Ochutnali ste už niekedy recept na gulášovú polievka s restovanou slaninou? Alebo ako sa jej inak hovorí anglická gulášová polievka?
Pokiaľ nie, tak u nás máte jedinečnú príležitosť si ju vychutnať.
Postupy sú jednoduché a chuť je návyková, takže pozor!
Pripravíte si ju s nami?
Gulášová polievka s restovanou slaninou
V Rakúsku misy plné horúcej gulášovky podávajú vo všetkých typoch podnikov – od reštaurácií cez rýchle občerstvenie pozdĺž diaľnic až po elegantné viedenské hotely. Túto výdatnú hovädziu a zeleninovú polievku nájdete v mnohých oblastiach strednej a východnej Európy, najmä v oblastiach, ktoré boli kedysi súčasťou Rakúsko-Uhorska. Náš dokonalý recept na gulášovú polievku obsahuje kúsky hovädzieho mäsa a zemiakov plus červenú papriku, slaninu, cibuľu a cesnak.
Čo budete potrebovať
- 5 plátkov slaniny (nakrájané)
- 1,5 kg vykosteného hovädzieho mäsa (nakrájané na kocky)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 4 stredné cibule (nakrájané najemno)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 3 lyžice sladkej papriky
- 1 1/2 lyžičky rasce
- 80 g múky
- 20 ml červeného vínneho octu
- 80 g paradajkového pretlaku
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- 1,5 l vody
- 1/2 lyžičky soli
- 2 červené papriky (nakrájané nadrobno)
- 4 veľké zemiaky
Postup
- Vo veľkom hrnci opečte slaninu, kým nebude chrumkavá a potom ju preložte do veľkej misy.
- V tuku, ktorý zostal v hrnci, opražte kúsky hovädzieho a dajte ho do misy k slanine.
- Znížte teplotu na miernu a pridajte olej.
- Pridajte cibuľu a cesnak a varte za stáleho miešania opečte dozlatista.
- Vmiešajte papriku, rascu a múku a za stáleho miešania varte 2 minúty.
- Vmiešajte ocot a paradajkový pretlak a varte za stáleho miešania asi 1 minútu. (Zmes bude veľmi hustá.)
- Vmiešajte vývar, vodu, soľ, papriku, slaninu a mäso a za stáleho miešania priveďte do varu.
- Gulášovú polievku varte prikrytú za občasného miešania asi 45 minút.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
- Pridajte zemiaky do polievky a prikryté varte, do mäkka, asi 30 minút.
- Polievku dochutíme soľou a korením.
Táto polievka je báječným predjedlom pre ľahšie kuracie quesadillas . Ako na túto mexickú chuťovku sa dozviete u nás na webe!

Gulášovka so slaninou a hovädzím mäsom
Gulášová polievka s restovanou slaninou bola jedným z prvých jedál, ktoré som v Rakúsku vyskúšala. Tento recept je jednoduchý na prípravu, nepotrebuje toľko pozornosti, jednoducho polievku necháte variť. Je to skvelé jedlo, pre vyťažené mamičky. Rovnako ako tento recept na rýchle rolády z plátkového syra .
Čo budeme potrebovať
- 3 široké plátky slaniny (nakrájané na kocky)
- 1 kg duseného hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
- 1 malá zelená paprika (zbavená semienok a nakrájaná)
- 2 stredné cibule (nakrájané)
- 1 veľký strúčik cesnaku (nasekaný)
- 400 g nakrájaných paradajok
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice papriky
- 2 lyžičky soli
- korenie
- štipka cukru
- 2 veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 125 g kyslej smotany
Postup
- Vo veľkom hrnci opečte slaninu na strednej teplote do chrumkava.
- Vyberte ju a položte na papierovú utierku, aby odkvapkala.
- V hrnci nechajte cca 2 polievkové lyžice tuku.
- Pridajte kocky hovädzieho mäsa a opečte ich zo všetkých strán.
- Pridajte zelenú papriku a cibuľu a varte do mäkka.
- Pridajte cesnak a varte o ďalšiu 1 minútu dlhšie.
- Vmiešajte paradajky, vývar, papriku, soľ, korenie a cukor.
- Prikryte a varte asi 1-1/2 hodiny, kým hovädzie mäso nezmäkne.
- Asi 1/2 hodiny pred podávaním pridajte zemiaky a odloženú slaninu.
- Varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Pred podávaním každú porciu ozdobte kopčekom kyslej smotany.
Tento recept na gulášovú polievku s restovanou slaninou a hovädzím mäsom bude ešte lepší ak na jej prípravu použijetehrniec na pomalé varenie . Aký si vybrať, aby fungoval, čo najlepšie sa dozviete z našej recenzie na webe.

