Neodolateľné recepty na svieži cheesecake s citrónmi 6x inak. Zvládne ho pripraviť aj začiatočník!

Ste milovníci ľahkých dezertov, ktoré nezaťažia váš žalúdok?

Vyskúšajte naše luxusné recepty na citrónový cheesecake v 6 rôznych variantoch.

Chcete pečený či nepečený?

So smotanovým syrom, ricottou alebo mascarpone?

Alebo snáď hľadáte vegánsku verziu?

U nás si vyberie naozaj každý!

Nepečený citrónový cheesecake

Tento cheesecake sa pripravuje z citrónovej šťavy a kôry a syra Philadelphia. Skvele tuhne a ľahko sa krája a úžasne chutí aj mrazený! Prekvapte svoju rodinu touto sladkou dobrotou.

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 270 g rozdrvených BeBe sušienok
  • ½ šálky rozpusteného masla

Na náplň:

  • 750 g syra Philadelphia
  • 1 a ½ šálky práškového cukru
  • 3 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • kôra z 2 citrónov (použite 1, ak chcete jemnejšiu chuť)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálky smotany na šľahanie

Postup

  • Vyložte 23 cm tortovú formu papierom na pečenie.
  • Zmiešajte rozdrvené BeBe sušienky a maslo a vtlačte do pripravenej formy (urobte asi 1 cm vysoký okraj po obvode formy).
  • Vo veľkej mise vyšľahajte smotanový syr elektrickým šľahačom na strednú rýchlosť do hladka.
  • Pridajte práškový cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vanilku a vyšľahajte do hladka.
  • V samostatnej stredne veľkej miske šľahajte smotanu, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Šľahačku pridajte do misy so smotanovým syrom a pomocou stierky jemne premiešajte.
  • Ochutnajte náplň a pridajte viac cukru alebo citrónovej kôry, ak chcete sladšiu alebo citrónovejšiu chuť.
  • Nalejte náplň na korpus, zakryte a chlaďte, kým nestuhne, aspoň 6 hodín alebo ideálne cez noc.
  • Podávajte so sladenou šľahačkou.
Cheesecake z citrónovej šťavy a kôry a syra Philadelphia na tanieriku, ozdobený šľahačkou a plátkami citróna.
www.thereciperebel.com

K lahodnému dezertu sa hodí aj výborná káva. Ak doma stále ešte nemáte kávovar a premýšľate nad jeho kúpou, nezabudnite sa pozrieť na naše recenzie najlepších kávovarov Tchibo .

Cheesecake s ricottou a citrónom s levanduľovo-čokoládovou polevou

Pridaním ricotty do klasického cheesecaku získate oveľa ľahší múčnik, než na ktorý ste zvyknutý. Navyše vďaka nej skvele vynikne chuť medu, tymianu a citrónu. Luxusná poleva z kvetov levandule a čokolády cheesecake skvele dopĺňa!

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 230 g rozdrvených zázvorových sušienok
  • 6 lyžíc rozpusteného masla
  • 1/3 šálky cukru
  • štipka soli

Na náplň:

  • 425 g ricotty
  • 450 g syra Philadelphia, izbové teploty
  • 4 veľké vajcia
  • 1/3 šálky medu
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 lyžičky citrónovej kôry

Na polevu:

