Milujete indickú kuchyňu? Alebo chcete len experimentovať a uvariť si niečo nové?
Vyskúšajte si tieto jednoduché recepty na tikka masale, ktoré zvládne naozaj každý.
Vyberte si variant, ktorý vás najviac láka a hurá do varenia!
Kuracia tikka masala s ryžou
Tikka masala zvládne uvariť doma naozaj každý. Stačí na to jediná hlboká panvica a pár nevyhnutných ingrediencií.
Ingrediencie (marináda)
- 800g kuracích kúskov
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1,5 lyžice mletého cesnaku
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky garam masala
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 čajová lyžička chilli prášku
- 1 čajová lyžička soli
Ingrediencie na omáčku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1,5 čajovej lyžičky garam masala
- 1,5 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 400g paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička chilli prášku
- 1 čajová lyžička soli
- 150ml smotany
- 1 čajová lyžička trstinového cukru
- V prípade potreby 1/4 hrnčeka vody
- Čerstvý koriander na ozdobu
Postup
- V miske zmiešajte kuracie kúsky so všetkými ingredienciami potrebnými na kuraciu marinádu.
- Nechajte marinovať najlepšie hodinu v chladničke. Minimálne však na 10 minút.
- Vo veľkej panvici/hrnci zohrejte olej, na ktorom osmažte marinované kuracie kúsky. Restujte do zlatista asi 3 minúty z každej strany. Potom mäso odložte nabok.
- Na rovnakej panvici rozpustite maslo a osmažte cibuľku. Pridajte cesnak, zázvor a restujte asi 1 minútu.
- Potom pridajte garam masala, rascu, kurkumu, koriander a za občasného miešania restujte asi 20 sekúnd.
- Do panvice prilejte paradajkový pretlak, chilli prášok a soľ. Nechajte dusiť asi 10-15 minút, občas premiešajte, kým omáčka nezhustne.
- Smotanu si zmiešajte s cukrom a prilejte do omáčky. Tiež pridajte späť kura aj so šťavami a duste ďalších 8-10 minút, kým omáčka nebubla a kura sa nevarí.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody na zriedenie.
- Uvarte si ryžu podľa pokynov na obale a podávajte s omáčkou, posypanej čerstvým koriandrom.

Bravčová tikka masala
Ideálnym mäsom na bravčovú tikka masala je práve bravčová bábika.
Ingrediencie na pastu tikka masala
- 2 strúčiky cesnaku
- 3cm čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletého korenia
- 1 lyžica údené papriky
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 čajová lyžička semien koriandra
- 1 čajová lyžička semien feniklu
- 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
Ingrediencie na bravčovú marinádu
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 2 lyžice karí pasty tikka masala
- Soľ a korenie
- 600g bravčové bábiky nakrájané na 3cm kúsky
Ingrediencie na omáčku
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 3 lyžice masla
- 1/3 hrnčeka vyššie uvedenej pasty Tikka Masala
- 1 hrnček vody
- 150ml smotany na šľahanie
- 3 veľké paradajky nakrájané na kocky (alebo paradajkový pretlak)
- Morská soľ podľa chuti
- Koriander, na ozdobu
Postup
- Najprv si olúpte cesnak a zázvor a odložte ich nabok.
- Vo veľkej panvici opečte všetky ingrediencie na pastu a potom odstavte. Vložte korenie do mlynčeka či mažiara a mlajte, kým nebudete mať jemný prášok.
- Potom prášok spolu s olúpaným cesnakom a zázvorom preneste do mixéra a rozmixujte do hladka.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie na bravčovú marinádu okrem mäsa. Až potom, čo sú ingrediencie dobre premiešané, pridajte nakrájané mäso a rukami všetko premiešajte, aby bolo mäso marinádou pokryté zo všetkých strán.
- Vložte do chladničky a marinujte aspoň 30 minút, najlepšie cez noc.
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej a maslo. Pridajte karí pastu a restujte, kým okraje pasty nezhnednú.
- Potom pridajte paradajky, vodu a dochuťte soľou. Akonáhle sa všetko varí, znížte teplotu a varte asi 20 minút. Ak potrebujete, prilejte trochu ďalšej vody.
