Gulášová polievka a slanina? Naše recepty vás presvedčia, že táto kombinácia je dokonalá

Ochutnali ste už niekedy recept na gulášovú polievka s restovanou slaninou? Alebo ako sa jej inak hovorí anglická gulášová polievka?

Pokiaľ nie, tak u nás máte jedinečnú príležitosť si ju vychutnať.

Postupy sú jednoduché a chuť je návyková, takže pozor!

Pripravíte si ju s nami?

Gulášová polievka s restovanou slaninou

V Rakúsku misy plné horúcej gulášovky podávajú vo všetkých typoch podnikov – od reštaurácií cez rýchle občerstvenie pozdĺž diaľnic až po elegantné viedenské hotely. Túto výdatnú hovädziu a zeleninovú polievku nájdete v mnohých oblastiach strednej a východnej Európy, najmä v oblastiach, ktoré boli kedysi súčasťou Rakúsko-Uhorska. Náš dokonalý recept na gulášovú polievku obsahuje kúsky hovädzieho mäsa a zemiakov plus červenú papriku, slaninu, cibuľu a cesnak.

Čo budete potrebovať

  • 5 plátkov slaniny (nakrájané)
  • 1,5 kg vykosteného hovädzieho mäsa (nakrájané na kocky)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 4 stredné cibule (nakrájané najemno)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 3 lyžice sladkej papriky
  • 1 1/2 lyžičky rasce
  • 80 g múky
  • 20 ml červeného vínneho octu
  • 80 g paradajkového pretlaku
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • 1,5 l vody
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 červené papriky (nakrájané nadrobno)
  • 4 veľké zemiaky

Postup

  • Vo veľkom hrnci opečte slaninu, kým nebude chrumkavá a potom ju preložte do veľkej misy.
  • V tuku, ktorý zostal v hrnci, opražte kúsky hovädzieho a dajte ho do misy k slanine.
  • Znížte teplotu na miernu a pridajte olej.
  • Pridajte cibuľu a cesnak a varte za stáleho miešania opečte dozlatista.
  • Vmiešajte papriku, rascu a múku a za stáleho miešania varte 2 minúty.
  • Vmiešajte ocot a paradajkový pretlak a varte za stáleho miešania asi 1 minútu. (Zmes bude veľmi hustá.)
  • Vmiešajte vývar, vodu, soľ, papriku, slaninu a mäso a za stáleho miešania priveďte do varu.
  • Gulášovú polievku varte prikrytú za občasného miešania asi 45 minút.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Pridajte zemiaky do polievky a prikryté varte, do mäkka, asi 30 minút.
  • Polievku dochutíme soľou a korením.

Táto polievka je báječným predjedlom pre ľahšie kuracie quesadillas . Ako na túto mexickú chuťovku sa dozviete u nás na webe!

Maľovaný hrnček s ušami plný hutnej polievky so slaninou a mäsom.
Zdroj: thebusybaker.ca

Gulášovka so slaninou a hovädzím mäsom

Gulášová polievka s restovanou slaninou bola jedným z prvých jedál, ktoré som v Rakúsku vyskúšala. Tento recept je jednoduchý na prípravu, nepotrebuje toľko pozornosti, jednoducho polievku necháte variť. Je to skvelé jedlo, pre vyťažené mamičky. Rovnako ako tento recept na rýchle rolády z plátkového syra .

Čo budeme potrebovať

  • 3 široké plátky slaniny (nakrájané na kocky)
  • 1 kg duseného hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
  • 1 malá zelená paprika (zbavená semienok a nakrájaná)
  • 2 stredné cibule (nakrájané)
  • 1 veľký strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 400 g nakrájaných paradajok
  • 750 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice papriky
  • 2 lyžičky soli
  • korenie
  • štipka cukru
  • 2 veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 125 g kyslej smotany

Postup

  • Vo veľkom hrnci opečte slaninu na strednej teplote do chrumkava.
  • Vyberte ju a položte na papierovú utierku, aby odkvapkala.
  • V hrnci nechajte cca 2 polievkové lyžice tuku.
  • Pridajte kocky hovädzieho mäsa a opečte ich zo všetkých strán.
  • Pridajte zelenú papriku a cibuľu a varte do mäkka.
  • Pridajte cesnak a varte o ďalšiu 1 minútu dlhšie.
  • Vmiešajte paradajky, vývar, papriku, soľ, korenie a cukor.
  • Prikryte a varte asi 1-1/2 hodiny, kým hovädzie mäso nezmäkne.
  • Asi 1/2 hodiny pred podávaním pridajte zemiaky a odloženú slaninu.
  • Varte, kým zemiaky nezmäknú.
  • Pred podávaním každú porciu ozdobte kopčekom kyslej smotany.

