Ste milovníci ľahkých dezertov, ktoré nezaťažia váš žalúdok?
Vyskúšajte naše luxusné recepty na citrónový cheesecake v 6 rôznych variantoch.
Chcete pečený či nepečený?
So smotanovým syrom, ricottou alebo mascarpone?
Alebo snáď hľadáte vegánsku verziu?
U nás si vyberie naozaj každý!
Nepečený citrónový cheesecake
Tento cheesecake sa pripravuje z citrónovej šťavy a kôry a syra Philadelphia. Skvele tuhne a ľahko sa krája a úžasne chutí aj mrazený! Prekvapte svoju rodinu touto sladkou dobrotou.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 270 g rozdrvených BeBe sušienok
- ½ šálky rozpusteného masla
Na náplň:
- 750 g syra Philadelphia
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- 3 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- kôra z 2 citrónov (použite 1, ak chcete jemnejšiu chuť)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¾ šálky smotany na šľahanie
Postup
- Vyložte 23 cm tortovú formu papierom na pečenie.
- Zmiešajte rozdrvené BeBe sušienky a maslo a vtlačte do pripravenej formy (urobte asi 1 cm vysoký okraj po obvode formy).
- Vo veľkej mise vyšľahajte smotanový syr elektrickým šľahačom na strednú rýchlosť do hladka.
- Pridajte práškový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vanilku a vyšľahajte do hladka.
- V samostatnej stredne veľkej miske šľahajte smotanu, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Šľahačku pridajte do misy so smotanovým syrom a pomocou stierky jemne premiešajte.
- Ochutnajte náplň a pridajte viac cukru alebo citrónovej kôry, ak chcete sladšiu alebo citrónovejšiu chuť.
- Nalejte náplň na korpus, zakryte a chlaďte, kým nestuhne, aspoň 6 hodín alebo ideálne cez noc.
- Podávajte so sladenou šľahačkou.
K lahodnému dezertu sa hodí aj výborná káva. Ak doma stále ešte nemáte kávovar a premýšľate nad jeho kúpou, nezabudnite sa pozrieť na naše recenzie najlepších kávovarov Tchibo .
Cheesecake s ricottou a citrónom s levanduľovo-čokoládovou polevou
Pridaním ricotty do klasického cheesecaku získate oveľa ľahší múčnik, než na ktorý ste zvyknutý. Navyše vďaka nej skvele vynikne chuť medu, tymianu a citrónu. Luxusná poleva z kvetov levandule a čokolády cheesecake skvele dopĺňa!
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 230 g rozdrvených zázvorových sušienok
- 6 lyžíc rozpusteného masla
- 1/3 šálky cukru
- štipka soli
Na náplň:
- 425 g ricotty
- 450 g syra Philadelphia, izbové teploty
- 4 veľké vajcia
- 1/3 šálky medu
- 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 šálky cukru
- 2 lyžičky citrónovej kôry
Na polevu:
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru
- 1 a 1/2 lyžičky kvetov levandule
- 110 g čokolády 60 – 70 %
- 2 lyžice masla
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vyložte dno a boky tortovej formy s pružinou s priemerom 23 cm 2 vrstvami hrubého alobalu.
- V mise zmiešajte ingrediencie na korpus a rukami pevne vtlačte zmes na dno formy.
- Nechajte 1/2 hodiny chladiť a potom korpus predpečte asi 15 minút v predhriatej rúre, aby bol krásne chrumkavý.
- Nechajte vychladnúť.
- V malom hrnci zmiešajte med a tymián, priveďte na miernom plameni do varu a varte 10 minút.
- Nalejte zmes cez jemné sitko do misky.
- Ricottu rozmixujte v kuchynskom robote do hladka.
- Pridajte Philadelphiu a cukor a premiešajte.
- Premiešajte syrovú zmes s tymiánovým medom a citrónovou kôrou.
- Pri bežiacom procesore pridávajte vajcia jedno po druhom a mixujte, kým sa úplne nezapracujú.
- Nalejte syrovú zmes na vychladnutý korpus vo forme.
- Dajte tortovú formu do väčšieho pekáča a nalejte do pekáča toľko horúcej vody, aby siahala do polovice stien tortovej formy.
- Pečte, kým cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
- Vyberte formu z vodného kúpeľa, odoberte alobal a umiestnite cheesecake na mriežku, aby vychladol.
- Akonáhle bude mať cheesecake izbovú teplotu, dajte ho do chladu, kým nevychladne, minimálne na 6 hodín, ale ideálne cez noc.
- Smotanu, cukor a kvety levandule zahrejte v hrnci.
- Udržujte nízku teplotu, nechajte 5 minút variť a potom sceďte cez jemné sitko do misky.
- Nalejte precedenú zmes späť do hrnca a povarte.
- Stiahnite z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu.
