Tekvica má v kuchyni veľa využití.
V našich lahodných receptoch na tekvicové halušky ju používame buď priamo do nokov alebo do omáčky.
Navyše pre vás máme aj vegánsky a bezlepkový variant, takže u nás si príde na svoje úplne každý.
Užite si to!
Krémové tekvicové halušky so špenátom a klobásou
Úžasné jesenné jedlo, ktoré máte pripravené iba za 30 minút a ešte navyše na jednej panvici! Smotanová omáčka s tekvicovým pyré, špenátom, klobásou a čerstvými bylinkami robí z nokov pokrm hodný luxusnej reštaurácie.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 340 g talianskych klobás (črievka odstráňte)
- 280 g zemiakových gnocchi
- 1 šálka smotany na šľahanie
- ⅓ šálky kuracieho vývaru
- 1 šálka tekvicového pyré
- 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
- 110 g čerstvého špenátu
- 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie
- 2 lyžice čerstvého tymiánu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici s ťažkým dnom a vysokým okrajom na strednom ohni.
- Vyberte klobásy zo črievok a nakrájajte.
- Pridajte na panvicu nakrájanú klobásu a opekajte na strednom plameni asi 4 minúty z jednej strany bez otáčania, aby klobása zhnedla.
- Preklopte na druhú stranu a opekajte ešte 2 minúty.
- Zlejte tuk a všetku tekutinu.
- Do rovnakej panvice ku klobáse pridajte nevarené zemiakové gnocchi, smotanu a kuracie vývar.
- Na strednom plameni priveďte do varu a všetko dobre premiešajte.
- Prikryte pokrievkou a nechajte variť asi 5 minút na strednom plameni.
- Potom pridajte tekvicové pyré a pretlačený cesnak.
- Premiešajte.
- Pridajte špenát.
- Priveďte do varu na strednom plameni, znížte na mierny stredný plameň a všetko dobre premiešajte.
- Varte asi 3 alebo viac, kým špenát nezvädne.
- Uistite sa, že gnocchi sú uvarené, cesnak prepečený podľa vašej chuti a omáčka dostatočne hustá.
- Varte dlhšie, ak chcete hustejšiu omáčku.
- Zložte panvicu zo sporáka.
- Vmiešajte polovicu čerstvej šalvie a polovicu čerstvého tymiánu.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pri podávaní posypte zvyšnou polovicou čerstvej šalvie a zvyšnou polovicou čerstvého tymiánu.
- Nechajte si chutiť!

Nezabudnite vyskúšať aj naše ďalšie recepty na gnocch aj! Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom.
Pečené tekvicové gnocchi bez lepku s bylinkovým maslom
Dokonalé bezlepkové domáce halušky z tekvice, servírované spolu s bylinkovým maslom potešia všetky vaše chuťové bunky a na tie kupované si ani nespomeniete! Potešte svoju rodinu vynikajúcou večerou či obedom, po ktorom sa budú môcť utĺcť.
Čo budete potrebovať
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1 vajce
- 1 hrnček blanšírovanej mandľovej múky
- 1 šálka tapiokovej múky
- 1 šálka strúhaného parmezánu + 1/4 šálky navyše
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 šálky slaného masla
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica šalvie, nasekané
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zmiešajte tekvicové pyré a vajcia v miske.
- Vmiešajte mandľovú múku, tapiokovú múku, 1 šálku parmezánu, cesnakový prášok a morskú soľ.
- Potom zmes preložte do plastového vrecka.
- Odrežte jeden roh vrecka a zmes vytláčajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Chcete tvoriť asi 2,5 cm dlhé halušky, ktoré sú široké asi centimeter.
- Potom, čo naplníte celý plech halušky, použite zadnú časť vidličky na vytvorenie odrážky v hornej časti každého noku.
- Pečte 20 minút.
- Zatiaľ čo sa halušky pečú, na panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte nasekaný cesnak a šalvia.
- Keď sú halušky upečené, preložte ich na panvicu s maslom a premiešajte.
- Naberte halušky do misky a prelejte ich bylinkovým maslom.
- Posypte ďalším parmezánom a užite si to!

