Najlepšie recepty na šampanské života alebo kombuchu! Vyskúšajte ich

Už ste o ňom počuli? O tomto úžasnom zdravom a všestrannom nápoji, ktorý je známy už takmer 2 000 rokov?

Áno, alebo nie. Napriek tomu musíte skúsiť tieto recepty na kombuchu. Sú skutočne fantastické. Recepty na tento nápoj sú jednoduché, skvele popísané a nájdete u nich množstvo typov, ako docieliť úspešného konca. Zároveň sa dozviete čím tento zdravý nápoj ochutiť, aby bol ešte lepší ako najlepší!

Dúfam, že som vás dostatočne navnadila a vy sa ihneď do jej výroby pustíte!

Domáca kombucha

Tu je kompletný popis, aj s tipmi, ako si vyrobiť fermentovaný nápoj u vás doma. Vyrobiť si vlastný sladený zdravý nápoj je tak jednoduché a hlavne zábavné!

Čo budeme potrebovať

  1. 3½ 3 l vody
  2. 250 g cukru (biely cukor v surovom stave alebo trstinový cukor)
  3. 8 sáčkov čaju alebo 4 polievkové lyžice sypaného čaju (čierny, zelený alebo biely)
  4. Kombuchu

Na dochutenie

  1. 200 ml šťavy
  2. 300 g nakrájaného ovocia
  3. 4 lyžice čerstvých byliniek (alebo korenia)

Postup

  1. Pripravíme si základ sladkého čaju
  2. V hrnci privedieme do varu 1 liter vody
  3. Pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí
  4. Odstránime hrniec z platne a pridáme čaj (ak používame sypaný čaj, vložíme ho najskôr do lúhovacej guličky)
  5. Necháme aspoň 10 minút odstáť, aby sa čaj vylúhoval (aj keď je tiež dobré, keď čaj necháme odležať niekoľko hodín). Než budeme pokračovať, čaj vyberieme
  6. Do vody v strednej, hrnci pridáme na výrobu kombuchy, cukor
  7. Potom pridáme základ sladkého čaju do cukrovej vody a necháme aspoň 10 minút alebo niekoľko hodín lúhovať
  8. Nalejme sladký čaj do nádoby a pridáme zvyšné 2 1/2 litra vody
  9. Pred pridaním pripravenej kombuchy skontrolujeme zriedenú zmes sladkého, aby sme sa uistili, že dostatočne vychladla
  10. Do zriedeného sladkého čaju vmiešame pripravenú kombuchu
  11. Pohár zakryjeme dvojitou vrstvou látky a zaistíme gumičkou
  12. Utierka umožňuje prúdenie vzduchu dovnútra a von z nádoby, čo je nevyhnutné pre fermentáciu, ale hustá tkanina a tesná gumička zabránia prenikaniu prachu a hmyzu
  13. Umiestnime pohár niekam mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a pri stálej izbovej teplote
  14. V ideálnom prípade chceme pohár mať tam, kde ho môžeme počas budúceho týždňa alebo dvoch často kontrolovať. Úplná tma nie je nutná, len sa uistíme, že nebude vystavená priamemu slnečnému žiareniu
  15. Kombucha najlepšie fermentuje medzi 21 a 25 stupňami (vyššie teploty spôsobujú rýchlejšie kvasenie a nižšie teploty fermentáciu spomaľujú)
  16. Kombuchu necháme kvasiť 7 až 14 dní, alebo kým nám nezačne chutiť
  17. Odporúčam kombuchu fermentovať aspoň 7 dní, ale naozaj neexistuje žiadna minimálna ani maximálna doba. Kombuchu začneme ochutnávať po niekoľkých dňoch (stačí si naliať trochu do pohára)
  18. V prvých dňoch fermentácie bude kombucha chutiť veľmi sladko – ako sladený čaj – ale postupne bude kyslejší a octovitejší, čím dlhšie bude fermentovať. Okolo pohára sa tiež začne šíriť octovej arómy. To je známka zdravej fermentácie
  19. Pokračujeme v ochutnávaní každých pár dní, pokiaľ nám nebude chutiť. Akonáhle nám zachutí, je hotová
  20. Presuňte pohár na pracovnú dosku, kde bude priestor pre prácu
  21. Blízko máme misku, odmerku na tekutiny, niekoľko čistých sklenených alebo plastových fliaš a malý lievik
  22. Čistými rukami siahneme do pohára kombuchy a uchopíme všetky nové vrstvy, ktoré sa vytvorili a prenesme ich do misy
  23. Pri prenášaní ju skontrolujeme, aby sme sa uistili, že na nej nie sú žiadne známky plesní
  24. Vzniknutú kombuchu rozdelíme do pripravených fliaš
  25. Ak chceme, pridáme do každej fľaše trochu šťavy, nakrájaného ovocia, čerstvých byliniek alebo korenia na dochutenie
  26. Pevne uzatvoríme každú fľaštičku
  27. Uzavreté fľaše kombuchy umiestnime niekam mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a pri izbovej teplote po dobu 1 až 5 dní, aby mali čas nasýtiť
  28. Kontrolujeme ju každý deň otvorením jednej z fľaštičiek. Keď počujeme tiché prasknutie a uvidíme, ako bubliny prúdia na povrch potom, čo ju otvoríme, je všetko pripravené
  29. Všetky fľaše dáme do chladničky a vypijeme do dvoch týždňov
  30. Nenechávame fľaše s kombuchou nechladené dlhšie ako 5 dní – inak hrozí, že sa vo vnútri nahromadí príliš veľa oxidu uhličitého a fľaše sa môžu prasknúť

