8 nevšedných receptov na pečivo so zázvorom. Urobte si sviatky pikantnejšie!

Máte radi trošku pikantnejšie pochutiny?

Vyskúšajte naše recepty na zázvorové pečivo!

Má nielen mierne štipľavú chuť, ale tiež príjemnú arómu.

Okrem toho je toto korenie známe aj mnohými pozitívnymi účinkami pre naše zdravie.

Jednoduché zázvorové pečivo

Mäkké vianočné sušienky s jedinečnou chuťou aj intenzívnou arómou. Vychutnajte si ich v kombinácii s čajom či kávou.

Ingrediencie:

  • 6 šálok hladkej múky
  • 1/4 šálky masla
  • 2 šálky cukru
  • 3 vajcia
  • 1 šálka medu
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 5 a 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 2 a 1/2 čajovej lyžičky klinčekov
  • 2 a 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 čajové lyžičky zázvoru

Postup:

  1. V kuchynskom robote zmiešajte všetky prísady.
  2. Vytvorte cesto.
  3. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
  4. Potom vytvorte z cesta guličky, ktoré obaľte v kryštálovom cukre.
  5. Položte guľôčku na plech s papierom na pečenie a pomocou dna šálky sploštite.
  6. Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 8-10 minút.
  7. Po upečení ozdobte polevou podľa vašich predstáv.
Jednoduché vianočné sušienky so zázvorom.
zdroj: simpleasthatblog.com

Vítaným pomocníkom nielen na prípravu receptov na zázvorové pečivo je kvalitný šľahač. V prípade, že neviete, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , môže sa pozrieť na náš veľký porovnávací test.

Zázvorové pečivo s pomarančovou polevou

Chutné mäkké pečivo so zaujímavou kombináciou chutí.

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 PL medu
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 čajovej mletého zázvoru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

Poleva

  • 2 šálky práškového cukru
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 PL mlieka
  • šťava z polovice pomaranča
  • štipka mletého klinčeka

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Vo veľkej mise utrite maslo, cukor a med.
  3. Pridajte vajcia, vanilku a vyšľahajte.
  4. V samostatnej mise zmiešajte zvyšné suché prísady a potom ich opatrne vmiešajte do mokrej zmesi, kým sa dobre nespoja.
  5. Rukami z cesta vyvaľkajte guličky a položte ich na papierom na pečenie vyložené plechy.
  6. Zázvorové pečivo pečte 8-10 minút alebo kým povrch nie je pevný a nezačne praskať.
  7. Pred polievaním polevou nechajte pečivo úplne vychladnúť.
  8. V miske zmiešajte ingrediencie na polevu a následne každý kúsok cukroviniek ponorte hore dnom do misky s polevou alebo ho pomocou cukrárskeho štetca potrite tenkou vrstvou polevy.
  9. Cukrovie s polevou nechajte stuhnúť.
Zázvorové vianočné pečivo s pomarančovou polevou.
zdroj: backtothebooknutrition.com

Okrem receptov na zázvorové pečivo, môžete škoricu použiť aj pri príprave voňavého škoricového pečiva !

Lisované vianočné pečivo so zázvorom, škoricou a klinčekmi

Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem zázvoru potrebujte aj niekoľko ďalších druhov korenia.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 PL postrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • dekoratívne cukry (voliteľne)

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 170°C a plechy vložte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise preosejte múku, zázvor, škoricu, klinčeky a soľ. Odložte bokom.
  3. Pomocou ručného mixéra vyšľahajte maslo a hnedý cukor.
  4. Pridajte vajcia a potom zašľahajte tiež pomarančovú kôru a vanilkový extrakt.
  5. Znížte rýchlosť mixéra na nízku a postupne pridávajte múčnú zmes do mokrej, kým sa všetko dobre nespojí.
  6. Vzniknuté cesto vložte do lisu na pečivo a vyberte požadovaný tvar.
  7. Cesto vytlačte na pripravené plechy.
  8. Pokiaľ používate dekoratívny cukor, posypte zázvorové pečivo pred vložením do rúry malým množstvom cukru.
  9. Pečte približne 10-12 minút.
Vianočné pečivo zo zázvoru, klinčekov a škorice v tvare kvietkov.
zdroj: cookinganfbeer.com

Rovnako ako v tomto recepte, môžete chuť a vôňu vášho vianočného pečiva zvýrazniť nielen jedným druhom korenia, ale aj ich zmesou. Inšpirujte sa našimi receptami na korenené pečivo .

