Kuracie mäso je zdravé a chutné a dá sa kombinovať so všetkým možným.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 vynikajúcich receptov na kuracie medailóniky, na ktorých si pochutí celá rodina.
Vyskúšajte variant so šampiňónmi či rozmarínom. Tú odporúčame! 🙂
Hor sa do toho.
Pikantné kuracie medailónky
Jednoduchý recept na korenené medailónky z kuracieho mäsa, ktoré sa skvele hodia k ryži, cestovinám či do šalátu. Navyše naň nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica sušeného oregana
- 1 lyžica chilli prášku
- 1 lyžica papriky
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky cibuľového prášku
- 1/2 lyžičky rímskej rasce
- 1 lyžica sušeného mletého koriandra
- 1+ lyžica soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 4 kuracie prsia bez kosti a bez kože
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
Postup
- Zmiešajte všetko korenie a soľ v miske.
- Kuracie prsia nakrájajte na medailónky približne 5 x 5 cm a 2 cm hrubé.
- Vložte mäso do nádoby a okoreňte ho 3 lyžicami zmesi korenia.
- Zmesou potrite všetko mäso.
- Nechajte marinovať niekoľko hodín až cez noc v chladničke.
- Dajte 1 lyžicu masla a olivového oleja do veľkej panvice na stredne vysokom plameni.
- Po rozpustení masla pridajte na panvicu mäso, pracujte so 4 až 5 kusmi naraz.
- Medailóniky opekajte asi 4 minúty z každej strany, kým nebudú obe strany opečené a mäso prepečené.
- Dávajte pozor, aby ste panvicu nepreplnili.
- Podľa potreby pridajte zvyšný olej a/alebo maslo na ďalšiu várku medailónov.
- Medailónky vyberte na tanier a ozdobte čerstvými bylinkami.
- Podávajte s cestovinami, ryžou, alebo vychladené a nakrájané do šalátu.

Pozrite sa aj na naše inšpiratívne recepty na medailóniky z morky v 5 rôznych variantoch. Vždy chutne a zdravo!
Medailónky z kuracieho mäsa s hubami a omáčkou Au Poivre
Kuracie medailóniky s hubami a úplne luxusnou omáčkou zo zeleného korenia, bieleho vína, šalotky, sherry a smotany ocenia aj tí najväčší gurmáni. Potešte svoju rodinu či priateľov týmto nezabudnuteľným pokrmom.
Čo budete potrebovať
- 1,2 kg kuracích pŕs
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 šálka čerstvých šampiňónov alebo sezónnych lesných húb
- 1 a 1/3 šálky kuracieho vývaru
Na omáčku:
- 1 lyžička celého zeleného korenia
- 1 lyžica bieleho vína
- 2 lyžice nasekané šalotky
- 1/4 lyžice masla
- 2 a 1/2 lyžice suchého sherry
- 2/3 šálky hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžica plus 1 lyžička smotany na šľahanie
Postup
- Zmiešajte guličky korenia a víno v malej panvici.
- Priveďte do varu a varte, kým sa víno neodparí.
- Guľôčky korenia nechajte vychladnúť a nahrubo nameľte v mlynčeku na kávu.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo a pridajte šalotku.
- Restujte na miernom ohni do mierneho zhnednutia a pridajte korenie a sherry.
- Varte 1 minútu.
- Pridajte vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a zašľahajte dijonskú horčicu.
- Zložte z ohňa a zašľahajte smotanu.
- Dajte bokom.
- Kuracie prsia nakrájajte na 8 medailónikov.
- Dochuťte soľou a korením.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte mäso.
- Restujte na strednom plameni dozlatista z jednej strany.
- Mäso otočte a pridajte huby.
- Krátko orestujte.
- Pridajte vývar a varte, kým nie je kura úplne uvarené.
- Pridajte odloženú omáčku a varte, kým sa nezahreje.
- Vždy podávajte 2 kuracie medailónky s 1/4 šálkou omáčky.
- Nechajte si chutiť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely. Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Kuracie medailóniky s rozmarínom
Pripravte si tieto medailóniky z kuracích pŕs s rozmarínom ako úžasnú a neuveriteľne ľahkú večeru. Cesnak a oregano dodávajú pokrmu klasickú stredomorskú chuť, ktorú si obľúbite.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 veľké kuracie prsia
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička čerstvého nasekaného rozmarínu alebo ½ lyžičky sušeného
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ⅛ lyžičky soli
Postup
- Rozohrejte panvicu na strednom plameni.
- Kuracie mäso nakrájajte na centimetrové plátky, na šírku a mierne diagonálne.
- Na dno panvice rozotrite olej a pridajte mäso.
- Posypte polovicou všetkého korenia a byliniek a restujte asi 7-8 minút.
- Otočte mäso na druhú stranu a posypte zvyšným korením.
- Restujte ďalších 7-8 minút, alebo pokiaľ obe strany nezískajú zlatohnedú farbu.
- Užite si to!