- Zatiaľ čo sa omáčka varí, zohrejte grilovaciu panvicu s olejom a osmažte namarinované kuracie kúsky po dobu 2 minút z každej strany. (Okvapkajte prebytočnú marinádu)
- Akonáhle karí omáčka zhustne, vložte ju do mixéra a rozmixujte do hladka. Nalejte späť do panvice a priveďte znovu do varu. Pridajte osmažené bravčové mäso a duste 10 minút.
- Odoberte panvicu z ohne, prilejte smotanu a riadne premiešajte.
- Podávajte s ryžou basmati a ozdobené čerstvým koriandrom.

Zostalo vám bravčové mäso? Výborne. Použite ho do niektorého z receptov na bravčové rizoto .
Objavte podobné tipy
Vegetariánska tikka masala
Tento recept si určite zamiluje každý, kto v jedle nepotrebuje alebo priam nechce mäso! Navyše ak použijete kokosové mlieko namiesto kravského či smotany, budete mať pokrm dokonca vegánsky.
Ingrediencie
- Veľká cibuľa, rozdelená na polovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 3cm čerstvého zázvoru, olúpaného
- 10 vetvičiek čerstvého koriandra (plus viac na podávanie)
- 2 lyžice olivového oleja, rozdelené
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
- 1,5 čajovej lyžičky garam masaly
- 400g nakrájaných čerstvých paradajok
- 1 plechovka paradajkovej omáčky
- 1 téglik bieleho vegánskeho jogurtu
- 1 plechovka plnotučného kokosového krému alebo mlieka
- 1/2 hlavy karfiolu, nasekané na kúsky
- 3 veľké mrkvy, olúpané a jemne nasekané
- 1 plechovka cíceru, odkvapkaná
- 1 hrnček mrazeného hrášku
- Voliteľne na podávanie: nasekaný koriander, extra jogurt, varená ryža basmati, chlebová placka
Postup
- V mixéri zmiešajte 1 polovicu nasekanej cibule, cesnak, zázvor, koriander a 1 lyžicu olivového oleja. Mixujte asi 1 minútu a potom odložte bokom.
- Vo veľkej panvici zohrejte zvyšnú lyžicu oleja, pridajte druhú nakrájanú cibuľu a korenie. Premiešajte a mierne povarte 10 minút.
- Do panvice pridajte nakrájané paradajky, paradajkovú omáčku, jogurt, polovicu plechovky kokosového mlieka a rozmixovanú koriandrovú omáčku.
- Varte ďalších 5 minút, potom pridajte karfiol, mrkvu a varte 20 minút do zmäknutia.
- Akonáhle je zelenina mäkká, pridajte cícer, mrazený hrášok a zvyšné kokosové mlieko. Všetko zmiešajte a nechajte dusiť ďalších 5 minút, alebo pokiaľ hrášok nebude úplne mäkký a uvarený.
- Podávajte s ryžou či chlebovou plackou posypané koriandrom s trochou jogurtu.

Inšpirujte sa týmito lahodnými receptami na karí s cícerom a uvarte si rýchly a zdravý obed alebo večeru.
Jednoduchá tikka masala s domácimi plackami
Vyskúšajte tento jednoduchý recept, kde sa naučíte aj výborný domáci cesnakový chlieb.
Ingrediencie
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 lyžica mletého zázvoru + 1 lyžica mletého cesnaku
- 1 lyžica garam masala
- 1/2 čajovej lyžičky mletého korenia
- 1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
- 500g nakrájaných kuracích pŕs
Ingrediencie na omáčku
- 2 lyžice masla
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 hrnček nakrájaných paradajok
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 1 lyžica garam masala
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 hrnček vody
- 150ml smotany
- Mletý čerstvý koriander
Ingrediencie na cesnakové placky
- 1/4 hrnčeka teplej vody
- 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
- 1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia alebo čerstvé
- 3/4 hrnčeka teplého mlieka
- 3/4 hrnčeka gréckeho jogurtu alebo obyčajného bieleho jogurtu
- 1/4 hrnčeka rastlinného oleja plus 2 polievkové lyžice navyše na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 hrnčeky hladkej múky a navyše na poprášenie
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
Ingrediencie na potieranie placiek
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 2 strúčiky cesnaku
- Čerstvý nasekaný koriander alebo petržlenová vňať
Postup
- Najprv si pripravte cesto na chlieb tak, že zmiešate vodu, cukor a droždie. Nechajte vzísť kvások. Pridajte mlieko, jogurt, olej, mletý cesnak, prášok do pečiva a soľ.
