Lepšie ako z pekárne alebo 5 lahodných receptov na rožky s pivom!

Domáce pečivo chutí vždy lepšie ako to kupované.

Nielen chlieb, ale aj bagety či žemle možno ľahko upiecť aj v domácich podmienkach.

Premýšľate, čo nové vyskúšať?

Inšpirujte sa našimi receptami na pivné rožky!

Chuť vám budú na raňajky, desiatu aj večeru.

Domáce pivné rožky

Klasický recept, ktorý spája hladkú a polohrubú múku. Ich kombinácia dáva cestu jeho charakteristickú konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 ml svetlého piva
  • 1 PL masti
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 2 PL mlieka

Postup:

  1. Z droždia a trochy piva si pripravte kvások.
  2. V miske zmiešajte všetky ingrediencie, pridajte vzídený kvások a vypracujte do podoby cesta.
  3. V prípade, že je cesto príliš husté, pridajte trochu teplej vody.
  4. Po vykysnutí cesto rozdeľte na dvanásť častí a každú časť vytvarujte do podoby guličky.
  5. Následne každú guľôčku cesta ručne rozvaľkajte do podoby špagátu alebo hada.
  6. Takto pripravené pivné rožky dajte ešte na hodinu vykysnúť na plech s papierom na pečenie.
  7. Predhrejte si rúru na 220 stupňov.
  8. Pred pečením rožky zľahka potrite osoleným mliekom.
  9. Plech vložte do rúry, ihneď znížte teplotu na 180 stupňov a pečte približne 20 minút.
Rožky z pivného cesta sypané hrubozrnnou soľou a rascou
zdroj: bonvivani.sk

Svojím tvarom majú k rožkom blízko bagety. Upečte si okrem rožkov aj chrumkavé domáce bagety .

Výborné pivné rožky

Chcete, aby boli rožky ešte chrumkavejšie,? Ihneď po upečení ich odstráňte z plechu a dajte ich vychladnúť na kovový rošt na pečenie.

Ingrediencie:

  • 3 a 1⁄2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálka svetlého piva
  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 1 čajová lyžička soli
  • 30 g droždia
  • 50 ml oleja
  • 1 PL mlieka
  • rasca
  • soľ

Postup:

  1. Z trošky piva a droždia si pripravte kvások.
  2. V medziobdobí v miske zmiešajte múku, soľ, žĺtok a zvyšok piva.
  3. Prilejte kvások a vypracujte do podoby tuhšieho cesta, ktoré nechajte na teplom mieste aspoň hodinu vykysnúť.
  4. Potom cesto rozdeľte na dve polovice, každú z nich rozvaľkajte valčekom a nakrájajte na šesť rovnako veľkých trojuholníkov.
  5. Trojuholníky zrolujte do podoby rožkov.
  6. Pivné rožky nechajte ešte približne 15-20 minút kysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie.
  7. Pred vložením do rúry a potrite bielkom zmiešaným s jednou polievkovou lyžicou mlieka.
  8. Posypte rascou a soľou.
  9. Pečte približne 10-15 minút, v závislosti od veľkosti rožkov, v rúre predhriatej na 200 °C.
Pivné pečivo sypané soľou
zdroj: nanicmama.sme.sk

Tmavé pivné rožky

Máte radi celozrnné či tmavé rožky? Žiadny problém pivné pečivo sa dá ľahko upiecť z múky celozrnnej či ražnej!

