Premýšľate o niečom rýchlom na jedenie a zhodou náhod vám zostala uvarená ryža z predošlého dňa? Je pre vás plytvanie potravinami sprosté slovo? Ak áno, začnite rolovať smerom dole.
Presne pre vás sme pripravili tie najlepšie recepty na omáčky k ryži, ktoré kedy ochutnáte!
Sú jednoduché, výdatné, rýchle a lacné! A hlavne sme pripravili toľko variantov, že si vyberie naozaj každý. A kto hovorí, že nie, tak klame!
Nechajte si chutiť!
Rýchla omáčka k ryži bez mäsa
Zvyšná ryža a základné ingrediencie, vykúzli úplne dokonalý pokrm. Nakrájaný citrón dáva celému pokrmu neprekonateľne sviežu vôňu, horkosť a kyslosť. Tenké plátky rovnomerne zmäknú a zaistia, že citrón pekne podčiarkne celú chuť omáčky s maslovým základom a parmezánom.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvarenej ryže (alebo 250 g surovej ryže)
- Soľ
- 75 g masla (nakrájané na kúsky)
- Malý citrón (veľmi tenko nakrájaný na kolieska, zbavený semienok)
- 130 g parmezánu (jemne nastrúhaný, plus ďalšie na podávanie)
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Pokiaľ ryžu nemáme uvarenú, tak uvedené množstvo uvaríme podľa návodu na obale, pokiaľ nie je dobrá na skus
- Medzitým si rozohrejeme polovicu masla vo veľkom hrnci na strednú teplotu, kým sa nerozpustí
- Pridáme plátky citróna a varíme 5–7 minút, za častého miešania, kým nezmäkne a dno hrnca nezhnedne
- Pomocou klieští prenesieme jednu tretinu plátkov citróna na tanier, a tie dáme bokom
- K citrónom pridáme 200 ml vody alebo vývaru
- Po kúskoch pridávame zvyšné maslo a pred každým novým pridaním šľaháme, kým sa každý kúsok nezapracuje a kým nie je omáčka krémová
- Uvarenú ryžu pridáme do omáčky alebo ju rozdelíme do servírovacích misiek a omáčkou ju potom prelejeme
- Zmes varíme, často miešame a potupo prisypávame parmezán
- Akonáhle pridáme všetok syr, pokračujeme za stáleho miešania vo varení, kým sa syr nerozpustí a omáčka nie je krémová a neobalí ryžu, asi 3 minúty
- Ak sa nám omáčka zdá veľmi hustá, pridáme viac vody alebo vývaru
- Omáčku odstránime z platne a posypeme trochou korenia (asi 2 lyžičky)
- Ryžu s omáčkou podávame s odloženými kolieskami citróna a posypanú parmezánom
Ak patríte medzi mäsožravce tak si tento recept na omáčku k ryži pripravte aj s mäsom alebo morskými plodmi. Ako na to sa dozviete v týchto skvelých receptoch na kuracie mäso alebo si pripravte tieto lahodné krevety .

Jednoduchá omáčka k ryži s údeninou
Genialita tohto receptu spočíva v kombinácii rôznych textúr a chutí. Pokiaľ nie ste priaznivci pikantných klobás, pridajte akúkoľvek inú čerstvú klobásu, ktorú máte radi.
Čo budeme potrebovať
- 40 ml olivového oleja
- 2 vetvičky rozmarínu
- 100 ml vody (alebo zeleninového vývaru)
- 230 pikantné klobásy
- 400 g cíceru z plechovky (alebo bielych fazule, opláchnuté, osušené)
- 30 ml suchého bieleho vína
- 340 g uvarenej ryže
- Soľ
- 750 g baby špenátu
- 90 g jemne nastrúhaného parmezánu
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžice masla
Postup
- Vo veľkom hrnci si na strednú teplotu rozohrejeme olej
- Pridáme a vyprážame asi 2 minúty rozmarín, kým nebude chrumkavý
- Preložíme ho na papierové obrúsky na odkvapkanie
- Do rovnakého hrnca pridáme klobásu a za občasného miešania varíme 8–10 minút, kým nezhnedne a neprepečie sa
- Potom ju prenesieme na tanier s papierovou utierkou
- Do hrnca pridáme cícer a varíme, občas premiešame a lyžicou trochu cícer roztlačíme
- Varíme, asi 5 minút, kým nezhnedne.
- Asi polovicu cíceru preložíme na tanier ku klobáse
- Do hrnca pridáme víno a privedieme do varu
- Víno varíme asi 2 minúty, kým sa tekutina takmer úplne neodparí
- Do hrnca s vínom a cícerom pridáme ryžu a pridáme 100 ml vody alebo vývaru
- Pridáme baby špenát a varíme asi 4 minúty, kým špenát nezvädne a omáčka nezhustne.
- Pridáme trochu vody a začneme postupne pridávať syr a miešame, kým sa nerozpustí a nevytvorí luxusnú lesklú omáčku
- V prípade potreby zriedime väčším množstvom vody alebo vývaru
- Dochutíme čiernym korením a prípadne ešte soľou
- Pridáme maslo a premiešame, aby sa spojilo s omáčkou
- Potom vmiešame klobásu a cícer, čo sme dali bokom
- Ryžu s omáčkou rozdelíme na taniere a navrch rozdrobíme rozmarín a posypeme syrom

