Raclette, syr pre perfektný večer s priateľmi! Naučte sa ho rozpustiť, spracovať a kombinovať

Raclette sa v posledných rokoch hojne objavuje na všetkých sociálnych sieťach. Je to najmä vďaka jeho konzistencii a textúre, ktoré z neho robia ideálny syr pre zaujímavú vizuálnu kuchársku show!

Ale tento syr má okrem iného bohatú históriu, ktorá začína v srdci švajčiarskych Álp, kde bol vynájdený ako spôsob, ako sa po dlhom dni na zasnežených svahoch zahriať.

Prečítajte si o ňom viac a naučte sa ho perfektne kombinovať s rôznymi surovinami, ale aj vínami!

Čo je Raclette?

Je to alpský syr z kravského mlieka, s pevnou, hladkou a krémovou textúrou, slonovinovo bledo žltej sfarbený s malými nepravidelnými otvormi, má jedlú oranžovohnedú kôru a je pomerne drahý.

Chuť raclette sa bude mierne líšiť v závislosti od oblasti, v ktorej sa vyrába, ale všeobecne má kvetinovú vôňu a chuť je orechová, ovocná, korenená a mliečna.

Primárnym producentom je Švajčiarsko, ale jeho výrobne nájdeme aj vo Francúzsku. Zatiaľ čo švajčiarsky syr môže byť chuťovo silnejší, s ľahko kvetinovou, maslovou a mierne štipľavou chuťou, francúzsky je hladší a maslovejší.

Veľké syrové koleso rozkrojené na pol.
Zdroj: cheesemaking.com

Ako sa Raclette vyrába?

Vyrába výhradne z nepasterizovaného kravského mlieka za použitia tradičných výrobných metód.

Jeho chuť pochádza z vysoko kvalitného mlieka, od kráv pasených na tráve a špeciálnych baktériách, ktoré produkujú kyselinu mliečnu.

Syr sa vytvaruje do koliesok, vylisované kolieska sa namočia do slaného nálevu a potrú sa zmesou kvasiniek.

Kolesá sa potom umiestnia do pivnice na lavice z červenej borovice, kde zrejú tri až šesť mesiacov. Počas tohto procesu sa syr v pravidelných intervaloch obmýva a obracia.

Cheese making in the Swiss Alps, Raclette cheese at the Alpage du Tronc
Zdroj: Gregoire Michaud

Ako Raclette chutí?

Syr má krémovú textúru a slanú, ľahko sladkastú, orieškovú chuť.

Je tiež známy ako pomerne aromatický druh syra, ktorého vôňa je tým silnejšia, čím dlhšie zreje.

Existujú aj ochutené verzie, ktoré obsahujú bylinky a korenie, ako je korenie, cesnak a hľuzovky.

Ako Raclette rozpustiť?

V rúre
Syr nakrájajte na menšie kocky alebo stredne hrubé plátky.

Syr umiestnite na jednotlivé taniere vhodné do rúry. Syr na tanieroch grilujte na miernu alebo strednú teplotu, kým sa syr nerozpustí.

V mikrovlnnej rúre
Syr nakrájajte menšie kocky a vložte ich do misky s viečkom vhodné do mikrovlnnej rúry.

Syr v mikrovlnke zahrievajte asi asi 1 minútu, zakaždým zamiešajte, kým sa syr úplne nerozpustí.

Ako sa jej Raclette?

Rozpustený syr jednoducho zoškrabnite na jedlo, ktoré ste uvarili.
Baby zemiaky – uvarené a olúpané baby zemiaky podávajte vcelku, rozrezané na pol alebo roztlačené a polejte ich horúcim syrom. Vyskúšajte naše recepty na zemiaky pečené v rúre , kde syr môžete rovno pridať na posledných pár minút pečenia
Pečivo – nakrájajte ho a potom ho namáčajte v roztečenom syre
Kyslé uhorky – sú tradičnou voľbou pre švajčiarske hodovanie, rovnako ako nakladaná cibuľa, ktoré sú skvelým chuťovým doplnkom k bohatému syru
Údeniny – šunka, saláma a ďalšie mäsové výrobky si dobre so syrom rozumejú. Vo Švajčiarsku sa k Raclette bežne podáva špeciálne sušené hovädzie mäso zvané viande séchée. Vyberte si údeniny, ako je prosciutto (prečítajte si o tejto talianskej šunke viac v našom článku ), salámu a chorizo.
Zelenina – k syru sa výborne hodia huby, paprika, brokolica, cuketa, špargľa, karfiol a bok choy alebo si takto pripravte klasickú grilovanú zeleninu
Ďalšie suroviny – môžete si tiež vybrať z ponuky rôznych jedinečných príloh, ako sú plátky jabĺk, sušené paradajky, vlašské orechy, pečený cesnak a plátky šampiňónov
Víno, pivo a suchý cider sú pre tento syr vynikajúcim doplnkom (pozri vínne párovanie nižšie)
Večerné pohostenie s roztaveným syrom, ktorým sa doplní ovocie, zelenina aj mäso.
zdroj: wsj.com

Vínne párovanie

Suché šumivé vína:

  • šampanské
  • Prosecco

Suché biele vína:

  • Sauvignon Blanc
  • Rizling suchý
  • Chenin Blanc Dry
  • Pinot Grigio (Taliansko)

Suché červené vína s nízkym obsahom trieslovín:

  • Pinot Noir
  • Cabernet Franc
  • Barbera
  • Lambrusco

Čím Raclette nahradiť?

Pokiaľ syr práve nemáte po ruke, siahnite po podobných syroch s podobnou schopnosťou sa roztaviť, ako sú švajčiarsky Gruyère, Emmenthal a Vacherin Fribourgeois alebo francúzsky Beaufort a Comté.

Nakreslený kus syra s fľašou dobrého vína.
Zdroj: winefolly.com

Skladovanie

Ak chcete syr uložiť v chladničke, zabaľte ho do voskovaného alebo papiera na pečenie a vložte ho do vrecka na zips alebo do plastovej nádoby.

Pokiaľ sa na ňom utvorí pleseň, dôkladne ju orežte. Raclette možno uchovávať v chladničke až šesť týždňov.

Možno ho tiež až na tri mesiace zmraziť bez toho, aby to malo negatívny vplyv na jeho chuť a textúru. Pred použitím nechajte syr cez noc rozmraziť v chladničke.

Kde Raclette kúpiť?

V klasickom obchode sa ho skôr nedočkáte, pravdepodobne sa s väčším úspechom stretnete v špecializovaných predajniach syrov alebo online obchodoch.

Tento syr je pomerne drahý a bude teda stáť o niečo viac ako niektoré bežne dostupné syry. Jeho cena začína na 600 Sk za kilo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)