  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 2 lyžice cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky kvetov levandule
  • 110 g čokolády 60 – 70 %
  • 2 lyžice masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Vyložte dno a boky tortovej formy s pružinou s priemerom 23 cm 2 vrstvami hrubého alobalu.
  • V mise zmiešajte ingrediencie na korpus a rukami pevne vtlačte zmes na dno formy.
  • Nechajte 1/2 hodiny chladiť a potom korpus predpečte asi 15 minút v predhriatej rúre, aby bol krásne chrumkavý.
  • Nechajte vychladnúť.
  • V malom hrnci zmiešajte med a tymián, priveďte na miernom plameni do varu a varte 10 minút.
  • Nalejte zmes cez jemné sitko do misky.
  • Ricottu rozmixujte v kuchynskom robote do hladka.
  • Pridajte Philadelphiu a cukor a premiešajte.
  • Premiešajte syrovú zmes s tymiánovým medom a citrónovou kôrou.
  • Pri bežiacom procesore pridávajte vajcia jedno po druhom a mixujte, kým sa úplne nezapracujú.
  • Nalejte syrovú zmes na vychladnutý korpus vo forme.
  • Dajte tortovú formu do väčšieho pekáča a nalejte do pekáča toľko horúcej vody, aby siahala do polovice stien tortovej formy.
  • Pečte, kým cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
  • Vyberte formu z vodného kúpeľa, odoberte alobal a umiestnite cheesecake na mriežku, aby vychladol.
  • Akonáhle bude mať cheesecake izbovú teplotu, dajte ho do chladu, kým nevychladne, minimálne na 6 hodín, ale ideálne cez noc.
  • Smotanu, cukor a kvety levandule zahrejte v hrnci.
  • Udržujte nízku teplotu, nechajte 5 minút variť a potom sceďte cez jemné sitko do misky.
  • Nalejte precedenú zmes späť do hrnca a povarte.
  • Stiahnite z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu.
  • Nechajte pár minút odležať, aby sa rozpustila, a potom rozmixujte na konzistenciu omáčky.
  • Pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Vychladnutý cheesecake vyberte z formy a podávajte ho nakrájaný s čerstvým ovocím a čokoládovou polevou.
Kus cheesecaku z ricotty s čokoládovou polevou a jahodami na tanieriku.
www.ouichefnetwork.com

Pečený cheesecake s citrónovým krémom lemon curd

Tento citrónový cheesecake s krémom lemon curd a šľahačkou nielen že luxusne vyzerá, ale aj luxusne chutí. Má vzdušnú a nadýchanú textúru, je plný jasných citrusových tónov a dokonale ľahký a osviežujúci.

Čo budete potrebovať

  • 200 g rozdrvených BeBe sušienok
  • 80 g rozpusteného masla
  • 750 g syra Philadelphia
  • 3 veľké vajcia
  • 200 g bieleho krupicového cukru
  • 3 lyžice krupice alebo hladkej múky
  • citrónová šťava a kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Na topping:

  • 250 ml lemon curd pozri nižšie
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 4-5 lístkov mäty na ozdobu (voliteľne)
  • 5-6 plátkov citróna na ozdobu

Na lemon curd:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 6 žĺtkov
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky masla, studeného

Postup

  • Pripravte si lemon curd.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov.
  • Žĺtky dajte do hrnca a zľahka prešľahajte drôtenou metličkou.
  • Vyšľahajte s cukrom do svetlej zmesi.
  • Postupne vmiešajte citrónovú šťavu.
  • Zahrievajte na miernom plameni za stáleho miešania drôtenou metlou, kým zmes nezhustne a nezačne bublať.
  • Zložte hrniec z ohňa, pridajte studené maslo nakrájané na kocky a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Finálnu zmes môžete ešte precediť.
  • Preložte do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
  • Dno tortovej formy s pružinou s priemerom 21 cm vyložte sušenkovou zmesou, vtlačte lyžicou a pečte v predhriatej rúre 10 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov.
  • Smotanový syr, žĺtky, cukor, krupicu alebo múku, citrónovú šťavu a vanilku prešľahajte elektrickým šľahačom.
  • V samostatnej miske šľahajte bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky a jemne vmiešajte do syrovej zmesi spolu s citrónovou kôrou.
  • Nalejte zmes do tortovej formy a spodok formy zabaľte do alobalu, aby sa dovnútra nedostala voda.
  • Vložte formu do väčšieho pekáča naplneného 2,5 cm vody.
  • Pečte pri 160 stupňoch Celzia 60–65 minút, kým okraje ľahko nezhnednú a stred takmer nestuhne.
  • Vypnite rúru a nechajte v rúre ďalších 20-30 minút.
  • Otvorte dvierka rúry a nechajte vytemperovať na izbovú teplotu.
  • Nechajte cheesecake vychladnúť cez noc v chladničke.
  • Vychladnutý cheesecake vyberte z formy.
  • Lemon curd vložte na 20–30 sekúnd do mikrovlnnej rúry a potom prešľahajte.
  • Citrón nakrájajte na tenké plátky.
  • Smotanu ušľahajte s práškovým cukrom, kým sa nevytvoria tuhé špičky, a potom ju vložte do vrecka so špičkou.
  • Cheesecake potrite lemon curd, ozdobte šľahačkou, plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.
Cheesecake s krémom lemon curd a šľahačkou, ozdobený plátkami citróna a čerstvou mätou na tanieri.
www.vikalinka.com

