Akonáhle začne počasie priať hubám, iste mnohí z nás zamieri do lesa, podávať sa, čo sa dá nájsť. S košíkom čiastočne alebo úplne plným húb potom premýšľame, čo z nich uvariť.
Najčastejším a najobľúbenejším jedlom je určite hubová praženica. Na hubovú praženicu sa jednoznačne odporúča zmes húb, ktorú by mali tvoriť mäkšie huby, ako sú hríby, kozáci, křemenáče či jedlé plávky.
A práve z takýchto húb si môžete pripraviť skvelú praženicu podľa našich receptov.
Hubová praženica
Klasika ktorá nesklame.
INGREDIENCIE
- 400 g huby (lesné)
- 2 kusy vajec
- 1 lyžica oleja +1 lyžice masla
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať veľkolistá nasekaná
POSTUP
- Huby očistíme a pokrájame.
- Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Na panvici rozohrejeme maslo s olejom.
- Na tuku osmažíme cibuľku dozlatista.
- Vsypeme huby a dusíme ich domäkka.
- Voda ktorú pustí, by sa mala odpariť.
- Pridáme rascu, zamiešame, osolíme, okoreníme a vmiešame vajcia s nesekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávame s chlebom alebo pečivom.
gastrofare.com
Objavte podobné tipy
Hubová praženica so syrom feta
INGREDIENCIE
- 4-5 hnedých húb
- 2 lyžičky olivového oleja
- 3 vajcia
- mleté čierne korenie
- 50 g rozdrobeného syra feta
POSTUP
- Huby očistíme a pokrájame.
- Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme pokrájané huby.
- Huby dusíme je domäkka. Voda ktorú pustí, by sa mala odpariť.
- Vajíčka si zvlášť rozmiešame v hrnčeku pridáme štipku soli a korenia.
- Vlejeme do panvice k hubám, miešame, ale nie do úplného zrazenia.
- Pridáme 1/2 rozdrobeného syra feta.
- Premiešame a vypneme plameň.
- Vajcia sa ešte na teplé panvici vyzráža.
- Miešané vajcia by mala byť veľmi mäkká.
- Vajcia pri servírovaní posypeme zvyškom syra feta.
kalynskitchen.com
Hubová praženica s šampiňóny a ovocím
Tip na skvelú raňajkách a štart do dňa.
INGREDIENCIE
- 150 g nakrájaných šampiňónov na plátky
- 6 vajec
- 1 lyžica masla
- šťava z polovice citróna
- soľ a čerstvo pomleté korenie podľa chuti
- ¾ šálky petržlenovej vňate, nasekanej
POSTUP
- Rozohrejeme maslo na panvici.
- Pridáme pokrájané huby, osmažíme sa a dusíme do mäkka.
- Voda z húb by sa mala odpariť.
- Vajíčka si zvlášť rozmiešame v hrnčeku pridáme štipku soli a korenia.
- Vlejeme do panvice k hubám a miešame.
- Keď sú vajíčka takmer hotová, pridáme petržlen, citrónovú šťavu a môžeme pridať ešte soľ a korenie.
- Podávame s čerstvým ovocím a môžeme zdobiť lístkami mäty.
www.heartythought.com
Hubová praženica s krupicou
INGREDIENCIE
- 500 g zmesi čerstvých húb (líšky, bedle, hnedé hríbiky)
- 1 lyžica masla
- 6 vajec
- 2 lyžice detskej krupice
- soľ a korenie
- drvenú rascu
POSTUP
- Huby umyjeme, nakrájame a podusíme v 2 dl vody.
- Pridáme maslo, osolíme, okoreníme a pridáme rascu.
- Zaprášime krupičkou a po chvíľke pridáme vajcia.
- Miešame do stuhnutia vajec.
- Pretože je tam krupica, netreba ani přikusovat chleba, stačí obložiť zeleninou alebo pridať zeleninový šalát.
receptyonline.cz
Hubová praženica není zrovna dietní jídlo, takže je můžeme trochu odlehčit použitím dalších surovin nebo naopak, při menším množství hub, ji nastavit tak, aby byla stejně sytá.
Na odlehčení používáme především zeleninu. Dají se použít různé druhy zeleniny, především rajčata, papriky, cukety, květák, mrkev, celer a další druhy zeleniny.
Ak vám stále veľa húb zostala, naložte si ich, nech si môžete pochutnávať po celý rok.