Hlavné body pre úspešnú kombuchu
Kombucha sa najlepšie fermentuje medzi 21 a 25 stupňami (vyššie teploty spôsobujú rýchlejšie kvasenie a nižšie teploty fermentáciu spomaľujú), úplná tma nie je nutná

Kombuchu kvasíme 7 až 14 dní

V prvých dňoch fermentácie bude kombucha chutiť veľmi sladko, čím dlhší proces fermentácie bude, tým kyslejšie a octovitejšie sa stane

Fľaše s kombuchou nenechávame nechladené dlhšie ako 5 dní – inak hrozí, že sa vo vnútri nahromadí príliš veľa oxidu uhličitého a fľaše môžu prasknúť

Otvárajte fľaše s kombuchou pomaly a opatrne nad drezom. Presýtené fľaše niekedy pri otvorení vyprsknú a spôsobia neporiadok! Všetky fľaštičky spotrebujte do dvoch týždňov. Kombucha bude aj v chladničke naďalej veľmi pomaly kvasiť a môžete si všimnúť, že postupom času postupne mení chuť.

Fermentovaný zdravý nápoj zo zeleného alebo čierneho čaju plný vitamínov.
Zdroj: blog.piquetea.com

Zdravý fermentovaný nápoj z čaju

Naučte sa s nami ako si jednoducho pripraviť tento recept na kombuchu. Je to také jednoduché a navyše v tipoch nájdete akým spôsobom si ju ochutiť, aby došla k úplnej dokonalosti.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 vrecká zeleného čaju (alebo 2 lyžičky sypaného čaju)
  2. 2 vrecká čierneho čaju (alebo 2 lyžičky sypaného čaju)
  3. 100-200 g krupicového cukru (podľa chuti)
  4. Kombucha
  5. 100-200 ml tekutiny z kombuchy

Postup

  1. Do kastrólika nalejeme 2 litre prevarenej vody, pridáme čajové vrecká a cukor (podľa toho, ako máme radi sladký alebo horký čaj)
  2. Všetko zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a čaj necháme 6-10 minút vylúhovať
  3. Čajové vrecká vyberieme a vyhodíme bez toho, aby sme ich stláčali späť do vylúhovaného čaju
  4. Pred naliatím do veľkej sklenenej dózy s objemom 2,5 až 3 litre necháme čaj úplne vychladnúť.
  5. Pridáme kombuchu a trochu tekutiny, ktorú obsahuje
  6. Zakryjeme pohár tenkou utierkou, aby kombucha mohla „dýchať“ a zaistíme gumičkou
  7. Necháme ju kvasiť jeden až dva týždne pri izbovej teplote mimo priameho slnka
  8. Nedávame jej ani do skrine, pretože cirkulácia vzduchu je dôležitá
  9. Po prvom týždni ochutnávame kombuchu denne, čím dlhšie ju necháme, tým bude chuť kyslejšia
  10. Až budeme pripravení, nalejeme kombuchu do fliaš
  11. Kombucha je pripravená na okamžité pitie, alebo môžeme začať „sekundárnu fermentáciu“ pridaním ovocia, bylinky a korenia do tekutiny a nechať ju pred pitím ešte niekoľko dní odležať
  12. V chladničke vydrží až tri mesiace.
Lahodný zdravý fermentovaný nápoj z čaju s ďalšími príchuťami.
Zdroj: pickuplimes.com

Citrónová a zázvorová kombucha
Do 750 ml kombuchy pridajte kôru a šťavu z 1 citróna a 1-2 lyžičky strúhaného zázvoru a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme pred podávaním.

