8 jedinečných receptov na vianočné pečivo z mandlí, ktoré si jednoducho zamilujete!

K vianočnému pečeniu neodmysliteľne patria nielen orechy, ale aj mandle.

Pridať ich môžete nielen do vianočky, ale aj do vianočného pečiva.

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na mandľové pečivo!

Je lahodné, krehké a jemné!

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Jemné mandľové pečivo zo strojčeka

Jednoduché pečivo z niekoľkých málo ingrediencií, ktorá dá tak lepšie vyniknúť mandľovej chuti. Navyše ho pomocou strojčeka budete mať pripravené veľmi rýchlo.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka jemne mletých mandlí
  • 3/4 hrnčeka masla
  • 1 vajce
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Maslo, práškový cukor a soľ vyšľahajte do nadýchanej peny.
  3. Pridajte namleté mandle a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Pridajte vajcia a citrónovú šťavu a premiešajte.
  5. Na záver po častiach pridávajte preosiatu múku a vypracujte v cesto.
  6. Rozhodnite, aké tvary chcete pomocou strojčeka vytvoriť, a podľa toho zvoľte nadstavec.
  7. Cesto pretlačte strojčekom a jednotlivé pečivo odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  8. Pečte približne 7-8 minút, kým okraje ľahko nezhnednú.
Strojčekové pečivo s mandľami.
zdroj: magnoliadays.com

Vianočné vanilkovo-mandľové pečivo

Kombinácia vanilky a mandlí je veľmi obľúbená. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka masla
  • 1 vajce
  • 3/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • poleva podľa vlastného výberu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Zmiešajte múku a prášok do pečiva, dajte bokom.
  3. V inej mise zmiešajte cukor a maslo
  4. Pridajte k ich zmesi vajcia a vanilkový a mandľový extrakt.
  5. Postupne pridávajte múčnu zmes a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  6. Na pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto na hrúbku asi pol centimetra a vykrajujte z neho hviezdičky či ďalšie požadované tvary.
  7. Mandľové pečivo položte na plech s papierom na pečenie.
  8. Celý plech vložte na 5 minút do mrazničky. Tento krok je dôležitý, aby si pečivo udržalo svoj tvar.
  9. Pečte v predhriatej rúre 10-12 minút, kým okraje nezačnú ľahko zlátnuť.
  10. Pred zdobením nechajte pečivo úplne vychladnúť.
Vianočné pečivo z mandlí a vanilky.
zdroj: loveandoliveoil.com

Neviete, akú polevu zvoliť? Inšpirujte sa našimi polevami na vianočné pečivo !

Mandľové linecké pečivo

Linecké pečivo patrí medzi najobľúbenejšie. Vyskúšajte ho tento rok v mandľovej podobe!

Ingrediencie:

  • 2/3 šálky mandlí
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • marmeláda podľa vášho výberu
  • 1 PL práškového cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C.
  2. Mandle rozložte na plech a za občasného premiešania ich opekajte 6 až 8 minút, nechajte vychladnúť.
  3. V kuchynskom robote rozmixujte mandle a štvrť šálky cukru, kým mandle nebudú jemne namleté.
  4. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
  5. Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte maslo a zvyšný cukor.
  6. Vmiešajte vajcia a vanilku.
  7. Znížte rýchlosť a postupne pridávajte mandľovú zmes a potom múčnú zmes a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  8. Cesto rozdeľte na polovicu, zabaľte do fólie a uložte na tri hodiny do chladničky.
  9. Rúru predhrejte na 160°C.
  10. Na ľahko pomúčenom povrchu rozvaľkajte každú časť cesta na hrúbku približne štvrť centimetra.
  11. Pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary lineckých cukroviniek.
  12. Položte na plech s papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry.
  13. Pečte približne 10-12 minút dozlatista.
  14. Nechajte vychladnúť a následne zlepte vašou obľúbenou marmeládou a posypte práškovým cukrom.
Linecké vianočné pečivo s mandľami.
zdroj: realsimple.com

Snehové guličky z mandľovej múky

Tieto lahodné guličky sa v ústach priamo rozplývajú. Na pohľad veľmi zaujímavé pečivo v tvare snehových gulí. Vyskúšajte, uvidíte, že na ňom nie je nič zložité!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 16 PL masla
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/2 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. V mixéri s nástavcom ušľahajte maslo, práškový cukor a vanilkový extrakt dohladka.
  3. Postupne vmiešajte hladkú múku a soľ.
  4. Po zapracovaní pridajte aj šálku mandľovej múky a citrónovú či pomarančovú kôru.
  5. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  6. Pokiaľ sa cesto príliš lepí, pridajte ešte trochu múky.
  7. Následne z cesta vytvarujte približne centimeter veľkej guličky.
  8. Položte ich na pripravený plech kúsok od seba.
  9. Pečte približne 11-13 minút, alebo kým spodok a okraje nie sú ľahko zlatisté.
  10. Vyberte mandľové pečivo z plechu a nechajte 5 minút vychladnúť.
  11. V medziobdobí naplňte misku práškovým cukrom a ešte teplé guličky v ňom obaľte.
Snehové guličky z mandľovej múky.
zdroj: natashaskitchen.com

