Upečte si obľúbené svadobné koláčiky!
Tradičné slovenské svadobné koláče existujú na niekoľko spôsobov, vyberte si podľa chuti.
Naše 4 jednoduché recepty ponúkajú jednoduché riešenie, ako váš svadobný deň sladko vyšperkovať!
Plnené svadobné koláčiky bez kysnutia
Malé nekysnuté svadobné šatôčky sa rozdávajú v hojnom množstve spravidla pred obradom a podľa tradície sa tieto koláče balia aj do výslužiek. Vyberte si náplň podľa chuti alebo napečte od každého trochu. Pokiaľ chcete, aby boli koláčiky trvanlivé, pridajte do náplní trochu rumu, na chuti tým jedine získajú.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 60 g kvasníc
- 4 lyžice krupicového cukru
- 10 lyžíc mlieka
- 900 g polohrubej múky
- 500 g masla pri izbovej teplote
- 8 vaječných žĺtkov
Na náplň
- Slivkový lekvár s lyžicou rumu
- tvaroh s cukrom, žĺtkom a hrozienkami
- mak zvarený s mliekom a cukrom
- mleté orechy zvarené s mliekom, cukrom a maslom
Na dokončenie
- 300 g rozpusteného masla
- 4 lyžice rumu
- 300 g práškového cukru s vanilkovým extraktom
Postup
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Vo veľkej mise na cesto zasypte droždie cukrom a nechajte chvíľu oddýchnuť. Potom vmiešajte mlieko, vajcia, maslo, múku a poriadne premiešajte.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte radlom štvorčeky o veľkosti 4 x 4 cm. Doprostred každého štvorčeka dajte lyžičku náplne a rohy pritlačte k sebe.
- Pečte niekoľko minút, akonáhle spodný okraj zozlatne, vytiahnite z rúry a namočte v troche masla s rumom. Nechajte odkvapkať a obaľujte v práškovom cukre s vanilkou.
Aby bol váš deň D ešte viac špeciálny, môžete si upiecť tú najlepšiu svadobnú tortu podľa našich receptov!

Mini svadobné koláčiky ako od babičky
Tieto malé svadobné vdolečky s posýpkou nesmú chýbať na žiadnej poriadnej svadbe! Sú obalené v rumovom masle a cukre a to z nich robí neodolateľnú sladkú jednohubku.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 200 ml rastlinného oleja
- 500 g polohrubej múky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 30 g droždia
Na náplň
- 500 g tučného tvarohu
- 1 žĺtok
- 2 lyžice krupicového cukru
- hrozienka (môžete ich vopred namočiť v rume)
Na posýpku
- 6 lyžíc hladkej múky
- 6 lyžíc práškového cukru
- 6 lyžíc zmäknutého masla
Na dokončenie
- 1 vajce
- kúsok masla
- trochu rumu
- cukor múčka na obalenie
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suroviny na cesto a dôkladne premiešajte. Poprášte múkou, prikryte utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto aspoň na 2 hodiny.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V menšej miske zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň a dajte oddýchnuť do chladničky.
- Zo surovín na posýpku ručne vymiešajte posýpku.
- Z vykysnutého cesta pomocou lyžičky odkrajujte malé kúsky, tie naplňte tvarohovou náplňou a zabaľte ako knedľu. Každý koláčik namočte v rozšľahanom vajci, položte na plech vyložený papierom na pečenie a ozdobte posýpkou.
- Pečte cca 15 minút dozlatista a hotové ihneď stiahnite z plechu, namočte v rume s rozpusteným maslom a obaľujte v práškovom cukre.
Máte radšej recepty s videom? Pozrite sa na jednoduchý videorecept na svadobné koláčiky tak, ako ich pečú naše babičky!
Objavte podobné tipy
Luxusné moravské svadobné koláče
Na Morave a najmä na úrodných haniach sa na jedle nikdy nešetrilo, a preto aj tradičné svadobné koláče majú nielen náplň vo vnútri, ale ešte sú bohato zdobené. Môžete ich hotové potrieť troškou rumu a alebo – tradične slivovicou.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml mlieka
- 90 g práškového cukru
- 50 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 celé vajcia
- 160 ml rastlinného oleja
- štipka soli
Na náplň
- 500 g plnotučného mäkkého tvarohu
- 2 žĺtky
- kôra z jedného citróna
- 200 g hrozienok
- 4 lyžice práškového cukru
- trocha mlieka
- lekvár podľa chuti
Na posýpku
- 30 g zmäknutého masla
- 60 g hrubej múky
- 30 g práškového cukru
Postup
- Zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie a nechajte vzísť kvások.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, vajcia, žĺtky, štipku soli a olej. Pridajte kvások a ručne spracujte hutné hladké cesto. Poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň 2 hodiny.
- Na náplň zmiešajte tvaroh so žĺtkami, cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Pohárom vykrajujte kolieska o veľkosti cca 5 cm, doprostred dajte lyžičku tvarohovej náplne a utvorte knedľu. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole a vždy mierne splácnite.
- Zo surovín na posýpku ručne spracujte posypku.
- Na každý koláčik dajte lyžičku lekváru a ozdobte posypkou.
- Pečte cca 15 minút, potom vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a pocukrujte.
Prípravu koláčikov si môžete spríjemniť s vašou obľúbenou kávou. Napríklad pripravenú v kávovare Siemens .

