Výborné recepty na tekvicové gnocchi 5x inak alebo pripravte si luxusný obed či večeru pre celú rodinu!

Tekvica má v kuchyni veľa využití.

V našich lahodných receptoch na tekvicové halušky ju používame buď priamo do nokov alebo do omáčky.

Navyše pre vás máme aj vegánsky a bezlepkový variant, takže u nás si príde na svoje úplne každý.

Užite si to!

Krémové tekvicové halušky so špenátom a klobásou

Úžasné jesenné jedlo, ktoré máte pripravené iba za 30 minút a ešte navyše na jednej panvici! Smotanová omáčka s tekvicovým pyré, špenátom, klobásou a čerstvými bylinkami robí z nokov pokrm hodný luxusnej reštaurácie.

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 340 g talianskych klobás (črievka odstráňte)
  • 280 g zemiakových gnocchi
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • ⅓ šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • 110 g čerstvého špenátu
  • 2 lyžice nasekané čerstvé šalvie
  • 2 lyžice čerstvého tymiánu
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  • Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici s ťažkým dnom a vysokým okrajom na strednom ohni.
  • Vyberte klobásy zo črievok a nakrájajte.
  • Pridajte na panvicu nakrájanú klobásu a opekajte na strednom plameni asi 4 minúty z jednej strany bez otáčania, aby klobása zhnedla.
  • Preklopte na druhú stranu a opekajte ešte 2 minúty.
  • Zlejte tuk a všetku tekutinu.
  • Do rovnakej panvice ku klobáse pridajte nevarené zemiakové gnocchi, smotanu a kuracie vývar.
  • Na strednom plameni priveďte do varu a všetko dobre premiešajte.
  • Prikryte pokrievkou a nechajte variť asi 5 minút na strednom plameni.
  • Potom pridajte tekvicové pyré a pretlačený cesnak.
  • Premiešajte.
  • Pridajte špenát.
  • Priveďte do varu na strednom plameni, znížte na mierny stredný plameň a všetko dobre premiešajte.
  • Varte asi 3 alebo viac, kým špenát nezvädne.
  • Uistite sa, že gnocchi sú uvarené, cesnak prepečený podľa vašej chuti a omáčka dostatočne hustá.
  • Varte dlhšie, ak chcete hustejšiu omáčku.
  • Zložte panvicu zo sporáka.
  • Vmiešajte polovicu čerstvej šalvie a polovicu čerstvého tymiánu.
  • Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Pri podávaní posypte zvyšnou polovicou čerstvej šalvie a zvyšnou polovicou čerstvého tymiánu.
  • Nechajte si chutiť!
Halušky so smotanovou omáčkou s tekvicovým pyré, špenátom, klobásou a čerstvými bylinkami na tanieri.
www.juliasalbum.com

Nezabudnite vyskúšať aj naše ďalšie recepty na gnocch aj! Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom.

Pečené tekvicové gnocchi bez lepku s bylinkovým maslom

Dokonalé bezlepkové domáce halušky z tekvice, servírované spolu s bylinkovým maslom potešia všetky vaše chuťové bunky a na tie kupované si ani nespomeniete! Potešte svoju rodinu vynikajúcou večerou či obedom, po ktorom sa budú môcť utĺcť.

Čo budete potrebovať

  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 1 vajce
  • 1 hrnček blanšírovanej mandľovej múky
  • 1 šálka tapiokovej múky
  • 1 šálka strúhaného parmezánu + 1/4 šálky navyše
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 šálky slaného masla
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžica šalvie, nasekané

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Zmiešajte tekvicové pyré a vajcia v miske.
  • Vmiešajte mandľovú múku, tapiokovú múku, 1 šálku parmezánu, cesnakový prášok a morskú soľ.
  • Potom zmes preložte do plastového vrecka.
  • Odrežte jeden roh vrecka a zmes vytláčajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Chcete tvoriť asi 2,5 cm dlhé halušky, ktoré sú široké asi centimeter.
  • Potom, čo naplníte celý plech halušky, použite zadnú časť vidličky na vytvorenie odrážky v hornej časti každého noku.
  • Pečte 20 minút.
  • Zatiaľ čo sa halušky pečú, na panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Pridajte nasekaný cesnak a šalvia.
  • Keď sú halušky upečené, preložte ich na panvicu s maslom a premiešajte.
  • Naberte halušky do misky a prelejte ich bylinkovým maslom.
  • Posypte ďalším parmezánom a užite si to!
Bezlepkové domáce halušky z tekvice, servírované spolu s bylinkovým maslom v miske s vidličkou.
www.thetoastedpinenut.com