Medová omáčka s kuracím mäsom
Tento recept na kura s medovým cesnakom je tak ľahký, že ho budete variť stále a stále dookola. Prídete do receptu aj nakrájanú brokolicu, karfiol, papriku, mrkvu alebo hrášok a uvidíte aké nové chute objavíte!
Čo budeme potrebovať
- 500 g vykostených kuracích pŕs bez kože
- Soľ
- Čierne korenie
- Cesnakový prášok
- 30 g hladkej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžičky prelisovaného cesnaku
- 2 lyžice nakrájanej jarnej cibule
- Lyžica pražených sezamových semienok
- 350 g uvarenej basmati ryže
Na omáčku
- 65 ml medu
- 30 ml sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- Lyžica rybacej omáčky
Postup
- Na omáčku si v malej miske prešľaháme med, sójovú omáčku, olivový olej a rybiu omáčku
- Odložíme na neskôr
- Na kura si nakrájame kuracie prsia na kocky
- Posypeme soľou, čiernym korením a cesnakovým práškom
- Kuracie kúsky vložíme do plastového vrecka
- Pridáme múku, uzavrieme hornú časť sáčku a kura v sáčku pretrepeme, aby sa rovnomerne obalilo múkou
- Zahrejeme si olivový olej na stredne vysokú teplotu
- Pridáme kura obalené múkou
- Vyprážame asi tri minúty, otočíme a vyprážame ďalšie tri minúty
- Pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a varíme dve minúty
- Znížime teplotu na strednú a pridáme medovo cesnakovú omáčku
- Miešame a varíme 3-4 minúty
- Omáčku s kuracími okúskami podávame preliatu cez uvarenú ryžu

Pikantná ázijská omáčka
Tento recept je tým najlepším receptom na omáčku k ryži aký kedy nájdete! Sečuánska chilli omáčka je ohromne všestranná! Nielen, že sa dá pridať do ryže, rezancov a šalátu, ale môže byť tiež použitá ako základ marinády pre mäso a tofu alebo ju možno dokonca pridať do mnohých zeleninových jedál, ktoré sa restujú na panvici. Ak ste niekto, kto miluje korenené jedlá, je to rozhodne omáčka, ktorú chcete mať neustále pripravenú v chladničke.
Čo budeme potrebovať
- Lyžička feniklových semienok
- Klinček
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané nadrobno)
- Lyžica nasekaného čerstvého zázvoru
- ¼ lyžičky semienok rasce
- 4 lyžičky červenej papriky
- 30 g drvené chilli papričky
- 30 ml repkového oleja
- ½ lyžice soli
- 30 g bielej ryžovej múky
- 30 g sójových bôbov
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 120 ml jablčnej šťavy bez pridaného cukru
- ½ lyžičky sezamových semienok
Postup
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov
- Sójové bôby potrieme ½ lyžičkou repkového oleja a pečieme v pekáčiku 20 minút
- Medzitým si zmiešame všetko korenie okrem drvenej chilli papričky a papriky
- Zahrejeme si panvicu na strednú teplotu
- Pridáme zvyšok repkového oleja
- Potom, čo je olej rozpálený, pridáme všetko korenie, plus zázvor, cesnak, drvenú chilli papričku a papriku
- Na strednú teplotu všetko opekáme asi 1 minútu
- Pridáme bielu ryžovú múku a neustále miešame, kým sa zmes dobre nespojí
- Snívame teplotu a po troškách pridávame jablčnú šťavu a neustále miešame
- Potom, čo sa jablčná šťava a zmes korenia a múky dobre spoja a zhustnú, varíme ďalšie 2 minúty
- Vypneme teplo a pridáme opražené sójové bôby a sezamové semienka
- Chilli omáčku necháme na panvici, pridáme uvarenú ryžu a premiešame

