Skúste luxusné recepty na norimberské perníčky po ktorých sa len zaprášia. Inšpirujte sa!

Pokiaľ hľadáte skvelú pochúťku na vianočné sviatky, potom rozhodne vyskúšajte recepty na norimberský perník.

Úžasne vonia, skvele chutí, jeho príprava je maximálne jednoduchá a výsledok poteší každého.

Neváhajte pripraviť aj niekoľko dávok, pretože nebudete stačiť nosiť ďalšie. Len sa po nich zapráši.

Pokojne ich môžete urobiť aj v priebehu roka a nečakať len na Vianoce, uvidíte, že budú hneď fuč.

Klasický norimberský perník

Túto sladkú pochúťku máme neodmysliteľne spojenú s vianočnými sviatkami. Rozhodne je to jedna z mnohých dobrôt, ktorú si môžete vychutnať počas adventných trhov pri stánkoch. Omrknite tiež recepty na perníkové guličky , tie vás rozhodne nadchnú a nebude vám stačiť len jedna várka.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2 vrchovaté lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • Štipka soli
  • 200 g čerstvo mletých mandlí
  • 200 g čerstvo mletých lieskových orechov
  • 100 g čerstvo mletých vlašských orechov
  • 150 g jemne nasekané kandizované pomarančovej kôry
  • 150 g jemne nasekané kandizované citrónovej kôry
  • Oblátky s priemerom 9 – 10 cm
  • Citrónová, čokoládová alebo pomarančová poleva

Postup:

  • Do misy dáme vajcia, cukor, med a šľaháme po dobu 3 až 4 minút, pokiaľ nie je zmes nadýchaná.
  • Orechy pomelieme tesne predtým, než ich budeme používať a spolu s citrónovou i pomarančovou kôrou vmiešame k vaječnej zmesi.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
  • Predhrejeme si rúru na 160 stupňov a pripravíme plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pripravíme si oblátky a rozdelíme na ne hotové vychladené cesto pomocou lopatky na zmrzlinu a zľahka pritlačíme k oblátke.
  • Naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 minút dozlatista.
  • Upečené vyberieme z rúry a preložíme na kuchynskú mriežku, aby perníčky vychladli.
  • Po vychladnutí prelejeme polevou, či už citrónovou, čokoládovou alebo pomarančovou, prípadne môžeme použiť všetky tri.
  • Necháme zatuhnúť polevu a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe tak, že medzi jednotlivé sušienky vsunieme pergamenový papier.
Luxusný perník z Norimbergu s vôňou mandlí, orechov a citrusov.
Zdroj: https://zimtkeksundapfeltarte.com

Jednoduchý norimberský perník

Pokiaľ milujete náš perník, potom si rozhodne zamilujete aj ten bavorský. Nemecké perníčky majú neprekonateľnú vôňu, lahodnú chuť a skvelú konzistenciu. Keď k tomu ešte pridáte citrónovú alebo pomarančovú kôru, máte o maškrtenie postarané.

Ingrediencie:

  • 300 g mletých mandlí
  • 200 g mletých lieskových orechov
  • 170 g trstinového cukru (pokiaľ možno nenahradzovať)
  • 190 g kandizované citrónovej kôry
  • 190 g kandizované pomarančovej kôry
  • 4 polievkové lyžice kvalitného medu
  • 1 lyžička kvalitného kakaového prášku
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 6 vajec veľkosti M
  • Štipka soli
  • 1 lyžička kakaového prášku
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 20 veľkých oblátok

Na ozdobu:

  • Čokoládová poleva

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 stupňov a pripravím si plech, na ktorý dáme papier na pečenie.
  • Pomarančovú aj citrónovú kôru nasekáme na jemné kocky o veľkosti cca 3 mm.
  • Do misy dáme vajcia, trstinový cukor, med a vymiešame do peny.
  • Vmiešame mleté orechy, škoricu, kakaový prášok, perníkové korenie, pomarančovú aj citrónovú kôru, štipku soli a vypracujeme tuhé cesto.
  • Lyžicou potom naberáme kúsky cesta a kladieme na jednotlivé oblátky, kým cesto nespotrebujeme.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 minút.
  • Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu.
  • Vychladnuté perníčky potrieme polevou, prípadne ešte ozdobíme kúskami kandizovanej kôry alebo plátkami mandlí, ale nie je to nutné.
  • Necháme zaschnúť a uložíme do krabice na sušienky.
Vynikajúci perník Norimberský podľa tradičného receptu na vianočné obdobie.
Zdroj: https://www.cooknsoul.de

Norimberské perníčky na plech

Finišujete prípravy na vianočné sviatky alebo chystáte nejakú oslavu a chcete svojich blízkych aj priatelia potešiť bavorskými perníčkami, ale už na ne nemáte čas? Ideálne je, urobiť lebkuchen ako klasickú liatu buchtu. Chuť je takmer totožná a všetci sa budú olizovať až za ušami.

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 180 g hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 1 štipka soli
  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g mletých lieskových orechov
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 100 g plátkov mandlí
  • 100 g nasekaných lieskových orechov

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 5-6 lyžíc rumu
  • 1 hrsť lúpaných mandlí

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a pripravíme si pekáčik s vyšším okrajom.
  • Na suchej panvici opražíme nasekané mandle a lieskové orechy, aby získali zlatistý nádych.
  • V mise našľaháme vajcia s cukrom a medom do hustej krémovej peny.
  • Vmiešame korenie a mleté orechy s mandľami. Ako posledné prisypeme opražené orechy s mandľami a zamiešame
  • Cesto rozotrieme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a povrch posypeme olúpanými mandľami.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút. Potom necháme hotový perník trochu vychladnúť.
  • Nakoniec zmiešame rum s práškovým cukrom a vytvoríme hladkú polevu, ktorá bude tekutejšia.
  • Hotovou polevou potrieme povrch perníka a necháme tak 20 minút odpočívať.
  • Nakoniec nakrájame na kúsky v tvare diamantu a môžeme podávať.
Rýchly recept na vynikajúci bavorský perník v liatej podobe.
Zdroj: https://lacrema-patisserie.com

Čo vieme o perníku z Norimbergu?

Je to vlastne okrúhly oblátkový perník s cukrovou, citrusovou alebo čokoládovou polevou, ale robí sa aj bez polevy. Správny názov je norimberský perník Elisen a okrem polevy bývajú ešte zdobené mandľou či citrónovou kôrou.

To, čo robí túto pochúťku inú a jedinečnú, je vysoký podiel mandlí a orechov v ceste. Naopak obsahuje minimálne množstvo múku, vďaka čomu je jeho chuť odlišná ako pri bežnom perníku.

Podľa dochovaných záznamov siaha história tejto vianočnej dobroty až do 12. storočia, aj keď prvá zmienka bola písomne zaznamená do listín a účtovných kníh roku 1395. Neskôr vznikol cech, kde sa v roku 1643 zišlo celkom 14 členov, ktorí vyrábali oblátkový perník.

Roku 1487 sa za vlády cisára Fridricha III. rozdávali počas Svätého týždňa malé perníčky, na ktorých bola jeho podobizeň. Dá sa povedať, že odvtedy sa piekol v niekoľkých podnikoch, napríklad v továrni Wolff Lebkuchen, a pečie sa v podstate dodnes.

Dobré je, že aj keď je to v podstate nenahraditeľná súčasť vianočných trhov a je spätý s Vianocami, môžete si túto špecialitu vychutnať kedykoľvek, pretože v obchodoch je v predaji celoročne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.