Výber 10 luxusných zdravých nátierok na jednom mieste. Jedzte chutne a zdravo

Pokiaľ neviete, čo si namazať na chlieb a zároveň chcete jesť zdravo a výživne, tak ste tu správne.

Vybrali sme pre vás totiž tie najlepšie recepty na zdravé nátierky.

Inšpirujte sa tradičnými, ale aj netradičnými nátierkami zo zeleniny, ovocia aj so salámou.

Mrkvová nátierka s orechmi

Prekvapte svoje chuťové poháriky kombináciou sladkej mrkvy a čerstvého syra. Vytvorte mrkvovú nátierku, ktorá je nielen zdravá, ale aj veľmi chutná.

Ingrediencie

  • 125g čerstvého syra (môže byť aj lučina)
  • 4ks malé mrkvy
  • 1ks jarnej cibuľky
  • 1/4 malého balenia majonézy
  • Hrsť mletých pekanových orechov
  • Soľ a mleté korenie na dochutenie

Postup

  • V mise zmiešajte čerstvý syr s majonézou.
  • Pridajte nastrúhanú mrkvu a nadrvené pekanové orechy.
  • Premiešajte a dochuťte soľou a korením.
  • Nátierku dajte odležať do chladničky a potom podávajte posypanú nasekanú jarnou cibuľkou.
Nátierka z mrkvy a drvených orieškov.
Zdroj: floraadvino.com

Pečenie s mrkvou? Využite mrkvu a upečte si niektorý z našich receptov na mrkvovú tortu .

Zdravá nátierka z tvarohu

Vyskúšajte túto zdravú tvarohovú nátierku s paprikou. Je výborná a najlepšie chutí s čerstvým chlebom.

Ingrediencie

  • 250g mäkkého tvarohu vo vaničke
  • 1/2 žltej papriky
  • 1/2 zelenej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Vetvička pažítky

Postup

  • Najprv nakrájajte papriky na veľmi drobné kúsky.
  • V mise zmiešajte tvaroh s nasekanými paprikami, pridajte prelisovaný cesnak a premiešajte.
  • Podľa chuti osoľte a podávajte na čerstvom pečive posypanú čerstvou pažítkou.
Zeleninová nátierka s tvarohom a cesnakom.
Zdroj: courtneyssweets.com

Zostal vám tvaroh? Upečte si napríklad tvarohovú bábovku . Máme tie najlepšie.

Salámová nátierka

Máme tu recept aj pre milovníkov mäsa. Aj tí, čo radi mäso, môžu jesť zdravo. Vyskúšajte našu šunkovú nátierku.

Ingrediencie

  • 300-400g šunky
  • 2ks vajec natvrdo
  • 60g zeleru (strúhaného)
  • 2ks jarnej cibuľky
  • 1 téglik bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • 1 lyžica horčice

Postup

  • Šunku nastrúhajte nahrubo. Vajíčka uvarte natvrdo (12-15 minút).
  • Zeler nastrúhajte najemno.
  • Šunku, vajcia a zeler zmiešajte v mise spoločne s jogurtom a horčicou. Potom pridajte najemno nasekanú cibuľku.
  • Hotovú nátierku nechajte chvíľu odležať v chladničke a potom podávajte s čímkoľvek, čo máte radi.
Šunková nátierka posypaná petržlenovou vňaťou.
Zdroj: garlicandzest.com

Nátierka z červenej šošovky

Aj nátierka môže byť bielkovinovou bombou. Šošovka je, čo sa týka obsahu bielkovín, veľmi dobrým zdrojom, teda dobre zasýti.

Ingrediencie

  • 1 hrnček červené šošovky
  • 1ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 lyžica jablčného octu (podľa chuti)
  • 2 lyžice paradajkového pyré
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička kurkumy
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžica čerstvo nasekaného kôpru
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Na panvici restujte na strednom ohni prelisovaný cesnak s najemno nakrájanou cibuľou. Asi 5 minút, kým cibuľa nezhnedne.
  • Za stáleho miešania prilievajte zeleninový vývar a potom šošovku.
  • Varte asi 10-15 minút, pokiaľ nie je šošovka mäkká a tekutina sa nevstrebe.
  • Uvarenú šošovku aj s cibuľou a cesnakom dajte do mixéra.
  • Pridajte jablkový ocot, paradajkové pyré, javorový sirup, oregano, korenie, rascu, koriander, kurkumu, šťavu z citróna a rozmixujte dohladka.
  • Potom ochutnajte a podľa chuti ešte osoľte alebo okoreňte. Dajte vychladiť.
  • Nátierku podávajte posypanú čerstvým kôprom.
Chlieb so šošovkovou nátierkou a nasekaným kôprom.
Zdroj: greenevi.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty so šošovkou! Inšpirujte sa napríklad receptami na šošovkovú polievku .

