Chystáte občerstvenie na párty a hľadáte recepty na cesnakovú nátierku, pretože vaši hostia ju milujú?
Už nemusíte ďalej hľadať, pretože pre vás máme výber tých najobľúbenejších a najhľadanejších nátierok z cesnaku, ktoré potešia vaše chuťové poháriky.
Priatelia aj rodina si ich zamilujú a vy budete hviezdnym hostiteľom, za ktorým sa budú radi pravidelne vracať.
Jednoduchá cesnaková nátierka
Dobrá nátierka z cesnaku poteší všetky chuťové bunky, zvlášť keď je vyrobená z čerstvého namiesto sušeného. Hodí sa na oslavy, pohostenie pre rodinu, ale pokojne aj len tak na večeru.
Mrknite aj na recepty s medvedím cesnakom a porovnajte jeho chuť s tým klasickým.
Ingrediencie:
- 1 kocka zmäknutého masla
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2 jarné cibuľky alebo 1 malá klasická cibuľa
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
Postup:
- Maslo dáme do misy a odložíme zatiaľ bokom.
- Cesnak očistíme, opláchneme a prelisujeme do misy.
- Pokiaľ nemáme lis na cesnak, môžeme ho utrieť na doske s trochou soli pomocou noža.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na veľmi jemné malé kocky.
- Petržlen opláchneme, nasekáme na drobné kúsky a rovnako ako cesnak s cibuľou prihodíme do misy k maslu.
- Osolíme, okoreníme a dôkladne zamiešame.
- Podávame na bagete či pečive, prípadne môžeme použiť ako maslo na potretie chleba, ktorý sa chystáme zapekať. Je to lahôdka.

Avokádová zmes s cesnakom a bazalkou
Táto cesnaková nátierka sa pripravuje z avokáda a je to svojím spôsobom taký dip, do ktorého môžeme ponoriť chrumkavú zeleninu, alebo aj tortilla chips. Je to však aj zmes na namazanie na čerstvú bagetu.
Ingrediencie:
- 2 veľká avokáda
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 malá červená cibuľa
- 1 hrsť listov čerstvej bazalky
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cesnak zľahka stlačíme a dáme piecť na malý pekáčik asi na 15 minút pri 180 °C.
- Keď je upečený, vylúpneme ho zo šupky a dáme do misky, kde ho roztlačíme vidličkou.
- Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstku a lyžicou vydlabeme dužinu.
- Pridáme k cesnaku a tiež starostlivo roztlačíme.
- Cibuľu olúpeme, rozpolíme a nasekáme najemno.
- Pokiaľ nechceme cibuľu cítiť až veľa, dáme len polovicu.
- Bazalku opláchneme a listy rozkrájame na drobné kúsky.
- Všetko prihodíme do misy, osolíme a dôkladne zamiešame, aby vznikla hladká zmes.

Cesnaková nátierka so syrom
Slané sušienky, čerstvé pečivo alebo napríklad kúsky čerstvej zeleniny. To všetko môžete použiť na namazanie tejto cesnakovej nátierky, po ktorej sa budete olizovať ešte na druhý deň.
Ingrediencie:
- 250 g smotanového syra
- 2 – 3 lyžice zmäknutého nesoleného masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky soli
- 3 lyžice petržlenu
- 2 lyžice pažítky
- Štipka mletého korenia štyroch farieb
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota dáme smotanový syr, maslo, očistený prelisovaný cesnak a soľ.
- Necháme mixovať, až pokiaľ nie je zmes pekne hladká.
- Medzitým opláchnete pažítku s petržlenom a oboje nasekáme.
- Pridáme do nádoby a niekoľkokrát premiešame pomocou pulzného tlačidla, aby sa všetko spojilo.
- Hotovú nátierku dáme do misky (ideálne sklenené), zakryjeme a dáme minimálne na 30 minút do chladničky.
- Ostatne v chlade vydrží cca 4 – 5 dní.

Vaječná náterka s cesnakom
Mnohí o tejto receptúre hovoria skôr ako o šaláte, ale pre mňa je to jednoducho nátierka a hotovo. Má skvelú konzistenciu, skvele chutí a príprava je jednoduchá. Je vynikajúci na čerstvý chlieb, ale hodí sa k nej aj celozrnné pečivo.
Ingrediencie:
- 4 natvrdo uvarené vajcia
- 1 malá červená cibuľa
- 3 nakladané uhorky
- 3 – 4 lyžice majonézy
- Šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
- 2 lyžice čerstvého ligurčeka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kôpru
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky soli (prípadne podľa chuti)
Postup:
- Vajcia olúpeme, opláchneme a nakrájame na drobné kocky, ktoré dáme do misky.
- Cibuľu očistíme a nasekáme najemno.
- Uhorky nastrúhame, ligurček aj kôpor jemne nasekáme.
- Cesnak zbavíme šupky a prelisujeme k vajciam.
- Všetky suroviny dáme do misy, osolíme, okoreníme, zalejeme majonézou a dôkladne zamiešame.
- Môžeme servírovať na toastovom chlebe alebo napríklad kaiserke.

Cuketový krém z cesnaku
Tak trochu pikantná „cesnakovka“ s cuketou poteší mnohých labužníkov. Má jemnú vyváženú chuť, ale zároveň dokáže, ako sa hovorí vyštiepať krk. Na čerstvom pečive alebo s chipsmi je super.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 stredné cukety
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 2 lyžičky čerstvej nasekanej mäty
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
- Cuketu olúpeme a nakrájame na kocky.
- Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky.
- V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme doň nakrájanú cuketu aj cesnak a necháme restovať asi 5 minút.
- Cuketa musí zmäknúť a cesnak bude chrumkavý.
- Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
- Do nádoby mixéra dáme jogurt, citrónovú šťavu, mätu, soľ, korenie a rozmixujeme.
- Pridáme vychladnutú cuketu s cesnakom a zapneme chvíľu na najvyšší stupeň.
- Akonáhle je nátierka pekne hladká, máme hotovo.

