Najlepšie recepty na polievky s karfiolom na jednom mieste. Inšpirujte sa u nás!

Hutná a výdatná polievka, ktorá zahreje alebo jemný krém, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Karfiolová polievka má mnoho podôb.

Zakaždým je ale rýchla a predovšetkým zdravá.

Ktorý z receptov sa stane vašim favoritom?

Klasická polievka s karfiolom a zemiakmi

Jednoduchá karfiolová polievka ako od babičky.

Ingrediencie

  • 1 menší karfiol
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 l vývaru
  • 1 PL masla
  • 1 vajce
  • soľ, korenie
  • ½ ČL majoránky

Postup

  1. V hrnci rozpustite maslo a opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu
  2. Pridajte nakrájanú mrkvu a karfiol
  3. Zasypte majoránom a nechajte rozvoňať
  4. Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte vývarom
  5. Priveďte do varu a varte na miernom plamení kým zelenina nezmäkne
  6. Dochuťte soľou a korením
  7. Na záver do polievky rozmiešajte vajcia
  8. Servírujte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou
karfiolová polievka v bielej miske; v pozadí mrkva a karfiol
Zdroj: pinterest.com

Krémová karfiolová polievka

Polievka z karfiolu sa často pripravuje v podobe zeleninového krému. Je to totiž ľahké.

Stačí uvariť a rozmixovať a získate lahodnú, krásne jemnú polievku. K úplnej dokonalosti stačí pridať lyžičku kyslej smotany, ktorá jedlo skvele osvieži.

Ingrediencie

  • 1 menší karfiol
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zmena na varenie
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 200 ml vody
  • 2 PL olivového oleja
  • korenie, soľ
  • tymian

Postup

  1. Karfiol rozoberte na malé ružičky
  2. Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak na plátky
  3. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu
  4. Pridajte cesnak, karfiol a tymian a chvíľku prehrejte, kým sa korenie nerozvonia
  5. Zalejte vývarom a vodou
  6. Priveďte do varu
  7. Na miernom plameni varte kým karfiol nezmäkne
  8. Pridajte smotanu a prevarte
  9. Vyberte z polievky pár kúskov karfiolových ružičiek a dajte ich bokom
  10. Polievku v hrnci rozmixujte do hladka tyčovým mixérom
  11. Každú porciu ozdobte lyžicou kyslej smotaky a ružičkou uvareného karfiolu
Krémová karfiolová polievka v dvoch miskách ozdobená orechmi, bylinkami a kyslou smotanou
Zdroj: thefeedfeed.com

Francúzska karfiolová polievka s pórom

Pokrmy zo Zeme galského kohúta sú delikátne a výnimkou nie je ani karfiolová polievka. Recept na ňu je jednoduchý a výsledná chuť vás ohromí.

Ingrediencie

  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 pór
  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 l kuracieho vývaru
  • korenie
  • soľ

Postup

  1. V hrnci rozohrejte maslo a zaprášte ho múkou.
  2. Premiešajte a nechajte speniť
  3. Pridajte umytý a na drobné ružičky rozobraný karfiol a na pol kolieska nakrájaný pór
  4. Zalejte vývarom a priveďte do varu
  5. Na miernom plameni varte zhruba 20 minút, kým karfiol nezmäkne
  6. Osoľte a okoreňte podľa chuti
  7. Hotovú polievku rozmixujte
  8. Servírujte ozdobené pár kolieskami čerstvého póru
karfiolová polievka v zelenom hrnci a dvoch šedých miskách ozdobená pórom
Zdroj: debraklein.com

Talianska karfiolová polievka s mrkvou a parmezánom

Jemná karfiolová polievka so zeleninou a syrom, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie

  • 1 stredný karfiol
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 PL masla
  • 50 g parmezánu
  • soľ
  • korenie
  • čerstvý rozmarín na ozdobu

Postup

  1. Karfiol rozoberte na ružičky, mrkvu nakrájajte na polkolieska a cibuľu nadrobno
  2. V hrnci nechajte rozpustiť maslo
  3. Pridajte cibuľu, mrkvu a karfiol a orestujte
  4. Zalejte vývarom a priveďte do varu
  5. Varte kým zelenina nezmäkne
  6. Prilejte smotanu a povarte ešte 2 minúty
  7. Osoľte a okoreňte
  8. Polievku rozmixujte do hladka
  9. Na každú porciu nasypte lyžičku strúhaného parmezánu a ozdobte vetvička rozmarínu
karfiolová polievka zdobená pažítkou v hrnci
Zdroj: msmarket.com

Polievka z pečeného karfiolu

Príde vám karfiol nudný? Skúste ho najskôr opiecť! Potom je krásne chrumkavý a má ľahko karamelovú chuť. Pečený cesnak zase stráca štipľavosť a pritom si zachováva svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Výsledná kombinácia je chuťovo úplne dokonalá, skvele zasýti a pritom nezaťaží vaše zažívanie.

Ingrediencie

  • 1 stredný karfiol
  • 1 palička cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 l zeleninového vývaru
  • soľ
  • korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 stonky čerstvého tymiánu

Postup

  1. Karfiol rozdeľte na ružičky a každú pozdĺžne rozrežte
  2. Cibuľu olúpte a rozpoľte
  3. Paličku cesnaku hore zrežte a pokvapkajte trochou oleja
  4. Rúru vyhrejte na 180°
  5. Karfiol rozložte na plech a pokvapkajte olivovým olejom
  6. Na plech pridajte aj cibuľu a paličku cesnaku
  7. Pečte 20 – 30 minút
  8. Opatrne vydĺbnite jednotlivé strúčiky cesnaku zo šupiek. Môžete použiť lyžičku alebo vidličku.
  9. Niekoľko ružičiek karfiolu si dajte z plechu nabok
  10. Cibuľu, karfiol aj cesnak preložte do väčšieho hrnca a zalejte vývarom
  11. Priveďte do varu a niekoľko minút zvoľna povarte
  12. Dochuťte soľou a korením
  13. Polievku rozmixujte, pokiaľ je príliš hustá pridajte vodu
  14. Servírujte ozdobené ružičkou pečeného karfiolu a čerstvým tymiánom
tri misky polievky z pečeného karfiolu
Zdroj: sweetpeasandsaffran.com

Prečo jesť karfiol?

  • Karfiol je považovaný za jeden z najzdravších druhov zeleniny.
  • Obsahuje unikátne rastlinné zlúčeniny znižujúce riziká mnohých chorôb vrátane rakoviny alebo srdcových chorôb
  • Je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov – karfiol obsahuje snáď všetky vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje. V najvyšších hodnotách sa objavuje vitamín C, B6, K, draslík, mangán a fosfor.
  • Má vysoký obsah vlákniny. Tá je nevyhnutná pre zdravé fungovanie čriev, znižuje riziká niektorých chronických ochorení a navyše pomáha v boji proti obezite.
  • Karfiol je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré telo chránia pred škodlivými voľnými radikálmi a zápalmi
  • Pomáha pri chudnutí – má nízky obsah kalórií ale vysoký podiel vlákniny a vody, spomaľuje trávenie a podporuje pocit plnosti.
  • Má vysoký obsah cholínu, živiny, ktorá sa vyskytuje len v niekoľkých potravinách. Pritom zohráva hlavnú úlohu pri udržiavaní integrity bunkových membrán, podieľa sa na vývoji mozgu a produkcii neurotransmiterov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý nervový systém. Tiež pomáha zabrániť hromadeniu cholesterolu v pečeni. Nedostatok cholínu sa môže prejaviť neurologickými poruchami ako je demencia, alebo Alzheimerova choroba.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.