Melóny, ovocie plné vody a rozličných farieb! Ktoré druhy ešte nepoznáte a ako si s nimi poradiť v kuchyni?

Melóny, obľúbené letné ovocie so šťavnatou dužinou, ktorá osvieži aj v tých najväčších trópoch!

Ako ich spracovať úplne celé a bez odpadu?

Cukrový, žltý, ananásový a medový – čo sú zač?

Objavte všetky tajomstvá melónov v jednom článku!

Je melón ovocie alebo zelenina?

Melóny patria do čeľadí tekvicových podobne ako tekvica, uhorky a cukety. Obsahujú semená, preto sú z botanického hľadiska považované za ovocie, konkrétne bobule.

Melóny sa delia do dvoch hlavných skupín: vodný melón ( Citrullus lanatus ) a cukrový melón ( Cucumis melo ). Na svete existuje niekoľko desiatok tisíc kultivarov týchto melónov. Odhaduje sa, že napríklad vodný melón má vyše 1 000 odlišných odrôd.

V Českej republike je dlhodobo najobľúbenejší vodný melón, odroda s červenou dužinou. Melón cukrový, ľudovo označovaný ako žltý, je v obchodoch menej bežný. Postupom času však tiež získava na obľube.

Odkiaľ pochádzajú melóny?

Predpokladá sa, že pôvodnou miestom rastu melónov je Afrika, ale nevylučuje sa ani Ázia. Napriek tomu, že v Pakistane a Iráne neboli nájdené stopy po pôvodnom divokom melóne, existuje v týchto oblastiach niekoľko jeho veľmi blízko príbuzných druhov. Oproti tomu v africkej časti Egypta bol nájdený vodný melón v niekoľkých rakvách múmií a odborníci sa domnievajú, že bol do hrobiek umiestňovaný ako zdroj vody na cestu za posmrtným životom.

Počas doby bronzovej boli melóny rozšírené do Európy, pojednávajú o tom aj dochované záznamy nástenných malieb v Pompejach.

Melóny a zdravie

Melóny obsahujú množstvo živín, menovite: kyselinu listovú, jablčnú, citrónovú, galovú, kávovú, minerálne látky ako draslík, horčík, železo, vápnik a tiež vitamín C a betakarotén.

Obsah vitamínov v cukrovom melóne Cantaloupe, Honeydew a vodnom melóne:

Vodný melón
100 g
Cukrový melón
Cantaloupe
100 g
Cukrový melón
Honeydew
100 g
Voda 91,4 g 90,2 g 89,8 g
Železo 0,24 mg 0,38 mg 0,17 mg
Horčík 10 mg 13 mg 10 mg
Draslík 112 mg 157 mg 228 mg
Vápnik 7 mg 9 mg 6 mg
Betakarotén 303 μg 2780 μg 30 μg
Luteín + zeaxantín 8 μg 32 μg 27 μg
Vitamín C 8,1 mg 10,9 mg 18 mg

Vodný melón je tiež bohatý na aminokyselinu citrulín, ktorá zlepšuje výkon pri cvičení a športe. Navyše znižuje bolesť svalov po námahe a rýchlejšie stimuluje srdcovú tepovú frekvenciu.

Mimo citrulín obsahuje vodný melón aj antioxidant lykopén. Ten preukázateľne chráni telo pred chronickými zdravotnými problémami ako sú kardiovaskulárne choroby, taktiež však blokuje vzplanutie a rozvoj rakoviny. Počas štúdií bolo preukázané, že muži konzumujúci potraviny s vysokým obsahom lykopénu sú odolnejšie voči rakovine, konkrétne majú nižšie riziko výskytu rakoviny prostaty o 25 % ao 44 % iných druhov rakoviny (čriev, žalúdka, pľúc…).

Jednotlivé odrody cukrových melónov sa od seba v obsahu živín líšia. V tabuľke vyššie je poznať, že melón Honeydew obsahuje skoro dvakrát viac vitamínu C. Ten značne posilňuje imunitný systém, obzvlášť v chrípkovom období.

Oproti tomu melón Cantaloupe obsahuje 92-krát viac betakaroténu, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Za ovocie bohaté na betakarotén sa považuje napríklad grapefruit, mango a marhuľa. Melóny so žltou alebo oranžovou dužinou poskytujú najviac tohto karotenoidu.