Citrónový cheesecake s mascarpone

Hľadáte recept na jednoduchý dezert? Potom je tento cheesecake z citróna a mascarpone to pravé pre vás!

Čo budete potrebovať

  • 175 g BeBe sušienok
  • 80 g masla, rozpusteného
  • 500 g syra Philadelphia, mäkčeného
  • 220 g práškového cukru
  • 4 vajcia plus 1 žĺtok navyše
  • jemne nastrúhaná kôra a šťava z 1 veľkého citróna
  • 400 g syra mascarpone
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Začnite s týmto receptom deň vopred.
  • Rúru predhrejte na 140 °C.
  • Tortovú formu s priemerom 24 cm zľahka vymažte tukom a dno vyložte papierom na pečenie.
  • Hlboký pekáč naplňte do polovice vriacou vodou a položte na spodný rošt rúry.
  • Sušienky vložte do kuchynského robota a pulzujte, kým vám nevzniknú omrvinky.
  • Pridajte rozpustené maslo do procesora a premiešajte.
  • Na dno pripravenej formy vtlačte sušenkovú zmes.
  • Philadelphiu a cukor dajte do kuchynského robota a mixujte, kým nebudete mať hladkú zmes.
  • Pridajte vajcia, žĺtok, citrónovú kôru a šťavu a potom pulzujte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Pridajte mascarpone a vanilkový extrakt a potom rozmixujte dohladka.
  • Náplň nalejte na pripravený základ a cheesecake pečte na prostrednej priečke rúry 1 hodinu.
  • Cheesecake nechajte vo vypnutej rúre vychladnúť ešte 1 hodinu alebo do úplného stuhnutia.
  • Cheesecake presuňte na mriežku, aby úplne vychladol.
  • Zakryte formu potravinárskou fóliou a dajte do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc.
  • Vyberte z formy, nakrájajte a podávajte.
Cheesecake z citróna a mascarpone na tanieri.
www.delicious.com.au

Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty na cheesecake v 6 rôznych variantoch. Pochutnáte si!

Cheesecake s brusnicovo-malinovým kompótom

Aj táto verzia citrónového cheesecaku vás nadchne! Pripravte ju svojim hosťom ako dezert ku káve a uvidíte, že budú nadšení.

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 16 BeBe sušienok
  • 4 lyžice rozpusteného masla

Na náplň:

  • 680 g syra Philadelphia
  • 3 vajcia
  • 1 šálka cukru
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna

Na kompót:

  • ½ šálky pomarančovej šťavy
  • ½ šálky cukru
  • 170 g čerstvých brusníc
  • 1 šálka čerstvých malín