- Rukami cesto zapracujte, potom hneťte na pomúčenom doske cesto do hladka, asi 3-5 minút.
- Misu zľahka namažte olejom, vložte do nej cesto a prikryte utierkou alebo fóliou. Nechajte odpočívať asi hodinu, kým nenakysne na dvojnásobnú veľkosť.
- Medzitým si namarinujte kura tak, že zmiešate jogurt, zázvor, cesnak, garam masala, korenie a soľ. Do korenenej zmesi ďalej pridajte kuracie kúsky a premiešajte. Nechajte zakryté marinovať v chladničke po dobu 30 minút.
- Potom kuracie kúsky navliekajte na špízy/špajľu a dajte piecť do rúry na 180 ° C po dobu 15-20 minút.
- Zatiaľ čo sa pečie mäso, pripravte si omáčku. Zahrejte olej vo veľkej panvici, pridajte maslo a cibuľu. Restujte do zlatista.
- Ďalej pridajte cesnak, zázvor a restujte ďalšie 2 minúty. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak a korenie. Varte 5 minút a potom prilejte 1 hrnček vody.
- Nechajte omáčku 15 minút variť na miernom ohni. Nakoniec prilejte smotanu a ešte chvíľku povarte.
- Do hotovej omáčky vmiešajte upečené mäso.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 10 rovnakých kusov az tých utvorte guličky. Valčekom každú guľu rozvaľkajte do oválov.
- Každý ovál potrite z oboch strán pripraveným bylinkovo-cesnakovým maslom.
- Na panvici zahrejte naozaj trošičku oleja a pomaly restujte každý ovál cesta zvlášť asi 2 minúty, pokiaľ sa nevytvoria bubliny. Počas vyprážania potrite hornú časť trochou bylinkovo-cesnakovým maslom.
- Potom obráťte a smažte ďalšie 2 minúty z druhej strany, kým sa na chlebe nevytvoria veľké zlatisté škvrny.
- Vyberte z panvice, utrite kuchynskými utierkami prebytočný olej a môžete podávať.

Čo sa skrýva pod pojmom masala korenia?
Za masalu môžeme považovať hneď niekoľko zmesí korenia a to vrátane karí. Každý typ masaly sa od seba líši farbou, chuťou aj zložením a majú skutočne široké spektrum využitia.
Data masala
Táto zmes korenia nie je tak typická ako napríklad zmes korenia do tikka masala. Je to zmes, ktorá sa používa na prípravu čaju – yogi. Tento čaj pôvodom z Indie sa pripravuje s mliekom a nesie názov masala alebo indický biely čaj.
Garam masala
Do zmesi garam masaly patrí predovšetkým koriander, zelený či čierny kardamóm, čierne korenie, klinčeky, muškátový oriešok, rímska rasca, bobkový list a tiež badián. Podrobné zloženie sa líši podľa indických oblastí.
Tandoori masala
Táto ľahko pikantná zmes korenia obsahuje cesnak, zázvor, rascu, chilli a soľ. Niekedy sa do tejto zmesi môže pridať aj muškátový oriešok, čierne korenie, bobkový list, horčičné semienko, kardamóm, grécke seno alebo kyselina citrónová. Týmito ingredienciami koreniaca zmes získa pikantný a ostrý nádych.
Čať masala
Táto zmes korenia obsahuje najmä indický rascu, mangový prášok, asafoetidu (čertovo lajno), čili, čiernu soľ, klinčeky, koriander, korenie, mätu a zázvor. Čať masala sa tradične pridáva do studenej kuchyne, ale dokonca sa hodí do ovocných či zeleninových štiav.
Curry masala
Kari masala má typicky žltkastú farbu a ukrýva suroviny ako je korenie, kurkuma, koriander, kardamóm, chilli, škorica, zázvor, muškátový oriešok, rímska rasca. Táto zmes korenia je skutočne nenahraditeľnou súčasťou indických jedál, ktoré obsahujú mäso, zeleninu a kokosové mlieko.
Nezabudnite na blížiacu sa grilovaciu sezónu a pripravte si tieto 4 druhy grilovacieho korenia!