Ako pripraviť dokonalý šalát, ktorý je tak obľúbený v reštauráciách aj fast foodoch?
V čom tkvie jeho kúzlo?
Spojenie najemno nakrájanej zeleniny a vláčneho dresingu sa skvele hodí ako príloha ku grilovaným mäsám, náplň do obložených bagiet aj ako ľahká letná desiata.
Aké sú tie najlepšie recepty na Coleslaw?
To sa dozviete v našom článku.
Šalát coleslaw s bielym jogurtom
Aj keď sa slávny recept správne pripravuje s majonézou, veľmi obľúbeným variantom je ten odľahčený s bielym jogurtom. Zdravšia kombinácia chutí skvele a navyše zo zjedenia plnej misky nebudete mať žiadne výčitky. Použiť môžete ako grécky biely jogurt, tak obyčajný.
Ingrediencie:
- 1 väčšia mrkva
- 1 cibuľa
- 1 hlávka bielej kapusty (menšia)
- ¼ zeleru
- 200 g bieleho gréckeho jogurtu
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžičky vínneho octu
- soľ
- korenie
Postup:
- Všetku zeleninu nastrúhajte nadrobno a zmiešajte v miske.
- Pripravte dresing zmiešaním jogurtu, cukru a octu. Dochuťte soľou a korením.
- Zmiešajte dresing s nakrúhanou zeleninou.
- Podávajte ako prílohu alebo samostatne s čerstvým celozrnným pečivom.

TIP: Ak máte radi chuť zeleru, vyskúšajte niektorý z našich receptov na zelerový šalát.
Šalát z červenej kapusty s brusnicami
Jednoduchá, ľahká a farebná. Tak by sa dala popísať táto verzia slávneho šalátu, ktorá sa hodí ako príloha aj ako samostatný chod k čerstvému pečivu alebo náplň do bagiet s trhaným mäsom.
Ingrediencie:
- 1 menšia hlávka červenej kapusty
- 1 mrkva
- 150 g majonézy
- hrsť sušených brusníc
- hrsť vlašských orechov
- 1 lyžica mlieka
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica cukru kryštál
- soľ
- korenie
Postup:
- Nastrúhajte mrkvu a kapustu a zmiešajte dohromady.
- Vlašské orechy nakrájajte na polovice a spolu s brusnicami vmiešajte do šalátu.
- V miske zmiešajte majonézu s cukrom, octom, soľou a čiernym korením.
- Zmiešajte zálievku s kapustovým základom a nechajte chvíľu odstáť v chladničke.

Chrenový coleslaw
Kto si raz zamiluje chren, bude ho vyhľadávať často. Táto pikantná zelenina je ideálnym zabijakom bacilov, a tak jej používanie len a len odporúčame. V kapustovej verzii má rozhodne svoje miesto, dodá jej príjemný akcent.
Ingrediencie:
- 150 g majonézy
- 1 mrkva
- ½ hlávkovej kapusty
- 5 lyžíc čerstvo nastrúhaného chrenu
- 3 jarné cibuľky
- 30 ml smotany
- soľ
- korenie
Postup:
- Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska, mrkvu a kapustu nastrúhajte. Zmiešajte všetku zeleninu aj s chrenom dohromady.
- V miske rozmiešajte majonézu so smotanou, dochuťte soľou a čiernym korením.
- Zmiešajte dresing so zeleninou a vychlaďte v chladničke.

Objavte podobné tipy
Kapustový šalát s cmarom
Viete, ako dodať šalátu jemnú chuť? Stavte na cmar! V kombinácii s dijonskou horčicou je toto naozaj zaujímavá a chutná varianta. Nebojte sa ani farieb a použite bielu i červenú kapustu aj žltú a červenú cibuľu.
Ingrediencie:
- 500 g strúhanej kapusty (červenej a bielej)
- ½ žltej cibule
- ½ červenej cibule
- 2 mrkvy
- 180 ml cmar
- 5 lyžíc majonézy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica jablčného octu (alebo bežného vínneho)
- 2 lyžice cukru kryštál
- soľ
Postup:
- Vo väčšej mise zmiešajte nastrúhanú kapustu, mrkvu a na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Posoľte.
- Vedľa zmiešajte cmar, majonézu, horčicu, ocot a cukor.
- Zmiešajte dresing so zeleninou a môžete podávať.

