Plnka z cukety nikdy nechutila lepšie ako v týchto receptoch! Pripravte si naše rôzne varianty a pochutnajte si

Že je tekvica všestranná surovina na varenie už asi viete.

Ale vedeli ste, že medzi najlahodnejšie recepty patrí cuketová plnka?

Pozrite a ochutnajte ju sami!

Pravá cuketová plnka

Nakrájaná tekvica a nakrájaná mrkva sa spoja a vytvorí tento chutný recept na plnku z cukety. Použite žltú odrodu alebo použite kombináciu žltej a zelenej, záleží na vás. Pre farebnosť pridajte červenú papriku alebo chilli.

Čo budeme potrebovať

  • 4 stredné cukety (nakrájané na plátky)
  • 1 lyžička soli
  • 90 g masla (rozdelených)
  • 2 mrkvy (ošúpané a nakrájané)
  • 120 g nakrájanej cibule
  • 600 g bylinkový chlieb (krutóny)
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 125 g kyslej smotany

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Zapekaciu misu vymažte maslom.
  • Kolieska cukety vložíme do stredného hrnca a podlejeme vodou.
  • Pridajte asi 1 lyžičku soli a priveďte do varu na vysokú teplotu.
  • Zakryte a znížte teplotu na stredne nízku.
  • Varte asi 3 až 4 minúty do zmäknutia.
  • Cuketu dobre sceďte a dajte bokom.
  • V rovnakom hrnci rozpustite 4 lyžice masla na stredne miernu teplotu.
  • Keď maslo prestane peniť, pridajte mrkvu a cibuľu.
  • Varte asi 5 minút alebo do mäkka za častého miešania.
  • Odstráňte zmes cibule a mrkvy z platne a vmiešajte 400 g bylinkových krutónov.
  • Pridajte smotanovú kuracie vývar a kyslú smotanu.
  • Pridajte cuketu a zmes jemne miešajte, kým sa nespoja.
  • Zmes preložte do pripravenej zapekacej misy.
  • Vršok posypte zvyšnými krutónmi.
  • Pečte 25 až 35 minút alebo kým nezačne bublať.

Ako si pripraviť domáce krutóny sa dozviete v našom špeciálnom článku, ktorý sa im venuje.

Biela zapekacia misa s cuketou a ďalšími lahodnými ingredienciami.
Zdroj: skinnytaste.com

Plnka z cukety a syra

Tento recept na cuketovú plnku so syrom je skvelý spôsob, ako využiť vašu záhradnícku nádielku. Plnka sa hodí na grilovanie alebo piknikom. Je plná chuti a je známe, že si ju užívajú aj ľudia, ktorí by za normálnych okolností cuketu nejedli. A ak je vaša pestovateľská nádielka naozaj veľká, skúste ju pridať aj do sladkých zákuskov z cukety !

Čo budeme potrebovať

  • 2 stredné cukety alebo žlté tekvice (nakrájané)
  • 150 g nakrájanej sladkej cibule
  • 150 g nasekanej zelenej papriky
  • 130 g nastrúhanej olúpanej mrkvy
  • 125 g masla
  • 250 g chleba
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 125 g kyslej smotany
  • 250 g syra čedar

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Cuketu a mrkvu nastrúhame na strúhadle.
  • Nakrájajte si sladkú cibuľu a zelenú papriku.
  • Zahrejte strednú panvicu na strednú teplotu a orestujte pripravenú cuketu, mrkvu, cibuľu a papriku na 60 g rozpusteného masla, kým nezmäkne.
  • Vmiešajte 1750 g chleba, vývar a kyslú smotanu.
  • Zmes naložte do zapekacej misy vystriekanej sprejom na varenie.
  • Rozpustite zvyšné 4 lyžice masla a pridajte zvyšný chlieb. Zmiešajte dohromady.
  • Posypte vrch cuketovej plnky opraženým chlebom a posypte strúhaným syrom.
  • Pečte odkrytú v predhriatej rúre 35–45 minút dozlatista.
Opečený chlieb v kombinácii s mäkkou cuketou v zapekacej miske.
Zdroj: thespruceeats.com

Plnka s cuketou a špenátom

Tento recept na cuketovú plnku je nabitý bielkovinami. Zároveň to môžu byť nízkosacharidové a bezlepkové raňajky alebo večere, ktoré majú menej ako 150 kalórií! Špenát a artičoky toto jedlo udržia ľahké a zdravé! Pre ďalšie fitness inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na cuketové špagety !

