Červené ríbezle základ chutných múčnikov, džemov a marmelád

Červené ríbezle je naozaj zvláštne ovocie.

Čerstvý ho pre kyslosť takmer nedá jesť, ale v múčnikoch, ako džem alebo marmeláda, je pre svoju pikantnú chuť takmer neprekonateľný.

Navyše si aj pri pečení alebo iným spracovaním udržuje svoju výraznú červenú farbu. Okrem toho sa ríbezle aj dobre mrazí, takže ak máme k dispozícii väčšie množstvo, môžeme si ho uchovať aj na zimné obdobie.

My sme pre vás pripravili 3 druhy prípravy ríbezlí.

Marmeláda z červených ríbezlí

Ak máme prebytky z úrody tohto ovocia, tak najlepší spôsob, ako ich spracovať, je urobiť z nich marmeládu.

INGREDIENCIE

  • 1 kg červených ríbezlí
  • 1 kg cukru krupica

POSTUP

  1. Ríbezle dôkladne oberieme od lístkov a stopiek, umyjeme v studenej vode.
  2. Rozmixujeme v mixéri a dáme do hrnca spolu s cukrom.
  3. Vzhľadom k tomu, že ríbezle obsahuje veľké množstvo pektínu, nie sú nutné želírovacie prostriedky.
  4. Necháme variť 1 hodinu, občas premiešame.
  5. Počas varenia si nachystáme poháre, dôkladne ich umyjeme a očistíme, aby sa marmeláda nekazila.
  6. Ešte horúcu marmeládu naplníme do pohárov, dôkladne zatiahneme viečkom.
  7. Zavaríme ho, otočte dnom hore a takto ho necháme úplne vychladnúť.

Marmeláda z červených ríbezlí focusedcollection.com

Mriežkový koláč s ríbezľovou marmeládou

V zime si iste pochutíme na dobrom mriežkovom koláči, kedy pri jeho príprave práve môžeme použiť domáce ríbezľovou marmeládu.

INGREDIENCIE

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice mlieka
  • 130 g Hery
  • malá poháre ríbezľovej marmelády

POSTUP

  1. Na doske spracujeme z uvedených surovín cesto
  2. podsypávame múkou
  3. Asi štvrtinu oddelíme, väčšiu časť položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Pomúčenými rukami cesto roztlačíme po celom plechu.
  5. Potrieme ho marmeládou a zo zvyšného cesta vytvoríme mriežku.
  6. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C a pečieme okolo 15 minút.

Mriežkový koláč s ríbezľovou marmeládou iGurmet.cz

Domáce ríbezľový džem

INGREDIENCIE

asi na 6 menších pohárov

  • 1 kg červených ríbezlí
  • 0,5 kg cukru kryštál
  • 0,5 balíčka želírovacieho prípravku (Gelfix)

POSTUP

  1. Ríbezle oberieme z vetvičiek a umyjeme ho, aby na ňom nič nezostalo.
  2. Následne ríbezle nasypeme do hrnca, priklopíme ho pokrievkou a dáme variť na mierny plameň.
  3. Môžeme ho málinko roztlačiť.
  4. Keď príde ríbezle k varu, dáme plameň na plno a varíme ho ďalej, kým sa neodparí asi tak štvrtina šťavy.
  5. V tejto chvíli je čas pridať do hrnca aj cukor a želírovací zmes.
  6. Dôkladne všetko premiešame.
  7. Džem varíme ešte asi 7 minút.
  8. Keď je hotový, ešte horúci ho nalejeme do dôkladne vymytých pohárov.
  9. Zavaríme ho, otočíme ho hore dnom a takto ho necháme úplne vychladnúť.

ríbezľový džem womanonly.cz

Ríbezle sa výborne hodí k príprave ďalších múčnikov z rôznych těst.lze im tiež naplniť palacinky. V zime sa hodí k príprave čajov.

Ak vám ani tyhle recepty nestačili, pozrite sa na naše ďalšie recepty z ríbezlí .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.