Pod pojmom čaj si zvyčajne predstavíme nálev z lístkov čajovníka čínskeho.
K osvieženie ale slúži aj bylinné čaje, ktoré majú súčasne liečebné účinky.
Zmes bylín či jednodruhové čaje
Čaje z liečivých bylín môžu byť pripravené zo zmesi bylín alebo z jednej byliny. K príprave bylinných čajov sú užívané rôzne časti rastlín a to koreň, vňať, listy a kvety. Nálev sa pripravuje zo sušených alebo čerstvých bylín. Ak sú použité čerstvé byliny, je potrebné použiť až dvojnásobné množstvo.
Veľmi dôležité je obdobie, kedy sa rastliny zbierajú. Vhodná je doba, kedy rastliny obsahujú najviac účinných látok. Rastliny nezbierajte v miestach, ktoré môžu byť znečistená hnojivami a inými škodlivými látkami.
harmančekový čaj
Ako liečivka sa harmanček používa už od nepamäti. Poznali ho totiž v starom Egypte, rovnako ako v antickom Grécku a Ríme. Môžeme ho používať ako nálev, alebo do ozdravných kúpeľov či ho sušený dávame do vankúšov pre lepší spánok. Harmanček sa používa na liečbu zápalov, infikovaných slizníc a alergických reakcií na koži. Ďalej ho môžeme použiť pri žalúdočných a črevných ťažkostiach alebo pri nadúvaní. Zároveň uvoľňuje kŕče a tíši bolesti. Môže sa používať aj pri bronchiálnej astme a prechladnutí, zvyšuje potenie a napomáha hojeniu rán a pri detskej kolike. Pri dlhodobom používaní však môže vysušovať sliznice a pri predávkovaní spôsobuje zvracanie.
INGREDIENCIE:
- 2 lyžičky sušených heřmánkových kvetov
- voda
- cukor alebo med
POSTUP:
- Do hrnčeka dáme harmanček.
- Uvaríme vodu a tou harmanček v hrnčeku zalejeme.
- Necháme asi 10 minút lúhovať a scedíme.
- Pijeme osladené medom alebo cukrom.

Objavte podobné tipy
žihľavový čaj
Žihľavu používame pri ochorení kĺbov či pri krvácaní z ďasien. Žihľava pomáha aj u chorôb, akými sú cukrovka, akné či bronchitída. Podporuje tvorbu materského mlieka, preto sa pridáva do zmesí pre dojčiace matky.
INGREDIENCIE:
- hrsť lístkov čerstvej žihľavy
- voda
POSTUP:
- K príprave žihľavového čaju používame čerstvú žihľavu.
- Tú natrháme niekde v čistej prírode a najlepšie na jar.
- Vezmeme hrsť čerstvých lístkov a dáme ich do hrnčeka.
- Vodu uvedieme do varu a zalejeme ju žihľavovej lístky.
- Necháme asi 15 minút lúhovať a potom zlejeme a podávame.

mätový čaj
Mätu používame hlavne pri liečbe reumatizmu, žlčníkových kameňov, pri bolestiach nervov, nevoľnostiach a hnačkách. Zároveň mäta pomáha pri zvonenie v ušiach. Pozor – mäta by nemala byť konzumovaná v tehotenstve.
INGREDIENCIE:
- čerstvá mäta
- voda
- cukor alebo med
POSTUP:
- Vezmeme zväzok čerstvej mäty, čo je miera pre asi litrovú kanvičku čaju, otrháme lístky a opláchneme.
- Mätu zalejeme horúcou vodou a necháme asi 5 minút lúhovať.
- Zlejeme a môžeme podávať.

Bylinné čaje najčastejšie zladíme včelím medom. Môžeme však použiť aj púpavový med. Nedávame ho však do horúceho nápoja, pretože by sme tým zničili vitamíny a cenné látky v mede obsiahnuté.
Ak vám chutí žihľavový čaj, môžeme odporučiť i ostatné recepty zo žihľavy, ktoré sú k dostaniu na našom webe.