Hutná a výdatná polievka, ktorá zahreje alebo jemný krém, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Karfiolová polievka má mnoho podôb.
Zakaždým je ale rýchla a predovšetkým zdravá.
Ktorý z receptov sa stane vašim favoritom?
Klasická polievka s karfiolom a zemiakmi
Jednoduchá karfiolová polievka ako od babičky.
Ingrediencie
- 1 menší karfiol
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l vývaru
- 1 PL masla
- 1 vajce
- soľ, korenie
- ½ ČL majoránky
Postup
- V hrnci rozpustite maslo a opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu
- Pridajte nakrájanú mrkvu a karfiol
- Zasypte majoránom a nechajte rozvoňať
- Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte vývarom
- Priveďte do varu a varte na miernom plamení kým zelenina nezmäkne
- Dochuťte soľou a korením
- Na záver do polievky rozmiešajte vajcia
- Servírujte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou

Krémová karfiolová polievka
Polievka z karfiolu sa často pripravuje v podobe zeleninového krému. Je to totiž ľahké.
Stačí uvariť a rozmixovať a získate lahodnú, krásne jemnú polievku. K úplnej dokonalosti stačí pridať lyžičku kyslej smotany, ktorá jedlo skvele osvieži.
Ingrediencie
- 1 menší karfiol
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zmena na varenie
- ½ l zeleninového vývaru
- 200 ml vody
- 2 PL olivového oleja
- korenie, soľ
- tymian
Postup
- Karfiol rozoberte na malé ružičky
- Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na plátky
- V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu
- Pridajte cesnak, karfiol a tymian a chvíľku prehrejte, kým sa korenie nerozvonia
- Zalejte vývarom a vodou
- Priveďte do varu
- Na miernom plameni varte kým karfiol nezmäkne
- Pridajte smotanu a prevarte
- Vyberte z polievky pár kúskov karfiolových ružičiek a dajte ich bokom
- Polievku v hrnci rozmixujte do hladka tyčovým mixérom
- Každú porciu ozdobte lyžicou kyslej smotaky a ružičkou uvareného karfiolu

Francúzska karfiolová polievka s pórom
Pokrmy zo Zeme galského kohúta sú delikátne a výnimkou nie je ani karfiolová polievka. Recept na ňu je jednoduchý a výsledná chuť vás ohromí.
Ingrediencie
- 2 PL masla
- 2 PL hladkej múky
- 1 pór
- 1 stredne veľký karfiol
- 1 l kuracieho vývaru
- korenie
- soľ
Postup
- V hrnci rozohrejte maslo a zaprášte ho múkou.
- Premiešajte a nechajte speniť
- Pridajte umytý a na drobné ružičky rozobraný karfiol a na pol kolieska nakrájaný pór
- Zalejte vývarom a priveďte do varu
- Na miernom plameni varte zhruba 20 minút, kým karfiol nezmäkne
- Osoľte a okoreňte podľa chuti
- Hotovú polievku rozmixujte
- Servírujte ozdobené pár kolieskami čerstvého póru

Objavte podobné tipy
Talianska karfiolová polievka s mrkvou a parmezánom
Jemná karfiolová polievka so zeleninou a syrom, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 1 stredný karfiol
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 PL masla
- 50 g parmezánu
- soľ
- korenie
- čerstvý rozmarín na ozdobu
Postup
- Karfiol rozoberte na ružičky, mrkvu nakrájajte na polkolieska a cibuľu nadrobno
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo
- Pridajte cibuľu, mrkvu a karfiol a orestujte
- Zalejte vývarom a priveďte do varu
- Varte kým zelenina nezmäkne
- Prilejte smotanu a povarte ešte 2 minúty
- Osoľte a okoreňte
- Polievku rozmixujte do hladka
- Na každú porciu nasypte lyžičku strúhaného parmezánu a ozdobte vetvička rozmarínu

Polievka z pečeného karfiolu
Príde vám karfiol nudný? Skúste ho najskôr opiecť! Potom je krásne chrumkavý a má ľahko karamelovú chuť. Pečený cesnak zase stráca štipľavosť a pritom si zachováva svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Výsledná kombinácia je chuťovo úplne dokonalá, skvele zasýti a pritom nezaťaží vaše zažívanie.
Ingrediencie
- 1 stredný karfiol
- 1 palička cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ
- korenie
- 2 PL olivového oleja
- 4 stonky čerstvého tymiánu
Postup
- Karfiol rozdeľte na ružičky a každú pozdĺžne rozrežte
- Cibuľu olúpte a rozpoľte
- Paličku cesnaku hore zrežte a pokvapkajte trochou oleja
- Rúru vyhrejte na 180°
- Karfiol rozložte na plech a pokvapkajte olivovým olejom
- Na plech pridajte aj cibuľu a paličku cesnaku
- Pečte 20 – 30 minút
- Opatrne vydĺbnite jednotlivé strúčiky cesnaku zo šupiek. Môžete použiť lyžičku alebo vidličku.
- Niekoľko ružičiek karfiolu si dajte z plechu nabok
- Cibuľu, karfiol aj cesnak preložte do väčšieho hrnca a zalejte vývarom
- Priveďte do varu a niekoľko minút zvoľna povarte
- Dochuťte soľou a korením
- Polievku rozmixujte, pokiaľ je príliš hustá pridajte vodu
- Servírujte ozdobené ružičkou pečeného karfiolu a čerstvým tymiánom

Prečo jesť karfiol?
- Karfiol je považovaný za jeden z najzdravších druhov zeleniny.
- Obsahuje unikátne rastlinné zlúčeniny znižujúce riziká mnohých chorôb vrátane rakoviny alebo srdcových chorôb
- Je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov – karfiol obsahuje snáď všetky vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje. V najvyšších hodnotách sa objavuje vitamín C, B6, K, draslík, mangán a fosfor.
- Má vysoký obsah vlákniny. Tá je nevyhnutná pre zdravé fungovanie čriev, znižuje riziká niektorých chronických ochorení a navyše pomáha v boji proti obezite.
- Karfiol je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré telo chránia pred škodlivými voľnými radikálmi a zápalmi
- Pomáha pri chudnutí – má nízky obsah kalórií ale vysoký podiel vlákniny a vody, spomaľuje trávenie a podporuje pocit plnosti.
- Má vysoký obsah cholínu, živiny, ktorá sa vyskytuje len v niekoľkých potravinách. Pritom zohráva hlavnú úlohu pri udržiavaní integrity bunkových membrán, podieľa sa na vývoji mozgu a produkcii neurotransmiterov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý nervový systém. Tiež pomáha zabrániť hromadeniu cholesterolu v pečeni. Nedostatok cholínu sa môže prejaviť neurologickými poruchami ako je demencia, alebo Alzheimerova choroba.