Čo budeme potrebovať

  • 6 stredných cukiet
  • lyžička soli
  • 6 bielkov
  • 4 veľké vajcia
  • 30 g nahrubo nasekané čerstvé bazalky
  • 125 g nakrájanej pečenej červenej papriky
  • 125 g gréckeho jogurtu
  • 110 g nahrubo nakrájanej červenej cibule
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • štipka korenia
  • 150 g nahrubo nasekaného špenátu
  • 400 g artičokov z plechovky
  • 100 g nastrúhaného parmezánu (

Postup

  • Predhrejte rúru na 150 stupňov a vymažte zapekaciu panvicu.
  • Cuketu nakrájajte na kolieska a posypte ich soľou.
  • Cuketu nechajte 20 minút stáť, občas premiešajte, aby pustila trochu vody.
  • Soľ, bielky, vajcia, nahrubo nasekanú bazalku, nakrájanú červenú papriku, grécky jogurt, červenú cibuľu, cesnak a korenie rozmixujte do hladka.
  • Nalejte do veľkej misy.
  • Vytlačte z cuketových rezancov čo najviac vlhkosti a položte ich na papierovú utierku. Ďalšou papierovou utierkou vytlačte toľko vody, koľko môžete, a potom presuňte cuketové rezance do misy so zmesou omáčky z červenej papriky.
  • Pridajte nakrájaný špenát, nakrájané artičoky a parmezán.
  • Miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
  • Zmes preložte do pripravenej zapekacej misky.
  • Posypte parmezánom.
  • Pečte, asi 45-50 minút.
  • Potom rúru prepnite na grilovanie a opekajte dozlatista, asi 3-4 minúty.
  • Nechajte 30 minút vychladnúť.
Krásne zelená plnka z krémovej cukety a lahodného špenátu.
Zdroj: delicerecipes.com

Cuketová plnka z hrnčeka

Ak hľadáte ľahký a chutný pokrm, ktorým spotrebujete cuketu, nehľadajte nič ďalšie ako túto plnku z cukety s cesnakom, bylinkami a syrom feta. Táto jednoduchá zeleninová príloha plná oregana, tymianu, bazalky a cesnaku sa upečie za 30 minút a nevyžaduje žiadne veľké prípravy. Podávajte ju napríklad k týmto receptom na netradičný rezeň a pochutnajte si ako nikdy!

Čo budeme potrebovať

  • 3 – 4 cukety
  • 1/4 hrnčeka (60 ml) smotany
  • 1 veľké vajcia
  • 1/2 šálky (60 g) nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky
  • 3/4 hrnčeka (100 g) rozdrobeného syra feta
  • 1/3 hrnčeka (35g) strúhanky
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu

Postup

  • Nakrájajte cuketu na plátky a potom každý plátok rozštvrťte.
  • Ľahko posypte soľou.
  • Cedník vyložte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami. Vložte cuketu do vyloženého sitka. Nechajte odstáť 10 minút a potom osušte.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Vymažte zapekaciu misu.
  • Vo veľkej mise ušľahajte smotanu a vajcia.
  • Vmiešajte cibuľu, cesnak, soľ, korenie, oregano, tymian, bazalku, syr feta a 3 lyžice strúhanky.
  • Vmiešajte cuketu.
  • Zmes pridáme do zapekacej misy.
  • Rovnomerne prisypte zostávajúcu strúhanku.
  • Pečte ľahko zakryté alobalom 25 minút.
  • Odkryte a posypte 2 lyžicami parmezánu.
  • Vráťte do rúry a odkryté pečte ďalších 5 minút, alebo kým cuketa nezmäkne.
  • Pre chrumkavejší povrch prepnite na režim grilovania 2 minúty.
  • Vyberte z rúry a podľa potreby zľahka posypte chilli.

Aby sa vám ľahko varilo, je potrebné mať doma tú správnu výbavu. Najlepším pomocníkom je takzvaný konvektomat , ktorý vám ušetrí veľa práce. Ako vybrať ten správny si prečítate v našej recenzii.

Pekáčik plný lahodnej cukety so strúhankou.
Zdroj: savorysuitcase.com

Ako jesť rôzne druhy cukiet?

Cuketa je skvelá letná zelenina, ktorá sa prvýkrát objavila v Taliansku v 19. storočí. V súčasnej dobe sa stala jednou z najobľúbenejších vegetariánskych ingrediencií po celom svete.

V tejto sekcii sa dozviete množstvo užitočných informácií o odrodách cukety a ako s nimi variť.

Okrúhle cukety

Má jemný nádych sladkosti a horkosti. Jej textúra zostáva jemná pri konzumácii zasyrova aj pri varení. Ľudia túto cuketu používajú na výrobu plnky. Navyše ju môžete tiež krájať a grilovať, alebo vyprážať na oleji.

Patison
Môže byť zelený, žltý alebo dokonca biely a skvele sa hodí do plniek. Okrem plnky ju môžete grilovať, vyprážať alebo opekať.

Tekvica obyčajná
S touto odrodou môžete pripraviť akékoľvek jedlo, ktoré vyžaduje cuketu, od šalátov, zapekaných jedál až po omáčky a polievky. Môžete ju použiť na nakladanie alebo si ju vychutnať surovú.

Žltá cuketa – Gourmet Gold
Nádherná jasne žltá farba, upúta pozornosť každého. Táto odroda sa používa v recepte zvanom „cuketové frittata“, pretože je neuveriteľne jemná. Môžete ju, ale použiť do oveľa viac jedál, ako sú hranolky, pizze a dezerty, ako sú muffiny.

Magda – Letná tekvica
Vďaka svojej vynikajúcej textúre je ideálnou prísadou do restovaných a grilovaných pokrmov. Bude to perfektné letné BBQ predjedlo. Môžete ju použiť aj na plnku a nakladanie. Ako na nakladanú cuketu , sa dozviete v našich receptoch.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.