7 jednoduchých receptov na kvasnicové nátierky, ktoré zvládne každý! Akú vyskúšate ako prvú?

Droždie nie je len nevyhnutnou ingredienciou pre kysnuté pečivo, buchty či koláče.

Využijete ho aj v studenej kuchyni, kde môže byť zdravým a chutným spestrením pre vaše desiaty aj večere.

Poďme si predstaviť rozmanité recepty na drožďové nátierky.

Všetky sú veľmi jednoduché, výživné a zdravé.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Vynikajúca drožďová nátierka s vajcami

Neviete, čo rýchleho pripraviť deťom na desiatu? Prípravu tejto nátierky zvládnete v priebehu niekoľkých málo minút. Výsledok vás veľmi príjemne prekvapí.

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 80 g čerstvého droždia
  • 80 g masla + 1 PL masla
  • 4 vajcia
  • čerstvá pažítka na ozdobu
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a zľahka zosklovať na jednej polievkovej lyžici masla.
  2. Pridajte do panvičky či hrnca čerstvé droždie a nechajte rozpustiť.
  3. Vmiešajte rozklepnuté vajcia a zľahka osoľte.
  4. Miešajte až do doby, kým vajcia stuhnú.
  5. Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou či čiernym korením.
  6. Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  7. Pridajte do zmesi zvyšok masla a ručným mixérom rozmixujte dohladka.
  8. Hotovú nátierku uložte do chladničky.

Túto nátierku z droždia môžete podávať nielen na pečive, ale aj s rozmanitými slanými krekermi.

Miska s nátierkou z droždia a vajíčok.
zdroj: yumecipe.com

Kvasnicová nátierka s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky sa výborne hodí na rodinné oslavy aj večierky s priateľmi. Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo !

Netradičná nátierka z droždia a húb

Spojenie droždia, húb, byliniek a korením z tejto nátierky robí naozaj skvelý gurmánsky zážitok. Vyskúšajte ju aj vy!

Ingrediencie:

  • 40 g čerstvého droždia
  • 100 g čerstvých húb či šampiňónov
  • 50 g masla + 1 PL masla
  • čerstvý kôpor a petržlenová vňať
  • štipka muškátového orieška
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Huby očistite a nakrájajte na malé kúsky.
  2. Droždie dozdobte do polievkovej lyžice masla a na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite.
  3. Pridajte soľ a korenie.
  4. Postupne za stáleho miešania pridávajte do hrnca či panvičky kúsky húb.
  5. Prísady by sa mali premiešať, ale huby by mali zostať pevné na skus.
  6. Približne po 8-10 minútach stiahnite z ohňa.
  7. Nechajte vychladnúť a následne pridajte nasekaný čerstvý kôpor a petržlenovú vňať.
  8. Na záver zmes zmiešajte s kúskami masla.

Táto drožďová nátierka chutí znamenite najmä s cesnakovou bagetou.

Plátky veky potreté nátierkou z kvasníc a húb.
zdroj: aok-erleben.de

Recepty na drožďovú nátierku sa skvele snúbia predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nej naše chrumkavé domáce bagety

Výživná kvasnicová nátierka s tofu a sójovou omáčkou

Originálny recept, pomocou ktorého získate netradičnú podobu tejto nátierky, jej chuť si určite zamilujete.

Ingrediencie:

  • 150 g tofu
  • 1 cibuľa
  • 80 g čerstvého droždia
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 PL olivového oleja
  • provensálske bylinky
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na rozohriatom olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte nadrobno nakrájané tofu, soľ a zľahka orestujte.
  3. Posypte provensálskymi bylinkami, rozdrobte droždie a na záver prilejte sójovú omáčku.
  4. Za stáleho miešania chvíľku povarte, až sa zmes spojí.
  5. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne rozmiešajte dohladka.
  6. V prípade potreby dochuťte pomocou korenia.
  7. Hotovú drožďovú nátierku dajte na približne 20 minút vychladiť do chladničky.