Objavte podobné tipy
Cesnakové maslo na jednohubky a chlieb
Klasická cesnaková nátierka je síce bezkonkurenčná, ale niekedy nie je na škodu trochu experimentovať. Keď ju navyše natrieme na francúzsky chlieb a zapečieme v rúre, budeme sa olizovať až za ušami.
Ingrediencie:
- 1 veľký bochník francúzskeho chleba
- 1 kocka zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 polievková lyžica petržlenu
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Bochník chleba rozkrojíme pozdĺžne na dve časti a zatiaľ odložíme nabok.
- Do strednej misky dáme zmäknuté maslo, nastrúhaný parmezán, prelisovaný cesnak a nasekanú petržlenovú vňať.
- Osolíme, okoreníme a všetko dôkladne našľaháme, aby bola zmes pekne nadýchaná.
- Hotovú nátierku rozprestrieme na obe polovice chleba.
- Priklopíme k sebe a starostlivo zabalíme do alobalu.
- Položíme na plech a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 10 – 15 minút.
- Potom odstránime alobal a necháme piecť ešte asi 5 – 7 minút.
- Akonáhle má chlieb zlatohnedý odtieň, máme hotovo.
- Nátierku môžeme samozrejme konzumovať aj v čerstvom stave, ale takto zapečená je bombastická.

Maslová nátierka z nivy a cesnaku
Nátierka z cesnaku nezahŕňa len niečo, čo natrieme na chlieb. Naopak sem môže patriť aj pochúťka, ktorú použijeme na ochutenie steaku či grilovanej zeleniny. Bude to skôr ochutené maslo na mäso, ktoré sa ale dá využiť aj ako klasická nátierka.
Ingrediencie:
- 120 g zmäknutého masla
- 60 g syra s modrou plesňou
- 1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička čerstvej bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- Štipka soli
Postup:
- Maslo dáme do misky ak nemu nastrúhame plesňový syr.
- Petržlenovú vňať s bazalkou opláchneme a jemne nasekáme, potom pridáme do misy.
- Nakoniec ošúpeme a prelisujeme cesnak.
- Prihodíme ho k ostatným surovinám a starostlivo premiešame.
- Hotovú zmes vytvarujeme do valčeka a zabalíme do fólie.
- Dáme vychladiť do chladničky asi na 2 hodiny.

Cesnaková zmes z tvarohu
Ako sa niekde objaví tvaroh a kyslá smotana, máte záruku, že to bude stáť za to. Čo platí aj pri tejto cesnakovej nátierke, ktorá okrem už spomínaných surovín obsahuje aj bylinky.
Ingrediencie:
- 450 g tvarohu
- 200 g kyslej smotany
- 1/2 lyžičky soli (prípadne viac podľa chuti)
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá šalotka
- 1 polievková lyžica čerstvé pažítky
- 1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Cesnak olúpeme a prelisujeme, prípadne rozdrvíme napríklad v mažiari.
- Šalotku očistíme a nakrájame na čo najjemnejšie kúsky.
- Pažítku s petržlenom opláchneme a nasekáme.
- Do misky dáme tvaroh s kyslou smotanou a premiešame.
- Pridáme bylinky s cesnakom, osolíme, okoreníme a dôkladne zamiešame.
- Hotovú nátierku dáme aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
- Skvele chutí podávaná s opečeným cesnakovým chlebom, s krekrami alebo na jednohubkách z rožkov.

Vajíčková nátierka s zelerom a cesnakom
Pre každého, kto má rád vaječný šalát je táto nátierka veľkou výzvou. Má totiž konzistenciu podobnú šalátu, ale inak je ľahko roztierateľná, chutná a rýchla.
Ingrediencie:
- 4 vajcia natvrdo
- 2 lyžice gréckeho jogurtu
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 jarné cibuľky
- 1 menší zväzok pažítky
- 1 lyžička šťavy z chemicky neošetreného citróna
- Štipka mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Vajcia nakrájame na kocky a dáme do misky.
- Cibuľky aj stopkový zeler očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky.
- Pažítku opláchneme a nasekáme.
- Všetko pridáme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a starostlivo zamiešame.
- Najlepšie je konzumovať ho ihneď, inak v chladničke vydrží cca 2 dni.

Čo je to DIP a prečo to nie je nátierka?
V rámci gastronómie sa často stretávame s termínom DIP. Je to prevzaté z anglického originálu, ktorý sa do slovenčiny prekladá ako namočiť. Mnohí ho chybne považujú za jednu z alternatív nátierok, ale tak to nie je.
Ide teda o omáčku, do ktorej môžeme namáčať rôzne pokrmy. Niekto si do nej namočí syr, chipsy, ale aj napríklad pečené stehienko alebo rebierka. Skrátka čokoľvek, čo je možné s touto pochúťkou servírovať.
Omáčka/dip sa podáva samostatne, najčastejšie v malej miske, teda neprelieva sa cez pokrm, ako u iných druhov omáčok.
Čo môže tvoriť základ?
- Jogurt.
- Kyslá smotana.
- Crème fraîche.
- Majonéza
Môžeme sa však stretnúť aj s dipmi, kde je základom čokoláda, kečup alebo napríklad samotný olivový olej. Fantázii sa medze nekladú a každému chutí niečo iné.