Výborné recepty na bábovky z oleja na popoludňajšiu kávu. Inšpirujte sa!

Hľadáte zaujímavé recepty na olejovú bábovku a radi by ste ich niekoľko vyskúšali?

Máte koľkokrát chuť na niečo sladké ku káve či čaju, ale klasické pečenie z masla vás nebaví?

Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si niektorú z našich 10 vybraných báboviek, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie, vrátane jedného slaného variantu.

Klasická olejová bábovka

Bábovka z oleja je obľúbená vďaka tomu, že nemusíme rozpúšťať maslo, ani čakať až bude mať izbovú teplotu. Príprava je jednoduchá a rýchla. Ak radi pečiete a chcete vyskúšať aj iné obľúbené pochúťky, potom žmurknite na recepty na bublaninu .

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 250 g cukru múčka
  • Štipka soli
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 125 ml oleja
  • 125 ml vody
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Pripravíme si misu a rozklepneme do nej vajcia, pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor, šťavu z citróna a šľaháme do peny.
  • Do našľahanej zmesi postupne vlejeme vodu a olej pekne na striedačku.
  • Premiešame, aby sa neutvorila žiadna hrudka.
  • Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a po častiach nasypeme do zmesi a zamiešame.
  • Formu na bábovku vymastíme a vysypeme.
  • Potom do nej nalejeme 2/3 cesta a do zvyšnej 1/3 prisypeme kakao.
  • Zamiešame a vlejeme do formy.
  • Vareškou zľahka premiešame, aby sa utvoril mramorový vzor.
  • Pečieme po dobu 60 minút a prepečenie skontrolujeme špajľou.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme chvíľku vychladnúť.
  • Potom ju vyklopíme z formy a pocukrujeme.
  • Servírujeme, až keď je úplne vychladnutá.
Mramorová bábovka z oleja.
Zdroj: https://www.strudelandschnitzel.com

Slaná tvarohová bábovka s olejom

Veľakrát sa nám stane, že dorazíme domov o niečo skôr a dostaneme chuť si niečo upiecť. Sladké na noc, ale nie je najlepší nápad, preto nie je na škodu, skúsiť jednoduchý, a hlavne rýchly slaný variant. Táto bábovka z oleja je veľmi lahodná a vláčna. Určite sa k nej budete radi vracať.

Ingrediencie:

  • 3 listy čerstvého mangoldu
  • 1 hrsť delených sušených paradajok
  • 1 hrnček tvarohu
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka korenia

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 160 stupňov a zároveň formu vymažeme olejom.
  • Do jednej misy dáme všetky suché ingrediencie a premiešame.
  • Potom vezmeme inú misu, rozklepneme do nej vajcia, prilejeme olej a našľaháme.
  • Po častiach primiešame suchú zmes a dáme pozor, aby sa neutvorili hrudky.
  • Hotové cesto nalejeme do bábovkovej formy a uhladíme.
  • Necháme piecť asi 50 minút, ale priebežne bábovku kontrolujeme.
  • Kôrka musí byť chrumkavá a zlatohnedá, aby nebola vo vnútri surová.
  • Prepečenie skontrolujeme špajdľou v strednej časti.
  • Po upečení vyklopíme a rovno podávame.
  • Bábovka sa dá konzumovať teplá aj za studena.
Pikantná torta s tvarohom, mangoldom a paradajkami.
Zdroj: https://www.foodand.co.uk

Olejový múčnik s rebarborou

Jarné pečenie človeka baví dvojnásobne, pretože príroda sa prebúdza a začíname používať iné obľúbené suroviny, než je tomu na Vianoce. Táto olejová bábovka je veľmi jemná, vláčna a šťavnatá. Uvidíte, že si ju zamilujete.

Ingrediencie:

  • 240 g bielej špaldovej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 150 ml gréckeho jogurtu
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička jemne strúhanej pomarančovej kôry
  • 100 g rebarbory nakrájané na kocky
  • 200 g práškového cukru na polevu
  • 50 ml rebarborovej šťavy na polevu

