Domáce pečivo chutí vždy lepšie ako to kupované.
Nielen chlieb, ale aj bagety či žemle možno ľahko upiecť aj v domácich podmienkach.
Premýšľate, čo nové vyskúšať?
Inšpirujte sa našimi receptami na pivné rožky!
Chuť vám budú na raňajky, desiatu aj večeru.
Domáce pivné rožky
Klasický recept, ktorý spája hladkú a polohrubú múku. Ich kombinácia dáva cestu jeho charakteristickú konzistenciu.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 200 ml svetlého piva
- 1 PL masti
- 20 g čerstvého droždia
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 2 PL mlieka
Postup:
- Z droždia a trochy piva si pripravte kvások.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie, pridajte vzídený kvások a vypracujte do podoby cesta.
- V prípade, že je cesto príliš husté, pridajte trochu teplej vody.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na dvanásť častí a každú časť vytvarujte do podoby guličky.
- Následne každú guľôčku cesta ručne rozvaľkajte do podoby špagátu alebo hada.
- Takto pripravené pivné rožky dajte ešte na hodinu vykysnúť na plech s papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 220 stupňov.
- Pred pečením rožky zľahka potrite osoleným mliekom.
- Plech vložte do rúry, ihneď znížte teplotu na 180 stupňov a pečte približne 20 minút.
Svojím tvarom majú k rožkom blízko bagety. Upečte si okrem rožkov aj chrumkavé domáce bagety .
Výborné pivné rožky
Chcete, aby boli rožky ešte chrumkavejšie,? Ihneď po upečení ich odstráňte z plechu a dajte ich vychladnúť na kovový rošt na pečenie.
Ingrediencie:
- 3 a 1⁄2 šálky polohrubej múky
- 1 šálka svetlého piva
- 1 žĺtok
- 1 bielok
- 1 čajová lyžička soli
- 30 g droždia
- 50 ml oleja
- 1 PL mlieka
- rasca
- soľ
Postup:
- Z trošky piva a droždia si pripravte kvások.
- V medziobdobí v miske zmiešajte múku, soľ, žĺtok a zvyšok piva.
- Prilejte kvások a vypracujte do podoby tuhšieho cesta, ktoré nechajte na teplom mieste aspoň hodinu vykysnúť.
- Potom cesto rozdeľte na dve polovice, každú z nich rozvaľkajte valčekom a nakrájajte na šesť rovnako veľkých trojuholníkov.
- Trojuholníky zrolujte do podoby rožkov.
- Pivné rožky nechajte ešte približne 15-20 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie.
- Pred vložením do rúry a potrite bielkom zmiešaným s jednou polievkovou lyžicou mlieka.
- Posypte rascou a soľou.
- Pečte približne 10-15 minút, v závislosti od veľkosti rožkov, v rúre predhriatej na 200 °C.
Objavte podobné tipy
Tmavé pivné rožky
Máte radi celozrnné či tmavé rožky? Žiadny problém pivné pečivo sa dá ľahko upiecť z múky celozrnnej či ražnej!
Ingrediencie:
- 200 g pšeničnej múky
- 300 g ražnej múky
- 200 ml svetlého piva
- 30 g čerstvého droždia
- 2 PL cukru
- 1 PL soli
- 2 PL chlebového korenia
- 3 PL slnečnicových semienok
- 2 PL repkového oleja
- 100 ml teplej vody
Postup:
- V mise zmiešajte všetky suché prísady, teda múky, cukor, chlebové korenie, soľ.
- Pridajte do nich kvások vytvorený z čerstvého droždia a malého množstva piva.
- Prilejte olej, vodu a pivo a vypracujte na hladké cesto. V prípade potreby pridajte viac piva alebo múky, cesto by sa nemalo lepiť.
- Cesto nechajte v mise prikrytej utierkou kysnúť najmenej 1 hodinu, lepšie 2 hodiny.
- Následne z cesta vytvarujte dve rovnaké guličky.
- Každú guľôčku vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájajte ju na 8 trojuholníkov.
- Trojuholníky cesta zrolujte od kratšieho okraja a ohnite ich do tvaru rožkov.
- Pivné rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich potom prikryté kysnúť ešte ďalších 30 minút.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 ° C a do rúry umiestnite malú misku s vodou.
- Pivné rožky pred vložením do rúry potrite vodou a posypte zmesou soli a semienok.
- Pečte približne 15-18 minút.
Pivo sa samozrejme využíva nielen pri pečení, ale aj varení. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na mäso na pive .
Pivné croissanty
Myslíte si, že toto obľúbené francúzske pečivo musí byť vždy nutne len maslové? Mýlite sa! Skúste do cesta pridať trochu piva a uvidíte, že croissanty budú ešte lahodnejšie!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky mlieka
- 2 a 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia
- 3 PL hnedého cukru
- 3 a 1/4 šálky hladkej múky
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 PL masla
- 1/2 šálky svetlého piva
Maslová náplň
- 24 PL masla
- 2 PL hladkej múky
Na záver
- 1/4 šálky jedlej sódy
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieka
- 8 šálok vody
- hrubozrnná soľ, sezamové semienka či mak na posypanie
Postup:
- Do vlažného mlieka vmiešajte droždie a jednu polievkovú lyžicu hnedého cukru.
- Nechajte 10 až 15 minút odstáť, pokiaľ sa nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise preosejte múku, zvyšný hnedý cukor a soľ.
