Že je tekvica všestranná surovina na varenie už asi viete.
Ale vedeli ste, že medzi najlahodnejšie recepty patrí cuketová plnka?
Pozrite a ochutnajte ju sami!
Pravá cuketová plnka
Nakrájaná tekvica a nakrájaná mrkva sa spoja a vytvorí tento chutný recept na plnku z cukety. Použite žltú odrodu alebo použite kombináciu žltej a zelenej, záleží na vás. Pre farebnosť pridajte červenú papriku alebo chilli.
Čo budeme potrebovať
- 4 stredné cukety (nakrájané na plátky)
- 1 lyžička soli
- 90 g masla (rozdelených)
- 2 mrkvy (ošúpané a nakrájané)
- 120 g nakrájanej cibule
- 600 g bylinkový chlieb (krutóny)
- 300 ml kuracieho vývaru
- 125 g kyslej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Zapekaciu misu vymažte maslom.
- Kolieska cukety vložíme do stredného hrnca a podlejeme vodou.
- Pridajte asi 1 lyžičku soli a priveďte do varu na vysokú teplotu.
- Zakryte a znížte teplotu na stredne nízku.
- Varte asi 3 až 4 minúty do zmäknutia.
- Cuketu dobre sceďte a dajte bokom.
- V rovnakom hrnci rozpustite 4 lyžice masla na stredne miernu teplotu.
- Keď maslo prestane peniť, pridajte mrkvu a cibuľu.
- Varte asi 5 minút alebo do mäkka za častého miešania.
- Odstráňte zmes cibule a mrkvy z platne a vmiešajte 400 g bylinkových krutónov.
- Pridajte smotanovú kuracie vývar a kyslú smotanu.
- Pridajte cuketu a zmes jemne miešajte, kým sa nespoja.
- Zmes preložte do pripravenej zapekacej misy.
- Vršok posypte zvyšnými krutónmi.
- Pečte 25 až 35 minút alebo kým nezačne bublať.
Ako si pripraviť domáce krutóny sa dozviete v našom špeciálnom článku, ktorý sa im venuje.

Plnka z cukety a syra
Tento recept na cuketovú plnku so syrom je skvelý spôsob, ako využiť vašu záhradnícku nádielku. Plnka sa hodí na grilovanie alebo piknikom. Je plná chuti a je známe, že si ju užívajú aj ľudia, ktorí by za normálnych okolností cuketu nejedli. A ak je vaša pestovateľská nádielka naozaj veľká, skúste ju pridať aj do sladkých zákuskov z cukety !
Čo budeme potrebovať
- 2 stredné cukety alebo žlté tekvice (nakrájané)
- 150 g nakrájanej sladkej cibule
- 150 g nasekanej zelenej papriky
- 130 g nastrúhanej olúpanej mrkvy
- 125 g masla
- 250 g chleba
- 150 ml kuracieho vývaru
- 125 g kyslej smotany
- 250 g syra čedar
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Cuketu a mrkvu nastrúhame na strúhadle.
- Nakrájajte si sladkú cibuľu a zelenú papriku.
- Zahrejte strednú panvicu na strednú teplotu a orestujte pripravenú cuketu, mrkvu, cibuľu a papriku na 60 g rozpusteného masla, kým nezmäkne.
- Vmiešajte 1750 g chleba, vývar a kyslú smotanu.
- Zmes naložte do zapekacej misy vystriekanej sprejom na varenie.
- Rozpustite zvyšné 4 lyžice masla a pridajte zvyšný chlieb. Zmiešajte dohromady.
- Posypte vrch cuketovej plnky opraženým chlebom a posypte strúhaným syrom.
- Pečte odkrytú v predhriatej rúre 35–45 minút dozlatista.

Objavte podobné tipy
Plnka s cuketou a špenátom
Tento recept na cuketovú plnku je nabitý bielkovinami. Zároveň to môžu byť nízkosacharidové a bezlepkové raňajky alebo večere, ktoré majú menej ako 150 kalórií! Špenát a artičoky toto jedlo udržia ľahké a zdravé! Pre ďalšie fitness inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na cuketové špagety !
Čo budeme potrebovať
- 6 stredných cukiet
- lyžička soli
- 6 bielkov
- 4 veľké vajcia
- 30 g nahrubo nasekané čerstvé bazalky
- 125 g nakrájanej pečenej červenej papriky
- 125 g gréckeho jogurtu
- 110 g nahrubo nakrájanej červenej cibule
- 1 lyžička mletého cesnaku
- štipka korenia
- 150 g nahrubo nasekaného špenátu
- 400 g artičokov z plechovky
- 100 g nastrúhaného parmezánu (
Postup
- Predhrejte rúru na 150 stupňov a vymažte zapekaciu panvicu.
- Cuketu nakrájajte na kolieska a posypte ich soľou.
- Cuketu nechajte 20 minút stáť, občas premiešajte, aby pustila trochu vody.
- Soľ, bielky, vajcia, nahrubo nasekanú bazalku, nakrájanú červenú papriku, grécky jogurt, červenú cibuľu, cesnak a korenie rozmixujte do hladka.
- Nalejte do veľkej misy.
- Vytlačte z cuketových rezancov čo najviac vlhkosti a položte ich na papierovú utierku. Ďalšou papierovou utierkou vytlačte toľko vody, koľko môžete, a potom presuňte cuketové rezance do misy so zmesou omáčky z červenej papriky.
- Pridajte nakrájaný špenát, nakrájané artičoky a parmezán.
- Miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
- Zmes preložte do pripravenej zapekacej misky.
- Posypte parmezánom.
- Pečte, asi 45-50 minút.
- Potom rúru prepnite na grilovanie a opekajte dozlatista, asi 3-4 minúty.
- Nechajte 30 minút vychladnúť.

