Krémové recepty na domáci írsky likér. Vyrobte si Baileys aj u vás doma!

Homemade, Do It Yourself …. alebo recepty na domáce Baileys, ktoré vám zaberú doslova 5 minút!

Tak málo stačí na to, aby ste si doma vyrobili lahodný írsky krém, ktorý sa hodí úplne ku všetkému.

Vychutnajte si ho v popoludňajšej káve, k vanilkovej zmrzline alebo len tak samostatne, je tak lahodný.

Tak na čo ešte čakáte?

Domáce Baileys

Naučte sa s nami vyrobiť napodobeninu Baileys, ktorú od originálu len ťažko rozoznáte. Pomocou tohto rýchleho a jednoduchého receptu ju za niekoľko minút vyrobíte z pohodlia domova. Smotana, whisky, vanilka, čokoláda a káva v kombinácii so sladeným kondenzovaným mliekom vytvoria bohatú a krémovú alternatívu k írskemu alkoholickému nápoju kupovanom v obchode.

Čo budeme potrebovať

  1. 240 ml smotany na šľahanie
  2. 400 ml kondenzovaného mlieka
  3. 3 lyžice čokoládového sirupu
  4. Lyžička instantnej kávy
  5. Lyžička vanilkového extraktu
  6. 400 ml írskej whisky

Postup

  1. Smotanu, sladené kondenzované mlieko, instantnú kávu, čokoládový sirup a vanilku pridáme do jednej misky
  2. Mixérom všetko začneme na nízku rýchlosť miešať
  3. Mixujeme približne 30 sekúnd
  4. Potom pridáme nami zvolenú whisky (napr. Jameson) a za stáleho miešania pri veľmi nízkej rýchlosti, ešte niekoľko sekúnd mixujeme
  5. Doma vyrobený írsky krém následne rozdelíme do čistých alebo sterilizovaných sklenených fliaš a tesným uzáverom
  6. Vložíme do chladničky, kde ich môžeme skladovať až po dobu 2 mesiacov
  7. Pred konzumáciou likér pretrepeme

Akú írsku whisky môžete použiť? Tu je pár tipov:
Jameson
Tullamore Dew
Old Midleton
Powers Gold Label
Dead Rabbit Irish Whiskey

Domáci krémový likér s ľadom uchovaný v pohároch.
Zdroj: bakeplaysmile.com

Baileys so slaným karamelom

Náš recept na domáci írsky krém je lahodný, krémový alkoholický nápoj, ktorého príprava zaberie iba 5 minút, s iba 6 ingredienciami! Je to perfektný doma vyrobený darček pre rodinu a priateľov.

Čo budeme potrebovať

  1. 140 g cukru
  2. 100 g nesoleného masla
  3. 450 ml hustej smotany na šľahanie
  4. 2 lyžičky soli
  5. 300 ml mlieka
  6. 65 ml alkoholu (s obsahom alkoholu min. 95%)

Postup

  1. Cukor dáme do panvice a na strednom plameni ho necháme rozpustiť
  2. Keď sa všetok cukor rozpustí, necháme ho skaramelizovať, kým nezíska veľmi tmavo jantárovú farbu
  3. Zložíme ho z platne
  4. Do teplého karamelu pridáme maslo a soľ
  5. Všetko spolu dobre premiešame
  6. Pridáme 200 ml smotany a miešame
  7. Panvicu vrátime na platňu a začneme variť
  8. Varíme ho niekoľko minút
  9. Ku karamelu pridáme zvyšnú smotanu, mlieko a varíme na miernu teplotu, kým sa všetko v slanom karameli úplne nerozpustí a nepremieša
  10. Zmes necháme vychladnúť mimo platňu, a potom ho úplne vychladíme v chladničke
  11. Nakoniec pridáme alkohol a dobre premiešame
  12. Likér uchovávame v chladničke niekoľko dní a pred podávaním vychladený nápoj dobre pretrepeme
Írsky krém so slaným karamelom podávaným na ľade.
Zdroj: themodernproper.com

Doma robené Baileys zo Salka

Táto domáca verzia írskeho krému Bailey’s je neuveriteľne jednoduchá na výrobu – dokonca jednoduchšia ako ísť do obchodu! Všetko, čo potrebujete, je len mixér, 7 prísad a asi 5 minút na výrobu tohto krémovo čokoládového likéru.

Čo budeme potrebovať

  1. 120 ml uvarenej kávy alebo espressa (horúce)
  2. 2 lyžice kakaa
  3. 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  4. 300 ml vodky
  5. 1 lyžička vanilkového extraktu
  6. ½ lyžičky mandľového extraktu
  7. 350 ml hustej smotany na šľahanie

Postup

  1. Zmiešame horúcu kávu a kakaový prášok v malej miske a šľaháme do hladka
  2. Pridáme kakaovú zmes do mixéra spoločne so sladeným kondenzovaným mliekom, vodkou, vanilkovým extraktom a mandľovým extraktom
  3. Všetko rozmixujeme do hladkej zmesi
  4. Smotanu na šľahanie vlejeme do kakaovej zmesi a miešame na najnižšiu rýchlosť, kým sa všetko nezapracuje a nespojí
  5. Pozor, aby sme zmes nepremixovali
  6. Vzniknutý krém umiestnime do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky
  7. Pred použitím nezabudneme írsky krém pretrepať a premiešať

Keď vynecháte alkohol a pridáte lyžičku pomarančovej kôry, ihneď máte nealkoholické Baileys, ktoré môžete podávať ako omáčku k zmrzline pre svoje malé ratolesti!

Krémové Baileys z kondenzovaného mlieka v ozdobných sklenených fľašiach.
Zdroj: foodiecrush.com

Írsky krém bez kondenzovaného mlieka

Tento domáci recept je naozaj jednoduchý a lahodný. Výsledkom je perfektný recept na domáce Baileys s perfektnou na chuťou a textúrou!

