • 100 g nesoleného čerstvého masla
  • 120 g hnedého cukru
  • 60 ml javorového sirupu
  • 220 g smotanového syra

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • Do hrnca nalejeme 2/3 vody a prihodíme hrozienka. Pri nízkej teplote privedieme do varu a varíme, až sa všetka voda odparí. Potom odložíme nabok.
  • V mise zmiešame všetky druhy múky, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a premiešame.
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky o veľkosti cca 2 – 3 cm.
  • Potom nasypeme do nádoby kuchynského robota cukor, pridáme olivový olej, celé vajcia, vanilku a citrónovú kôru.
  • Zapneme na stredný stupeň a šľaháme po dobu 7 minút, aby bola zmes pekne svetlá, hustá a zdvojnásobila svoju veľkosť.
  • Nádobu si postavíme na linku, prisypeme suché prísady a opatrne premiešame, aby sa všetko spojilo, ale zároveň zostalo cesto pekne nadýchané.
  • Nakoniec pridáme nakrájané jablká, hrozienka, zvyšné 1/3 vody a pomaly zamiešame.
  • Vaječné bielky dáme do malej misky a našľaháme, aby vznikol sneh, ktorý jemne vmiešame do zmesi.
  • Hotové cesto prelejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry na 60 minút. Špajľou skontrolujeme buchtu uprostred, a pokiaľ sa ešte cesto lepí, pečieme ďalších 10 – 15 minút.
  • Upečenú buchtu vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Medzitým nachystáme polevu.
  • Zmäknuté maslo, hnedý cukor a javorový sirup dáme do nádoby robota a šľaháme, kým nie je hmota ľahká a nadýchaná.
  • Potom pridáme po kúskoch smotanový syr, ktorý postupne zašľaháme. Nakoniec pustíme na stredný stupeň asi na 2 minúty, aby bola poleva krásne hladká.
  • Vychladnutú tortu vyberieme z formy a na povrch rovnomerne rozotrieme polevu. Kto chce, môže ešte posypať kúsky čokolády alebo aj kokosom, ale nie je to nutné.
Olejová buchta s jablkami.
Zdroj: https://asweetspoonful.com

Kysnutý koláč so slivkami

Máte zásobu plodov z vašej záhradky a premýšľate, ako ich čo najlepšie využiť? Túto buchtu budete robiť tak často, že už nebudete chcieť vidieť ani jedinú slivku, aká je dobrá.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 80 ml vlažného mlieka
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžička čerstvého nakrájaného rozmarínu
  • 60 g kryštálového cukru
  • 125 ml olivového oleja

Na ozdobu:

  • 3 – 5 veľkých sliviek na plátky
  • 1 lyžička nasekaného rozmarínu
  • 40 g trstinového cukru

Postup:

  • Do misy kuchynského robota dáme múku, mlieko, instantné droždie, soľ, vajcia, kôru z citróna aj rozmarín.
  • Zapneme nie nízke otáčky, aby sa jednotlivé suroviny prepojili. Musíme počítať s tým, že na začiatku bude cesto dosť tuhé.
  • Miešací nástavec vymeníme za hák na miesenie cesta a zapneme na strednú rýchlosť.
  • Pomaly prisypeme cukor, pričom každú trošku cca 2 minúty miesime.
  • Keď spotrebujeme všetok cukor, necháme hniesť na stredný stupeň tak dlho, až sa cesto začne točiť okolo hnetacieho háku.
  • Potom vrátime späť miešací nadstavec/metlu, prilejeme olivový olej a pri nízkych obrátkach miešame, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Pripravíme si najlepšie sklenenú misu, vymastíme olejom, dáme do nej hotové cesto a zakryjeme. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny.
  • Po uplynutí tejto doby cesto jemne prehniteme a rovnomerne rozprestrieme do guľatej formy na pečenie.
  • Poukladáme nakrájanými slivkami, zakryjeme a necháme znova 1 1/2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  • Potom už len stačí si predhriať rúru na 200 stupňov, posypať buchtu rozmarínom aj cukrom a vložiť do rúry na 10 minút.
  • Znížime teplotu na 175 ° C a necháme piecť ďalších 30 minút. Akonáhle slivky pustia šťavu a povrch bude zlatohnedý, je hotovo.
  • Vyberieme formu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Vyklopíme z formy a počkáme, až buchta úplne vychladne.
Torta z olivového oleja so slivkovou polevou.
Zdroj: https://www.wildyeastblog.com