Lahodné mandľové rožky

Klasikou českých Vianoc sú predovšetkým vanilkové rohlíčky, tento recept vás ale ľahko presvedčí o tom, že nahradiť orechy mandľami je veľmi dobrý nápad.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky jemne nasekaných mandlí
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky cukru kryštál
  • 1 štipka soli
  • cukor múčka na obalenie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo do peny.
  3. Pridajte cukor a znova vyšľahajte.
  4. Postupne pridajte jemne nasekané mandle, preosiatu múku a soľ.
  5. Vypracujte rukami v konzistentné cesto.
  6. Následne odlamujte malé kúsky cesta a vytvarujte ich do tvaru rožka či polmesiaca.
  7. Mandľové pečivo pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Pečte približne po dobu 15 minút.
  9. Ešte teplé pečivo obaľte v práškovom cukre.
Lahodné mandľové rožky obalené v práškovom cukre.
zdroj: anitalianinmykitchen.com

Častejšie ako mandle sa pri pečení českého pečiva používajú orechy. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na orechové pečivo !

Vianočné hviezdičky s mandľami a medom

Netradičný variant obľúbených vianočných perníčkov. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutia!

Ingrediencie:

  • 200 gramov blanšírovaných mandlí
  • 2 šálky hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1/4 šálky medu
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 PL korenie na perníčky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160 °C a vyložte dva plechy papierom.
  2. Nameľte mandle.
  3. Do kuchynského robota následne vložte namleté mandle, múku, prášok do pečiva a korenia. Rýchlym pulzovaním ich spojte.
  4. Maslo nakrájajte na kúsky a tiež vložte do robota.
  5. Spracovávajte, kým zmes nebude pripomínať strúhanku.
  6. Za pomalého chodu mixéra pridajte med a rozšľahané vajcia.
  7. Vzniknuté cesto následne valčekom rozvaľkajte a pomocou vykrajovačov z neho vykrájajte hviezdičky.
  8. Mandľové pečivo preložte na plech.
  9. Pečte približne po dobu 15 minút.
  10. Po vychladnutí môžete ozdobiť najrôznejšími typmi poliev.
Vianočné hviezdičky s mandľami a medom.
zdroj: angiebqualitylife.com

Z medu nemusíte vždy pripravovať len perníčky. Existuje oveľa viac druhov vianočných medových cukroviniek . Vyskúšajte guličky, linecké či trubičky!

Krehké vianočné pečivo z mandlí

Cukroví z mandlí nemusíte vždy iba obaľovať v cukre, tento recept ho napríklad zdobí čokoládovou polevou.

Ingrediencie:

  • 1 šálka jemne namletých mandlí
  • 3 šálky hladkej múky
  • 2 šálky masla
  • 1 šálka práškového cukru
  • 200 g horkej čokolády
  • posypky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 150°C.
  2. Maslo a cukor dajte do veľkej misy pomocou ručného mixéra a vyšľahajte.
  3. Znížte rýchlosť a postupne pridávajte múku a mleté mandle.
  4. Vypracujte v cesto, zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 15-20 minút do chladničky.
  5. Pomocou lyžice z cesta vytvarujte sušienky rozmanitých tvarov a položte ich na plechy na pečenie a papierom na pečenie.
  6. Pečte 13-15 minút, kým mandľové pečivo ľahko nezhnedne.
  7. Nechajte vychladnúť av medziobdobí si vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu.
  8. Cukroví do nej následne z jednej strany pomorte a ozdobte pomocou posypiek.
Krehké vianočné pečivo z mandlí s čokoládovou polevou.
zdroj:cupcakesandkalechips.com

Nadýchaný mandľový krém do cukroviniek

Zlepte pečivo nielen marmeládou či čokoládou? Tento skvelý mandľový krém sa hodí na mnoho druhov vianočného pečiva!

Ingrediencie:

  • 1 šálka plátkov mandlí
  • 2 šálky plátkov kokosu
  • 400 ml kondenzovaného mlieka
  • 1 šálka práškového cukru
  • 3/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte plátky kokosu a mandlí, kondenzované mlieko, práškový cukor a vanilkový extrakt.
  2. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes sa nespojí.
  3. Zmes vložte do uzatvárateľnej nádoby a uložte do chladničky.
  4. Po približne 2 hodinách môžete mandľový krém použiť na rôzne druhy cukroviniek.
Mandľový krém do cukroviniek s kokosom.
zdroj: tasteoflizzyt.com

Mandle a vianočné pečenie

Mandle k vianočným sviatkom neodmysliteľne patria. Väčšina z nás ich má ale spojené predovšetkým s pečením vianočky, kedy sa plátky mandlí používajú na jej zdobenie či sa pridávajú tiež do cesta. Možno ich ale samozrejme využiť aj na pečenie vianočných cukroviniek.

Mandlami môžete jednotlivé druhy vianočného pečiva ozdobiť podobne ako orechy, alebo ich možno pridať rovno do cesta. V tomto prípade si môžete väčšinou vybrať, či dáte prednosť mandľovej múke, alebo jemne namletým mandlom. Tie dajú samozrejme pečivo oveľa intenzívnejšiu mandľovú chuť a vôňu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.