Avokádová nátierka

Avokádo je dnes veľkým hitom. Dôležité je ale vedieť, že aj skvele chutí a je veľmi zdravé. Vyskúšajte si teda pripraviť domácu avokádovú nátierku.

Ingrediencie

  • 1ks avokáda
  • 1 lyžica kyslej smotany alebo jogurtu
  • 1/2 cibule
  • 1 lyžička šťavy z citróna
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Avokádo vydlabajte do misy. Pomocou vidličky ho roztlačte.
  • Cibuľu nasekajte najemno a pridajte do misy k avokádu.
  • Primiešajte kyslú smotanu alebo jogurt, zamiešajte a podľa chuti osoľte alebo okoreňte.
  • Nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou, premiešajte a môžete podávať.
Chlebíčky s nátierkou z avokáda ala quacamole.
Zdroj: itsavegworldafterall.com

Hummus z cíceru

Tento recept určite ocenia vegáni, vegetariáni aj tí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl. Cícer je totiž výborným zdrojom proteínov, vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok. Inspriujte sa!

Ingrediencie

  • 250g varené cícer
  • 60ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 60ml tahini (masla zo sezamových semienok)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30ml olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • Soľ podľa chuti
  • 2 až 3 lyžice vody
  • Štipka sladkej mletej papriky

Postup

  • Do mixéra dajte tahini, citrónovú šťavu a mixujte asi 1 minútu. Oškrabte hmotu z bokov a ešte 30 sekúnd mixujte.
  • Prilejte olivový olej, prelisovaný cesnak, rascu a 1/2 lyžičky soli. Mixujte ďalších 30 sekúnd.
  • Cícer sceďte a opláchnite. Polovicu cíceru dajte do mixéra a mixujte po dobu 1 minúty. Potom pridajte zvyšný cícer a mixujte dohladka 1-2 minúty.
  • Ak máte hummus stále príliš hustý, prilejte 2-3 lyžice vody.
  • Hotový hummus ochutnajte a podľa chuti osoľte.
  • Podávajte na pečive posypaný sladkou mletou paprikou.
Cícerový hummus s mletou paprikou a olivovým olejom.
Zdroj: feelgoodfoodie.net

Zelerová nátierka s jablkom

Svieža nátierka so sladkým nádychom. Vďaka tvarohu dodáte telu dostatok bielkovín. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 1/2 malého zeleru
  • 1ks mrkvy
  • 1/2 jablká
  • 250g tvarohu vo vaničke
  • 2 lyžice majonézy (alebo jogurtu)
  • 1/2 citróna (šťava)
  • Soľ a mleté korenie
  • Hrsť pažítky

Postup

  • Zeler olúpte a najemno postrúhajte.
  • Mrkva aj jablko postrúhajte najemno aj so šupkou.
  • V mise zmiešajte nastrúhaný zeler s mrkvou a jablkom. Pridajte tvaroh, majonézu alebo jogurt, šťavu z citróna.
  • Premiešajte a podľa chuti okoreňte a osoľte.
  • Nakoniec pridajte nasekanú pažítku a zamiešajte.
  • Hotovú nátierku nechajte chvíľu odležať a potom podávajte.
Celozrnný chlieb s celerovo-mrkvovou nátierkou.
Zdroj: vanillipipar.blogspot.com

Zaujala vás táto nátierka? Dobrá správa! Máme pre vás ďalších 7 receptov na zelerovú nátierku .