Tvarohový múčnik s jablkami

Pokiaľ ide o túto buchtu z oleja, tak po jej upečení budeme mať pocit, že sú snáď Vianoce. Našu domácnosť totiž prevonia nielen vôňa sladkých jabĺčok, ale aj škorica, klinčeky a zázvor. Každé jednotlivé sústo sa bude na jazyku priamo rozplývať a pritom nám to ani nedá toľko práce.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 1/3 hrnčeka kokosového oleja
  • 2 lyžice melasy
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka mäkkého tvarohu
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 stredne veľké jablko nakrájané na menšie kocky
  • 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov

Drobenka:

  • 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 3 lyžice zmäknutého neslaného masla

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a vymažeme si maslom aj vysypeme múkou akúkoľvek formu, čo máme po ruke.
  • V jednej miske zmiešame všetky suché ingrediencie okrem cukru, teda múku, kypriaci prášok do pečiva, klinčeky, škoricu, zázvor a soľ.
  • Do druhej misky dáme cukor s kokosovým olejom a jemne vareškou našľaháme. Pridáme melasu a zamiešame.
  • Po jednom pridávame vajcia a každé vždy dôkladne zašľaháme. Pomocou vidličky rozmiešame tvaroh s mliekom a taktiež primiešame.
  • Nakoniec prilejeme citrónovú šťavu, vmiešame citrónovú kôru a šľaháme do hladkej hmoty.
  • Po častiach prisypeme suché ingrediencie a potom asi 1 minútu miešame. Nakoniec prihodíme nakrájané jablko a naposledy zamiešame.
  • Cesto preložíme do pripravenej formy a zasypeme posýpkou, ktorú vyrobíme tak, že v malej miske budeme ingrediencie miešať tak dlho, kým sa neutvoria malé guličky.
  • Buchtu posypeme hotovou posýpkou a vložíme do predhriatej rúry na 40 minút. Skontrolujeme špajľou, či je buchta prepečená a potom vyberieme z rúry a necháme aj s formou 15 minút odpočívať.
  • Tortu vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Tip: Na ozdobenie sa hodí ochutená či klasická šľahačka, prípadne kopček zmrzliny napríklad s čokoládovým toppingom.

Jablková torta z oleja s tvarohom a zmesou korenia.
Zdroj: https://gooddinnermom.com

Torta z olivového oleja s citrónom

Citrón býva mnohokrát zatracovaný kvôli jeho kyslej chuti, ale verte, že jeho použitím nemôžete svojmu múčniku nijako uškodiť.

Ostatne jeho úžasná aróma a charakteristická chuť dokáže premeniť aj tú najobyčajnejšiu buchtu na niečo delikátne a neprekonateľné. Buchta je šťavnatá, jemná a krásne vláčna.

Ingrediencie:

  • 1 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 3 veľké vajcia
  • 1 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1 1/2 lyžice strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
  • 1/4 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka Limoncella (taliansky destilát)
  • 2 lyžičky citrónového extraktu
  • 1 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • Múčkový cukor na posypanie

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 165 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie a ten postriekame kuchynským sprejom na pečenie.
  • Do veľkej misky nalejeme olivový olej, pridám vajcia a dôkladne našľaháme.
  • Prilejeme mlieko, citrónovú šťavu, limoncello, citrónový extrakt, šľahačku a znova šľaháme zhruba 1 minútu.
  • Prisypeme cukor, citrónovú kôru a premiešame. K tomu prisypeme múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu a dôkladne miešame, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Preložíme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre zhruba 60 – 75 minút. Špajlí skúsime, či cesto nelepí.
  • Upečenú buchtu odložíme na rošt a necháme vo forme asi 1 hodinu odpočívať. Potom vyberieme z formy a pocukrujeme.
Citrónová olejová buchta.
Zdroj: https://www.averiecooks.com

Ľahký múčnik s vôňou mandarínok

Toto ovocie má úžasnú a úplne neprekonateľnú chuť, vďaka ktorej dostane olejová buchta s ovocím úplne nový rozmer.

Ingrediencie:

  • 7 polievkových lyžíc neslaného masla
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice vlažného mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček cukru
  • Strúhaná kôra z 2 chemicky neošetrených mandarínok

Postup:

  • Pripravíme si formu na pečenie, najlepšie guľatú, vymastíme tukom a vysypeme múkou. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov.
  • Do strednej misky preosejeme múku, prášok do pečiva aj soľ.
  • V ďalšej miske našľaháme rozpustené maslo s olivovým olejom a mliekom.
  • Nakoniec vezmeme väčšiu misu, dáme do nej vajcia, cukor, citrónovú kôru a pomocou ručného mixéra poriadne našľaháme po dobu cca 3 minút.
  • Postupne na striedačku primiešame suroviny z oboch ďalších misiek a vypracujeme hladké cesto bez hrudiek.
  • Nalejeme do formy a dáme piecť na 30 minút. Akonáhle buchta získa zlatohnedý odtieň a začne sa oddeľovať od stien formy, máme hotovo.
  • Vyberieme z rúry aj formy, odložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Ligurská torta s olivovým olejom.
Zdroj: https://www.foodandwine.com

Buchta z jogurtu a medu s olejom

Pokiaľ uprednostňujete maslo a nedáte naň dopustiť, potom po ochutnaní tejto olejovej buchty zmeníte názor.