Medailónky v slanine s krémovou omáčkou zo šampiňónov
Rýchly, jednoduchý a chutný recept, ktorý si budete pripravovať pokojne niekoľkokrát mesačne. Kuracie mäso obalené v slanine a servírované s delikátnou smotanovou omáčkou zo šampiňónov a koňov poteší vaše chuťové bunky a je takmer nemožné sa tohto pokrmu prejesť. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 2 kuracie prsia
- 10 plátkov slaniny
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička provensálskych byliniek
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice šalotky nakrájané na kocky
- 1 šálka šampiňónov nakrájaných na plátky
- 2 lyžice koňaku
- ½ šálky smotany alebo mlieka
Postup
- Kuracie prsia nakrájajte na asi dvadsať 2,5 až 5 cm kúskov.
- Plátky slaniny prekrojte napoly.
- Okolo každého kúska mäsa omotajte plátok slaniny a posypte z oboch strán soľou, korením a provensálskymi bylinkami.
- Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte mäso do panvice.
- Varte 5 minút.
- Kuracie kúsky otočte, prikryte a varte 10 minút.
- Vyberte mäso z panvice.
- Pridajte šalotku a šampiňóny a restujte 1-2 minúty, kým nezmäknú.
- Pridajte koňak a varte asi 1 minútu, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Do panvice pridajte smotanu alebo mlieko a varte, kým omáčka nezhustne.
- Vráťte mäso do panvice a premiešajte.
- Medailónky podávajte s ryžou alebo rezancami, zaliate šampiňónovou omáčkou.

A čo také recepty na rolády s mäsom aj bez? Máme pre vás zaujímavé chuťové kombinácie!
Šťavnaté medailónky z kuracích pŕs
Tieto kuracie medailónky sú neuveriteľne jednoduché a chutné. Iba ich cez noc naložíte do zmesi korenia, vajec, smotany a škrobu a druhý deň ich opečiete na panvici do úplnej dokonalosti.
Čo budete potrebovať
- 1 kg kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 180 ml smotany na varenie
- 3 lyžice škrobu
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička mletého korenia
- 2 lyžičky oregana
- 2 lyžičky soli
Postup
- Kuracie prsia nakrájajte na malé tenké kúsky a cibuľu nakrájajte na dlhšie tenké kúsky.
- V miske zmiešajte všetky prísady vrátane mäsa a cibule a dajte do chladničky odležať na celú noc.
- Ďalší deň misku vyberte z chladničky.
- V panvici si rozohrejte olej a medailónky opečte z oboch strán.
- Hotové medailónky preložte na tanier a podávajte.

Kuracie medailónky sú kúsky mäsa z kuracích pŕs . Obvykle majú rovnakú veľkosť a sú hrubé cca 2 cm . Majú tendenciu sa rýchlo variť, preto ich neprevarte. Môžu sa rýchlo vysušiť .
A ako vám naše dnešné recepty na kuracie medailónky chutili? Napíšte nám do komentárov!