Zverina je lahôdkou medzi masy. Divoká zver predstavuje mäso v tej najvyššej kvalite . Kráľom medzi zverinou je bezpochyby srnčí.
K úprave srnčieho mäsa sa nedostaneme každý deň. Nie je totiž len tak bežne k dispozícii. Ale môže sa stať, že sa objaví na bitúnku pulte alebo ho dostaneme od aktívneho poľovníkov, a ak s ním máme len veľmi malé alebo vôbec žiadne skúsenosti, tak nám môže pripraviť aj trochu starostí.
Poďte sa teda inšpirovať najprv nakladaním srnčieho mäsa a následne tromi skvelými receptami na jeho spracovanie. Dobrú chuť prajeme.
Ako naložiť srnčí mäso
Inšpirujte sa staročeským receptom na prípravu moridla.
INGREDIENCIE
- 250 ml vody
- 250 ml 4% octu
- 100 ml bieleho vína
- 1 lyžica pokrájaného zeleru
- 1 lyžica pokrájané mrkvy
- 1 lyžica pokrájané petržlenu
- 1 pokrájaná cibuľa
- 5 guličiek čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 1 bobkový list
- štipka tymiánu
POSTUP
- Všetky prísady zvaríme.
- Moridlo nalejeme na mäso.
- Každý deň mäso obraciame.
- Necháme odležať 3 dni.
Tip: moridlo môžeme využiť pri pečení na podlievanie mäsa.
Objavte podobné tipy
Srnčia steak pečený v rúre
Srnčia steak si zaručene zamilujete. Je nielen chutným, ale zároveň aj zdravým a diétnym hlavným chodom.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 2 steaky zo srnčej stehna (ideálna výška 2,5 cm)
- repkový olej
- soľ
- korenie
- 30 g masla
- cibuľa nasekaná najemno
- 125 ml červeného vína (na kvalite záleží)
- 250 ml vývaru
POSTUP
- Steaky vyberieme z chladničky a necháme hodinu odležať pri izbovej teplote.
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Zároveň rozpálime panvicu.
- Papierovým obrúskom očistíme povrch steaku.
- Osolíme. Okoreníme.
- Medzitým si pripravíme omáčku.
- Cibuľu opečieme na masle.
- Prilejeme víno a necháme prejsť varom.
- Pridáme vývar a varíme ďalších 10 minút.
- Omáčku okoreníme.
- Steak umiestnime do panvice a opekáme 30 sekúnd z každej strany.
- Potom steak presunieme do zapekacej misy a pečieme 3 minúty z každej strany.
- Mäso vyberieme z rúry a necháme aspoň 5 minút odpočinúť.
- Steaky prelejeme omáčkou a podávame.
Guláš zo srnčieho mäsa
Zložte kuchársku maturitu na výbornú a pripravte vynikajúce srnčí guláš.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 500 g srnčie stehna
- 2 menšie cibule pokrájané najemno
- 80 ml paradajkového pretlaku
- 350 ml vývaru
- 60 ml piva
- sladká mletá paprika
- soľ
- korenie
- 80 ml repkového oleja
- 1 bobkový list
- 2 guličky nového korenia
- 1 strúčik cesnaku
POSTUP
- Mäso nakrájame na kúsky.
- Pripravíme marinádu zmiešaním oleja, bobkového listu, nového korenia a prelisovaného cesnaku, štipky soli a korenia.
- Mäso naložíme do marinády a necháme cez noc odležať v chladničke.
- Do prípravy guláša sa pustíme nasledujúci deň.
- Cibuľku opražíme dozlatista.
- Orestujeme mäso.
- Pridáme pretlak.
- Posypeme mletou paprikou.
- Niekoľko minút dusíme.
- Prilejeme vývar a pivo.
- Za občasného miešania varíme približne dve a pol hodiny.
- Podľa chuti osolíme, okoreníme.
- Podávame ako klasický guláš s knedľou, zemiaky, alebo chlebom.
Sviečková zo srnčieho mäsa
Pravá domáca sviečková je ozdobou všetkých rodinných osláv. Vyskúšajte tú srnčia a nebudete chcieť inú.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 500 g srnčie stehna
- 100 g slaniny
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 zeleru
- 1 bobkový list
- 2 guličky borievky
- 2 guličky nového korenia
- 1 lyžička tymianu
- soľ
- korenie
- ocot (nemusí byť)
- 150 ml smotany na varenie
- nakladané brusnice
POSTUP
- Mäso prešpikujeme slaninou.
- Koreňovú zeleninu nakrájame najemno a vložíme do pekáča.
- Srnčia naložíme do zmesi zeleniny a necháme cez noc odležať.
- Do prípravy sviečkovej sa pustíme nasledujúci deň.
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Mäso osolíme.
- Rozpálime panvicu a orestujeme mäso, kým sa nezatiahne.
- Potom orestujeme zeleninu.
- Zeleninu spolu s mäsom vložíme do pekáča a podlejeme.
- Vložíme do rúry a pečieme približne 90 minút.
- Zeleninu rozmixujeme.
- Omáčku zjemníme smotanou.
- Dochutíme octom, soľou, korením.
- Podávame so žemľovými knedľami a brusnicami.
Predstavili sme vám tri obľúbené recepty na úpravu srnčieho mäsa.
Srnčí mäso sa pýši vysokým obsahom bielkovín a nízkym podielom tuku. Preto je zver vhodná aj pri diéte.
Srnčí mäso sa skvele dopĺňa s kompóty pikantnejšiu chuti.