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov a formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • Nachystáme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku s práškom do pečiva a trochu osolíme.
  • Do inej misy dáme jogurt, olej, cukor, vanilkový cukor, vajcia a dôkladne vyšľaháme.
  • Keď máme našľahané, začneme po častiach pridávať sypkú zmes a neprestávame miešať.
  • Prisypeme pomarančovú kôru a znova premiešame.
  • Polovicu cesta vlejeme do formy a poukladáme nakrájanú rebarboru.
  • Zalejeme druhou polovicou cesta a uhladíme.
  • Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 45 minút.
  • Ku koncu bude možno potrebné zakryť bábovku alobalom, aby príliš rýchlo nezhnedla.
  • Pomocou špajle skontrolujeme, či je cesto dostatočne prepečené.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a na niekoľko minút odstáť.
  • Potom vyklopíme z formy na mriežku, kde necháme úplne vychladnúť.
  • Akonáhle bude bábovka vychladnutá, pripravíme si polevu.
  • Múčkový cukor nasypeme do misky a za stáleho miešania po troške prilievame rebarborovú šťavu.
  • Keď je poleva dostatočne zamiešaná a hladká, môžeme s ňou poliať vychladnutú bábovku.
  • Nakoniec posypeme nasekanými mandľami či pistáciami, prípadne môžeme ozdobiť lístkami ruží.
Jogurtová rebarborová bábovka zo špaldovej múky.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com/

Hrnčeková olejová bábovka z tlakového hrnca

Banány najčastejšie používame pri príprave smoothie alebo ako ozdobu rôznych dezertov či múčnikov. Avšak v tomto prípade to bude jedna z prísad pre vynikajúcu olejovú bábovku, ktorá je dokonale vláčna a chuťovo skvelá.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček celozrnnej múky
  • 1/4 hrnčeka presnej múky
  • 1 zrelý banán
  • 1/4 hrnčeka oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3 lyžice nastrúhanej tmavej čokolády
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka vlažného mlieka

Postup:

  • V mise roztlačíme vidličkou banán. Čím bude zrelšie, tým lepšie.
  • Pridáme olej, vanilkový extrakt, cukor, mlieko a dôkladne premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
  • Do inej misky preosejeme obe múky, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Suché suroviny premiešame a prisypeme do misky s mokrými ingredienciami.
  • Všetko starostlivo zamiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Pokiaľ bude príliš husté, prilejeme ešte trochu mlieka.
  • Ako posledný pridáme nastrúhanú čokoládu a zamiešame.
  • Formu na bábovku vymastíme tukom, vysypeme múkou a vlejeme do nej pripravené cesto.
  • Do nádoby chytrého hrnca vlejeme 1 1/2 hrnčeka vody.
  • Umiestnime dovnútra stojan a naň položíme formu zakrytú alobalom.
  • Stlačíme tlačidlo, ktorým vyberieme možnosť torty.
  • Doba pečenia naskočí väčšinou 40 minút, záleží na hrnci, my ale nastavíme iba 25 minút.
  • Akonáhle sa hrniec utesní a „natlakuje“, na displeji naskočí On a na časomiera potrebných 25 minút.
  • Keď sa program ukončí, musíme najskôr stlačiť tlačidlo na uvoľnenie pary, aby sa vo vnútri znížil tlak.
  • Až potom je bezpečné hrniec otvoriť, skôr nie.
  • Odstránime alobal a pomocou špajle skontrolujeme, či je bábovka hotová.
  • Ak áno, necháme bábovku 15 minút chladnúť a potom pomocou noža alebo aj špajle odlepíme od stien formy a vyklopíme.
  • Môžeme pocukrovať alebo poliať obľúbenou polevou.
Bábovka z oleja bez váženia pripravovaná v šikovnom tlakovom hrnci bez vajec.
Zdroj: https://www.aaichisavali.com/

Mini bábovky s vaječným likérom

Bábovka z oleja v mini verzii? Možno vás to prekvapí, ale aj keď sú tieto bábovky malinké, chutia úplne fantasticky.

Ostatne čo môže byť lepšou kombináciou ako orechy a vaječný koňak. Môžu sa pripraviť na akúkoľvek príležitosť a neuškodia ani, keď sú nejaké sviatky, či už na Vianoce alebo napríklad na Veľkú noc.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru múčka
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 150 ml vaječného koňaku
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 – 70 dkg nasekaných orechov (vlašské, lieskové, ale pokojne aj mandle)
  • Múčkový cukor na posypanie

Postup:

  • Pripravíme si malé formy na bábovky a vymažeme ich trochou oleja (ideálne je použiť olej v spreji).
  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.
  • Do misy dáme vajcia s cukrom a pomocou ručného mixéra našľaháme do peny.
  • Prilejeme olej s vaječným koňakom a znova dôkladne rozšľaháme.
  • V inej mise zamiešame múku s práškom do pečiva a po častiach za stáleho miešania pridávame do vaječnej zmesi.
  • Nakoniec primiešame orechy a pustíme sa do plnenia foriem.
  • Akonáhle sú malé bábovky naplnené, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút.
  • Hotové bábovky vyberieme z rúry, vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
  • Potom ich pocukrujeme a môžeme servírovať napríklad k popoludňajšej kávičke.
Olejové mini bábovky s chuťou vaječného likéru.
Zdroj: https://www.foodtempel.com/

Orechová buchta z oleja a jogurtu

Vďaka kombinácii oleja, orechov a jogurt je táto bábovka dokonale vláčna, jemná a veľmi chutná. Uvidíte, že jeden kúsok vám rozhodne stačiť nebude.

