Začiatkom leta patrí medzi prvé ovocie okrem jahôd tiež čerešne.
Veľakrát je ich toľko, že až neviete čo s nimi.
Na to ale máme riešenie!
Úžasné sladké čerešňové koláče sú dobrým riešením a práve v tomto článku sa môžete inšpirovať troma recepty.
Koláč s čerešňami a marmeládou
Jednoduchá varianta koláče, ktorá vďaka bezé vyzerá naozaj rozprávkovo.
INGREDIENCIE
na cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukor krupica
- pol hrnčeka mlieka
- 125 g masla
- 3 lyžice kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
bezo strong>
- čerešňová marmeláda na povrch koláča
- 200 g cukor krupica
- 4 bielky
- 2-3 lyžice zemiakového škrobu
- 1 lyžica octu
POSTUP
- Zmiešame sypké ingrediencie, teda múku, cukor, kakao a prášok do pečiva.
- Pridáme mlieko, maslo a vajcia a vytvoríme cesto.
- Hmotu nalejeme do vopred vymastenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C. Pečieme asi 20 minút.
- Ďalej si pripravíme bezé. Vyšľaháme do pevnej peny bielky s cukrom a zemiakovým škrobom.
- Vrátime sa späť k cestu. Potrieme čerešňovou marmeládou (nešetrite s ňou, môžete namazať poriadnu vrstvu).
- Hore nanesieme bezé, ideálne pomocou cukrárskych pomôcok na zdobenie vytvoríme pusinky, ružičky alebo iné obľúbené tvary.
- Opäť vložíme do rúry, tentoraz s nižšou teplotou (150 ° C). Pečieme opäť asi 20 minút, kým povrch nezrůžoví.
- Necháme pomaly vychladnúť – pri rýchlom schladenie by mohla krusta popraskať.

Objavte podobné tipy
Ľahký čerešňový koláč s posýpkou
Skvelou letné variantom je čerešňový koláč s posýpkou.
INGREDIENCIE
na cesto
- 400 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 250 g tvarohu
- 3 vajcia rozdelené na žĺtky a bielky
- 1 smotana na šľahanie
- 1 kypriaci prášok
- miska čerešní
na posýpku
- 3 lyžice hrubej múky
- 3 lyžice cukor krupica
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Najskôr si pripravíme posýpku, a to tak, že roztopíme maslo a zmiešame ho s múkou a asi polovicou cukru. Máme hotovo, ak sa zmes prirodzene drobí.
- Cesto začneme robiť tak, že zmiešame sypké suroviny, teda múku, cukor a kypriaci prášok.
- Pridáme žĺtky a šľahačku.
- Vyšľaháme si sneh z bielkov a pomaly ich do cesta pridáme.
- Zvlášť zmiešame tvaroh s druhou polovicou cukru.
- Na vyššej plech vyložený papierom na pečenie rozotrieme rovnomerne cesto, naň potom tvaroh. Na povrch rozprestrieme čerešne.
- Pečieme v predhriatej rúre na 190 ° C najskôr 20 minút, potom posypeme koláč posýpkou a dopečieme, kým nie je odrobinky doružova.

Čerešňová bublanina s kefírom
Znamenitý recept na nadýchanú a vláčnu bublaninu s čerešňami.
INGREDIENCIE
- misa vykôstkovaných čerešní
- 200 ml kefíru
- 150 g cukru múčka
- 150 g polohrubej múky
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 3 vajcia
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
POSTUP
- Z bielkov, soli a polovice cukru vyšľaháme sneh.
- Zmäknuté maslo zašľaháme zvlášť s druhou polovicou cukru a postupne pridáme žĺtky. Šľaháme, kým nevytvoríme penu.
- Po peny primiešame sneh spolu so sypkými surovinami, teda múkou a kypriacim práškom.
- Jemne vmiešame kefír.
- Hmotu nalejeme na vymastený plech a vysypaný plech.
- Na povrch rovnomerne rozprestrieme čerešne.
- Vložíme do vyhriatej rúry na 170 ° C a pečieme asi 35 minút.
Pred servírovaním možno posypať práškovým cukrom.

Čerešňový koláč s mandľami
Na cesto môžete využiť kupované lístkové cesto, v prípade, že radi pripravujete domáci, je to len na vás. Náplň sa hodí aj do závinu z kysnutého cesta.
INGREDIENCIE
na cesto
- 1 balenie lístkového cesta
- vajce na potretie
na náplň
- misa čerešní bez kôstky
- 100 g nasekaných mandlí
- 80 g cukor kryštál
- 50 g strúhanky
- pomarančová kôra
POSTUP
- Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Z každej vyvaľkáme tenký rovnomerný plát.
- Náplň pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Doprostred plátu cesta (necháme cca 2 cm okraje) rozprestrieme čerešňovou náplň.
- Prekryjeme tak, aby sa čisté okraje dotýkali. Poriadne je spojíme, aby sa nám závin počas pečenia neotvoril.
- Vytvorené šišky pretočíme spojom nadol.
- Čerešňový štrúdľu potrieme rozmiešaným vajíčkom.
- Na pár miestach ho z vrchu môžeme prepichnúť vidličkou, aby sa cesto nedvíhal a nepraskalo.
- Pečieme na plechu s papierom na pečenie vo vyhriatej rúre na 200 ° C asi 20 minút, kým cesto nezozlátne.
- Podávame po vychladnutí.

Okrem koláčov s čerešňami môžeme toto ovocie použiť tiež pri príprave rôznych džemov a marmelád, kompótov, ovocných šalátov alebo pri výrobe zmrzliny.
Pre inšpiráciu môžete využiť viac našich návodov na prípravu čerešní a višní.