Vegánske zemiakovo-tekvicové halušky

Naučte sa s naším jednoduchým návodom pripraviť domáce vegánske halušky zo zemiakov a tekvice, na ktoré potrebujete iba 4 ingrediencie. Je vhodný pre dospelých aj deti, ktoré môžete zapojiť do procesu prípravy nokov. Určite si to užijú!

Čo budete potrebovať

Na tekvicové halušky:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 veľký zemiakov, olúpaný a nakrájaný na veľké kúsky
  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 1 lyžička soli
  • 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška (voliteľne)

Na maslovú omáčku:

  • 4 lyžice vegánskeho masla
  • 20 čerstvých lístkov šalvie, nasekaných nadrobno
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané

Na servírovanie:

  • čierne korenie
  • vegánsky parmezán

Postup

  • Vložte zemiaky do hrnca, zalejte ich vodou a priveďte do varu.
  • Znížte plameň na mierny a varte, kým nepôjdu jednoducho prepichnúť vidličkou, asi 20–30 minút.
  • Sceďte (nezabudnite si ponechať asi 1/4 šálky škrobovej vody) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Rozšťouchejte zemiaky, aby boli jemné a hladké.
  • Odmerajte si 3/4 šálky rozšťouchaných zemiakov a zvyšok si schovajte na iné použitie.
  • Šťuchané zemiaky položte na čistú pracovnú plochu.
  • Preosejte k nim múku a pridajte tekvicové pyré a soľ.
  • Všetko premiešajte pomúčenými rukami, kým nevznikne hladké cesto, a keď je cesto príliš mokré, pridajte ďalšiu lyžicu múky alebo, ak je cesto príliš suché, pridajte po 1 lyžici odloženej škrobovej vody.
  • Cesto by malo byť mäkké a mierne lepivé.
  • Akonáhle je cesto hladké, hneťte ho 30 sekúnd až minútu alebo pokiaľ nebude mäkké, dávajte pozor, aby ste cesto neprepracovali.
  • Z cesta vytvarujte zhruba 2,5 cm vysoký obdĺžnik a nakrájajte ho vodorovne na plátky.
  • Každý z týchto plátkov zrolujte do povrazu s priemerom asi centimeter a potom tieto povrazy nakrájajte na halušky.
  • Halušky môžete buď variť tak, ako sú, alebo na nich môžete obtlačiť vidličku.
  • Halušky položte v jednej vrstve na doštičku a zľahka ich poprášte múkou.
  • Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
  • Pripravte si omáčku.
  • Dajte panvicu na stredný plameň a pridajte vegánske maslo.
  • Akonáhle sa vegánske maslo rozpustí, nechajte ho variť na panvici asi 3-4 minúty.
  • Pridajte šalviu a cesnak a varte 2-3 minúty.
  • Odstráňte zo sporáka.
  • Keď sa voda varí, pridajte halušky a zamiešajte, aby sa neprichytili. V
  • arte, kým nevyplávajú na hladinu vody, a potom ich nechajte ďalších 30 sekúnd sedieť.
  • Pomocou dierovanej lyžice halušky vyberte a preložte ich do panvice k maslu.
  • Dajte panvicu späť na stredný plameň a halušky pár minút opekajte v maslovej omáčke.
  • Podávajte posypané vegánskym parmezánom a troškou čierneho korenia.
Vegánske halušky z zemiakov a tekvica na tanieri s vidličkou.
www.sweetsimplevegan.com

Možno sa vám budú hodiť aj naša recenzia plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Gnocchi z tekvice so šalviou a prosciuttom

Luxusné domáce tekvicové halušky s maslom, čerstvou šalviou a orestovaným prosciuttom sú dokonalým nielen jesenným pokrmom, ktorého príprava je navyše prekvapivo jednoduchá a rýchla!