- Nechajte pár minút odležať, aby sa rozpustila, a potom rozmixujte na konzistenciu omáčky.
- Pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo.
- Nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý cheesecake vyberte z formy a podávajte ho nakrájaný s čerstvým ovocím a čokoládovou polevou.
Pečený cheesecake s citrónovým krémom lemon curd
Tento citrónový cheesecake s krémom lemon curd a šľahačkou nielen že luxusne vyzerá, ale aj luxusne chutí. Má vzdušnú a nadýchanú textúru, je plný jasných citrusových tónov a dokonale ľahký a osviežujúci.
Čo budete potrebovať
- 200 g rozdrvených BeBe sušienok
- 80 g rozpusteného masla
- 750 g syra Philadelphia
- 3 veľké vajcia
- 200 g bieleho krupicového cukru
- 3 lyžice krupice alebo hladkej múky
- citrónová šťava a kôra z 1 citróna
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Na topping:
- 250 ml lemon curd pozri nižšie
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice práškového cukru
- 4-5 lístkov mäty na ozdobu (voliteľne)
- 5-6 plátkov citróna na ozdobu
Na lemon curd:
- 200 g kryštálového cukru
- 2 lyžice citrónovej kôry
- 6 žĺtkov
- 100 ml citrónovej šťavy
- 1/2 šálky masla, studeného
Postup
- Pripravte si lemon curd.
- Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Žĺtky dajte do hrnca a zľahka prešľahajte drôtenou metličkou.
- Vyšľahajte s cukrom do svetlej zmesi.
- Postupne vmiešajte citrónovú šťavu.
- Zahrievajte na miernom plameni za stáleho miešania drôtenou metlou, kým zmes nezhustne a nezačne bublať.
- Zložte hrniec z ohňa, pridajte studené maslo nakrájané na kocky a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Finálnu zmes môžete ešte precediť.
- Preložte do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
- Dno tortovej formy s pružinou s priemerom 21 cm vyložte sušenkovou zmesou, vtlačte lyžicou a pečte v predhriatej rúre 10 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Smotanový syr, žĺtky, cukor, krupicu alebo múku, citrónovú šťavu a vanilku prešľahajte elektrickým šľahačom.
- V samostatnej miske šľahajte bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky a jemne vmiešajte do syrovej zmesi spolu s citrónovou kôrou.
- Nalejte zmes do tortovej formy a spodok formy zabaľte do alobalu, aby sa dovnútra nedostala voda.
- Vložte formu do väčšieho pekáča naplneného 2,5 cm vody.
- Pečte pri 160 stupňoch Celzia 60–65 minút, kým okraje ľahko nezhnednú a stred takmer nestuhne.
- Vypnite rúru a nechajte v rúre ďalších 20-30 minút.
- Otvorte dvierka rúry a nechajte vytemperovať na izbovú teplotu.
- Nechajte cheesecake vychladnúť cez noc v chladničke.
- Vychladnutý cheesecake vyberte z formy.
- Lemon curd vložte na 20–30 sekúnd do mikrovlnnej rúry a potom prešľahajte.
- Citrón nakrájajte na tenké plátky.
- Smotanu ušľahajte s práškovým cukrom, kým sa nevytvoria tuhé špičky, a potom ju vložte do vrecka so špičkou.
- Cheesecake potrite lemon curd, ozdobte šľahačkou, plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.
Objavte podobné tipy
Citrónový cheesecake s mascarpone
Hľadáte recept na jednoduchý dezert? Potom je tento cheesecake z citróna a mascarpone to pravé pre vás!
Čo budete potrebovať
- 175 g BeBe sušienok
- 80 g masla, rozpusteného
- 500 g syra Philadelphia, mäkčeného
- 220 g práškového cukru
- 4 vajcia plus 1 žĺtok navyše
- jemne nastrúhaná kôra a šťava z 1 veľkého citróna
- 400 g syra mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Začnite s týmto receptom deň vopred.
- Rúru predhrejte na 140 °C.
- Tortovú formu s priemerom 24 cm zľahka vymažte tukom a dno vyložte papierom na pečenie.
- Hlboký pekáč naplňte do polovice vriacou vodou a položte na spodný rošt rúry.
- Sušienky vložte do kuchynského robota a pulzujte, kým vám nevzniknú omrvinky.
- Pridajte rozpustené maslo do procesora a premiešajte.
- Na dno pripravenej formy vtlačte sušenkovú zmes.
- Philadelphiu a cukor dajte do kuchynského robota a mixujte, kým nebudete mať hladkú zmes.
- Pridajte vajcia, žĺtok, citrónovú kôru a šťavu a potom pulzujte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte mascarpone a vanilkový extrakt a potom rozmixujte dohladka.
- Náplň nalejte na pripravený základ a cheesecake pečte na prostrednej priečke rúry 1 hodinu.