Porovnanie obsahu betakaroténu v 100 g cukrového melónu, marhúľ, grapefruitu a manga:

obsah betakaroténu
100 g / surový stav
Cukrový melón, Cantaloupe 2780 μg
Marhule 1090 μg
Grapefruit, červený 686 μg
Mango 640 μg

Vodný melón: žltý, bezsemenný aj klasický červený

Odrody vodného melónu majú obvykle červenú vodnatú dužinu a zelenú šupku/kôru. V oblasti subtropickej Afriky dorastajú až do hmotnosti 15 kg, bežne sú však k dostaniu v obchodoch menšie kusy, a to okolo 3 kg.

Najťažší vodný melón vážil 159 kg a bol vypestovaný roku 2013 v USA.

Vodný melón s červenou dužinou

Vodné melóny odrody Nitsa patria medzi najobľúbenejšie a najbežnejšie, obzvlášť v Európe. Majú sladkú červenú dužinu, ktorá obsahuje naozaj veľa malých čiernych semien. Zelená kôra má svetlé škvrny, ktoré pripomínajú nepravidelné pruhy.

Z vodného melónu sa vyrába tradičný melónový med nazývaný nardek. Ten sa pripravuje dlhodobou a niekoľkonásobnou redukciou šťavy a následne sa používa ako náplň do buchiet a koláčov.

Vodné melóny s červenou dužinou sa hodia k jahodám, čučoriedkam, malinám, ríbezliam, limetke, kokosu, mäte, bazalke, zázvoru, vanilke, škoricu, muškátovému oriešku, bielemu koreniu, tvarohu, jogurtu, mozzarelle, vodke.

Celé melóny môžu byť skladované až dva týždne pri izbovej teplote av chlade až mesiac.

Vodný melón červený
zdroj: specialtyproduce.com

Bezsemenný vodný melón

Tieto odrody sú všeobecne menšie ako odrody so semenami. Ich kôra je podobná, teda zelená so svetlými alebo tmavými pruhmi. Dužina je šťavnatá, chrumkavá a ako už názov napovedá – bezsemenná. Melóny týchto kultivarov neboli vyšľachtené tak, aby neobsahovali vôbec žiadne semená, ale tak, aby obsahovali nevyvinuté semená. V dužine tak namiesto čiernych semien možno nájsť mäkké priesvitné škrupiny (nevyvinuté obaly semien).

Soľ, limetka, balzamikový ocot, niva, hermelín, parmezán, kozie a ovčie syry, syr feta, mäta, bazalka, medovka, koriander, tymián, hovädzie a hydinové mäso, ryby, kivi, čučoriedky, černice a jahod kombináciu s bezsemennými melónmi chutia výborne.

Tieto melóny vydržia pri izbovej teplote úplne bez ujmy až štyri týždne. Ak sa však kúpi chladené, musí sa aj naďalej skladovať v chlade, inak sa veľmi rýchlo pokazí.

Bezsemenný vodný melón červený
zdroj: specialtyproduce.com

Čierny vodný melón

Vodné melóny s tmavou až čiernou kôrou pochádzajú z Japonska, ale úplne bežne sa s nimi stretnete aj v slovenských obchodoch. Majú nielen inú farbu kôry, ale tiež sú zrejme sladšie. Podobne ako bezsemenné odrody, aj odrody čierneho melónu bežne nemajú zrelé čierne semená.

Čierny melón chutí skvele v kombinácii s jarnou cibuľkou, rukolou, poľníčkom, uhorkou, ananásom, avokádom, chilli, píniovými orieškami a syrom feta.

V chlade je možné tento melón skladovať tri týždne, pri izbovej teplote sedem až desať dní.

Vodný melón čierny
zdroj: specialtyproduce.com

Vodný melón žltý

Melóny so žltou dužinou sú obvykle menšie ako odrody s červenou dužinou. Tiež nemajú okrúhly tvar, ale skôr podlhovastý a oválny. Dužina žltých melónov chutí po mede a broskyniach a je plná semien, a to pomerne veľkých.

Žlté melóny nie sú geneticky modifikované, ako by sa mohlo zdať. Pravdepodobne existovali dokonca skôr ako červené melóny a vznikli vďaka samovoľnému prirodzenému kríženiu rastlín. V Afrike sú označované ako králi púšte, pretože rastú v horúcom a suchom podnebí a sú cenným zdrojom vody.

Rovnako ako cukrové melóny však aj tieto postrádajú liečivý antioxidant lykopén (červený pigment).

Melón so žltou dužinou sa hodí k bazalke, mäte, koriandru, tymianu, rozmarínu, šalotke, arašidom, kokosu, limetke, citrónu, jarabinám, ríbezliam, syru feta, balkánskemu syru, syru brie, koziemu.