Objavte podobné tipy
Univerzálna hnedá omáčka s hubami a ryžou (UHO)
Každý z nás pozná UHO omáčku, ktorá bola s veľkou slávou podávaná v školských jedálňach. Ale nebojte sa, táto omáčka na ryžu má s touto školskou, spoločnú len tú farbu. Jej chuť je diametrálne rozdielna a vy si pochutnáte ako nikdy!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 30 g masla
- 750 g šampiňónov (nakrájané na plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (mleté)
- Malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 300 g dlhozrnnej ryže (nevarená)
- 565 ml zeleninového vývaru
- 200 g jarnej cibuľky (nakrájané nadrobno)
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme maslo na vysokú teplotu
- Pridáme polovicu húb a varíme 5 minút dozlatista
- Dochutíme soľou a korením
- Huby vyberieme a odstavíme bokom
- Pridáme polievkovú lyžicu oleja a pridáme aj maslo
- Keď sa rozpustí, pridáme cibuľu a cesnak
- Varíme 30 sekúnd a potom pridáme zvyšné huby
- Varíme 5 minút, kým huby ľahko nezhnednú
- Pridáme ryžu a 150 ml vývaru
- Miešame tak, aby sa všetko spolu spojilo, a pridáme zvyšný vývar
- Hrniec priklopíme pokrievkou, zmes privedieme do varu a potom teplotu stlmíme na stredne nízku teplotu
- Varíme asi 15 minút, kým sa tekutina v hrnci nevyvarí
- Hrniec zložíme zo sporáka, zložíme pokrievku a vhodíme odložené huby a jarnú cibuľku
- Opäť priklopíme a necháme takto stáť asi 10 minút
- Potom hubovú omáčku s ryžou premiešame a podľa potreby (pre väčšiu krémovosť) vmiešame lyžicu masla a podávame

Talianska omáčka s bravčovým mäsom
Toto jedlo je rovnako ako Taliansko, farebné a plné skvelých kombinácií, ktoré idú neodmysliteľne ruka v ruke. Preto sa pustite aj vy do tejto omáčky v štýle Talianska.
Čo budeme potrebovať
- 250 g nakrájaných čerstvých húb
- 80 g nakrájanej cibule
- Lyžica masla
- Strúčik cesnaku, nasekaný
- Plechovka (400 g) paradajok nakrájaných na kocky (neodkvapkaných)
- 250 g vareného bravčového mäsa nakrájaného na kocky
- 125 g nasekanej zelenej papriky
- 125 g nakrájanej sladkej červenej papriky
- Lyžička talianskeho korenia
- ½ lyžičky soli
- Štipka cukru
- 150 g šálky nevarenej ryže
Postup
- Vo veľkom hrnci orestujeme na masle do mäkka huby a cibuľu
- Pridáme cesnak a varíme minútu
- Vmiešame paradajky, bravčové mäso, papriku, talianske korenie, soľ a cukor
- Celú zmes privedieme do varu
- Vmiešame ryžu
- Hrniec zakryjeme, stiahneme teplotu na strednú a necháme variť, kým nebude ryža hotová
- Občas premiešame
- Keď je ryža uvarená, hrniec odstránime z platne a necháme ho 5 minút odstáť
- Pred podávaním taliansku omáčku s ryžou premiešame

Omáčka z pečených paprík
Táto neskutočne ľahká omáčka k ryži vám nezaberie viac ako 5 minút. Pridajte jej ku všetkému, čo vás napadne, a neobmedzujte sa len na ňu. Pokvapkajte s ňou šťouchané zemiaky, pridajte ju k cestovinám alebo zelenine.
Čo budeme potrebovať
- 450 g pečených červených paprík z plechovky (scedené)
- 30 ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice mletej šalotky (alebo cibuľa)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 10 lístkov čerstvej bazalky
- Lyžica kapary (scedené)
- Kôra z 1 citróna
- Šťava z ½ citróna
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Postup
- Všetky prísady vložíme do nádoby mixéra
- Mixujeme 30-60 sekúnd na vysokú rýchlosť, kým omáčka nebude úplne hladká
- Podávame jej preliatu cez uvarenú ryžu

