Zapečený baklažán sa dá v kuchyni využiť v rôznych receptoch.
Hľadáte inšpiráciu, ako ho pripraviť?
Skúšali ste už napríklad lasagne z baklažánu?
Poďte sa pozrieť na recepty, ktoré sme pre vás na túto tému nachystali.
Zapečený baklažán s mletým mäsom (lasagne)
Už ste niekedy skúšali domáce lasagne? Ak áno, a zároveň vám chutili, určite by ste ocenili aj tento recept na lasagne z baklažánu. Táto zapečená špecialita je skvelou voľbou ako na obed, tak na večeru.
Ingrediencie:
Na baklažán:
- 2 baklažány
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
Na omáčku:
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g pasírovaných paradajok
- 140 g paradajkového pretlaku
- 200 g paradajok
- ½ hrnčeka čerstvej nasekanej bazalky
- 1 lyžička oregana
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého korenia
- ¼ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate
Na syrovú časť:
- 420 g syra ricotta
- 1 veľké vajcia
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky muškátového orieška
- 450 g mozzarelly (nakrájané na plátky)
- 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Baklažány si umyte, nakrájajte na podlhovasté plátky asi 7 mm široké.
- Vyskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte.
- Takto ich dajte piecť do predhriatej rúry na 205 ° C na dobu asi 25 minút.
- V polovici doby pečenia plech s baklažánmi otočte.
- Medzitým si nachystajte omáčku.
- Cibuľu a cesnak si olúpte a nakrájajte na drobno.
- Na troške rozpáleného oleja ju nechajte zatiahnuť mäso.
- Akonáhle je mäso zatiahnuté, dajte ho na tanier bokom a do rovnakej panvice pridajte trochu oleja.
- Na ňom osmažte do sklovata cibuľu a cesnak.
- Pridajte na kocky nakrájané paradajky, chvíľu restujte a nechajte ich pustiť šťavu.
- Pod pokrievkou ich chvíľu nechajte vo vlastnej šťave povariť, než zredukujú svoju tekutinu.
- Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu varte za občasného miešania.
- Potom prilejte pasírované paradajky, pridajte bazalku, oregano, ½ lyžičky soli, korenie a petržlenovú vňať.
- Nechajte prebublávať zhruba 20 minút.
- Pridajte mäso späť do omáčky a varte ďalších 5 minút.
- Syr ricotta si zmiešajte s vajcom a 2 lyžicami petržlenu, ½ lyžičkou soli a muškátovým orieškom.
- Túto zmes dajte zatiaľ do chladničky.
- Do hlbšieho (olejom vymasteného) pekáča (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnček paradajkovej omáčky s mäsom, na to naukladajte asi 6 plátkov baklažánu (aby táto vrstva prekryla omáčku), na to rozprestrite ⅓ syrové zmesi z ricot.
- Pokračujte pridaním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnčeka omáčky a následne posypte ¼ hrnčekom syra parmezán.
- Tento celý postup opakujte ešte 2 krát.
- Poslednú vrstvu bude tvoriť baklažán pokvapkaný hrnčekom omáčky a posypaný zvyškom mozzarelly a parmezánu.
- Takto dajte zapiecť do rúry opäť na 205 ° C na dobu asi 30 minút.
Tip: Pozrite sa na ďalšie recepty domáce lasagne a inšpirujte sa.
Na videorecept môžete pozrieť tu:
Zapečený baklažán podľa Pohlreicha
Tieto zapečené baklažány sú úžasnou súhrou chutí. Ich šťavnatosť sa zlučuje s výraznou chuťou paradajok, syra a mäsa. Môžete si ich dopriať s ľadovým šalátom alebo pokojne inou prílohou.
Ingrediencie:
Na mäsovú zmes:
- 500 g mletého jahňacieho mäsa
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky muškátového orieška
- štipka chilli
- 1 hrnček pasírovaných paradajok
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
Na baklažány:
- 2 stredne veľké baklažány
Na dokončenie:
- ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
- ľadový šalát
Postup:
Pečenie baklažánov:
- Baklažány si umyte a pozdĺžne nakrájajte na polovice. Vnútro vydlabte tak, aby vám zostalo asi 1 cm dužiny. (Vnútro nevyhadzujte).
- Potrite ich olivovým olejom a dajte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie piecť do predhriatej rúry na 180 ° C na asi 30 minút.