Ingrediencie:

  • 200 g pšeničnej múky
  • 300 g ražnej múky
  • 200 ml svetlého piva
  • 30 g čerstvého droždia
  • 2 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 2 PL chlebového korenia
  • 3 PL slnečnicových semienok
  • 2 PL repkového oleja
  • 100 ml teplej vody

Postup:

  1. V mise zmiešajte všetky suché prísady, teda múky, cukor, chlebové korenie, soľ.
  2. Pridajte do nich kvások vytvorený z čerstvého droždia a malého množstva piva.
  3. Prilejte olej, vodu a pivo a vypracujte na hladké cesto. V prípade potreby pridajte viac piva alebo múky, cesto by sa nemalo lepiť.
  4. Cesto nechajte v mise prikrytej utierkou kysnúť najmenej 1 hodinu, lepšie 2 hodiny.
  5. Následne z cesta vytvarujte dve rovnaké guličky.
  6. Každú guľôčku vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájajte ju na 8 trojuholníkov.
  7. Trojuholníky cesta zrolujte od kratšieho okraja a ohnite ich do tvaru rožkov.
  8. Pivné rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich potom prikryté kysnúť ešte ďalších 30 minút.
  9. V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 ° C a do rúry umiestnite malú misku s vodou.
  10. Pivné rožky pred vložením do rúry potrite vodou a posypte zmesou soli a semienok.
  11. Pečte približne 15-18 minút.
Tmavé pečivo pripravované z pivného cesta
zdroj: diegluelichmacherei.com

Pivo sa samozrejme využíva nielen pri pečení, ale aj varení. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na mäso na pive .

Pivné croissanty

Myslíte si, že toto obľúbené francúzske pečivo musí byť vždy nutne len maslové? Mýlite sa! Skúste do cesta pridať trochu piva a uvidíte, že croissanty budú ešte lahodnejšie!

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 a 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • 3 PL hnedého cukru
  • 3 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 PL masla
  • 1/2 šálky svetlého piva

Maslová náplň

  • 24 PL masla
  • 2 PL hladkej múky

Na záver

  • 1/4 šálky jedlej sódy
  • 1 žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 8 šálok vody
  • hrubozrnná soľ, sezamové semienka či mak na posypanie

Postup:

  1. Do vlažného mlieka vmiešajte droždie a jednu polievkovú lyžicu hnedého cukru.
  2. Nechajte 10 až 15 minút odstáť, pokiaľ sa nevytvorí pena.
  3. Vo veľkej mise preosejte múku, zvyšný hnedý cukor a soľ.
  4. Pridajte dve polievkové lyžice zmäknutého masla, prsty vmiešajte maslo do zmesi múky, cukru a soli.
  5. Následne pridajte zmes droždia a pivo tak, aby vznikla riedka hmota.
  6. Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a prehneďte, kým sa doň nezapracuje všetka múka. Nesmiete ho príliš prepracovať, inak by sa maslo mohlo príliš rozpustiť.
  7. Ľahko vymažte misu olejom a vložte do nej cesto späť.
  8. Misu prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 8 až 24 hodín.
  9. Teraz si pripravte maslovú náplň.
  10. Mierne zmäknuté maslo a múku zmiešajte, kým sa dobre nespoja a nevytvorí hladkú hmotu.
  11. Maslovú zmes rozprestrite medzi dva listy papiera na pečenie. Pomocou valčeka vytvarujte do obdĺžnika s rozmermi približne 20 x 23 cm.
  12. Následne zabaľte do igelitu a tiež vložte do chladničky.
  13. Vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 25 x 38 cm.
  14. Cesto položte dlhším okrajom k sebe av duchu rozdeľte cesto na tri rovnaké diely.
  15. Cez pravé 2/3 cesta položte pripravenú maslovú náplň a na vonkajších okrajoch nechajte 1 cm okraj.
  16. Následne cesto preložte cez seba tak, aby vám vznikli tri vrstvy cesta, medzi ktorými budú dve vrsty masla.
  17. Vonkajšie strany pritlačte k sebe, cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
  18. Potom cesto z chladničky vyberte, rozvaľkajte valčekom na obdĺžnik a potom preložte tak, aby vám vznikli na sebe štyri vrstvy cesta.
  19. Opäť zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu späť do chladničky.
  20. Pracovnú plochu a hornú časť cesta zľahka poprášte múkou.
  21. Vyvaľkajte cesto na obdĺžnik s rozmermi 38 x 45 cm a hrúbkou 0,5 cm.
  22. Obdĺžnik rozrežte na polovicu, následne nakrájajte každý kus cesta na tri rovnaké prúžky tak, aby ste získali malé obdĺžniky s rozmermi 23 x 13 cm.
  23. Potom každý pruh rozrežte šikmo na polovicu, aby vám vzniklo šesť dlhých trojuholníkov. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta.
  24. Následne trojuholníky zrolujte do tvaru croissantu a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  25. Croissanty prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť pri izbovej teplote, kým sa ich veľkosť takmer nezdvojnásobí, približne 2 hodiny.
  26. Po týchto dvoch hodinách ich na 20 minút presuňte do chladničky, zatiaľ čo si pripravíte roztok na namáčanie.
  27. Do 8 šálok studenej vody v mise pridajte jedlú sódu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  28. Jeden croissant po druhom ponorte krátko do namáčacieho roztoku. Vyberte a nechajte prebytočnú vodu odkvapkať, potom croissanty položte späť na plechy.
  29. Vrchnú časť potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypte hrubou soľou, sezamom alebo makom.
  30. Ihneď ich vložte do rúry predhriatej na 220 ° C a pečte 15 až 20 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Pivné croissanty
zdroj: lifesafeast.net