Čo budete potrebovať

  • 400 g varené tekvice
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžička jemnej soli
  • 1 a ½ lyžice masla
  • 2 plátky prosciutta nakrájané na tenké prúžky
  • 100 g strúhaného syra pecorino
  • 8 listov šalvie
  • 1 lyžička soli na varenie nokov
  • tekvicové semienka

Postup

  • Uvarenú tekvicu rozmixujte v kuchynskom robote.
  • Do nádoby mixéra pridajte múku, vajcia a soľ a všetko spoločne prehneťte, ale neprehneťte, inak budú gnocchi gumové.
  • Pokiaľ je cesto na doske príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
  • Pomôže tiež, keď ho necháte 30 minút odležať v chladničke.
  • Cesto rozdeľte na 8 dielov a každý rozvaľkajte na šírku palca. potom nakrájajte na kúsky veľkosti palca.
  • Vytvarované gnocchi pokladajte na ľahko pomúčenú plochu a nechajte ich tam, kým ich nebudete variť.
  • Priveďte do varu veľké množstvo osolenej vody a pridajte gnocchi.
  • Keď gnocchi vyplávajú na povrch, sú hotové.
  • To by malo trvať asi dve minúty.
  • Ak nevyplávajú, je možné, že sa prilepili ku dnu alebo jeden k druhému.
  • Použite varešku a jemne premiešajte vodu.
  • Pred varením gnocchi si pripravte omáčku.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
  • Pridajte lístky šalvie a prúžky prosciutta.
  • Restujte niekoľko minút, kým nebude prosciutto chrumkavé.
  • Vypnite sporák.
  • Keď sú gnocchi uvarené, dobre ich sceďte a pridajte na panvicu k prosciuttu.
  • Pridajte nastrúhané pecorino a dobre premiešajte.
  • Ihneď podávajte s trochou extra pecorina a nasekanými tekvicovými semienkami.
Tekvicové gnocchi s maslom, čerstvou šalviou a orestovaným prosciuttom na tanieri s vidličkou.
www.useyournoodles.eu

Zemiakové halušky s tekvicovým pyré, slaninou a kuracím mäsom

Tento pokrm je hotový za menej ako 30 minút a kombináciu nokov, tekvicovej omáčky, chrumkavej slaniny a kúskov kuracieho mäsa si jednoducho zamilujete!

Čo budete potrebovať

  • 1 kg zemiakových nokov
  • 8 prúžkov slaniny, nakrájaných na kocky
  • 2 kuracie prsia bez kosti a kože, nakrájané na kocky
  • 230 g smotanového syra, zmäkčeného
  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 1/2 šálky parmezánu
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 1/2 lyžičky chipotle prášku
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1 šálka smotany na varenie
  • soľ a korenie, podľa chuti
  • 3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky

Postup

  • Priveďte vodu vo veľkom hrnci do varu.
  • Akonáhle sa voda varí, pridajte halušky a varte podľa návodu na obale.
  • Po úplnom uvarení sceďte, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte bokom.
  • Veľkú panvicu dajte na stredný plameň a pridajte slaninu.
  • Smažte do chrumkava a vyberte z panvice na tanier vyložený papierovou utierkou, aby ste odsali prebytočný tuk.
  • Do panvice pridajte na kocky nakrájané kuracie mäso a dochuťte soľou a korením.
  • Restujte, kým mäso prestane byť ružové.
  • Vyberte kurča z panvice a dajte bokom.
  • Znížte teplotu na stredne nízku, v panvici nechajte 1 lyžicu tuku zo slaniny a pridajte smotanový syr.
  • Premiešajte, aby smotanový syr zmäkol.
  • Pridajte tekvicové pyré, parmezán, údenú papriku, chipotle prášok a cesnakový prášok.
  • Premiešajte.
  • Pridajte smotanu a premiešajte.
  • Do panvice pridajte halušky, kuracie mäso a slaninu.
  • Premiešajte a nechajte omáčku 5 minút variť, aby sa halušky a kura prehriali.
  • V tejto chvíli by omáčka mala pekne zhustnúť.
  • Ak je omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu smotany a nechajte chvíľu povariť.,
  • Pokrm ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Hotové jedlo posypte jarnou cibuľkou a ihneď podávajte.
Gnocchi so slaninou, syrom a kuracím mäsom na tanieri.
www.nutmegnanny.com

Máme pre vás aj výborné tekvicové recepty na sladko . Pripravte si napríklad rovnaký džús ako píl Harry Potter!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.