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Tortovú formu s priemerom 23 cm vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  • Rozdrvte sušienky v kuchynskom robote, aby ste vytvorili omrvinky.
  • Pridajte rozpustené maslo a pulzujte, kým sa zmes nespojí.
  • Rovnomerne zatlačte na dno a strany pripravenej formy.
  • Korpus pečte 10 minút.
  • Vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Šľahajte smotanový syr, kým nebude nadýchaný.
  • Pridajte cukor a potom šľahajte do hladka.
  • Pridajte 1 vajce a šľahajte 30 sekúnd.
  • Opakujte so zvyšnými 2 vajcami.
  • Vmiešajte citrónovú šťavu a kôru.
  • Náplň nalejte na pripravený korpus.
  • Pečte cca 45 minút.
  • Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu na chladiacej mriežke, potom formu prikryte a dajte cez noc do chladničky.
  • Zmiešajte pomarančovú šťavu a cukor v strednom hrnci na strednom plameni za občasného miešania.
  • Po 5 minútach pridajte brusnice a za občasného miešania priveďte do varu.
  • Akonáhle sa zmes varí, pridajte maliny a znížte teplotu na minimum.
  • Varte 10-15 minút.
  • Dajte vychladiť do chladničky.
  • Nalejte na vychladnutý cheesecake a podávajte.
Cheesecake z citróna s ovocným kompótom na tanieri.
www.lemonandmocha.com

Vegánsky citrónový cheesecake s čerstvými čučoriedkami

Aj vegáni si u nás prídu na svoje! Máme pre nich totiž jemný a krémový cheesecake s lahodne chrumkavým korpusom. Namiesto čerstvých čučoriedok je možné použiť aj teplú čučoriedkovú omáčku.

Čo budete potrebovať

Na korpus:

  • 100 g mandľovej múky
  • 125 g hladkej múky
  • 50 g práškového alebo kokosového cukru
  • ½ lyžičky jemnej soli
  • 5-6 lyžíc kokosového oleja bez zápachu alebo vegánskeho masla, rozpusteného

Na náplň:

  • 200 g kešu orechov, namočených vo vriacej vode po dobu 30 minút
  • 120 ml ovseného mlieka
  • kôra z 2 citrónov + 6 lyžíc citrónovej šťavy
  • 250 g extra jemného tofu
  • 125 g práškového cukru
  • ½ lyžičky citrónového extraktu (voliteľné)
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
  • štipka kurkumy
  • štipka soli
  • 2 lyžice tapiokového škrobu

Na ozdobu:

  • čerstvé čučoriedky
  • vegánska šľahačka alebo vegánske pusinky

Postup

  • Do veľkej misy dajte mandľovú múku, hladkú múku, cukor a soľ.
  • Dobre premiešajte.
  • K suchým ingredienciám prstami votrite tuk.
  • Zmes by mala pripomínať ľahko vlhkú posýpku.
  • Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte tukom a vyložte dno a boky papierom na pečenie.
  • Rukami rozložte posýpku na dno formy a prstami ju zatlačte na dno a trochu do strany.
  • Korpus stlačte pomocou skleneného pohára s plochým dnom cez kus papiera na pečenie.
  • Na pár miestach prepichajte dno vidličkou.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C počas 30 minút.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Scedené kešu oriešky, ovsené mlieko, citrónovú šťavu a citrónovú kôru dajte do mixéra.
  • Mixujte, kým nebude zmes super hladká a nebudú v nej žiadne hrudky.
  • Potom pridajte zvyšok ingrediencií a znovu rozmixujte do hladka.
  • Zmes nalejte na predpečený základ.
  • Niekoľkokrát poklepte plechom o pracovný stôl, aby praskli vzduchové bubliny v zmesi.
  • Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–45 minút.
  • Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť (najlepšie cez noc).
  • Ozdobte čučoriedkami a vegánskymi pusinkami, prípadne vegánskou šľahačkou.
Cheesecake z citróna ozdobený pusinkami a čerstvými čučoriedkami na tanieri.
www.lazycatkitchen.com

Citrón je blahodarné ovocie pre naše telo a môžete ho použiť rôznymi spôsobmi. Viete, ako ho správne skladovať? Aké sú jeho zdravotné benefity? A aké vitamíny obsahuje? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o citróne !

A ako sa vám naše recepty na citrónový cheesecake páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.