Objavte podobné tipy
Pikantná maďarská polievka so slaninou
Tento recept na pomaly varenú gulášovú polievku s restovanou slaninou na anglický spôsob je výdatné a chutné jedlo samo o sebe. Hľadáte ďalšie klasické polievky, ktoré by ste si mohli pripraviť doma? Vyskúšajte naše recepty na kuracie vývar alebo polievku so smotanou .
Čo budeme potrebovať
- Olej na vyprážanie
- 500 g hovädzie holene (nakrájaná na malé kúsky)
- 1 cibuľa (nakrájaná)
- 1 veľká mrkva (nakrájaná)
- 2 zelerové tyčinky (nakrájané)
- 1 zelená paprika (nakrájaná)
- 2 stredne veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušenej majoránky alebo oregana
- 400 g nakrájaných paradajok
- 1,5 litra hovädzieho vývaru
- kyslá smotana na podávanie
Postup
- Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte trošku oleja.
- Mäso okoreníme a potom opekáme, kým nezozlátne a dajte bokom.
- Do hrnca pridajte ďalšiu trošku oleja, potom pridajte všetku zeleninu, cesnak a petržlenovú vňať a varte 10 minút do zmäknutia.
- Vmiešajte korenie a varte ďalšie 1-2 minúty, potom vmiešajte paradajkový pretlak, sušené bylinky, nakrájané paradajky, hovädzie mäso a vývar.
- Priveďte do varu, potom čiastočne prikryte pokrievkou a varte 1 hodinu až 1 hodinu 30 minút, kým mäso nezmäkne.
- Pred podávaním ozdobte kyslou smotanou, lístkami petržlenu a čiernym korením.
Gulášovú polievku nechajte úplne vychladnúť a potom ju po častiach zmrazte v uzavretých sáčkoch alebo nádobách až na 3 mesiace.

Ako najlepšie uvariť polievku v pomalom hrnci?
Ako som už avizovala vyššie, polievky a nielen gulášová, je ešte lepšie keď sa môže pripraviť v pomalom hrnci. Tu je niekoľko tipov, ako dobré urobiť ešte lepším.
Ingrediencie na okamžité pridanie
Niektoré ingrediencie ťažia z dlhšej doby varenia viac ako iné. Tieto prísady dajte do pomalého hrnca hneď zo začiatku:
• Zelenina – cibuľa, koreňová zelenina ako zemiaky a mrkva, tekvica, paradajky, zeler, karfiol a brokolica
• Mäso – Chudé kusy z pliecka a zadného hovädzieho, jahňacieho, kozieho, bravčového, celých kurčiat, kuracích stehien
• Korenie – Väčšina korenia by mala byť pridaná na začiatku varenia, aj keď napríklad rozmarín môže počas najdlhšej doby varenia zhorknúť a je lepšie keď sa pridá až na konci.
Ingrediencie na pridanie na konci
Sú to ingrediencie, ktoré by nevydržali hodiny varenia a pomaly vareným pokrmom dodajú čerstvú chuť. Počas posledných 30-45 minút varenia pridajte všetky nasledujúce ingrediencie.
• Zelenina – Mäkšia zelenina ako hrášok, kukurica, paprika a špenát.
• Mäso – Kuracie prsia, ryby a ďalšie morské plody. Na konci varenia skontrolujte, či sú kuracie prsia prepečené, a pokiaľ sú uprostred ešte ružové, dajte im trochu viac času.
• Ďalšie – ryža, rezance a ďalšie cestoviny.
• Mliečne výrobky – Mlieko, jogurt, kyslá smotana, smotanový syr. Kokosové mlieko je tiež najlepšie pridať na záver.
Všetky ingrediencie nakrájajte na rovnakú veľkosť
Tým je zaistené, že sa všetky ingrediencie uvaria v podstate rovnakou rýchlosťou.
Použite menej tekutiny
V pomalom hrnci dochádza k veľmi malému odparovaniu. Pokiaľ pripravujete bežný recept na polievku, je pravdepodobné, že nebudete musieť použiť všetku požadovanú tekutinu. Vložte všetky ingrediencie do pomalého hrnca a potom ich zalejte vývarom. Vývar by mal pokrývať prísady približne o 1 cm. Pokiaľ máte na konci varenia prebytočnú tekutinu, na posledných 30 minút odoberte pokrievku, aby sa časť odparila.