Nepečené pečivo zo zázvoru, orieškov, kokosu a datlí

Výdatné a energiou nabité cukroví, ktoré bude mať hotové v priebehu niekoľkých málo minút.

Ingrediencie:

  • 10 datlí
  • 3/4 šálky surových kešu orieškov
  • 1 šálka strúhaného kokosu
  • 3 cm koreňa zázvoru
  • 2 citróny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky ovsených vločiek

Postup:

  1. Kešu oriešky opražte buď v rúre po dobu približne 10 minút, alebo na panvici.
  2. Na rovnakej panvici opražte pol šálky strúhaného kokosu a dobre premiešajte.
  3. Vyberte z datlí kôstky.
  4. Kešu oriešky, datle a kokos vložte do kuchynského robota.
  5. Nastrúhajte kôru z jedného citróna a pridajte do zmesi.
  6. Citrón rozkrojte na polovicu a vytlačte na zmes aj trochu šťavy.
  7. Najemno postrúhajte kúsok zázvoru a pridajte ho do zmesi.
  8. Na záver pridajte tiež soľ, vanilkový extrakt a ovsené vločky.
  9. Niekoľkokrát pulzujte a potom nechajte kuchynský robot bežať 30 sekúnd alebo o niečo dlhšie.
  10. Zmes by mala začať držať pohromade, ale stále by mali byť vidieť malé kúsky orechov.
  11. Zmes ochutnajte a prípadne upravte korenie. Pre výraznejšiu chuť pridajte viac zázvoru alebo citrónovej kôry. Pokiaľ je zmes príliš suchá, pridajte viac šťavy.
  12. Rukami zo zmesi vytvarujte guličky.
  13. Zvyšok strúhaného kokosu zmiešajte s citrónovou kôrou z druhého citróna a každú guľôčku v ich zmesi obaľte.
Nepečené guličky so zázvorom, kokosom, orieškami a datľami.
zdroj: yvetteshealthykitchen.com

Zázvoroví panáčikovia

Typické pečivo obľúbené predovšetkým v anglosaských krajinách, podobné našim medovým perníčkom. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutia.

Ingrediencie:

  • 2 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/4 šálky
  • 1/4 šálky
  • 1 vajce
  • 12 PL masla
  • 6 PL medu
  • 2 čajové lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1/8 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, jedlú sódu, soľ, zázvor, škoricu, klinčeky a čierne korenie.
  2. V mixéri vyšľahajte maslo a cukry.
  3. Prišľahajte vajcia a med.
  4. Pridajte zmes múky a miešajte pri nízkych otáčkach, kým sa všetko nespojí.
  5. Vzniknuté cesto rozdeľte na polovicu a vytvarujte dva disky.
  6. Zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte najmenej na hodinu alebo lepšie cez noc do chladničky.
  7. Predhrejte si rúru na 170°C.
  8. Plechy vyložte papierom na pečenie.
  9. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte na približne pol centimetra silný plát.
  10. Pomocou vykrajovačov vykrájajte zázvorové panáčiky.
  11. Rovnakým spôsobom postupujte aj s druhou polovicou cesta.
  12. Zázvorové pečivo pečte približne 8-10 minút.
Zázvoroví panáčikovia podobní perníčkom.
zdroj: onceuponachef.com

Zázvorové panáčiky môžete ozdobiť niektorou z našich skvelých poliev na perníčky . Inšpirujte sa našimi receptami!

Vianočné zázvorové hviezdičky

Máte slabosť pre kandizovaný zázvor? S týmto receptom ho môžete ľahko pridať aj do cukroviniek.