Čo budeme potrebovať

  1. 480 ml hustej smotany na šľahanie
  2. Lyžičku kakaa
  3. 250 ml írskej whisky
  4. Lyžička instantnej kávy
  5. 180 g medu
  6. Lyžičku vanilkového extraktu

Postup

  1. V hrnci zmiešame smotanu s instantnou kávou, kakaovým práškom a vanilkou
  2. Smotanu si zahrejeme na strednú teplotu
  3. Podľa potreby regulujeme teplotu, aby sa smotana na tejto teplote mohla zahrievať po dobu 20 minút za častého miešania, kým sa nezačne variť
  4. Farba krému bude, vďaka kakau a káve tmavnúť
  5. Po 20 minútach zahrievania a varenia smotanu stiahnite z platne
  6. Smotanu precedíme cez jemné sitko
  7. Do scedené smotany vmiešame med
  8. Potom vmiešame írsku whisky
  9. Írsky krém občas zamiešame, ale inak krém necháme nezakrytý chladnúť na kuchynskej linke
  10. Po vychladnutí Baileys prelejeme do uzavretej nádoby
  11. V chladničke írsky krém uchovávame, kým ho nebudete chcieť konzumovať

Domáci írsky krémový likér by mal byť spotrebovaný do 2 mesiacov. Pokiaľ ho dovtedy nepoužijete, odporúčame ho zmraziť a vyrobiť si chutnú domácu zmrzlinu. Takto vydrží o niečo dlhšie a vy si tento recept na domáci Baileys môžete o niečo dlhšie vychutnať!

Írsky likér bez salka z kokosového mlieka a medu.
Zdroj: thecookierookie.com

Nemliečne Baileys

Výroba domáceho kondenzovaného mlieka je veľmi jednoduchá, takže sa prosím nebojte a pustite sa do výroby vlastného salka pomocou tohto jednoduchého receptu a postupu s dvoma ingredienciami.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 ml kokosového mlieka
  2. 250 ml whisky
  3. 200 g práškového cukru
  4. 250 ml sójového mlieka
  5. 250 ml sójovej smotany
  6. 2 lyžice čokoládového sirupu
  7. Lyžica vanilkového extraktu
  8. Lyžica instantnej kávy

Postup

  1. Na výrobu domáceho kondenzovaného mlieka, kokosové mlieko v konzerve vlejeme do veľkého hrnca
  2. Pridáme 200 g práškového cukru a miešame, aby sa všetko spojilo
  3. Zapneme si platňu na najvyššiu teplotu a miešajte, kým sa všetky kokosové hrudky nerozpustia
  4. Potom zmes necháme 20 minút variť
  5. Občas premiešame, kým sa tekutina nezredukuje
  6. Po 20 minútach zložíme hrniec z platne a prelejeme jeho obsah do čistej misky a postavíme ju na chladnejšie miesto, aby kondenzované mlieko vychladlo
  7. Na výrobu írskeho krému si v malej miske zmiešame čokoládu, vanilkovú esenciu a instantnú kávu, trochu teplej vody a miešajte, kým sa káva nerozpustí
  8. Potom túto zmes pridáme a zvyšné prísady do mixéra
  9. Do mixéra pridáme vychladené kondenzované „mlieko“ a opäť všetko premiešame
  10. Írsky likér nalejeme do nádoby s objemom 1 l
  11. Domáci Baileys vložíme do chladničky a vychladnutý írsky krém môžeme podávať na ľade
Domáci írsky krém bez mlieka, zo sójového a kokosového mlieka.
Zdroj: juliebruun.com

Tento recept je ideálny pre vegánov, ktorí sa zámerne vyhýbajú živočíšnym produktom. tento recept na Baileys neobsahuje mlieko, ale jeho rastlinnú náhradu v podobe sójového a kokosového mlieka.

Pre tento recept na domáce Baileys sa využíva írska whisky. Je dôležité tento postup dodržať a nesiahnuť po inom type. Je to z dôvodu, že sa jednotlivé typy whisky líšia nielen vo svojej výrobe, ale aj ingrediencií, ktoré obsahujú, tým pádom sa líšia aj vo svojej chuti.

Nižšie si môžete prečítať jednotlivé rozdiely medzi rôznymi typmi whisky, ktoré sa vyrábajú:

  • Škótska whisky – musí byť vyrobená na území Škótska v škótskej pálenici. Je vyrábaná z vody a sladového jačmeňa. Ďalej je fermentovaná, pričom môžu byť pridané ďalšie druhy obilných zŕn. Na destiláciu sa používa tekutina, ktorá má menej ako 94,8 % alkoholu. Zreje po dobu najmenej 3 rokov v dubových sudoch. Škótska whisky musí mať minimálne 40 % alkoholu.
  • Írska whisky – je vždy vyrobená v Írsku. Procesom destilácie prechádza trikrát. Obilie sa namáča v pramenitej vode. V írskej whisky by nemala byť viditeľná pachuť rašeliny. Je skladovaná v dubových sudoch po dobu 3 rokov.
  • Americká whisky – sa najčastejšie destiluje z kukurice. Ďalším známym destilátom je Bourbon, čo je druh whisky, ktorý sa tiež destiluje z kukurice, pričom množstvo jej obsahu musí byť minimálne 51 %. Uchováva sa v dubových sudoch, ktoré mu dodávajú drevitú chuť.
  • Kanadská whisky – sa vyrába z viacerých druhov obilnín. Základná destilovaná whisky obsahuje viac ako 50% kukurice a potom ďalšie druhy obilia. Kanadská whisky zreje najmenej 4 roky a musí byť vypálená na kanadskom území.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.