Podávajte na čerstvom pečive a ozdobenú cherry paradajkami, pažítkou a ďalšou zeleninou.

Dva krajce chleba potreté kvasnickovou nátierkou.
zdroj: nanicmama.sme.sk

TIP: Tofu môžete do svojho jedálnička zaradiť v mnohých rôznych podobách. Inšpirovať sa môžete našimi pestrými tofu receptami .

Zdravá drožďovka s bylinkami

Tradičnými bylinkami v tejto nátierke sú petržlenová vňať, kôpor a pažítka, ale pokojne môžete pridať aj ďalšie. Čím viac byliniek, tým viac arómy aj chuti.

Ingrediencie:

  • 60 g čerstvého droždia
  • 1 cibuľa
  • 4 vajcia
  • čerstvý kôpor
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čerstvá pažítka
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Olúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu osmažte zľahka na olivovom oleji.
  2. Pridajte rozdrobené droždie a miešajte, kým sa nerozpustí.
  3. Pridajte vajcia a soľ.
  4. Niekoľko minút povarte, podobne ako miešané vajíčka.
  5. Odstavte a do nátierky vmiešajte čerstvé nasekané bylinky, kôpor, pažítku a petržlenovú vňať.
  6. Nátierku pred podávaním vložte aspoň na 30 minút do chladničky.

Túto lahodnú drožďovú nátierku servírujte najlepšie na čerstvom chlebe.

Misca s nátierkou s vajíčkami a droždím.
zdroj: fajnrecepty.sk

Recepty na drožďové nátierky nie sú jediným spôsobom, ako ľahko zužitkovať prebytočné vajcia. Spracovať ich môžete aj v podobe vajíčkových šalátov .

Nátierka z kvasníc, uhoriek a vajíčok

Kombinácia droždia, cibule, vajec, sterilizovaných uhoriek, korenia a byliniek je dokonalým spojením mnohých rozmanitých chutí. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.

Ingrediencie:

  • 80 g čerstvého droždia
  • 1 cibuľa
  • 2 sterilizované uhorky
  • 2 vajcia
  • 2 PL mlieka
  • 1 čajová lyžička horčica
  • 2 čajové lyžičky masla
  • čerstvá petržlenová vňať
  • drvená rasca
  • olivový olej
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu olúpte a nakrájajte najemno.
  2. Nakrájanú cibuľu orestujte na malom množstve olivového oleja.
  3. Pridajte droždie a miešajte, kým sa nerozpustí.
  4. Panvicu či hrniec odtavte z ohňa a pridajte mlieko, nadrobno nakrájané uhorky, korenie a horčicu.
  5. Zamiešajte a dajte opäť na mierny oheň.
  6. Pridajte vajcia a zamiešajte, kým zmes nezhustne.
  7. Následne odstavte z ohňa a vmiešajte dve čajové lyžičky masla.
  8. Nátierku pred podávaním nechajte vychladnúť.

Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive.

Chlieb natretý kvasnicovou nátierkou.
zdroj: varecha.pravda.sk

Domáca drožďová nátierka

Jednoduchá a zdravá nátierka, z ktorej ľahko pripravíte deťom desiatu do školy a sebe ľahký obed do práce.

Ingrediencie:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 vajcia
  • 100 g čerstvého drozdia
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 2 PL strúhanky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
  2. Následne ju orestujte na olivovom oleji dozlatista.
  3. Pridajte rozdrobené droždie a nechajte minútku povariť a rozpustiť.
  4. Zalejte mliekom, premiešajte a nechajte zahriať.
  5. Zmes v hrnci či na panvičke posypte strúhankou a miešaním vytvorte stredne hustú konzistenciu.
  6. Nakoniec vmiešajte rozšľahané vajcia a pridajte mletú papriku.
  7. Chvíľku povarte.
  8. Podľa chuti pridajte soľ či korenie.
Stídený pokrm pripravený z droždia, uhoriek a vajec natretý na celozrnnom pečive.
zdroj:akosatorobi.sk

Lahodný drožďový dip

Bohatá nátierka, ktorá sa od ostatných receptov odlišuje niektorými netradičnými ingredienciami, ako sú biela fazuľa a kešu oriešky.