Cuketová plnka z hrnčeka
Ak hľadáte ľahký a chutný pokrm, ktorým spotrebujete cuketu, nehľadajte nič ďalšie ako túto plnku z cukety s cesnakom, bylinkami a syrom feta. Táto jednoduchá zeleninová príloha plná oregana, tymianu, bazalky a cesnaku sa upečie za 30 minút a nevyžaduje žiadne veľké prípravy. Podávajte ju napríklad k týmto receptom na netradičný rezeň a pochutnajte si ako nikdy!
Čo budeme potrebovať
- 3 – 4 cukety
- 1/4 hrnčeka (60 ml) smotany
- 1 veľké vajcia
- 1/2 šálky (60 g) nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky
- 3/4 hrnčeka (100 g) rozdrobeného syra feta
- 1/3 hrnčeka (35g) strúhanky
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
Postup
- Nakrájajte cuketu na plátky a potom každý plátok rozštvrťte.
- Ľahko posypte soľou.
- Cedník vyložte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami. Vložte cuketu do vyloženého sitka. Nechajte odstáť 10 minút a potom osušte.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Vymažte zapekaciu misu.
- Vo veľkej mise ušľahajte smotanu a vajcia.
- Vmiešajte cibuľu, cesnak, soľ, korenie, oregano, tymian, bazalku, syr feta a 3 lyžice strúhanky.
- Vmiešajte cuketu.
- Zmes pridáme do zapekacej misy.
- Rovnomerne prisypte zostávajúcu strúhanku.
- Pečte ľahko zakryté alobalom 25 minút.
- Odkryte a posypte 2 lyžicami parmezánu.
- Vráťte do rúry a odkryté pečte ďalších 5 minút, alebo kým cuketa nezmäkne.
- Pre chrumkavejší povrch prepnite na režim grilovania 2 minúty.
- Vyberte z rúry a podľa potreby zľahka posypte chilli.
Aby sa vám ľahko varilo, je potrebné mať doma tú správnu výbavu. Najlepším pomocníkom je takzvaný konvektomat , ktorý vám ušetrí veľa práce. Ako vybrať ten správny si prečítate v našej recenzii.

Ako jesť rôzne druhy cukiet?
Cuketa je skvelá letná zelenina, ktorá sa prvýkrát objavila v Taliansku v 19. storočí. V súčasnej dobe sa stala jednou z najobľúbenejších vegetariánskych ingrediencií po celom svete.
V tejto sekcii sa dozviete množstvo užitočných informácií o odrodách cukety a ako s nimi variť.
Okrúhle cukety
Má jemný nádych sladkosti a horkosti. Jej textúra zostáva jemná pri konzumácii zasyrova aj pri varení. Ľudia túto cuketu používajú na výrobu plnky. Navyše ju môžete tiež krájať a grilovať, alebo vyprážať na oleji.
Patison
Môže byť zelený, žltý alebo dokonca biely a skvele sa hodí do plniek. Okrem plnky ju môžete grilovať, vyprážať alebo opekať.
Tekvica obyčajná
S touto odrodou môžete pripraviť akékoľvek jedlo, ktoré vyžaduje cuketu, od šalátov, zapekaných jedál až po omáčky a polievky. Môžete ju použiť na nakladanie alebo si ju vychutnať surovú.
Žltá cuketa – Gourmet Gold
Nádherná jasne žltá farba, upúta pozornosť každého. Táto odroda sa používa v recepte zvanom „cuketové frittata“, pretože je neuveriteľne jemná. Môžete ju, ale použiť do oveľa viac jedál, ako sú hranolky, pizze a dezerty, ako sú muffiny.
Magda – Letná tekvica
Vďaka svojej vynikajúcej textúre je ideálnou prísadou do restovaných a grilovaných pokrmov. Bude to perfektné letné BBQ predjedlo. Môžete ju použiť aj na plnku a nakladanie. Ako na nakladanú cuketu , sa dozviete v našich receptoch.