Tradičné karí omáčka
Základná karí omáčka je v podstate len cibuľový vývar s rôznymi druhmi zeleniny a korením. Táto omáčka je jednoduchá a rýchla na prípravu a chutí naozaj každému kto miluje indickú kuchyňu.
Čo budeme potrebovať
- 900 cibule (nahrubo nakrájané)
- 250 ml repkového oleja
- Lyžička soli
- 110 g mrkvy (ošúpané a nahrubo nakrájané)
- 60 g kapusty (nakrájaná nahrubo)
- 85 g červenej papriky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
- 85 g zelenej papriky (zbavené semienok a nakrájané na kocky)
- 200 g paradajok (nakrájaných)
- 5 lyžíc cesnakovej a zázvorovej pasty
- 1 ½ lyžice garam masaly
- 1 ½ lyžice mletej rasce
- 1 ½ lyžičky mletého koriandra
- 1 ½ lyžičky papriky
- ½ lyžičky mletej kurkumy
Postup
- Cibuľu vložíme do veľkého hrnca a zapneme ho na strednú teplotu a pridáme soľ a olej
- Zmes premiešame, a potom pridáme zostávajúcu zeleninu a toľko vody, aby bola celá ponorená
- Zmes v hrnci privedieme do varu a potom znížime teplotu na minimum a prikryté varíme domäkka asi 45 minút
- Po 45 minútach bude zelenina oveľa mäkšia a tekutina sa trochu zredukuje
- Pridáme zostávajúce ingrediencie
- Pokračujeme vo varení ďalších 30 minút
- Keď olej začne tvoriť na hladine kolieska a zelenina je dostatočne mäkká, môžeme začať mixovať
- Pomocou ručného mixéra mixujeme asi 4 minúty, kým nie je omáčka hladká, bez kúskov zeleniny
- Tento krok je možné vykonávať po dávkach v stolnom mixéri
- V tejto fáze môže byť rozmixovaná omáčka veľmi hustá
- Preto pridávame vodu, kým nebude mať omáčka približne rovnakú konzistenciu ako smotana
- Hotovú omáčku podávame s jazmínovou ryžou

Zdravotné benefity ryže
Pomáha v diéte
Hnedá ryža obsahuje vlákninu a bielkoviny, o ktorých je známe, že nás dokážu dobre zasýtiť a prispievajú tak k udržaniu nízkeho glykemického indexu, čo znamená že energia, ktorú s konzumáciou hnedej ryže prijmeme, je spracovávaná dlhšiu dobu, teda rovnomernejšie. Výhodou hnedej ryže pred bielou je, že pomáha znížiť hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu nalačno. To všetko stabilizuje hladinu energie, zabraňuje vzniku takzvaných chutí a môže pomôcť s reguláciou hmotnosti.
Chráni pred chronickým ochorením
Hnedá ryža si zachováva otrubovú vrstvu, ktorá obsahuje ochranné zlúčeniny zvané flavonoidy. Tieto zložky hrajú dôležitú úlohu pri ochrane pred chorobami.
Preto zahrnutie celozrnných potravín, ako je hnedá ryža, do stravy je spojené so zníženým rizikom ochorenia, ako sú srdcové choroby, niektoré druhy rakoviny vrátane rakoviny pankreasu a žalúdka a tiež cukrovka.
Podpora energie
Športovci často volia bielu ryžu ako zdroj energie, najmä pri doplňovaní paliva po cvičení. Je to preto, že biela ryža obsahuje spracované sacharidy, ktoré sú zdrojom rýchlych sacharidov, ktoré sú potrebné na doplnenie svalového glykogénu po fyzickej námahe.
Dobre tráviteľná
Biela ryža je ľahko stráviteľná, má nízky obsah vlákniny a pri správnom varení a podávaní je nepravdepodobné, že spôsobí žalúdočné problémy.
Je bezlepková
Ryža prirodzene bezlepková a je cennou surovinou pre osoby s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Hnedá celozrnná odroda je obzvlášť užitočná, pretože dodáva nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje tráviace funkcie a pomáha prospešným črevným baktériám, ktoré sú tak dôležité pre zdravie.