Hanácke svadobné koláče
Hanácke svadobné koláče majú rôzne náplne, bohatú posýpku a kvôli ich veľkosti sa tradične podávajú rozkrojené na pol.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 600 g polohrubej múky
- 400 g hladkej múky
- 250 g krupicového cukru
- 150 g masla
- 50 g sadla
- 50 g rastlinného oleja
- 100 g droždia (2 kocky)
- 20 g soli
- 500 ml vlažného mlieka
- 3 žĺtky
Na posýpku
- 600 g hladkej múky
- 300 g masla
- 300 g práškového cukru
- 1 žĺtok
Na náplň
- lekvár s lyžicou rumu
- tvaroh s cukrom, žĺtkom a hrozienkami
- mak zvarený s mliekom a cukrom
- mleté orechy zvarené s mliekom, cukrom a maslom
Postup
- Z deci teplého mlieka, 1 lyžičky cukru, trochy múky a droždia zarobte kvások a nechajte vzísť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou.
- V inej mise rozšľahajte zvyšok mlieka so žĺtkami a cukrom a vmiešajte do osolenej múky. Pridajte kvások, maslo a ručne spracujte hladké cesto. Poprášte múkou, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vykysnuté cesto krájajte na malé guličky (cca 40 g), rukami spracujte do pravidelného tvaru a roztlačte na placky. Tie plňte náplňami a uzavrite ako knedle. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie švom dole, mierne rozplácnite, aby sa vytvoril jamku. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom s trochou mlieka.
- Zo surovín na posýpku spracujte hutnú posypku. Z nej tvorte malé knedličky a dávajte navrch koláčov. Podľa rôzneho počtu kúskov drobenky môžete neskôr identifikovať jednotlivé druhy náplne.
- Pečte cca 25 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Popri tradičných koláčikoch môžete podávať aj netradičné svadobné bábovky v podobe cupcakov ! Vyberte si recept, ktorý bude najlepšie ladiť s vašou svadobnou tématikou!
A ak chcete vyskúšať aj ďalšie recepty na tradičné koláče, ako ich piekli naše babičky? Pozrite sa na najlepšie recepty na posvietenské koláče .

Aká je cena svadobných koláčikov?
Je nám jasné, že výroba koláčikov na svadbu zaberie veľa času a nie každý ten čas má, aby ho strávil výrobou a pečením týchto sladkých dobrôt pre hostí. Z toho dôvodu je po nich veľký dopyt.
Poďme sa pozrieť v akom cenovom rozpätí sa svadobné koláče pohybujú.
Cena za kus sa približne pohybuje medzi 3 – 6 korunami.
Kilo vás tak vyjde na 200 – 400 korún.
Samozrejme to môže byť viac, v závislosti na kvalite surovín, na náročnosti pečenia (kysnuté/nekysnuté; plnené/bez náplne atď.)
V každom prípade, ak nechcete, aby piekla celá vaša rodina, pretože to nie je jednoduchá ani časovo nenáročná procedúra, je vždy lepšie svadobné koláčiky objednať.