Bude sa vám v ústach rozplývať a pokojne ju zjete aj celú na posedenie. Postará sa o to vhodný výber surovín, vďaka ktorým je výsledný múčnik dokonale vláčny.

Ingrediencie:

  • 2/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 2/3 hrnčeka medu
  • 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 veľké vajcia
  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a nachystáme formu na tortu, ale pokojne aj na biskupský chlebíček atď., záleží na to, čo máme po ruke.
  • Vo veľkej miske zmiešame jogurt, med, olivový olej, tymian a citrónovú kôru.
  • Po jednom zašľaháme vajcia a prisypeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu i soľ.
  • Dôkladne zamiešame, aby vzniklo hladké cesto a to pomocou kuchynskej stierky/špachtľa preložíme do formy na pečenie, ktorú vystriekame sprejom na pečenie alebo vyložíme papierom na pečenie.
  • Pečieme zhruba 40 – 45 minút a potom vyberieme hotovú buchtu z rúry a necháme 10 minút odpočinúť, až potom ju vyberieme z formy.
  • Potom opatrne vyberieme z formy, dáme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Servírujeme tak ako ich, prípadne môžeme pocukrovať, poliať polevou alebo na to dať kopček obľúbenej zmrzliny.
Múčnik z extra panenského olivového oleja s chuťou medu a jogurtu.
Zdroj: https://latourangelle.com

Lahodný pomarančový koláč

Lahodný múčnik s vôňou sviežeho ovocia je obľúbenou pochúťkou najmä v letných mesiacoch, čo neznamená, že si túto pochúťku nemôžete vychutnať celoročne.

Ingrediencie:

Korpus:

  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 3 väčšie vajcia
  • 3/4 hrnčeka cmaru
  • Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
  • 1/4 hrnčeka čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 polievková lyžica kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja

Na polevu:

  • 1/4 hrnčeka čerstvého pomarančového džúsu
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a nachystáme formu na pečenie, ktorú vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • Do misky dáme vajcia s cukrom a šľaháme ručným mixérom zhruba 1 minútu, aby bola zmes pekne nadýchaná.
  • Pridáme cmar, pomarančovú kôru, pomarančový džús, vanilkový extrakt, prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešame, až sa všetko spojí.
  • Prisypeme múku a premiešame, aby sa neutvorila žiadna hrudka.
  • Nakoniec prilejeme olivový olej a mixérom vyšľaháme do hladkého cesta.
  • Preložíme do formy a pečieme 35 – 45 minút. Povrch by mal mať zlatohnedý nádych, a keď skúsime zapichnúť špajľu do strednej časti buchty, mala by byť čistá a cesto nesmie lepiť.
  • Vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, potom vyklopíme na mriežku a dáme bokom do vychladnutia.
  • Akonáhle je buchta vychladnutá, pripravíme si polevu.
  • Pomarančový džús dáme do malej misky, pridáme cukor a miešame tak dlho, až je poleva krásne hladká.
  • Polevu potom pomocou stierky či štetca rozotrieme na tortu a znova necháme vychladnúť.
  • Pred servírovaním stačí pocukrovať a môžeme servírovať.
Jemná torta s vôňou pomarančov.
Zdroj: https://thecafesucrefarine.com

Zaujímavosti na záver:

V našom článku sme v niekoľkých receptoch spomínali olivový olej, ktorý máme vo väčšine prípadov spätý s prípravou rôznych zeleninových šalátov.

Je to však skvelý pomocník aj pri pečení. Viete, ako sa takýto tradičný taliansky olivový olej vyrába?

How Traditional Italian Olive Oil Is Made | Regional Eats

Samozrejme, že sme si pre vás pripravili aj ukážku výroby klasického slnečnicového oleja .

How It's Made, Vegetable oil.

Ak ste doteraz nevedeli, čo je to Limoncello, ktoré sa pri jednom recepte spomína, tak teraz sa môžete pozrieť aj na to, ako sa vyrába.

Tento obľúbený taliansky likér sa vyrába z tých najkvalitnejších citrónov na slnečnej Sicílii, ale aj napríklad na pobreží Amalfi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.