Máte radi sladkastú chuť mrkvy?
Recepty s dusenou mrkvou sa dajú nakombinovať naozaj dobre as čímkoľvek si len zmyslíte.
Existuje mnoho variantov ako pripraviť mrkvu ako prílohu k hlavnému jedlu.
Ale tiež existuje mnoho výborných spôsobov, ako si varenú mrkvu vychutnať aj len ako bezmäsité jedlo.
Nuž, poďme na to.
Jednoduchá dusená mrkva s maslom
Príprava tohto variantu dusenej mrkvy je naozaj jednoduchá a nie je potrebné si lámať hlavu s náročnými ingredienciami a postupmi.
Poďme na to.
Ingrediencie
- 5 stredne veľkých mrkví
- 1 hrnček vlažnej vody
- 1 lyžica cukor krupica
- ½ čajovej lyžičky soli
- 50g masla (2 polievkové lyžice) – nerozpusteného
- hrsť čerstvo nasekaného petržlenu
Postup
- Pripravte si všetky potrebné ingrediencie.
- Mrkva opláchnite a olúpte, odrežte a zlikvidujte konce.
Nakrájajte mrkvu na tenké plátky. - Nakrájanú mrkvu vložte do stredne veľkého hrnca a prilejte hrnček vlažnej vody.
- Následne pridáte soľ a cukor.
- Hrniec s mrkvou umiestnite na platničku a necháte priviesť do varu. Priebežne miešate.
- Potom znížte teplotu na stredne nízku, zakryte hrniec a varte asi 20 minút, alebo pokiaľ nebude mrkva krehká.
- Mrkva sceďte, vhoďte do nej 2 polievkové lyžice masla a nasekanú petržlen.
- Následne premiešajte a môžete podávať.

Pikantná varená mrkva
Máte radi sladkú a jemnú chuť jedla, či dávate prednosť niečomu trochu ostrejšiemu?
Ak áno, potom je tento recept pre vás ako stvorený!
Ingrediencie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 5 stredne veľkých mrkví
- ¼ hrnčeka hnedého cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- štipka mletého korenia, podľa chuti
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
Postup
- Rozpáľte rastlinný olej v panvici na strednú teplotu.
- Medzi tým umyjete, očistíte, zbavíte mrkvu koncov a nakrájate na plátky.
- Do rozpáleného oleja vložíte mrkvu s hnedým cukrom, škoricou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Za priebežného miešania necháte mrkvu podusiť po dobu 10 až 15 minút.
- Až sa vám bude zdať mrkva krehká, glazovaná a potiahnutá korením, môžete stiahnuť s platničky a za okamih podávať.
Pre väčšiu pikantnosť môžete primiešať štipku sušeného čili korenia.

Mrkva s mletým hovädzím mäsom
Skvelé jedlo so sladko-slanou chuťou. Pokiaľ máte čerstvú mrkvu, môžete uvariť dva zväzky mrkvy v jednom litri mierne osolenej vody a tekutinu si ponechať na varenie (namiesto konzervy).
Ingrediencie
- 900g mletého hovädzieho mäsa
- 500g mrkvy
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička soli
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- rastlinný olej
- Kajenské korenie podľa chuti (nepovinné)
Postup
- Mrkvu očistíte, olúpete a nakrájate na tenké plátky.
- Následne vložíte do hrnca s vodou, pridáte štipku soli, privediete do varu a za stáleho miešania necháte asi 15 až 20 minút podusiť, kým nie je mrkva mäkká.
- Na vedľajšej platničke si medzitým v panvici rozohrejete olej.
- Do rozpáleného oleja dáte mleté hovädzie mäso a necháte zhnednúť.
- Keď bude mäso hotové, vyberte ho z panvice.
- Cibuľu zbavíte šupky, nakrájate na plátky a vložíte do panvice, kde sa predtým nachádzalo mäso.
- K cibuli pridáte korenie, soľ, lisovaný cesnak a za priebežného miešania necháte variť, kým nie je cibuľa mäkká.
- Hotovú mrkvu pridáte na panvicu a pár lyžíc z mrkvovej šťavy pridajte do panvice taktiež.
- Hotové mäso taktiež pridáte do panvice a všetko za priebežného miešania nechajte 15 až 20 minút variť.
- Postupne pridávajte viac šťavy z varených mrkví, aby sa zmes na panvici mohla ešte chvíľu dusiť. (Ak nemáte dostatok tekutiny z varených mrkví, pridajte trochu vody). Zmes na panvici by mala lepiť.
- Necháte tekutinu trochu vyvariť pokiaľ nie je zmes akurát lepkavá, podľa vašej chuti.
- Môžete podávať s ryžou alebo varenými zemiakmi.

