Čierne kafe: povzbuďte telo i myseľ

„Čierna káva, tá silu dáva …“, spieval kedysi pán Štedrý. A milovníci zrnkovej kávy mu iste dávajú za pravdu aj dnes. Sušená a upražené semená tropického kávovníka obsahujú alkaloid kofeín, ktorý zaháňa ospalosť, malátnosť a pocit únavy.

Pražením tiež získava káva vonnú silicu kofeol, ktorá ovplyvňuje jej osobitú chuť a vôňu. O obľúbenosti nápoje svedčí aj široká rozmanitosť spôsobov jej prípravy.

3 z nich sme pre vás vybrali pre tento článok. Inšpirujte sa a uvidíte, že si ju zamilujete.

Čierna turecká káva

Turecká káva môže byť pripravená hneď dvoma spôsobmi. Tzv. turek, ktorý sa predáva za pár korún v každej krčme, sa pripraví jednoduchým zaliatím mletej kávy v hrnčeku horúcou vodou. To však s pravou tureckou kávou nemá nič spoločné. Teraz si prečítajte ten správny postup.

ingrediencie

  • kocka ľadu
  • džezva
  • cukor
  • mletá káva

postup

  1. Naplňte Džezva vodou presne na jednu porciu. Uveďte do varu. Potom vsypte dve lyžičky mletej kávy a nechajte dvakrtá vzkypieť.
  2. Pridajte kocku ľadu a veľa oslaďte.
  3. Podávajte v malých šálkach.

káva z Turecka

Čierna káva so smotanou

Komu príde chuť čiernej kávy až príliš výrazná, môže si ju jednoducho zjemniť pridaním ďalšie jednoduché ingrediencie.

ingrediencie

  • čierna káva
  • plnotučné mlieko alebo smotana tekutá či sušená

postup

  1. Pripravíme čiernu kávu podľa štandardného postupu. Ak sa bude jednať o tureckú kávu, prekvapkávanú alebo kávu z pressovača na kapsule je čisto na vás.
  2. Prilejeme trochu mlieka alebo smotany a zamiešame.
  3. Ihneď podávame.

Ako slávnostné pohostenie podávame vo vysokých pohároch Viedenskú kávu, ktorá je doplnená vysokou čiapkou ušľahanej šľahačky, ktorú ešte môžeme poprášiť kakaom.

smotanová káva

Ľadová čierna káva

Poteší hlavne v letných mesiacoch a sparných dňoch.

ingrediencie

  • čierna káva
  • ľad
  • mlieko alebo voda

postup

  1. Do vyššej pohára si pripravte hrnček čiernej kávy podľa vašej chuti.
  2. Pridajte kocky ľadu a dolejte do plnej pohára mliekom alebo vodou.
  3. Podávajte sa vetvičkou mäty alebo kvetu jedlé rastliny.

Kto chce môže kávu okoreniť škoricou alebo miesto ľadu použiť mrazenú zmrzlinu.

káva s ľadom

Čierna káva sa stala súčasťou služobných rokovaní, rodinných stretnutí, priateľských posedení aj rýchleho osvieženie, takže náš článok môžeme zakončiť opäť s pánom Štedrým, „… a preto večná budiž jej sláva“. A komu by už káva nevoňala, môže vyskúšať niektorú z osviežujúcich limonád.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.