Ingrediencie:

  • 200 g cukru kryštál
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 150 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g strúhaných vlašských orechov (môžu byť aj lieskové)
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 ml jogurtu (biely, grécky)
  • Múčkový cukor na posypanie

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou.
  • Do misy rozklepneme vajcia, pridáme kryštálový aj vanilkový cukor a našľaháme do peny.
  • Potom začneme pomaly prilievať za stáleho miešania olej.
  • Primiešame jogurt a tiež múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Všetko dôkladne zamiešame, aby bolo cesto pekne nadýchané a hladké.
  • Vlejeme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre asi 60 minút.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a na chvíľku odstavíme.
  • Po pár minútach vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.
Šťavnatý olejový múčnik z jogurtu s orechmi.
Zdroj: https://www.foodcors.com

Lahodná olejová torta s mangom

Roztancujte svoje chuťové poháriky a doprajte im niečo lahodné, vláčne a výborné. Tentokrát ide o bábovku z oleja s príchuťou manga.

Práve vďaka mangu je výsledný múčnik veľmi mäkký a dokonale sladký. Kardamóm navyše vyzdvihne samotnú chuť manga. Výhodou je, že si túto bábovku môžeme pripraviť pokojne aj ako sviatočnú tortu.

Ingrediencie:

  • 350 g polohrubej múky
  • 250 g cukru múčka
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 lyžička sušeného kardamómu
  • Štipka soli
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 130 g oleja
  • 2 zrelé manga (cca 500 g)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Bábovkovú formu vymastíme maslom a posypeme múkou, prípadne strúhankou.
  • V jednej mise zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva.
  • Do druhej misy dáme olúpané a kôstky zbavené mango, ktoré roztlačíme pomocou vidličky.
  • Pridáme kardamóm, trochu soli, vanilkový extrakt, olej a našľaháme.
  • Hotovú zmes prelejeme do misy so suchými surovinami a starostlivo zamiešame, až vznikne hladké cesto.
  • To preložíme do formy na bábovku a uhladíme.
  • Pečieme po dobu 45 – 50 minút, pričom po uplynutí tejto doby vyskúšame pomocou špajle prepečenie.
  • Upečenú bábovku necháme odpočinúť a čiastočne vychladnúť.
  • Vyklopíme z formy a necháme úplne vychladnúť.
  • Nakoniec môžeme pocukrovať alebo nechať tak, ako je.
Mangový múčnik s vôňou kardamómu a vanilky.
Zdroj: https://idorismag.com

Portugalský múčnik

Portugalská pomarančová torta, ako sa aj tejto bábovke s olejom hovorí, má vynikajúcu chuť a nezabudnuteľnú arómu. Vďaka čerstvým pomarančom a extra panenskému olivovému oleju budete mať o gurmánsky zážitok postarané.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých pomarančov
  • 3 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 5 veľkých vajec
  • 3 hrnčeky cukru kryštál
  • 1 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • Múčkový cukor na posyp

Postup:

  • Rošt dáme do strednej časti rúry a tú si predhrejeme na 180 °C.
  • Formu vystriekame sprejom na pečenie (olej) a zatiaľ odložíme bokom.
  • Pomaranče dôkladne umyjeme a nastrúhame z nich pomarančovú kôru.
  • Potom ich rozpolíme a vytlačíme z nich všetku šťavu.
  • V jednej miske premiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
  • Do misy mixéra dáme vajcia a stredne vysokou rýchlosťou šľaháme asi 1 minútu.
  • Pomaly prisypávame cukor a našľaháme do hustej svetlo žltej peny. To trvá asi 3 minúty.
  • Znížime rýchlosť a pridáme múku s olejom na striedačku.
  • Prilejeme šťavu z pomarančov a zasypeme kôrou.
  • Ešte niekoľkokrát premiešame pomocou mixéra, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Cesto prelejeme do pripravenej formy a pečieme asi 75 minút.
  • Občas na bábovku mrkneme, a keby začala veľmi rýchlo hnednúť, zakryjeme vrch alobalom.
  • Po upečení necháme bábovku 10 minút odpočinúť vo forme.
  • Potom ju ihneď vyklopíme a uložíme na stojan na torty s poklopom.
  • Tam ju necháme až do druhého dňa.
  • Verte, že to čakanie sa oplatí, pretože na druhý deň bude oveľa lepší a vláčnejší.
  • Pred servírovaním ju posypeme práškovým cukrom.
Torta z olivového oleja s chuťou a vôňou pomarančov.
Zdroj: https://leitesculinaria.com