Objavte podobné tipy
Varená mrkva s kuracím mäsom
Radi by ste vašej rodine uvarili niečo výživné a zároveň aj zdravé na nedeľný obed?
Myslím si, že po tomto jedle budú vaši stravníci slintať ešte niekoľko dní potom.
Ingrediencie
- rastlinný olej
- 8 kuracích stehien alebo kuracích pŕs, vykostené, bez kože
- 2 lyžice dijonskej horčice
- šťava z polovice citróna
- lyžička soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky suchého tymiánu
- 8 väčších mrkví, nakrájaných na plátky
- panvica / hrniec, ktorý je odolný proti rúre
Postup
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Kvapku oleja rozpáľte na panvici.
- Vo veľkej miske dôkladne zmiešajte kuracie stehná s dijonskou horčicou, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a sušeným tymiánom, aby sa kura rovnomerne obalilo.
- Obalené kura preložte do horúcej panvice a varte 6 až 8 minút, kým mäso nebude dozlatista osmažené.
- Vypnite sporák, obráťte kura a pridajte nakrájanú mrkvu, ako na kura, tak aj okolo neho.
- Panvicu s kuracím mäsom a mrkvou preložte do rúry a opekajte 30 minút.
- Zo začiatku panvicu starostlivo zarobte/priklopte alobalom a na posledných 10 minút alobal odoberte (po prepichnutí mäsa vidličkou by mala byť šťava čistá a nie červenoružová).
- Panvicu potom vyberte z rúry a môžete podávať.

Opečené zemiaky s mrkvou
Príloha alebo hlavné jedlo?
Fantázii sa medze nekladú, tak len s chuťou do toho.
Ingrediencie
- 500g mrkvy
- 500g zemiakov
- 60g masla
- 2 cibuľa
- petržlenová vňať
- štipka korenia a soli
Postup
- Do kastróla dáte maslo, na ktorom osmažíte do zlata cibuľu nakrájanú na kocky.
- Na ňu vložíte mrkvu nakrájanú na kolieska a chvíľu dusíte.
- Potom pridáte nakrájané kúsky zemiakov a za stáleho miešania opekáte, kým zelenina nie je mäkká.
- Nakoniec pridáte soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať a môžete podávať, buď ako chutnú prílohu alebo ako výborný bezmäsitý pokrm.

TIP: Pre inšpiráciu, čo robiť so zvyšnou mrkvou mrknite na tieto skvelé recepty na torty z mrkvy .
Hrášok s dusenou mrkvou
Keď neviete, akú ideálnu prílohu dať k opečenému mäsu.
Dusenou mrkvou a hráškom určite neurazíte.
Ingrediencie
- 450g baby carrot
- 450g mrazeného hrášku
- 3 lyžice masla
- soľ a korenie (podľa chuti)
Postup
- Opláchnite mrkvu, vysušte ju a vložte do stredne veľkého hrnca.
- Mrkvu podlejeme studenou vodou a privediete do varu.
- Varte 2 minúty a potom vypnite oheň. Mrkvu necháte v horúcej vode stáť ďalšie 3 minúty.
- Po 3 minútach mrkvu vyskúšajte; pokiaľ je mäkká, pokračujte v recepte. Pokiaľ nie, nechajte 2 až 4 minúty dlhšie stáť v horúcej vode.
- Keď je mrkva mäkká, pridajte do hrnca mrazený hrášok a vložte hrniec späť na platničku na vyššiu teplotu.
- Varte ďalšie 2 minúty.
- Keď je hrášok mäkší a horúci, zeleninu dobre sceďte a vráťte späť do hrnca.
- Hrniec na chvíľu vráťte na platničku, pridajte k zelenine maslo a dôkladne zamiešajte, aby sa maslo rozpustilo zvyškovým teplom a aby sa zelenina poriadne obalila rozpusteným maslom.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Ihneď podávajte a vychutnajte si jemnú kombináciu chutí.

Prečo by sme mali jesť mrkva pravidelne?
Mrkva je jedným z najrozšírenejších a najznámejších druhov zeleniny.
Iste si väčšina z vás spomenie, keď vám rodičia a starí rodičia hovorili, aby ste jedli veľa mrkvy, pretože je zdravá na oči.
Áno, majú pravdu. Mrkva, ako je známe, obsahuje mnoho cenných vitamínov (B, C, D, E, K) a minerálov (napr.: sodík, vápnik, jód draslík, horčík, fosfor, selén, mangán, meď, železo), vrátane antioxidantov.
Teda pokiaľ si dávate mrkvu pravidelne, robíte pre seba a svoje telo dobrú vec, pretože:
- Mrkva znižuje hladinu cholesterolu
- Varená mrkva na hnačku, surová je na zápchu
- Mrkva je dôležitá pre oči a imunitu
- Spevňuje a podporuje mineralizáciu kostí a bráni vzniku osteoporózy
- Znižuje riziko vzniku srdcových ochorení
- Mrkva znižuje riziko rozvoja mnohých druhov rakoviny
A to sme neprešli ani zďaleka všetky blahodárne účinky mrkvy.
Zaujímavosť na záver:
Vedeli ste, že existuje Medzinárodný deň mrkvy? Je ním od roku 2003 vždy 4. apríla. Okrem Českej republiky mrkva oslavujú aj ďalšie krajiny ako Japonsko, Veľká Británia, Austrália, Rusko, Taliansko, Švédsko a Francúzsko. Oslavy sú v štýle večierkov, detských osláv s kostýmami a mrkvovými receptami rôznych chutí.
A akú ďalšiu dobrotu si môžete pripraviť z mrkvy? Inšpirujte sa týmito zdravými receptami na smoothie z mrkvy .