- Cheesecake nechajte vo vypnutej rúre vychladnúť ešte 1 hodinu alebo do úplného stuhnutia.
- Cheesecake presuňte na mriežku, aby úplne vychladol.
- Zakryte formu potravinárskou fóliou a dajte do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc.
- Vyberte z formy, nakrájajte a podávajte.
Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty na cheesecake v 6 rôznych variantoch. Pochutnáte si!
Cheesecake s brusnicovo-malinovým kompótom
Aj táto verzia citrónového cheesecaku vás nadchne! Pripravte ju svojim hosťom ako dezert ku káve a uvidíte, že budú nadšení.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 16 BeBe sušienok
- 4 lyžice rozpusteného masla
Na náplň:
- 680 g syra Philadelphia
- 3 vajcia
- 1 šálka cukru
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
Na kompót:
- ½ šálky pomarančovej šťavy
- ½ šálky cukru
- 170 g čerstvých brusníc
- 1 šálka čerstvých malín
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
- Rozdrvte sušienky v kuchynskom robote, aby ste vytvorili omrvinky.
- Pridajte rozpustené maslo a pulzujte, kým sa zmes nespojí.
- Rovnomerne zatlačte na dno a strany pripravenej formy.
- Korpus pečte 10 minút.
- Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Šľahajte smotanový syr, kým nebude nadýchaný.
- Pridajte cukor a potom šľahajte do hladka.
- Pridajte 1 vajce a šľahajte 30 sekúnd.
- Opakujte so zvyšnými 2 vajcami.
- Vmiešajte citrónovú šťavu a kôru.
- Náplň nalejte na pripravený korpus.
- Pečte cca 45 minút.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu na chladiacej mriežke, potom formu prikryte a dajte cez noc do chladničky.
- Zmiešajte pomarančovú šťavu a cukor v strednom hrnci na strednom plameni za občasného miešania.
- Po 5 minútach pridajte brusnice a za občasného miešania priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes varí, pridajte maliny a znížte teplotu na minimum.
- Varte 10-15 minút.
- Dajte vychladiť do chladničky.
- Nalejte na vychladnutý cheesecake a podávajte.
Vegánsky citrónový cheesecake s čerstvými čučoriedkami
Aj vegáni si u nás prídu na svoje! Máme pre nich totiž jemný a krémový cheesecake s lahodne chrumkavým korpusom. Namiesto čerstvých čučoriedok je možné použiť aj teplú čučoriedkovú omáčku.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 100 g mandľovej múky
- 125 g hladkej múky
- 50 g práškového alebo kokosového cukru
- ½ lyžičky jemnej soli
- 5-6 lyžíc kokosového oleja bez zápachu alebo vegánskeho masla, rozpusteného
Na náplň:
- 200 g kešu orechov, namočených vo vriacej vode po dobu 30 minút
- 120 ml ovseného mlieka
- kôra z 2 citrónov + 6 lyžíc citrónovej šťavy
- 250 g extra jemného tofu
- 125 g práškového cukru
- ½ lyžičky citrónového extraktu (voliteľné)
- 2 lyžičky vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
- štipka kurkumy
- štipka soli
- 2 lyžice tapiokového škrobu
Na ozdobu:
- čerstvé čučoriedky
- vegánska šľahačka alebo vegánske pusinky
Postup
- Do veľkej misy dajte mandľovú múku, hladkú múku, cukor a soľ.
- Dobre premiešajte.
- K suchým ingredienciám prstami votrite tuk.
- Zmes by mala pripomínať ľahko vlhkú posýpku.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte tukom a vyložte dno a boky papierom na pečenie.
- Rukami rozložte posýpku na dno formy a prstami ju zatlačte na dno a trochu do strany.
- Korpus stlačte pomocou skleneného pohára s plochým dnom cez kus papiera na pečenie.
- Na pár miestach prepichajte dno vidličkou.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C počas 30 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Scedené kešu oriešky, ovsené mlieko, citrónovú šťavu a citrónovú kôru dajte do mixéra.
- Mixujte, kým nebude zmes super hladká a nebudú v nej žiadne hrudky.
- Potom pridajte zvyšok ingrediencií a znovu rozmixujte do hladka.
- Zmes nalejte na predpečený základ.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pracovný stôl, aby praskli vzduchové bubliny v zmesi.
- Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–45 minút.
- Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť (najlepšie cez noc).
- Ozdobte čučoriedkami a vegánskymi pusinkami, prípadne vegánskou šľahačkou.
Citrón je blahodarné ovocie pre naše telo a môžete ho použiť rôznymi spôsobmi. Viete, ako ho správne skladovať? Aké sú jeho zdravotné benefity? A aké vitamíny obsahuje? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o citróne !
A ako sa vám naše recepty na citrónový cheesecake páčili? Napíšte nám do komentárov!