Žlté melóny sa pomerne rýchlo kazia, pri izbovej teplote vydržia bez ujmy iba jeden týždeň av chlade dva týždne.

Žltý vodný melón
zdroj: specialtyproduce.com

Cukrový melón: žltý, ale aj odroda Cantaloupe a Honeydew

Melóny cukrové sú oveľa menšie ako melóny vodné, priemerne váži okolo 1 kg. Celkový vzhľad plodov sa líši v závislosti na odrodách, ktoré sú veľmi rozmanité.

Kôry môžu byť biele, svetlo zelené alebo žlté, ale aj tmavo žlté až oranžové. Kôra nemusí byť hladká, tak ako je to pri vodných melónoch. Naopak – môže byť takzvane sieťovo popraskaná, hrboľovitá alebo tvarovaná a lemovaná, podobne ako u tekvíc.

Dužina cukrových melónov je biela, žltá, zelená aj svetlo oranžová, avšak nikdy nie červená.

Žltý cukrový melón

Melón cukrový, známy aj ako sladký, má okrúhly až vajcovitý tvar. Tiež sa vyznačuje kôtovými švami, preto je veľmi podobný tekvici. Pôvodné odrody cukrového melónu sa veľmi často zamieňajú s tekvicami, pretože sa im podobajú nielen vonkajším vzhľadom, ale aj vnútorným.

Vnútro cukrových melónov obsahuje dutinu, ktorá je vyplnená veľkými semenami. Melóny tak majú iba malú vrstvu hladkej jedlej dužiny, ktorá má kvetinovú chuť.

Sú obľúbené predovšetkým v Indii, kde sa zo semien týchto melónov lisuje olej, ktorý sa používa ako na varenie, tak aj v kozmetike.

Mlieko, papája, bazalka, mäta, citrónová tráva, mango, kivi, kešu, pistácie, med, čakanka, kardamóm, rasca, muškátový oriešok, kokosové mlieko a smotana – v kombinácii s týmito surovinami chutí cukrový melón skvele.

Cukrový melón žltý
zdroj: specialtyproduce.com

Cantaloupe, ananásový cukrový melón

Cantaloupe sú skôr malé (výnimočne stredné) melóny, ktoré majú okrúhly tvar. Kôra je zelená, drsná a sieťovaná, dužina potom oranžová. Podobne ako vodný melón má aj Cantaloupe tesne pod kôrou svetlo zelenú vrstvu dužiny.

Cantaloupe alebo ananásové melóny majú medovú, výrazne ovocnú chuť. V Európe sa prvýkrát objavili za čias pápeža Pavla II., ktorý ich začal pestovať potom, čo mu ich ponúkla na ochutnanie skupina cestovateľov z Arménska.

Výborne sa hodí ku kozím syrom, syru feta a ricotta, citrónom, limetke, pomarančom, grapefruitom, kivi, ananásu, medu, vanilke, kakaovým bôbom, mandliam, pistáciam a lieskovým orechom.

Zrelé Cantaloupe melóny by mali byť ihneď spotrebované, pretože nemajú dlho trvanlivosť. Vydrží bez hniloby iba tri dni a to ako pri izbovej teplote, tak aj v chladničke.

Cantaloupe cukrový ananásový melón
zdroj: specialtyproduce.com

Cukrový melón medový – Honeydew

Honeydew alebo medový melón má vajcovitý, niekedy až oválny tvar. Oproti iným melónom je relatívne nenápadný, nefarebný a nevýrazný.

Najbežnejšie odrody tohto melónu majú béžovú, voskovú (takmer dokonale hladkú) kôru a svetlo zelenú, skoro až bielu dužinu.

U spotrebiteľov je najobľúbenejšou odrodou zlatý medový melón, so žltou kôrou a bielou až slonovinovou dužinou, pretože je sladšia.

Honeydew sa najčastejšie kombinujú s kokosom, papájou, hroznovým vínom, mangom, kivi, ananásom, medom, škoricou, vanilkou, zázvorom, syrom ricotta, burrata a feta, špenátom, červenou repou, feniklom, paradajkami, balzami.

Oproti iným cukrovým melónom, majú všetky odrody Honeydew extrémne dlhú trvanlivosť. Bez hniloby a úplne v poriadku vydrží tri týždne pri izbovej teplote, päť týždňov v chlade.

Honeydew melón žltý a zelený
zdroj: specialtyproduce.com

Druhy melónov: rýchly prehľad, fakty a zaujímavosti

Medzi najpredávanejšie melóny na celom svete patria: 1. bezsemenný vodný melón s červenou dužinou, 2. ananásový cukrový melón Cantaloupe a 3. zlatý medový cukrový melón Honeydew.