Ingrediencie:

  • 1 šálka bielych fazule z konzervy
  • 40 g čerstvého droždia
  • 1/3 šálky pražených kešu orieškov
  • 2 PL olivového oleja
  • čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobu
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Fazuľu sceďte a prepláchnite vo vode.
  2. Všetky ingrediencie, teda fazuľa, kešu oriešky, droždie, olivový olej a korenie vložte do kuchynského robota a rozmixujte do krémovej podoby.
  3. Pred podávaním dajte vychladiť do chladničky.

Drožďovú nátierku podávajte s kúskami čerstvej zeleniny alebo pita chlebom a na ozdobu použite petržlenovú vňať a pažítku.

Miska s droždovým dipom a plackami.
zdroj: foodnetwork.ca

Droždie zďaleka neznamená len pečenie

S pojmom droždie alebo kvasnice si najčastejšie spájame jednu z našich základných potravín – pečivo. Droždie obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae, ktoré majú schopnosť premieňať cukry na alkohol a oxid uhličitý. Vďaka tomu následne cesto kysne.

Avšak pekárstvo zďaleka nie je jedinou oblasťou ľudskej činnosti, v ktorej sa kvasnice využívajú. Dôležitú úlohu plnia aj vo vinárstve, pridávajú sa tiež do krmív pre zvieratá a potravinárske droždie sa pridáva aj do rozmanitých výrobkov na zvýraznenie ich chuti či vône.

Väčšina z nás pozná predovšetkým dve formy droždia – čerstvé a sušené. Avšak kvasnice sa vyrábajú v mnohých rôznych podobách. Kocka čerstvých kvasníc je vlastne lisované droždie, forma malých guličiek je typická pre aktívne suché droždie, ktorého výhodou je predovšetkým to, že je odolné voči pôsobeniu tepla.

V priemyselných pekárňach sa ale využíva tiež droždie granulované či tekuté, na prípravu hlboko zmrazeného pečiva potom mrazené droždie s nízkym obsahom vody.

Prečo zaradiť drožďové nátierky do svojho jedálnička?

Recepty na drožďové nátierky predstavujú veľmi jednoduchý spôsob, ako čerstvé droždie zaradiť do nášho jedálnička. Vďaka špeciálnym biochemickým vlastnostiam kvasiniek prospieva nielen nášmu zdraviu, ale aj kráse.

Je bohaté na mnoho druhov aminokyselín, obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, predovšetkým B1, B2 a B3, z minerálnych látok v ňom nájdeme veľké množstvo chrómu. Kvasnice sa v prevažnej väčšine receptov na drožďové nátierky miešajú s cibuľou, vajíčkami, bylinkami a korením.

Fantázii sa ale medze nekladú a nátierky z kvasníc možno oživiť aj pridaním húb či zeleniny.

Ako správne vybrať a skladovať droždie?

Väčšina receptov na drožďové nátierky sa pripravuje z čerstvého droždia. Preto, aby ste boli s výsledkom čo najviac spokojní, je dôležité vedieť ho dobre vybrať a skladovať. Čerstvé droždie sa predáva chladené a zabalené vo forme malých kociek.

Pri kúpe vždy kontrolujte nielen dátum spotreby, ale aj kvalitu zabalenia. Správne čerstvé droždie má svetlú krémovú farbu, príjemne vonia a ľahko sa drobí či láme.

Veľmi dôležité je jeho skladovanie, s nákupom bežte čo najrýchlejšie domov a kvasnice dajte okamžite do chladničky. Optimálna teplota na skladovanie je okolo 5 °C, vysoké teploty alebo striedanie teplôt ho znehodnocujú.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.