Tento recept na gulášovú polievku s restovanou slaninou a hovädzím mäsom bude ešte lepší ak na jej prípravu použijetehrniec na pomalé varenie . Aký si vybrať, aby fungoval, čo najlepšie sa dozviete z našej recenzie na webe.

Miska plná lahodnej polievky so zemiakmi, mäsom a slaninou.
Zdroj: fromachefskitchen.com

Pikantná maďarská polievka so slaninou

Tento recept na pomaly varenú gulášovú polievku s restovanou slaninou na anglický spôsob je výdatné a chutné jedlo samo o sebe. Hľadáte ďalšie klasické polievky, ktoré by ste si mohli pripraviť doma? Vyskúšajte naše recepty na kuracie vývar alebo polievku so smotanou .

Čo budeme potrebovať

  • Olej na vyprážanie
  • 500 g hovädzie holene (nakrájaná na malé kúsky)
  • 1 cibuľa (nakrájaná)
  • 1 veľká mrkva (nakrájaná)
  • 2 zelerové tyčinky (nakrájané)
  • 1 zelená paprika (nakrájaná)
  • 2 stredne veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička sušenej majoránky alebo oregana
  • 400 g nakrájaných paradajok
  • 1,5 litra hovädzieho vývaru
  • kyslá smotana na podávanie

Postup

  • Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte trošku oleja.
  • Mäso okoreníme a potom opekáme, kým nezozlátne a dajte bokom.
  • Do hrnca pridajte ďalšiu trošku oleja, potom pridajte všetku zeleninu, cesnak a petržlenovú vňať a varte 10 minút do zmäknutia.
  • Vmiešajte korenie a varte ďalšie 1-2 minúty, potom vmiešajte paradajkový pretlak, sušené bylinky, nakrájané paradajky, hovädzie mäso a vývar.
  • Priveďte do varu, potom čiastočne prikryte pokrievkou a varte 1 hodinu až 1 hodinu 30 minút, kým mäso nezmäkne.
  • Pred podávaním ozdobte kyslou smotanou, lístkami petržlenu a čiernym korením.

Gulášovú polievku nechajte úplne vychladnúť a potom ju po častiach zmrazte v uzavretých sáčkoch alebo nádobách až na 3 mesiace.

Výdatná polievka ozdobená kyslou smotanou a bylinkami.
Zdroj: justeasyrecipes.com

Ako najlepšie uvariť polievku v pomalom hrnci?

Ako som už avizovala vyššie, polievky a nielen gulášová, je ešte lepšie keď sa môže pripraviť v pomalom hrnci. Tu je niekoľko tipov, ako dobré urobiť ešte lepším.

Ingrediencie na okamžité pridanie

Niektoré ingrediencie ťažia z dlhšej doby varenia viac ako iné. Tieto prísady dajte do pomalého hrnca hneď zo začiatku:

Zelenina – cibuľa, koreňová zelenina ako zemiaky a mrkva, tekvica, paradajky, zeler, karfiol a brokolica
Mäso – Chudé kusy z pliecka a zadného hovädzieho, jahňacieho, kozieho, bravčového, celých kurčiat, kuracích stehien
Korenie – Väčšina korenia by mala byť pridaná na začiatku varenia, aj keď napríklad rozmarín môže počas najdlhšej doby varenia zhorknúť a je lepšie keď sa pridá až na konci.

Ingrediencie na pridanie na konci

Sú to ingrediencie, ktoré by nevydržali hodiny varenia a pomaly vareným pokrmom dodajú čerstvú chuť. Počas posledných 30-45 minút varenia pridajte všetky nasledujúce ingrediencie.

Zelenina – Mäkšia zelenina ako hrášok, kukurica, paprika a špenát.
Mäso – Kuracie prsia, ryby a ďalšie morské plody. Na konci varenia skontrolujte, či sú kuracie prsia prepečené, a pokiaľ sú uprostred ešte ružové, dajte im trochu viac času.
Ďalšie – ryža, rezance a ďalšie cestoviny.
Mliečne výrobky – Mlieko, jogurt, kyslá smotana, smotanový syr. Kokosové mlieko je tiež najlepšie pridať na záver.

Všetky ingrediencie nakrájajte na rovnakú veľkosť

Tým je zaistené, že sa všetky ingrediencie uvaria v podstate rovnakou rýchlosťou.

Použite menej tekutiny

V pomalom hrnci dochádza k veľmi malému odparovaniu. Pokiaľ pripravujete bežný recept na polievku, je pravdepodobné, že nebudete musieť použiť všetku požadovanú tekutinu. Vložte všetky ingrediencie do pomalého hrnca a potom ich zalejte vývarom. Vývar by mal pokrývať prísady približne o 1 cm. Pokiaľ máte na konci varenia prebytočnú tekutinu, na posledných 30 minút odoberte pokrievku, aby sa časť odparila.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.