5 inšpiratívnych receptov na šalát Coleslaw alebo ako ho vychutiť k dokonalosti

Ako pripraviť dokonalý šalát, ktorý je tak obľúbený v reštauráciách aj fast foodoch?

V čom tkvie jeho kúzlo?

Spojenie najemno nakrájanej zeleniny a vláčneho dresingu sa skvele hodí ako príloha ku grilovaným mäsám, náplň do obložených bagiet aj ako ľahká letná desiata.

Aké sú tie najlepšie recepty na Coleslaw?

To sa dozviete v našom článku.

Šalát coleslaw s bielym jogurtom

Aj keď sa slávny recept správne pripravuje s majonézou, veľmi obľúbeným variantom je ten odľahčený s bielym jogurtom. Zdravšia kombinácia chutí skvele a navyše zo zjedenia plnej misky nebudete mať žiadne výčitky. Použiť môžete ako grécky biely jogurt, tak obyčajný.

Ingrediencie:

  • 1 väčšia mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1 hlávka bielej kapusty (menšia)
  • ¼ zeleru
  • 200 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 3 lyžice cukru
  • 2 lyžičky vínneho octu
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Všetku zeleninu nastrúhajte nadrobno a zmiešajte v miske.
  • Pripravte dresing zmiešaním jogurtu, cukru a octu. Dochuťte soľou a korením.
  • Zmiešajte dresing s nakrúhanou zeleninou.
  • Podávajte ako prílohu alebo samostatne s čerstvým celozrnným pečivom.
jogurtový coleslaw v miske
brandnewvegan.com

TIP: Ak máte radi chuť zeleru, vyskúšajte niektorý z našich receptov na zelerový šalát.

Šalát z červenej kapusty s brusnicami

Jednoduchá, ľahká a farebná. Tak by sa dala popísať táto verzia slávneho šalátu, ktorá sa hodí ako príloha aj ako samostatný chod k čerstvému pečivu alebo náplň do bagiet s trhaným mäsom.

Ingrediencie:

  • 1 menšia hlávka červenej kapusty
  • 1 mrkva
  • 150 g majonézy
  • hrsť sušených brusníc
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica cukru kryštál
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Nastrúhajte mrkvu a kapustu a zmiešajte dohromady.
  • Vlašské orechy nakrájajte na polovice a spolu s brusnicami vmiešajte do šalátu.
  • V miske zmiešajte majonézu s cukrom, octom, soľou a čiernym korením.
  • Zmiešajte zálievku s kapustovým základom a nechajte chvíľu odstáť v chladničke.
šalát z červenej kapusty s orechmi
cookpad.com/

Chrenový coleslaw

Kto si raz zamiluje chren, bude ho vyhľadávať často. Táto pikantná zelenina je ideálnym zabijakom bacilov, a tak jej používanie len a len odporúčame. V kapustovej verzii má rozhodne svoje miesto, dodá jej príjemný akcent.

Ingrediencie:

  • 150 g majonézy
  • 1 mrkva
  • ½ hlávkovej kapusty
  • 5 lyžíc čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 3 jarné cibuľky
  • 30 ml smotany
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska, mrkvu a kapustu nastrúhajte. Zmiešajte všetku zeleninu aj s chrenom dohromady.
  • V miske rozmiešajte majonézu so smotanou, dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Zmiešajte dresing so zeleninou a vychlaďte v chladničke.
coleslaw s chrenom
bettycrocker.com

Kapustový šalát s cmarom

Viete, ako dodať šalátu jemnú chuť? Stavte na cmar! V kombinácii s dijonskou horčicou je toto naozaj zaujímavá a chutná varianta. Nebojte sa ani farieb a použite bielu i červenú kapustu aj žltú a červenú cibuľu.