Domáce arašidové maslo

Urobte si domáce arašidové maslo. Je to úplne jednoduché a navyše môžete bez výčitiek maškrtiť. V primeranom množstve je totiž veľmi zdravé. Môžete s ním ochutiť jogurt, ovsenú kašu, alebo si ho dať len tak napríklad s jablkom.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky arašidov bez škrupiny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1-2 lyžice arašidového oleja (alebo iného, ktorý máte po ruke)
  • 1-2 lyžice medu

Postup

  • Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
  • Arašidy dajte na plech s papierom na pečenie a pečte ich po dobu 10 minút dozlatista.
  • Opečené arašidy dajte do mixéra a spracovávajte po dobu 1 minúty.
  • Potom oškrabte arašidy z bokov. (Momentálne máte suchú hmotu.)
  • Zapnite mixér a mixujte ďalšiu 1 minútu. (Momentálne by sa malo začať lepiť.)
  • Mixujte ďalšiu minútu a potom zoškrabte orechy zo strán. (Momentálne by ste mali mať lesklé, mäkké a husté maslo.)
  • Pridajte soľ, olej, med a mixujte ďalšie 1-2 minúty. Pokračujte v mixovaní, kým nebude maslo úplne hladké.
  • Domáce arašidové maslo by malo byť trochu hrubšie ako kupované. Momentálne by ste mali mať roztierateľnú štruktúru.
  • Ochutnajte a pridajte ďalšie ingrediencie podľa chuti – škoricu, med, kakao, nutellu,..
  • Hotové arašidové maslo dajte najlepšie do sklenenej nádoby. Uchovávajte v chladničke.
Maslo z pražených arašidov s medom.
Zdroj: beprepared.com

Fazuľová nátierka s paradajkami

Ďalšiu bielkovinovú bombu prinášame v podobe nátierky z fazule. Inšpirujte sa!

Ingrediencie

  • 1 plechovka bielych fazule
  • 1ks menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka sušených paradajok v oleji
  • 1/2 citróna (šťava)
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Čerstvá pažítka
  • 1 lyžica vody
  • Soľ a mleté korenie na dochutenie

Postup

  • Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Potom ich niekoľko minút restujte na oleji pokiaľ ľahko nezhnednú.
  • Orestovaný cesnak s cibuľou dajte do mixéra a pridajte scedené a opláchnuté fazule.
  • Pridajte aj šťavu z citróna, sušené paradajky, petržlenovú vňať, pažítku a lyžicu vody.
  • Niekoľko minút mixujte, kým nebude konzistencia jemná a hladká.
  • Nakoniec osoľte a okoreňte podľa chuti.
  • Podávajte s čerstvým celozrnným chlebom.
Nátierka z bielych fazule, cibule a sušených paradajok.
Zdroj: hurrythefoodup.com

Cesnaková nátierka s tvarohom

Pripravte si obľúbenú klasiku zdravšie. Namiesto zabehnutej majonézy zvoľte tvaroh. Nebudete musieť strážiť, koľko jednohubiek ste už zjedli.

Ingrediencie

  • 250g tvarohu vo vaničke
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice jogurtu
  • 80g eidamu
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Do misy prelisujte cesnak. Pridajte tvaroh s jogurtom a dobre premiešajte.
  • Potom pridajte najemno nastrúhaný syr.
  • Primerane osoľte a okoreňte.
  • Nechajte odležať v chladničke a potom podávajte tak, ako ste zvyknutí.
  • Dobre chutí na jednohubkách s rozkrojeným hroznovým vínom.
Tvarohová nátierka s cesnakom.
Zdroj: yummynoises.com

Nahliadnite na naše recepty s baklažánovou nátierkou ! Ďalšia inšpirácia na zdravý pokrm.

Ako uchovávať nátierky?

Väčšinou podomácky pripravované nátierky by sa mali spotrebovať do 1-2 dňa. Suroviny ako napríklad cibuľa totiž rýchlo kvasia, tak by chuť nátierky po dvoch dňoch už nemusela byť taká čerstvá.

Zdravé nátierky môžete ale pripravovať aj do zásoby. Hotové nátierky sa naplnia do sklenených nádobiek s uzáverom. Sterilizujte vo vriacej vode po dobu 5-10 minút. Po sterilizácii nechajte vychladnúť a nechajte uskladnené v chladničke. Kedykoľvek budete mať chuť, siahnite po predpripravenej nátierke a užívajte si. Po otvorení je však nutné spotrebovať do 1-2 dní.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.