Obložené chlebíčky a klasickej jednohubky z bieleho pečiva vie skoro každý. Silvestrovské pohostenie by malo byť chutné, ľahké a rýchle na prípravu.
Ak tušíme, že sa alkoholu nevyhneme, neuškodí pripraviť si do zásoby porciu výdatné a silné polievky vývar alebo cesnačku.
Jednohubky z kornbagety
INGREDIENCIE
- 3 kornbagety
- 300 g čerešňových paradajok
- 2 veľké štipky čerstvej bazalky
- 1 väčší strúčik cesnaku
- ½ malé šalotky
- 4 lyžice krémového balsamico
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 g ricotty
- soľ a korenie
POSTUP
- Paradajky nakrájame ostrým nožom na štvrtiny.
- Šalotku a cesnak nakrájame nadrobno.
- V mise prošleháme krémovej balsamico s olejom.
- Osolíme, okoreníme a zeleninu chvíľu marinujeme.
- Plátky kornbagety Potrieme ricottou, obložíme marinovanými paradajkami a posypeme najemno nakrájanými lístkami bazalky.
Objavte podobné tipy
silvestrovské chlebíčky
INGREDIENCIE
- 1 celozrnná veka
- maslo
- vajcia
- trvanlivá saláma (herkules, uherák …)
- paradajka
- uhorka
- tatarka
POSTUP
- Celozrnnú veku potrieme maslom a poukladáme z polovice kolieskami uvarených vajec.
- Salámu prehneme a vytvoríme z neho ruličku, ktorú vtlačíme prsty priamo do bagety.
- Pridáme paradajka, uhorku a tatarku.
Šunkové rolky v aspiku
INGREDIENCIE
na šalát
- 30 dkg mäkkej salámy
- 2 stredne veľké kyslé uhorky
- 2 stredne veľké cibule
- 1 pohárik Moravanky
- 250 ml majonézy
- podľa chuti korenie, soľ a cukor
na želatínu
- 1 sáčok želatíny jemne mletej
- 450 ml vody
- 3 polievkové lyžice octu
- ½ polievkovej lyžice soli
- 1 a ½ polievkovej lyžice cukru
- štipka mletého čierneho korenia
suroviny na rolky
- 10 plátkov šunky
- 5 ks natvrdo uvarených vajec
- 5 plátkov tvrdého syra
- 1-2 kyslé uhorky
- 10 prúžkov červenej papriky
- 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj kukurica)
POSTUP
- Pripravíme si domáce šalát.
- Saláma, uhorky, cibuľu a Moravanku (bez feferónky) nasekáme alebo nakrájame nadrobno.
- Z Moravanky zlejeme vodu cez sitko.
- K surovinám pridáme majolku.
- Dôkladne premiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti.
- Nachystáme si želatínu.
- Do kastrólika nalejeme studenú vodu a ochutíme ju soľou, cukrom, octom a mletým čiernym korením.
- Všetko dôkladne rozmiešame a prisypeme sáčok želatíny.
- Želatínu metličkou dôkladne rozmiešame vo vode a necháme 10 minút odpočinúť, aby želatína napučala.
- Potom ju dáme na mierny plameň a za stáleho miešania želatínu zahrejeme.
- Želatína sa nesmie variť.
- Akonáhle sa z vody začne viac fajčiť, stiahneme kastrólik zo sporáka.
- Želatínu necháme schladiť do vlažnej podoby.
- N b> vi ac než želatína vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
- Najskôr naplníme š strong> unku šalátom . Strong>, stočíme a rolky uložíme do chladničky.
- Pripravíme prízdoby.
- Olúpeme a na plátky nakrájame vajcia, pripravíme uhorky.
- Drobnejšie uhorku prepolíme a narežeme do vejáriky (na päť spojených plátkov). Keď máme veľké uhorky, narežeme ich na šikmé plátky. Nakrájame kúsok kapie na prúžky.
- Uložíme do chladničky.
- Podľa veľkosti roliek vyberieme vhodnú formu na aspik. Mala by mať rovné dno a rozmer taký, aby sa do neho dali závitky čo najekonomickejšie skladať.
- Vychladnutý aspik Nalejte do misky v asi centimetrové vrstve. Dáme do chladu.
- Aspik necháme tuhnúť len tak, aby už držal tvar , strong> ale ešte nebol tuhý.
- Na túto vrstvu naukladáme naplnené závitky.
- Potom pridávame na závitky vychladnutý aspik, aby cez ne stekal.
- Formu naplníme do polovice výšky závitkov a zase dáme stuhnúť, ale zase nie celkom, len do polomäkka.
- Nalejeme ďalšie malú vrstvu a opäť dáme zatuhnúť do polomäkka.
- Na rolky kladieme prízdoby.
- Zalejeme vrstvou aspiku mala by siahať asi 1 cm nad suroviny.
- Necháme zatuhnúť ideálne cez noc v chladničke.
Ako už bolo spomenuté, tak určite príde po silvestrovskom večeri k dobru kuracie alebo hovädzí vývar . Počas Silvestra možno tradičné potraviny už odľahčiť aj inými obľúbenými potravinami syry, údeným lososom a>, tuniakom , ovocím, zeleninou a obľúbenými kvalitnými potravinami.