Ako naložiť srnca a recepty z neho

Zverina je lahôdkou medzi masy. Divoká zver predstavuje mäso v tej najvyššej kvalite . Kráľom medzi zverinou je bezpochyby srnčí.

K úprave srnčieho mäsa sa nedostaneme každý deň. Nie je totiž len tak bežne k dispozícii. Ale môže sa stať, že sa objaví na bitúnku pulte alebo ho dostaneme od aktívneho poľovníkov, a ak s ním máme len veľmi malé alebo vôbec žiadne skúsenosti, tak nám môže pripraviť aj trochu starostí.

Poďte sa teda inšpirovať najprv nakladaním srnčieho mäsa a následne tromi skvelými receptami na jeho spracovanie. Dobrú chuť prajeme.

Ako naložiť srnčí mäso

Inšpirujte sa staročeským receptom na prípravu moridla.

INGREDIENCIE

  • 250 ml vody
  • 250 ml 4% octu
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 lyžica pokrájaného zeleru
  • 1 lyžica pokrájané mrkvy
  • 1 lyžica pokrájané petržlenu
  • 1 pokrájaná cibuľa
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • štipka tymiánu

POSTUP

  1. Všetky prísady zvaríme.
  2. Moridlo nalejeme na mäso.
  3. Každý deň mäso obraciame.
  4. Necháme odležať 3 dni.

Tip: moridlo môžeme využiť pri pečení na podlievanie mäsa.

Srnčia steak pečený v rúre

Srnčia steak si zaručene zamilujete. Je nielen chutným, ale zároveň aj zdravým a diétnym hlavným chodom.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 2 steaky zo srnčej stehna (ideálna výška 2,5 cm)
  • repkový olej
  • soľ
  • korenie
  • 30 g masla
  • cibuľa nasekaná najemno
  • 125 ml červeného vína (na kvalite záleží)
  • 250 ml vývaru

POSTUP

  1. Steaky vyberieme z chladničky a necháme hodinu odležať pri izbovej teplote.
  2. Rúru predhrejeme na 200 ° C.
  3. Zároveň rozpálime panvicu.
  4. Papierovým obrúskom očistíme povrch steaku.
  5. Osolíme. Okoreníme.
  6. Medzitým si pripravíme omáčku.
  7. Cibuľu opečieme na masle.
  8. Prilejeme víno a necháme prejsť varom.
  9. Pridáme vývar a varíme ďalších 10 minút.
  10. Omáčku okoreníme.
  11. Steak umiestnime do panvice a opekáme 30 sekúnd z každej strany.
  12. Potom steak presunieme do zapekacej misy a pečieme 3 minúty z každej strany.
  13. Mäso vyberieme z rúry a necháme aspoň 5 minút odpočinúť.
  14. Steaky prelejeme omáčkou a podávame.

Hotový chutný recept na pečené srnčí mäso

Guláš zo srnčieho mäsa

Zložte kuchársku maturitu na výbornú a pripravte vynikajúce srnčí guláš.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 500 g srnčie stehna
  • 2 menšie cibule pokrájané najemno
  • 80 ml paradajkového pretlaku
  • 350 ml vývaru
  • 60 ml piva
  • sladká mletá paprika
  • soľ
  • korenie
  • 80 ml repkového oleja
  • 1 bobkový list
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 strúčik cesnaku

POSTUP

  1. Mäso nakrájame na kúsky.
  2. Pripravíme marinádu zmiešaním oleja, bobkového listu, nového korenia a prelisovaného cesnaku, štipky soli a korenia.
  3. Mäso naložíme do marinády a necháme cez noc odležať v chladničke.
  4. Do prípravy guláša sa pustíme nasledujúci deň.
  5. Cibuľku opražíme dozlatista.
  6. Orestujeme mäso.
  7. Pridáme pretlak.
  8. Posypeme mletou paprikou.
  9. Niekoľko minút dusíme.
  10. Prilejeme vývar a pivo.
  11. Za občasného miešania varíme približne dve a pol hodiny.
  12. Podľa chuti osolíme, okoreníme.
  13. Podávame ako klasický guláš s knedľou, zemiaky, alebo chlebom.

Hotový vynikajúci recept na guláš zo srnčieho mäsa

Sviečková zo srnčieho mäsa

Pravá domáca sviečková je ozdobou všetkých rodinných osláv. Vyskúšajte tú srnčia a nebudete chcieť inú.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 500 g srnčie stehna
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 bobkový list
  • 2 guličky borievky
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 lyžička tymianu
  • soľ
  • korenie
  • ocot (nemusí byť)
  • 150 ml smotany na varenie
  • nakladané brusnice

POSTUP

  1. Mäso prešpikujeme slaninou.
  2. Koreňovú zeleninu nakrájame najemno a vložíme do pekáča.
  3. Srnčia naložíme do zmesi zeleniny a necháme cez noc odležať.
  4. Do prípravy sviečkovej sa pustíme nasledujúci deň.
  5. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  6. Mäso osolíme.
  7. Rozpálime panvicu a orestujeme mäso, kým sa nezatiahne.
  8. Potom orestujeme zeleninu.
  9. Zeleninu spolu s mäsom vložíme do pekáča a podlejeme.
  10. Vložíme do rúry a pečieme približne 90 minút.
  11. Zeleninu rozmixujeme.
  12. Omáčku zjemníme smotanou.
  13. Dochutíme octom, soľou, korením.
  14. Podávame so žemľovými knedľami a brusnicami.

Hotový skvelý recept na sviečkovú zo srnčieho mäsa

Predstavili sme vám tri obľúbené recepty na úpravu srnčieho mäsa.

Srnčí mäso sa pýši vysokým obsahom bielkovín a nízkym podielom tuku. Preto je zver vhodná aj pri diéte.

Srnčí mäso sa skvele dopĺňa s kompóty pikantnejšiu chuti.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.