Olejová bábovka s jablkami

Pokiaľ ste zatiaľ neochutnali žiadnu vegánsku buchtu, je najvyšší čas. V tejto bábovke sa snúbia hrejivé tóny škorice, zázvoru, ale aj ďalšieho korenia s chrumkavými jablkami a ešte k tomu olivovým olejom, ktorý je takou pomyselnou čerešničkou na torte. Urobte si k nemu šálku kávy alebo lahodné kakao.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice ľanovej múky
  • 4 lyžice vody
  • 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 1/2 hrnčeka nesladeného mandľového mlieka
  • 3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 4 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého nového korenia
  • 3 stredne veľké jablká
  • 1 lyžicu hladkej múky

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu na bábovku vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rovnako veľké kúsky asi 1×1 cm.
  • V malej miske zmiešame vodu s ľanovou múkou a necháme 5 minút odstáť.
  • Do inej misky dáme nakrájané jablká a lyžičku hladkej múky.
  • Premiešame, aby boli jablká obalené múkou.
  • Vyberieme väčšiu misu a našľaháme v nej olivový olej, cukor, mandľové mlieko, jablkový ocot, ľanovú múku a vanilku.
  • Zmiešame múku, jedlú sódu, soľ, škoricu, zázvor, nové korenie a preosejeme do olejovej zmesi.
  • Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Nakoniec ešte prihodíme jablká a naposledy zamiešame.
  • Takto hotové cesto prelejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme cca 45 – 50 minút a špajľou skontrolujeme dostatočné prepečenie v strede bábovky.
  • Pokiaľ je špajľa čistá a cesto nelepí, vyberieme bábovku z rúry a necháme ju vo forme 10 minút odpočinúť.
  • Potom ju opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku, aby mohla vychladnúť.
  • Pred servírovaním ju poprášime práškovým cukrom.
Luxusná vegánska jablčná bábovka s olejom.
Zdroj: https://www.thesimplegreen.com

Čo je mangold?

Mangold nie je častou súčasťou našich záhradiek, napriek tomu si však táto zelenina našla miesto v našich kuchyniach. Nie je nijako náročná na pestovanie, hrá všetkými farbami a má mnohostranné využitie.

Táto pôvodom stredomorská zelenina patrí medzi tzv. vytrvalé druhy, pretože sa dajú listy žať niekoľko sezón za sebou. Príbuznými mangoldu sú repa a špenát.

čo je to mangold.
Zdroj: https://pixabay.com/

Ako mangold využiť?

V prípade mladých listov je samozrejmosťou šalát, kde sú skutočne výborné. Väčšie listy, respektíve ich čepele, sa zase perfektne hodia na prípravu ako náhrada špenátu. Ostatne spracovanie je totožné.

Samostatne sa potom používajú aj silné stonky. Môžeme si ich pripraviť dusené, vyprážané aj v pare. Vďaka pestrej škále farebných variantov je to dokonalé spestrenie akéhokoľvek pokrmu, ktorý budeme s touto vynikajúcou zeleninou pripravovať.

Okrem skvelej chuti a obohatenia mnohých jedál, je to aj zdroj vitamínov C, A, B, E, ale aj minerálnych látok, ako napríklad vápnik, horčík, draslík, železo či fosfor.

Aké farby má mangold.
Zdroj: https://pixabay.com/

Čo je ľanová múka?

V podstate sú to mleté ľanové semienka, z ktorých bol odstránený všetok olej. Ide o alternatívu klasickej múky.

Rozdiel je v tom, že obsahuje množstvo výživných látok, ktoré sú pre náš organizmus veľmi prospešné. Najmä je nadupaná omega-3 mastnými kyselinami a vysokým množstvom bielkovín.

Tiež obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninou. Výhodou je, že je vhodná na bezlepkovú diétu.

Na čo sa dá ľanová múka využiť?

  • Pečené dezerty a múčniky.
  • Zahustenie omáčok a polievok.
  • Príprava palaciniek alebo kaše.

Odporúčaná denná dávka je 1 lyžica múky. Pri vyšších dávkach musíme počítať s preháňavými účinkami, čo nie je vhodné riskovať.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)
Komentáre
  1. No. Akurát skúšam portugalský múčnik. Neviem akú veľkú formu na bábovku máte vy, ale ja som rád že mi to vliezlo podľa toho receptu do klasického hlbokého pekáča. trištvrte kila cukru? Šťava z 5 veľkých pomarančov? to je liter šťavy. A plus cca 800g múky a vajcia a kopa oleja. akože neskutočné množstvo hmoty. Ešte to nieje upečené, ale samotné cesto je chuťovo vynikajúce. Tak som zvedavý na výsledok.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.