- Pridajte dve polievkové lyžice zmäknutého masla, prsty vmiešajte maslo do zmesi múky, cukru a soli.
- Následne pridajte zmes droždia a pivo tak, aby vznikla riedka hmota.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a prehneďte, kým sa doň nezapracuje všetka múka. Nesmiete ho príliš prepracovať, inak by sa maslo mohlo príliš rozpustiť.
- Ľahko vymažte misu olejom a vložte do nej cesto späť.
- Misu prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 8 až 24 hodín.
- Teraz si pripravte maslovú náplň.
- Mierne zmäknuté maslo a múku zmiešajte, kým sa dobre nespoja a nevytvorí hladkú hmotu.
- Maslovú zmes rozprestrite medzi dva listy papiera na pečenie. Pomocou valčeka vytvarujte do obdĺžnika s rozmermi približne 20 x 23 cm.
- Následne zabaľte do igelitu a tiež vložte do chladničky.
- Vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 25 x 38 cm.
- Cesto položte dlhším okrajom k sebe av duchu rozdeľte cesto na tri rovnaké diely.
- Cez pravé 2/3 cesta položte pripravenú maslovú náplň a na vonkajších okrajoch nechajte 1 cm okraj.
- Následne cesto preložte cez seba tak, aby vám vznikli tri vrstvy cesta, medzi ktorými budú dve vrsty masla.
- Vonkajšie strany pritlačte k sebe, cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Potom cesto z chladničky vyberte, rozvaľkajte valčekom na obdĺžnik a potom preložte tak, aby vám vznikli na sebe štyri vrstvy cesta.
- Opäť zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu späť do chladničky.
- Pracovnú plochu a hornú časť cesta zľahka poprášte múkou.
- Vyvaľkajte cesto na obdĺžnik s rozmermi 38 x 45 cm a hrúbkou 0,5 cm.
- Obdĺžnik rozrežte na polovicu, následne nakrájajte každý kus cesta na tri rovnaké prúžky tak, aby ste získali malé obdĺžniky s rozmermi 23 x 13 cm.
- Potom každý pruh rozrežte šikmo na polovicu, aby vám vzniklo šesť dlhých trojuholníkov. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta.
- Následne trojuholníky zrolujte do tvaru croissantu a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Croissanty prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť pri izbovej teplote, kým sa ich veľkosť takmer nezdvojnásobí, približne 2 hodiny.
- Po týchto dvoch hodinách ich na 20 minút presuňte do chladničky, zatiaľ čo si pripravíte roztok na namáčanie.
- Do 8 šálok studenej vody v mise pridajte jedlú sódu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Jeden croissant po druhom ponorte krátko do namáčacieho roztoku. Vyberte a nechajte prebytočnú vodu odkvapkať, potom croissanty položte späť na plechy.
- Vrchnú časť potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypte hrubou soľou, sezamom alebo makom.
- Ihneď ich vložte do rúry predhriatej na 220 ° C a pečte 15 až 20 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Chrumkavé pivné pečivo
Na posypanie pečiva s pivom sa najčastejšie používa hrubozrnná soľ a rasca. Fantázii sa ale medze nekladú a možno použiť aj rozmanité semienka či mak.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 180 g polohrubej múky
- 150 g celozrnnej pšeničnej múky
- 250 ml svetlého piva
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- 30 g čerstvého droždia
- 4 PL oleja
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- rasca na posypanie
- hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
- V miske si z malého množstva piva, cukru a droždia vytvorte kvások.
- Ten následne pridajte do misy s preosiatou múkou a soľou.
- Prilejte vlažné mlieko a premiešajte.
- Následne pridajte olej a žĺtok, dôkladne prehneťte a vypracujte na tuhšie cesto.
- Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na dvanásť rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujte bochníčky.
- Nechajte ešte 10 minút kysnúť.
- Následne guličky rozvaľkajte na tenšie placky, ale na jednej strane nechajte trochu silnejšie.
- Cesto od silnejšieho konca zrolujte a vytvarujte do podoby rožku.
- Pivné rožky dajte na plech vyložený papierom a vložte ho ešte na 15-20 minút vykysnúť do rúry predhriatej na 50 °C.
- Po vykysnutí rožky potrite zmesou bielka a jednej polievkovej lyžice mlieka.
- Rúru predhrejte na 200 ° C a pivné rožky posypané hrubozrnnou soľou a rascou pečte približne 10-12 minút dozlatista.
Pivné rožky môžete jednoducho pripraviť za pomoci domácej pekárne. Pozrite sa na naše recenzie domácich pekární a zistite, ktorá by pre vás bola tou najvhodnejšou.
Pivo ako ingrediencie pri pečení
Väčšina ľudí pozná pivo ako jednu z prísad, ktorá sa môže používať pri príprave najrôznejších mäsitých pokrmov. Pivo jednak ozvláštni chuť omáčky či šťavy a mäso pripravované v pive je tiež krehkejšie. Okrem varenia je ale možné tento zlatistý mok používať aj pri pečení. Najznámejšou špecialitou sú predovšetkým pivné rožky. Vďaka použitiu piva je pečivo po upečení chrumkavejšie a má tiež jemnejšiu štruktúru cesta.
Pamätajte, že pivo by pri používaní na prípravu cesta nemalo byť studené. Okrem klasických rožkov sa z rovnakého cesta samozrejme dajú vypracovať aj ďalšie rozmanité tvary pečiva v závislosti od vašej fantázie. Môžete si tak pripraviť napríklad pivné hustičky či hrčky.