Chrumkavé pivné pečivo

Na posypanie pečiva s pivom sa najčastejšie používa hrubozrnná soľ a rasca. Fantázii sa ale medze nekladú a možno použiť aj rozmanité semienka či mak.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 180 g polohrubej múky
  • 150 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 250 ml svetlého piva
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 30 g čerstvého droždia
  • 4 PL oleja
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • rasca na posypanie
  • hrubozrnná soľ na posypanie

Postup:

  1. V miske si z malého množstva piva, cukru a droždia vytvorte kvások.
  2. Ten následne pridajte do misy s preosiatou múkou a soľou.
  3. Prilejte vlažné mlieko a premiešajte.
  4. Následne pridajte olej a žĺtok, dôkladne prehneťte a vypracujte na tuhšie cesto.
  5. Misku prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť.
  6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na dvanásť rovnako veľkých častí, z ktorých vytvarujte bochníčky.
  7. Nechajte ešte 10 minút kysnúť.
  8. Následne guličky rozvaľkajte na tenšie placky, ale na jednej strane nechajte trochu silnejšie.
  9. Cesto od silnejšieho konca zrolujte a vytvarujte do podoby rožku.
  10. Pivné rožky dajte na plech vyložený papierom a vložte ho ešte na 15-20 minút vykysnúť do rúry predhriatej na 50 °C.
  11. Po vykysnutí rožky potrite zmesou bielka a jednej polievkovej lyžice mlieka.
  12. Rúru predhrejte na 200 ° C a pivné rožky posypané hrubozrnnou soľou a rascou pečte približne 10-12 minút dozlatista.
Šaty s pečivom pripravovaným z piva
nasavareska.blogspot.com

Pivné rožky môžete jednoducho pripraviť za pomoci domácej pekárne. Pozrite sa na naše recenzie domácich pekární a zistite, ktorá by pre vás bola tou najvhodnejšou.

Pivo ako ingrediencie pri pečení

Väčšina ľudí pozná pivo ako jednu z prísad, ktorá sa môže používať pri príprave najrôznejších mäsitých pokrmov. Pivo jednak ozvláštni chuť omáčky či šťavy a mäso pripravované v pive je tiež krehkejšie. Okrem varenia je ale možné tento zlatistý mok používať aj pri pečení. Najznámejšou špecialitou sú predovšetkým pivné rožky. Vďaka použitiu piva je pečivo po upečení chrumkavejšie a má tiež jemnejšiu štruktúru cesta.

Pamätajte, že pivo by pri používaní na prípravu cesta nemalo byť studené. Okrem klasických rožkov sa z rovnakého cesta samozrejme dajú vypracovať aj ďalšie rozmanité tvary pečiva v závislosti od vašej fantázie. Môžete si tak pripraviť napríklad pivné hustičky či hrčky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.