Šťavnaté čerešne v sladkých koláčoch: recepty & inšpirácie

Začiatkom leta patrí medzi prvé ovocie okrem jahôd tiež čerešne.

Veľakrát je ich toľko, že až neviete čo s nimi.

Na to ale máme riešenie!

Úžasné sladké čerešňové koláče sú dobrým riešením a práve v tomto článku sa môžete inšpirovať troma recepty.

Koláč s čerešňami a marmeládou

Jednoduchá varianta koláče, ktorá vďaka bezé vyzerá naozaj rozprávkovo.

INGREDIENCIE

na cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukor krupica
  • pol hrnčeka mlieka
  • 125 g masla
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vajce

bezo

  • čerešňová marmeláda na povrch koláča
  • 200 g cukor krupica
  • 4 bielky
  • 2-3 lyžice zemiakového škrobu
  • 1 lyžica octu

POSTUP

  1. Zmiešame sypké ingrediencie, teda múku, cukor, kakao a prášok do pečiva.
  2. Pridáme mlieko, maslo a vajcia a vytvoríme cesto.
  3. Hmotu nalejeme do vopred vymastenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C. Pečieme asi 20 minút.
  4. Ďalej si pripravíme bezé. Vyšľaháme do pevnej peny bielky s cukrom a zemiakovým škrobom.
  5. Vrátime sa späť k cestu. Potrieme čerešňovou marmeládou (nešetrite s ňou, môžete namazať poriadnu vrstvu).
  6. Hore nanesieme bezé, ideálne pomocou cukrárskych pomôcok na zdobenie vytvoríme pusinky, ružičky alebo iné obľúbené tvary.
  7. Opäť vložíme do rúry, tentoraz s nižšou teplotou (150 ° C). Pečieme opäť asi 20 minút, kým povrch nezrůžoví.
  8. Necháme pomaly vychladnúť – pri rýchlom schladenie by mohla krusta popraskať.
Odkrojený trojuholník čerešňového koláče s marmeládou a bezé
Zdroj: adventuresofmel.com
Tip: Výbornou variantou je také mřížkový koláč. Volba náplně záleží jen na vás.

Ľahký čerešňový koláč s posýpkou

Skvelou letné variantom je čerešňový koláč s posýpkou.

INGREDIENCIE

na cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 3 vajcia rozdelené na žĺtky a bielky
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 kypriaci prášok
  • miska čerešní

na posýpku

  • 3 lyžice hrubej múky
  • 3 lyžice cukor krupica
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  1. Najskôr si pripravíme posýpku, a to tak, že roztopíme maslo a zmiešame ho s múkou a asi polovicou cukru. Máme hotovo, ak sa zmes prirodzene drobí.
  2. Cesto začneme robiť tak, že zmiešame sypké suroviny, teda múku, cukor a kypriaci prášok.
  3. Pridáme žĺtky a šľahačku.
  4. Vyšľaháme si sneh z bielkov a pomaly ich do cesta pridáme.
  5. Zvlášť zmiešame tvaroh s druhou polovicou cukru.
  6. Na vyššej plech vyložený papierom na pečenie rozotrieme rovnomerne cesto, naň potom tvaroh. Na povrch rozprestrieme čerešne.
  7. Pečieme v predhriatej rúre na 190 ° C najskôr 20 minút, potom posypeme koláč posýpkou a dopečieme, kým nie je odrobinky doružova.
Kúsky čerešňového koláče s posýpkou s čerešní na ozdobu
Zdroj: crunchycreamysweet.com

Čerešňová bublanina s kefírom

Znamenitý recept na nadýchanú a vláčnu bublaninu s čerešňami.

INGREDIENCIE

  • misa vykôstkovaných čerešní
  • 200 ml kefíru
  • 150 g cukru múčka
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • štipka soli

POSTUP

  1. Z bielkov, soli a polovice cukru vyšľaháme sneh.
  2. Zmäknuté maslo zašľaháme zvlášť s druhou polovicou cukru a postupne pridáme žĺtky. Šľaháme, kým nevytvoríme penu.
  3. Po peny primiešame sneh spolu so sypkými surovinami, teda múkou a kypriacim práškom.
  4. Jemne vmiešame kefír.
  5. Hmotu nalejeme na vymastený plech a vysypaný plech.
  6. Na povrch rovnomerne rozprestrieme čerešne.
  7. Vložíme do vyhriatej rúry na 170 ° C a pečieme asi 35 minút.

Pred servírovaním možno posypať práškovým cukrom.

Naservírovaná bublanina s čerešňami pripravená k jedlu
tipbuzz.com

Čerešňový koláč s mandľami

Na cesto môžete využiť kupované lístkové cesto, v prípade, že radi pripravujete domáci, je to len na vás. Náplň sa hodí aj do závinu z kysnutého cesta.

INGREDIENCIE

na cesto

  • 1 balenie lístkového cesta
  • vajce na potretie

na náplň

  • misa čerešní bez kôstky
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 80 g cukor kryštál
  • 50 g strúhanky
  • pomarančová kôra

POSTUP

  1. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Z každej vyvaľkáme tenký rovnomerný plát.
  2. Náplň pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.
  3. Doprostred plátu cesta (necháme cca 2 cm okraje) rozprestrieme čerešňovou náplň.
  4. Prekryjeme tak, aby sa čisté okraje dotýkali. Poriadne je spojíme, aby sa nám závin počas pečenia neotvoril.
  5. Vytvorené šišky pretočíme spojom nadol.
  6. Čerešňový štrúdľu potrieme rozmiešaným vajíčkom.
  7. Na pár miestach ho z vrchu môžeme prepichnúť vidličkou, aby sa cesto nedvíhal a nepraskalo.
  8. Pečieme na plechu s papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 200 ° C asi 20 minút, kým cesto nezozlátne.
  9. Podávame po vychladnutí.
Nakrájané plátky závinu s čerešňami posypané práškovým cukrom
Zdroj: somewhatsimple.com

Okrem koláčov s čerešňami môžeme toto ovocie použiť tiež pri príprave rôznych džemov a marmelád, kompótov, ovocných šalátov alebo pri výrobe zmrzliny.

Pre inšpiráciu môžete využiť viac našich návodov na prípravu čerešní a višní.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.