Tiež po dlhej zime netrpezlivo čakáte na prvú úrodu jarnej zeleniny?
Prednostne ju síce konzumujete surovú, ale niektoré druhy sú ideálne do ľahkých jarných zeleninových polievok.
Jarná zelenina totiž obsahuje dôležité vitamíny aj minerálne látky, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus.
Zeleninové polievky z jarnej zeleniny
Jarné zeleninové polievky pripravujeme naozaj naľahko. Základ polievky môže tvoriť samotná voda alebo trochu zeleninového alebo mäsového vývaru.
Vyhýbame sa zahusťovanie zápražkou alebo zátřepkou z múky, rovnako ako zbytočnému tuku. Niekedy sa bez Zavarko nezaobídeme, potom použijeme skôr trochu ryže, cestovín alebo ovsených vločiek.
Tekvicová polievka
Zdá sa vám, že zo zeleniny, akou je tekvica, nemožno pripraviť chutnú polievku? Potom sa nechajte prekvapiť naším receptom, ktorý vás presvedčí, že aj taká polievka výborne chutí.
INGREDIENCIE:
- tekvica
- surové zemiaky
- mrkva
- soľ
- cibuľa
- polievkové korenie
- cesnak
- tymián
- bobkový list
POSTUP:
- Do hrnca dáme variť na kocky nakrájanú olúpanú tekvicu, nakrájané surové zemiaky a mrkvu.
- Osolíme, ochutíme tymiánom, cesnakom a bobkovým listom.
- Doplníme polievkovým korením.
- Varíme všetko do zmäknutia a potom rozmixujeme tyčovým mixérom.
bellybelly.com.au
Objavte podobné tipy
Brokolicová polievka so smotanou
Brokolica obsahuje významné množstvo draslíka a vitamínu C.
Vie ochrániť ľudský organizmus pred voľnými radikálmi a rakovinotvornými látkami. Konzumovať ju môžeme aj vo forme polievky, ktorú zjemníme smotanou.
INGREDIENCIE:
- brokolica
- cibuľa
- maslo alebo olej
- zemiaky
- sladká smotana
- soľ
POSTUP:
- V hrnci osmažíme na tuku nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme na ružičky rozobranú a umytú brokolicu a zemiaky nakrájané na kocky.
- Zalejeme vodou, osolíme a varíme do zmäknutia zeleniny.
- Potom polievku rozmixujeme a dochutíme sladkou smotanou na krém.
- Necháme ešte prejsť varom a môžeme polievku podávať.
recipe4living.com
šošovicová polievka
Šošovka má vysoký obsah bielkovín, a je preto významnou potravinou pre vegetariánov. Nemáte-li nič proti mäsu, môžete chuť šošovkové polievky doplniť jemnými párky.
INGREDIENCIE:
- 100 g šošovice
- polohrubá múka
- cibuľa
- mletá sladká paprika
- soľ
- korenie
- cesnak
- polievkové korenie
- jemné párky
- tuk
POSTUP:
- Šošovicu preberieme a dobre prepláchneme.
- Dáme ju variť do hrnca domäkka.
- Na tuku v kastróle osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme múku, zamiešame, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania vlejeme asi tri štvrte litra vody.
- Prilejeme uvarenú šošovicu a na kolieska nakrájané jemné párky.
- Môžeme dochutiť polievkovým korením.
bbcgoodfood.com
Karfiolová polievka
Karfiol je významnou úžitkovú zeleninou z hľadiska obsahu draslíka a vitamínu C. Z karfiolu možno uvariť polievku, ktorú doplníme sladkou smotanou na šľahanie na hladký krém.
INGREDIENCIE:
- karfiol
- voda
- smotana na šľahanie
- polohrubá múka
- muškátový oriešok
- zelená petržlenová vňať
- korenie
- soľ
POSTUP:
- Karfiol rozobratý na ružičky umyjeme.
- Potom ho vložíme do vriacej vody a uvaríme domäkka.
- Po uvarení karfiol prepasírujeme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Polovicu smotany rozmiešame s múkou a za stáleho miešania vlejeme do polievky.
- Dochutíme korením, soľou a nastrúhame muškátový oriešok.
- Chvíľu ešte povaríme.
- Nakoniec doplníme jemne nasekanou vňaťou petržlenu.
self.com
špenátová polievka
Špenát je zdraviu prospešný, pretože obsahuje veľa vitamínov (C, E, K) a minerálov. Pripravte si z neho špenátovou polievku. Pokojne môžeme použiť aj mrazený špenát, ktorý prípravu polievky urýchli.
INGREDIENCIE:
- mrazený špenát
- muškátový kvet
- 3 žĺtky
- mleté čierne korenie
- soľ
- sladká smotana
- polievkové korenie
POSTUP:
- Mrazený špenát necháme rozmraziť a potom veľmi krátko povaríme vo vode.
- Ochutíme muškátovým kvetom, čiernym korením a soľou.
- Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali žĺtky. Tie polievku zároveň zahustí.
melskitchencafe.com
Brokolicová polievka
Brokolica je mimo iného bohatým zdrojom vlákniny. Nebojme sa ju preto použiť na prípravu polievky.
INGREDIENCIE:
- brokolica
- stredne veľká cibuľa
- olej
- cesnak
- soľ
- korenie
- 1 celé vajce
POSTUP:
- V kastróle speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Doplníme roztlačeným cesnakom a spoločne s cibuľou orestujeme.
- Zalejeme vodou a pridáme umytú a na ružičky rozobranú brokolicu.
- Všetko varíme do zmäknutia asi 15 minút.
- Osolíme a okoreníme.
- Potom do hrnca rozklepneme celé vajce a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Zdá Ak sa nám polievka príliš hustá, môžeme ich ešte rozriediť vodou.
cleananddelicious.com
fazuľová polievka
Fazuľa sú bohaté hlavne na provitamín A a komplex vitamínov skupiny B. Obsahujú tiež bielkoviny a toľko dôležitú vlákninu.
INGREDIENCIE:
- asi 110 g fazule
- 3 lyžice kyslej smotany
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- l lyžice oleja
- 2 lyžice polohrubej múky
- štipka sladkej papriky
- soľ
POSTUP:
- Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody a na druhý deň je v tej istej vode uvaríme domäkka spoločne s mrkvou a cibuľou.
- Pripravíme si zápražku z múky a oleja a zavaríme ju do polievky.
- Všetko potom spoločne rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú podľa potreby ešte rozriedime.
- Dochutíme mletou sladkou paprikou a zjemníme kyslou smotanou.
williams-sonoma.com
Do niektorých polievok pridávame trochu mlieka alebo smotany, prípadne vajcia alebo niektorý zo syrov.
Šetríme výrazným korením, namiesto toho si vychutnáme chuť jednotlivých druhov zeleniny, na ktorej množstvo naopak nešetríme.
Jednotlivé, na trhu dostupné druhy zeleniny medzi sebou vzájomne dopĺňame.
Ak vás zaujíma, ako varí polievky v zahraničí, potom sa inšpirujte recepty na polievky zo zahraničia, o ktorých píšeme na webe.