Objavte podobné tipy
Vegánske zemiakovo-tekvicové halušky
Naučte sa s naším jednoduchým návodom pripraviť domáce vegánske halušky zo zemiakov a tekvice, na ktoré potrebujete iba 4 ingrediencie. Je vhodný pre dospelých aj deti, ktoré môžete zapojiť do procesu prípravy nokov. Určite si to užijú!
Čo budete potrebovať
Na tekvicové halušky:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 veľký zemiakov, olúpaný a nakrájaný na veľké kúsky
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1 lyžička soli
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška (voliteľne)
Na maslovú omáčku:
- 4 lyžice vegánskeho masla
- 20 čerstvých lístkov šalvie, nasekaných nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
Na servírovanie:
- čierne korenie
- vegánsky parmezán
Postup
- Vložte zemiaky do hrnca, zalejte ich vodou a priveďte do varu.
- Znížte plameň na mierny a varte, kým nepôjdu jednoducho prepichnúť vidličkou, asi 20–30 minút.
- Sceďte (nezabudnite si ponechať asi 1/4 šálky škrobovej vody) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Rozšťouchejte zemiaky, aby boli jemné a hladké.
- Odmerajte si 3/4 šálky rozšťouchaných zemiakov a zvyšok si schovajte na iné použitie.
- Šťuchané zemiaky položte na čistú pracovnú plochu.
- Preosejte k nim múku a pridajte tekvicové pyré a soľ.
- Všetko premiešajte pomúčenými rukami, kým nevznikne hladké cesto, a keď je cesto príliš mokré, pridajte ďalšiu lyžicu múky alebo, ak je cesto príliš suché, pridajte po 1 lyžici odloženej škrobovej vody.
- Cesto by malo byť mäkké a mierne lepivé.
- Akonáhle je cesto hladké, hneťte ho 30 sekúnd až minútu alebo pokiaľ nebude mäkké, dávajte pozor, aby ste cesto neprepracovali.
- Z cesta vytvarujte zhruba 2,5 cm vysoký obdĺžnik a nakrájajte ho vodorovne na plátky.
- Každý z týchto plátkov zrolujte do povrazu s priemerom asi centimeter a potom tieto povrazy nakrájajte na halušky.
- Halušky môžete buď variť tak, ako sú, alebo na nich môžete obtlačiť vidličku.
- Halušky položte v jednej vrstve na doštičku a zľahka ich poprášte múkou.
- Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
- Pripravte si omáčku.
- Dajte panvicu na stredný plameň a pridajte vegánske maslo.
- Akonáhle sa vegánske maslo rozpustí, nechajte ho variť na panvici asi 3-4 minúty.
- Pridajte šalviu a cesnak a varte 2-3 minúty.
- Odstráňte zo sporáka.
- Keď sa voda varí, pridajte halušky a zamiešajte, aby sa neprichytili. V
- arte, kým nevyplávajú na hladinu vody, a potom ich nechajte ďalších 30 sekúnd sedieť.
- Pomocou dierovanej lyžice halušky vyberte a preložte ich do panvice k maslu.
- Dajte panvicu späť na stredný plameň a halušky pár minút opekajte v maslovej omáčke.
- Podávajte posypané vegánskym parmezánom a troškou čierneho korenia.