USA sú jedným z najväčších svetových spotrebiteľov. Priemerný Američan skonzumuje každý rok 11 kg melónov, z toho 7 kg vodného melónu.

Vodný melón je jednou z najpestovanejších plodín v USA, spolu s cibuľou a hlávkovým šalátom.

V roku 2003 bol objem predaja bezsemenných vodných melónov vyčíslený na 51 %, počas rokov však dopyt po nich rapídne vzrástol a to na 85 % v roku 2014.

Podobne ako pri komoditách ryže, kakaových bôbov, čaju, kávy, soli a tabaku, je aj u melónov Česká republika úplne závislá na dovoze.

Zatiaľ čo vo vhodných podmienkach vyrastú 2-4 vodné melóny na jednej rastline, v Českej republike je to priemerne iba 1 plod na rastlinu.

Ako špecialita sa bežne pestujú aj hranaté vodné melóny. Také melóny sú relatívne drahé, na dosiahnutie požadovaného tvaru sa pestujú v hranatých nádobách, ktoré sa musia zväčšovať úmerne s rastom melónu.

Nutričné hodnoty melónov

Melóny patria medzi nízkokalorické potraviny, obsahujú maximálne 40 kcal na 100 g.

Vodný melón
100 g
Cukrový melón
Cantaloupe
100 g
Cukrový melón
Honeydew
100 g
Voda 91,4 g 90,2 g 89,8 g
Energetická hodnota 30 kcal 38 kcal 36 kcal
Bielkoviny 0,61 g 0,82 g 0,54 g
Tuky 0,15 g 0,18 g 0,14 g
Sacharidy 7,55 g 8,69 g 9,09 g
Vláknina 0,4 g 0,8 g 0,8 g
Cukry 6,2 g 7,88 g 8,12 g

Melóny v receptoch

  • Melónová dužina je tradičnou prísadou alkoholických i nealkoholických drinkov a limonád, obzvlášť tých letných. Žiadne nepoznáte? Inšpirujte sa top receptami na svieže malinovky , na prípravu sú veľmi jednoduché a zvládne ich aj začiatočník.

  • Čím ďalej známejšia a tiež obľúbenejšia sa stáva aj melónová polievka, ktorá sa podáva najčastejšie ako predjedlo. Existuje v niekoľkých variantoch: s rybami, citrónom alebo pomarančom, kajenským korením, balzamikovým octom, medom, aj veľmi štipľavá s chilli. Niektoré polievky z melónu sa podávajú horúce, iné zase vychladené.

  • Smoothie – ďalší nápoj, ktorý bez melónu nemá tú správnu „šťavu“ (a to doslova). Vyskúšajte niektorá melónová smoothie a spoznajte sami, ako veľmi šťavnatá vďaka melónu sú!

  • Cukrové melóny sa bežne pridávajú aj do šalátov. Objavte obľúbené recepty na talianske šaláty a pripravte si na grilovanie melónový šalát s prosciuttom a mozzarellou, budete milo prekvapení netradičnou, napriek tomu však príjemnou chuťou!

Ako pripraviť sušený melón Cantaloupe a Honeydew?

Sušené cukrové melóny nie sú ničím výnimočné, napriek tomu sú však v obchodoch v predaji za pomerne vysoké ceny. Pravdepodobne preto, že sa obvykle podávajú s parmskou šunkou alebo lososom ako luxusné a špičkové predjedlo.

Sušený melón Cantaloupe aj Honeydew sa však konzumuje aj úplne rovnako ako iné sušené ovocie. Teda napríklad na desiatu či raňajky, ako samotný, tak v jogurte alebo v kombinácii s orechmi.

Pripravte si tento sladký zdroj energie doma bez konzervantov. Budete potrebovať iba sušičku ovocia, ktorá je na prípravu sušeného melónu najvhodnejšia, pretože zachováva všetky jeho živiny a vitamíny. Pokiaľ premýšľate, akú zvoliť, aby naozaj dobre poslúžila – prečítajte si veľký prehľad skúseností so sušičkami potravín a načerpajte užitočné informácie a reálne poznatky.