Príprava mäsovej náplne:
- Na rozohriatom oleji si osmažte vydlabaný baklažán. Akonáhle sa zozlatne, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte asi 5 minút.
- Potom pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu. Nakoniec pridajte korenie, premiešajte a zmes dajte z panvice bokom napríklad do taniera.
- Rovnakú panvicu si nahrejte a pridajte mleté mäso. Miešajte ho, aby sa zo všetkých strán zatiahlo. Akonáhle je zatiahnuté, môžete pridať paradajkový pretlak a nechať chvíľku za občasného miešania povariť.
- Pridajte pasírované paradajky a nechajte ešte 5-10 minút prebublávať.
- Nakoniec pridajte orestovanú zmes baklažánov a všetko zmiešajte.
Konečná príprava:
- Upečené baklažány naplňte touto zmesou, posypte parmezánom a dajte ešte na 20 minút zapiecť späť do rúry.
Tip: Premýšľate, akú prílohu k tomuto chodu zvoliť? Čo treba skúsiť niektorý z receptov na varené zemiaky na mnoho iných spôsobov ?
Objavte podobné tipy
Zapekaný baklažán so zeleninou
Hľadáte tip na rýchly a zdravý obed alebo večeru? Baklažán zapečený so zeleninou je skvelou voľbou, pokiaľ nemáte chuť na nič mäsitého. Tento recept je navyše veľmi jednoduchý, s náročnosťou prípravy si teda starosti robiť nemusíte.
Ingrediencie:
- 1 malý baklažán
- 1 poriadna hrsť kukurice
- 1 malá cibuľa
- 1 malá paradajka
- 1 strúčik cesnaku
- 4 a ½ lyžičky repkového oleja
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky oregana
- ¼ lyžičky korenia
- ½ hrnčeka vody
- ⅓ hrnčeka nastrúhaného čedaru
Postup:
- Baklažán si rozkrojte na horizontálne polovice.
- Vnútro baklažánu vydlabte tak, aby vám zostala ešte zhruba 1 cm široká dužina so šupkou. (Vydlabaný baklažán nevyhadzujte).
- Na panvici si rozpáľte olej. Na ňom orestujte vydlabaný baklažán, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, kukuricu a paradajku. Všetko osoľte, okoreňte a pridajte oregano.
- Touto zmesou naplňte baklažány a dajte do pekáča podliateho vodou zapiecť do predhriatej rúry.
- Pečte na 175 ° C asi 25-30 minút prikryté.
- Potom ich odkryte, posypte syrom a dopečte ďalších 5 minút.
Baklažán zapečený s mozarellou a kuracím mäsom
Tento recept vás možno zaujme tým, že k nemu nie je potrebných mnoho ingrediencií. Môžeme tiež povedať, že tento variant zapekaného baklažánu ani nie je náročný. Čo myslíte?
Ingrediencie:
- 2 baklažány
- olivový olej
- 4 kuracie prsia
- 5 plátky goudy
- soľ podľa chuti
- mozzarella
Postup:
Pečenie baklažánov:
- Baklažány si umyte, osušte rozkrojte na podlhovasté polovice.
- Potrite ich olivovým olejom, posoľte vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte ich piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
- Pečte ich zhruba 10-15 minút.
- Potom ich častejšie kontrolujte. Hotové budú, až budú mäkké.
Príprava náplne:
- Mäso si nakrájajte na malé kúsky.
- Goudu si nakrájajte na kocky.
- Až budú baklažány upečené, nechajte ich chvíľu vychladnúť, a potom im opatrne vyškriabte vnútro (asi 1 cm široké vnútro so šupkou ponechajte).
- Na oleji si orestujte mäso, osoľte a nechajte zatiahnuť.
- Potom pridajte vydlabaný baklažán a na kocky nakrájanú goudu.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí.
Konečná príprava:
- Touto zmesou upečené baklažány naplňte a navrch nasypte nastrúhanú mozzarellu.
- Dajte ich ešte zapiecť na 200 ° C do rúry, kým sa syr neroztečie.
Aká je výhoda štvorcovej panvice ? Mrknite na našu recenziu.
Ako sa ešte dá táto výborná zelenina pripraviť? Na to existuje množstvo ďalších úžasných receptov s baklažánom či už s mäsom alebo bez mäsa , ktoré pre vás máme.
Ktorý sa páči vám?