Pochúťky na silvestrovský stôl v klasickej i modernej podobe

Obložené chlebíčky a klasickej jednohubky z bieleho pečiva vie skoro každý. Silvestrovské pohostenie by malo byť chutné, ľahké a rýchle na prípravu.

Ak tušíme, že sa alkoholu nevyhneme, neuškodí pripraviť si do zásoby porciu výdatné a silné polievky vývar alebo cesnačku.

Jednohubky z kornbagety

INGREDIENCIE

  • 3 kornbagety
  • 300 g čerešňových paradajok
  • 2 veľké štipky čerstvej bazalky
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • ½ malé šalotky
  • 4 lyžice krémového balsamico
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 150 g ricotty
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Paradajky nakrájame ostrým nožom na štvrtiny.
  2. Šalotku a cesnak nakrájame nadrobno.
  3. V mise prošleháme krémovej balsamico s olejom.
  4. Osolíme, okoreníme a zeleninu chvíľu marinujeme.
  5. Plátky kornbagety Potrieme ricottou, obložíme marinovanými paradajkami a posypeme najemno nakrájanými lístkami bazalky.
Silvestrovské pochúťky v podobe jednohubiek z kornbagety
Zdroj: dokrupava.cz

silvestrovské chlebíčky

INGREDIENCIE

  • 1 celozrnná veka
  • maslo
  • vajcia
  • trvanlivá saláma (herkules, uherák …)
  • paradajka
  • uhorka
  • tatarka

POSTUP

  1. Celozrnnú veku potrieme maslom a poukladáme z polovice kolieskami uvarených vajec.
  2. Salámu prehneme a vytvoríme z neho ruličku, ktorú vtlačíme prsty priamo do bagety.
  3. Pridáme paradajka, uhorku a tatarku.
Silvestrovské pochúťky v podobe obľúbených chlebíčkov
Zdoj: prozeny.cz

Šunkové rolky v aspiku

INGREDIENCIE

na šalát

  • 30 dkg mäkkej salámy
  • 2 stredne veľké kyslé uhorky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 pohárik Moravanky
  • 250 ml majonézy
  • podľa chuti korenie, soľ a cukor

na želatínu

  • 1 sáčok želatíny jemne mletej
  • 450 ml vody
  • 3 polievkové lyžice octu
  • ½ polievkovej lyžice soli
  • 1 a ½ polievkovej lyžice cukru
  • štipka mletého čierneho korenia

suroviny na rolky

  • 10 plátkov šunky
  • 5 ks natvrdo uvarených vajec
  • 5 plátkov tvrdého syra
  • 1-2 kyslé uhorky
  • 10 prúžkov červenej papriky
  • 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj kukurica)

POSTUP

  1. Pripravíme si domáce šalát.
  2. Saláma, uhorky, cibuľu a Moravanku (bez feferónky) nasekáme alebo nakrájame nadrobno.
  3. Z Moravanky zlejeme vodu cez sitko.
  4. K surovinám pridáme majolku.
  5. Dôkladne premiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti.
  6. Nachystáme si želatínu.
  7. Do kastrólika nalejeme studenú vodu a ochutíme ju soľou, cukrom, octom a mletým čiernym korením.
  8. Všetko dôkladne rozmiešame a prisypeme sáčok želatíny.
  9. Želatínu metličkou dôkladne rozmiešame vo vode a necháme 10 minút odpočinúť, aby želatína napučala.
  10. Potom ju dáme na mierny plameň a za stáleho miešania želatínu zahrejeme.
  11. Želatína sa nesmie variť.
  12. Akonáhle sa z vody začne viac fajčiť, stiahneme kastrólik zo sporáka.
  13. Želatínu necháme schladiť do vlažnej podoby.
  14. N vi ac než želatína vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
  15. Najskôr naplníme š unku šalátom . , stočíme a rolky uložíme do chladničky.
  16. Pripravíme prízdoby.
  17. Olúpeme a na plátky nakrájame vajcia, pripravíme uhorky.
  18. Drobnejšie uhorku prepolíme a narežeme do vejáriky (na päť spojených plátkov). Keď máme veľké uhorky, narežeme ich na šikmé plátky. Nakrájame kúsok kapie na prúžky.
  19. Uložíme do chladničky.
  20. Podľa veľkosti roliek vyberieme vhodnú formu na aspik. Mala by mať rovné dno a rozmer taký, aby sa do neho dali závitky čo najekonomickejšie skladať.
  21. Vychladnutý aspik Nalejte do misky v asi centimetrové vrstve. Dáme do chladu.
  22. Aspik necháme tuhnúť len tak, aby už držal tvar , ale ešte nebol tuhý.
  23. Na túto vrstvu naukladáme naplnené závitky.
  24. Potom pridávame na závitky vychladnutý aspik, aby cez ne stekal.
  25. Formu naplníme do polovice výšky závitkov a zase dáme stuhnúť, ale zase nie celkom, len do polomäkka.
  26. Nalejeme ďalšie malú vrstvu a opäť dáme zatuhnúť do polomäkka.
  27. Na rolky kladieme prízdoby.
  28. Zalejeme vrstvou aspiku mala by siahať asi 1 cm nad suroviny.
  29. Necháme zatuhnúť ideálne cez noc v chladničke.
Silvestrovské pochúťky v podobe šunkových roliek v aspiku
Zdroj: mimibazar.cz

Ako už bolo spomenuté, tak určite príde po silvestrovskom večeri k dobru kuracie alebo hovädzí vývar . Počas Silvestra možno tradičné potraviny už odľahčiť aj inými obľúbenými potravinami syry, údeným lososom , tuniakom , ovocím, zeleninou a obľúbenými kvalitnými potravinami.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.