  1. Melón rozkrojte na štvrtiny.
  2. Odstráňte všetky semienka a olúpte kôru.
  3. „Čisté“ štvrtiny melónu následne nakrájajte na rovnaké, veľmi tenké plátky – najlepšie za pomoci elektrického krájača.
  4. Rovnomerne rozpoložte plátky melónu do sušičky tak, aby sa vzájomne vôbec nedotýkali.
  5. Sušte pri 60 °C po dobu 18–20 hodín, do úplného vysušenia.
  6. Skladujte vo vzduchotesných nádobách.
Sušený ananásový melón Cantaloupe
zdroj: nutstop.com

Melónové semienka sú nesmierne zdravé! Ako ich spracovať?

Semienka všetkých melónov sú neskutočne výživné. Obsahujú vitamíny A, D, E, K, niacín, tiamín a cholín. Z minerálov potom vápnik, draslík, železo, selén, zinok a horčík, ktorým je možné stimulovať hypertenziu krvného tlaku.

Navyše poskytujú obrovské množstvo bielkovín. 100 g pražených semien melónu ponúka viac bielkovín ako mäso.

bielkoviny
Semienka melónu, sušené a pražené
100 g
28,3 g
Hovädzia sviečková, pečienka
100 g
27,7 g
Pstruh, grilovaný
100 g
26,6 g

Pražené melónové semienka – recept:

  1. Vyberte semienka z melónu av sitku ich prepláchnite tak, aby ste ich dôkladne zbavili dužiny.
  2. Semienka nechajte v sitku preschnúť aspoň 24 hodín. Čas od času ich „prehrabajte“, aby oschli skutočne všetky.
  3. Rozpáľte rúru na 160 °C.
  4. Semienka rovnomerne rozpoložte na papier na pečenie, pomažte olivovým olejom a ochuťte korením. Môžete použiť soľ a korenie, škoricu a hnedý cukor, alebo limetkovú šťavu, pomarančovú kôru a chilli či zázvor.
  5. Vložte do rúry a pečte asi 25 minút, počas pečenia niekoľkokrát premiešajte.
  6. Po vychladnutí, skladujte chrumkavé semienka v uzatvárateľných nádobách. Konzumujte ako zdravé maškrtenie k televízii, alebo ich pridajte do zeleninových šalátov.
Pražené melónové semienka
zdroj: food52.com

Ako zužitkovať šupky z vodného melónu?

Šupky, ktoré sa bežne vyhadzujú, sú dokonca oveľa zdravšie ako samotná dužina. Napriek tomu, že je zvyšok zelenej dužiny takmer bez chuti, je nabitý vitamínmi A, C a zinkom. Výborne sa hodí do šalátov a to nielen ovocných a zeleninových, ale aj tuniakových a lososových.

Recept na šťavu z melónových šupiek

Zo šupiek môžete tiež urobiť osviežujúcu chutnú šťavu a podávať ju ako nealko, aj alko verziu. Šupky z jedného stredne veľkého melónu poskytnú asi dva litre tejto šťavy.

Pokiaľ túžite iba po čistej šťave bez akejkoľvek dužiny, použite na prípravu odšťavovač; tie najlepšie nájdete v našej veľkej recenziu elektrických odšťavovačov . Ak však chcete spotrebovať melón skutočne celý a bez odpadu, použite na prípravu šťavy mixér. Ten tiež rozmixuje šupky do hladka ale aj vrátane dužiny a kôry.

Suroviny:

  • šupky z jedného melónu
  • 5-7 polievkových lyžíc medu (alebo čakankového sirupu, trstinového cukru)
  • šťava z jednej limetky

Postup:

  1. Šupky rozmixujte alebo odšťavnite.
  2. Nechajte v prístroji a pridajte med (množstvo podľa chuti).
  3. Následne prilejte aj limetkovú šťavu a znovu rozmixujte/premiešajte.
  4. Šťavu podávajte vychladenú, najlepšie s ľadom a čerstvou mätou.
Limonáda zo šupiek vodného melónu
zdroj: materes.com

Pestovanie melónov a ako spoznať, že sú zrelé?

Melóny sa úspešne pestujú nielen v subtropickom páse, ale aj v Európe. Medzi krajiny s veľkou produkciou melónov patrí napríklad Taliansko, Grécko a Španielsko. V Českej republike nebudú mať melónové rastliny nikdy takú veľkú úrodu, avšak relatívne úspešne ich možno pestovať v teplých vinárskych oblastiach Moravy.

Bežne sa žne až ku koncu augusta. Melón, ktorý je skutočne zrelý a pripravený na zber, má na kôre žltú škvrnu a to v mieste, kde sa opieral o zem. Okolo stopky je jemne popraskaný a pri poklepe prstami znie melón dute. Ak sa stlačí v dlaniach, vŕzga.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)