Možno sa vám budú hodiť aj naša recenzia plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Gnocchi z tekvice so šalviou a prosciuttom
Luxusné domáce tekvicové halušky s maslom, čerstvou šalviou a orestovaným prosciuttom sú dokonalým nielen jesenným pokrmom, ktorého príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a rýchla!
Čo budete potrebovať
- 400 g varené tekvice
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 lyžička jemnej soli
- 1 a ½ lyžice masla
- 2 plátky prosciutta nakrájané na tenké prúžky
- 100 g strúhaného syra pecorino
- 8 listov šalvie
- 1 lyžička soli na varenie nokov
- tekvicové semienka
Postup
- Uvarenú tekvicu rozmixujte v kuchynskom robote.
- Do nádoby mixéra pridajte múku, vajcia a soľ a všetko spoločne prehneťte, ale neprehneťte, inak budú gnocchi gumové.
- Pokiaľ je cesto na doske príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
- Pomôže tiež, keď ho necháte 30 minút odležať v chladničke.
- Cesto rozdeľte na 8 dielov a každý rozvaľkajte na šírku palca. potom nakrájajte na kúsky veľkosti palca.
- Vytvarované gnocchi pokladajte na ľahko pomúčenú plochu a nechajte ich tam, kým ich nebudete variť.
- Priveďte do varu veľké množstvo osolenej vody a pridajte gnocchi.
- Keď gnocchi vyplávajú na povrch, sú hotové.
- To by malo trvať asi dve minúty.
- Ak nevyplávajú, je možné, že sa prilepili ku dnu alebo jeden k druhému.
- Použite varešku a jemne premiešajte vodu.
- Pred varením gnocchi si pripravte omáčku.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
- Pridajte lístky šalvie a prúžky prosciutta.
- Restujte niekoľko minút, kým nebude prosciutto chrumkavé.
- Vypnite sporák.
- Keď sú gnocchi uvarené, dobre ich sceďte a pridajte na panvicu k prosciuttu.
- Pridajte nastrúhané pecorino a dobre premiešajte.
- Ihneď podávajte s trochou extra pecorina a nasekanými tekvicovými semienkami.

Zemiakové halušky s tekvicovým pyré, slaninou a kuracím mäsom
Tento pokrm je hotový za menej ako 30 minút a kombináciu nokov, tekvicovej omáčky, chrumkavej slaniny a kúskov kuracieho mäsa si jednoducho zamilujete!
Čo budete potrebovať
- 1 kg zemiakových nokov
- 8 prúžkov slaniny, nakrájaných na kocky
- 2 kuracie prsia bez kosti a kože, nakrájané na kocky
- 230 g smotanového syra, zmäkčeného
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1/2 šálky parmezánu
- 2 lyžičky údené papriky
- 1/2 lyžičky chipotle prášku
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ a korenie, podľa chuti
- 3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
Postup
- Priveďte vodu vo veľkom hrnci do varu.
- Akonáhle sa voda varí, pridajte halušky a varte podľa návodu na obale.
- Po úplnom uvarení sceďte, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte bokom.
- Veľkú panvicu dajte na stredný plameň a pridajte slaninu.
- Smažte do chrumkava a vyberte z panvice na tanier vyložený papierovou utierkou, aby ste odsali prebytočný tuk.
- Do panvice pridajte na kocky nakrájané kuracie mäso a dochuťte soľou a korením.
- Restujte, kým mäso prestane byť ružové.
- Vyberte kurča z panvice a dajte bokom.
- Znížte teplotu na stredne nízku, v panvici nechajte 1 lyžicu tuku zo slaniny a pridajte smotanový syr.
- Premiešajte, aby smotanový syr zmäkol.
- Pridajte tekvicové pyré, parmezán, údenú papriku, chipotle prášok a cesnakový prášok.
- Premiešajte.
- Pridajte smotanu a premiešajte.
- Do panvice pridajte halušky, kuracie mäso a slaninu.
- Premiešajte a nechajte omáčku 5 minút variť, aby sa halušky a kura prehriali.
- V tejto chvíli by omáčka mala pekne zhustnúť.
- Ak je omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu smotany a nechajte chvíľu povariť.,
- Pokrm ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Hotové jedlo posypte jarnou cibuľkou a ihneď podávajte.

Máme pre vás aj výborné tekvicové recepty na sladko . Pripravte si napríklad rovnaký džús ako píl Harry Potter!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!