Kombucha s lesným ovocím
Do 750 ml kombuchy pridajte hrsť nakrájaných jahôd, čučoriedok alebo roztlačených malín a dobre premiešajte. Nalejte do fľaše a uzavrite. Nechajte dva až štyri dni pri izbovej teplote, denne ochutnávajte, pokiaľ nedosiahne požadovanú úroveň sýtenia a chuti. Precedíme a vychladíme na podávanie.

Mangová kombucha
Nakrájané mango rozdeľte do fliaš a potom nalejte do fliaš s fermentovanou kombuchu. V každej fľaši ponechajte asi 3 centimetre miesta nad uzáverom. Uzavrite fľaše. Skladujte kombuchu vo fľašiach pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla a počkajte 1 až 3 dni, než sa kombucha nasýti.

Čo je liečivá huba: kombucha

Kombucha je perlivý sladkokyslý nápoj vyrobený z čaju. Mnoho ľudí hovorí, že pomáha zmierniť alebo predchádzať rôznym zdravotným problémom, od vypadávania vlasov po rakovinu a AIDS. Existuje len málo vedeckých dôkazov na podporu týchto tvrdení, ale niektoré zložky nápoja pre nás môžu byť dobré.

Kombucha existuje už takmer 2000 rokov. Najprv sa varila v Číne a potom sa rozšírila do Japonska a Ruska. V Európe sa stala populárnou na začiatku 20. storočia. Predaje sú na vzostupe, pretože jej predchádza povesť zdravého a energetického nápoja.

Zdravotné účinky kombuchy

Benefity

Zástancovia hovoria, že pomáha tráveniu, zbavuje telo toxínov a zvyšuje energiu.

Hovorí sa tiež, že posilňuje imunitný systém, pomáha schudnúť, odstrániť vysoký krvný tlak a srdcové choroby a predchádzať rakovine.

Ale pre tieto tvrdenia neexistuje mnoho dôkazov na podporu.

Tvrdenie o schopnosti kombuchy zlepšovať trávenie pochádzajú zo skutočnosti, že fermentácia vytvára probiotiká. Probiotiká pomáhajú pri hnačkách a syndróme dráždivého čreva a môžu dokonca posilniť váš imunitný systém.

Keď je kombucha vyrobená zo zeleného čaju, to tiež prináša určité výhody. Patrí sem výskyt zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia vaše bunky pred poškodením. Zelený čaj vám tiež môže pomôcť spaľovať tuky a chrániť vás pred srdcovými chorobami.

Štúdie na zvieratách ukazujú, že nápoj okrem iného znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

1. Kombucha je potenciálnym zdrojom probiotík

2. Kombucha môže pomáhať spaľovať tuky

3. Kombucha obsahuje antioxidanty

4. Kombucha môže zabíjať baktérie

5. Kombucha môže znížiť riziko srdcových chorôb

6. Kombucha môže pomôcť zvládnuť diabetes

7. Kombucha môže pomôcť chrániť pred rakovinou

Na podporu zdravia je tiež dobré siahnuť po takzvaných smoothie nápojoch. Sú to rozmixované kúsky čerstvého alebo aj mrazeného ovocia či zeleniny. Ich hlavnou výhodou je, že sú hotové hneď a nemusíte na nich čakať kým prejdú procesom fermentácie. Takže si ich môžete priplávať, kým príprava domácej kombuchy nebude na konci!
Vyskúšajte naše recepty na ovocné smoothie alebo aj na smoothie so zeleninou , vyberie si každý.

Negatívne účinky

Výroba kombuchy znamená nechať množiť baktérie v tekutine, ktorú budete piť. Mnohé z baktérií sú považované za probiotiká, ale pokiaľ nie sú správne pripravené, môžu v tekutine rásť škodlivé baktérie alebo plesne.

Od polovice 90. rokov bolo hlásených niekoľko prípadov ochorenia a najmenej jedno úmrtie u ľudí, ktorí pili kombuchu. Ochorenie zahŕňalo problémy s pečeňou, nahromadenie kyseliny mliečnej v tele, alergické reakcie a nevoľnosť.

Niektoré organizácie neodporúčajú pitie kombuchy kvôli riziku otravy a malým dôkazom o jej prínosoch.

Iné organizácie ale hovoria, že kombucha je bezpečná, keď je správne pripravená. Pokiaľ ho vyrábate doma, odborníci odporúčajú používať sklenené, nerezové alebo plastové nádoby. Udržujte všetko hygienicky ošetrené, vrátane vašich rúk.

Kde kúpiť kombuchu

Kombucha sa v dnešnej dobe dá kúpiť v každej zdravej výžive, alebo sa dokonca dá objednať v online obchodoch so zdravou výživou alebo v lekárňach.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.