Coleslaw s jablkami
Na zeleninovo-ovocnú verziu nesmieme zabudnúť. Tento miešaný šalát s jablkami je ideálny ako desiata napríklad pre vaše deti. Je plný vitamínov a príjemne sladký vďaka pridanému medu. Skvele sa tiež hodí aj v lete ku grilovaným mäsám.
Ingrediencie:
- 1 menšia hlávka bielej kapusty
- 2 mrkvy
- 1 červené jablko
- 1 zelené jablko
- 1 cibuľa (žltá alebo červená)
- hrsť mandlí
- 100 g gréckeho jogurtu
- 3 lyžice majonézy
- 2 lyžičky medu
- 2 lyžičky octu
- soľ
- korenie
Postup:
- Jablká olúpte a nastrúhajte. Zmiešajte s nastrúhanou kapustou, mrkvou a na mesiačiky nakrájanou cibuľou.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte jogurt, majonézu, med a ocot.
- Premiešajte dresing so zeleninovým základom a osoľte a okoreňte podľa chuti.

Bonusové tipy na dresingy 3x inak
Základ Coleslawu býva väčšinou rovnaký, ale to, čo mu dodáva onú špecifickú chuť, je dresing. Napríklad sa inšpirujete niektorým z našich bonusových tipov.
Ázijský dresing
“Slaw” šalát na ázijský spôsob? Prečo nie, stačí sa trochu pohrať s dresingom. Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, nechajte chvíľu odstáť a potom zmiešajte so šalátom.
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sezamového oleja
- 60 ml ryžového octu
- 3 lyžice medu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku (vymiešaný)
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- chilli podľa chuti
- soľ
Dresing z kyslej smotany a ananásovej šťavy
Už sme tu mali jogurt aj cmar, ale čo tak kyslá smotana? Aj s ňou bude šalát chutiť skvele! Obzvlášť, keď pridáte do dresingu príchuť ananásu.
- Menšia hrsť nadrobno nakrájaných listov petržlenovej vňate
- 150 g kyslej smotany
- 50 g majonézy
- 3 lyžice ananásového džúsu (ideálne nesladený)
- 15 g cukru kryštál
- soľ
- korenie
KFC dresing
Už ste niekedy ochutnali Coleslaw z KFC? Jeho špecifická chuť často vedie k vyhľadávaniu toho, ako že tam šalát vlastne robia. A my vieme, ako na to! Za všetko môže práve ich špecifický vláčny dresing.
- 120 g majonézy
- 60 ml mlieka
- 60 ml cmar
- 60 g cukru kryštál
- 1 ½ lyžice octu
- 2 ½ lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
A ako robíte tento slávny šalát vy? A viete, kde vôbec vznikol? Aj keď jeho názov znie tak, akoby bola jeho domovina v niektorom zo slovanských národov, nie je to tak.
Tento recept je veľmi obľúbený v Amerike už od 18. storočia, a preto je často spájaný s typickým americkým fastfoodom, grilovaným mäsom a plnenými žemľami.
Pôvodne sa však Coleslaw začal robiť v Holandsku, kde sa mu hovorí koolsla, čo v preklade znamená kapustový šalát. Pôvodne sa však podával teplý, pre studenú verziu potom preto vzniklo pomenovanie cold slaw, z čoho vznikol dnes používaný názov.
Nech už je ale história tohto pokrmu akákoľvek, jasné je, že si svoju obľubu zanechá aj pre budúce generácie.