Ingrediencie:

  • 75 g masla
  • 1 PL medu
  • 70 g cukru
  • nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 30 g kandizovaného zázvoru
  • 130 g špaldovej múky
  • 4 PL mlieka
  • 1 vaječný bielok

Postup:

  1. V mise zmiešajte maslo, med, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a mletý zázvor a intenzívne miešajte či šľahajte, kým nevznikne penová zmes.
  2. Postupne pridávajte múku, mlieko a nakrájaný kandizovaný zázvor.
  3. Vytvorené cesto zabaľte do alobalu a nechajte ho 2 hodiny chladiť v chladničke.
  4. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  5. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho valčekom.
  6. Pomocou vykrajovačov z neho vykrájajte hviezdičky alebo iné tvary.
  7. Vložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Pred vložením do rúry potrite zázvorové pečivo bielkom, aby sa po upečení krásne lesklo.
  9. Pečte približne 15 minút.
  10. Ak chcete, môžete pečivo po upečení a vychladnutí potrieť čokoládovou polevou.
Zázvorové vianočné hviezdičky.
zdroj: steviarezepte.org

Na ozdobu tohto zázvorového pečiva môžete využiť niektorý z našich receptov na čokoládové polevy .

Zázvorovo-mandľové vianočné sušienky

Zdravý variant vianočného pečiva, v ktorom sa snúbi chuť zázvoru a mandlí.

Ingrediencie:

  • 150 g ovsených vločiek
  • 50 g mandlí
  • 4 PL špaldovej múky
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 8 PL kokosového oleja
  • 8 PL javorového sirupu
  • 4 PL mandľového mlieka
  • mandle a orechy na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Ovsené vločky a mandle rozmixujte v mixéri.
  3. Pridajte ostatné suché ingrediencie.
  4. Následne vmiešajte aj mokré ingrediencie a vymiešajte v cesto.
  5. Rukami vytvarujte guličky, ktoré položte na plech vyložený papierom na pečenie a mierne ich pritlačte.
  6. Pred vložením do rúry zázvorové pečivo ozdobte kúskami mandlí a orechov.
  7. Pečte približne po dobu 15 minút.
Zázvorovo-mandľové vianočné sušienky.
zdroj: sandraludes.de

Vianočné zázvorky

Veľmi lahodné vianočné sušienky so zázvorovou príchuťou. Pokiaľ chcete chrumkavejšiu štruktúru, pridajte do cesta tiež trochu nasekaných lieskových orieškov.

Ingrediencie:

  • 5 g čerstvého zázvoru
  • 1 citrón
  • 100 g zemiakového škrobu
  • 150 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 vrecko vanilínu

Postup:

  1. Na jemnom strúhadle nastrúhajte koreň zázvoru.
  2. Pridajte múku, škrob, cukor a vanilín.
  3. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Nastrúhajte kôru z jedného citróna a pridajte ju k zmesi.
  5. K múke pridajte vajcia a zmäknuté maslo.
  6. Premiešajte a vypracujte v cesto.
  7. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
  8. Predhrejte si rúru na 180°C.
  9. Valčekom rozvaľkajte cesto na približne pol centimetra silný plát.
  10. Pomocou vykrajovačov vykrájajte zázvorové pečivo.
  11. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie približne 18 minút.
Vianočné zázvorové sušienky v tvare srdiečok.
zdroj: dolcidee.it

Zázvor a kuchyňa

Zázvor je často povarovaný za jeden z najzdravších druhov korenia vôbec. Najčastejšie je konzumovaný predovšetkým v podobe čaju, hojne sa využíva aj na dochucovanie omáčok a polievok. Čím ďalej častejšie sa ale používa aj pri pečení a recepty na zázvorové pečivo sú toho skvelým dôkazom. Použiť môžete sušený mletý zázvor aj zázvor čerstvý.

Okrem toho, že vianočnému pečivu dodá intenzívnejšiu chuť i arómu, je zázvor už mnoho tisícročí známy aj svojimi pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. Pomáha nielen pri najrôznejších problémoch so zažívaním, ale tiež zmierňuje zápaly, svalové kŕče aj migrény. Ukrýva v sebe tiež radu vitamínov, napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ako aj minerálnych látok, ako je horčík, fosfor, vápnik, železo, zinok či draslík.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.