Ingrediencie:

  • 500 g strúhanej kapusty (červenej a bielej)
  • ½ žltej cibule
  • ½ červenej cibule
  • 2 mrkvy
  • 180 ml cmar
  • 5 lyžíc majonézy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica jablčného octu (alebo bežného vínneho)
  • 2 lyžice cukru kryštál
  • soľ

Postup:

  • Vo väčšej mise zmiešajte nastrúhanú kapustu, mrkvu a na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Posoľte.
  • Vedľa zmiešajte cmar, majonézu, horčicu, ocot a cukor.
  • Zmiešajte dresing so zeleninou a môžete podávať.
kapustový šalát s cmarom
seriouseats.com

Coleslaw s jablkami

Na zeleninovo-ovocnú verziu nesmieme zabudnúť. Tento miešaný šalát s jablkami je ideálny ako desiata napríklad pre vaše deti. Je plný vitamínov a príjemne sladký vďaka pridanému medu. Skvele sa tiež hodí aj v lete ku grilovaným mäsám.

Ingrediencie:

  • 1 menšia hlávka bielej kapusty
  • 2 mrkvy
  • 1 červené jablko
  • 1 zelené jablko
  • 1 cibuľa (žltá alebo červená)
  • hrsť mandlí
  • 100 g gréckeho jogurtu
  • 3 lyžice majonézy
  • 2 lyžičky medu
  • 2 lyžičky octu
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Jablká olúpte a nastrúhajte. Zmiešajte s nastrúhanou kapustou, mrkvou a na mesiačiky nakrájanou cibuľou.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte jogurt, majonézu, med a ocot.
  • Premiešajte dresing so zeleninovým základom a osoľte a okoreňte podľa chuti.
Jablkový coleslaw
barefeetinthekitchen.com

Bonusové tipy na dresingy 3x inak

Základ Coleslawu býva väčšinou rovnaký, ale to, čo mu dodáva onú špecifickú chuť, je dresing. Napríklad sa inšpirujete niektorým z našich bonusových tipov.

Ázijský dresing

“Slaw” šalát na ázijský spôsob? Prečo nie, stačí sa trochu pohrať s dresingom. Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, nechajte chvíľu odstáť a potom zmiešajte so šalátom.

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 60 ml ryžového octu
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku (vymiešaný)
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
  • chilli podľa chuti
  • soľ

Dresing z kyslej smotany a ananásovej šťavy

Už sme tu mali jogurt aj cmar, ale čo tak kyslá smotana? Aj s ňou bude šalát chutiť skvele! Obzvlášť, keď pridáte do dresingu príchuť ananásu.

  • Menšia hrsť nadrobno nakrájaných listov petržlenovej vňate
  • 150 g kyslej smotany
  • 50 g majonézy
  • 3 lyžice ananásového džúsu (ideálne nesladený)
  • 15 g cukru kryštál
  • soľ
  • korenie

KFC dresing

Už ste niekedy ochutnali Coleslaw z KFC? Jeho špecifická chuť často vedie k vyhľadávaniu toho, ako že tam šalát vlastne robia. A my vieme, ako na to! Za všetko môže práve ich špecifický vláčny dresing.

  • 120 g majonézy
  • 60 ml mlieka
  • 60 ml cmar
  • 60 g cukru kryštál
  • 1 ½ lyžice octu
  • 2 ½ lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie

A ako robíte tento slávny šalát vy? A viete, kde vôbec vznikol? Aj keď jeho názov znie tak, akoby bola jeho domovina v niektorom zo slovanských národov, nie je to tak.

Tento recept je veľmi obľúbený v Amerike už od 18. storočia, a preto je často spájaný s typickým americkým fastfoodom, grilovaným mäsom a plnenými žemľami.

Pôvodne sa však Coleslaw začal robiť v Holandsku, kde sa mu hovorí koolsla, čo v preklade znamená kapustový šalát. Pôvodne sa však podával teplý, pre studenú verziu potom preto vzniklo pomenovanie cold slaw, z čoho vznikol dnes používaný názov.

Nech už je ale história tohto pokrmu akákoľvek, jasné je, že si svoju obľubu zanechá aj pre budúce generácie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.