Ementál, kráľ syrov zo Švajčiarska! Prečítajte si o tomto jedinečnom syre viac

Ementál patrí medzi bežne konzumované syry, ale málokto vie aká história, alebo proces výroby sa za ním ukrýva!

Tento článok vám prináša všetky dôležité informácie o tomto skvelom polotvrdom syre!

Naučte sa ho perfektne vychutnávať!

Čo je to ementál?

Je to aromatický, sladký polotvrdý syr s nádherne komplexnou zložitou chuťou. Jeho doménou sú tóny zrelého ovocia a lieskových orieškov, je bez stôp kyslosti a vyznačuje sa rovnomernou kôrou s pevným a hustým telom.

Tento syr je považovaný za neoddeliteľnú súčasť švajčiarskeho dedičstva. Pochádza zo švajčiarskeho údolia Emme, kde korene jeho výroby siahajú až do 13. storočia.

Ementál má chránené označenie, čo vyžaduje, aby bol vyrobený z čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka kŕmených výhradne trávou a senom.

Tento syr zreje najmenej štyri mesiace, ale táto doba môže dosiahnuť až 18 mesiacov.

Žltý dierovaný syr nakrájaný na kocky, položený na doske.
Zdroj: greedygourmet.com

Kde a ako sa ementál vyrába?

Tradičný syr sa vyrába iba v západne centrálnom kantóne Bern vo Švajčiarsku.

Výroba začína na pastvinách, kde sa miestne kravy živia trávou a senom. Táto strava dodáva švajčiarskemu syru jeho výraznú sladkú chuť.

Prírodné srvátka a syridlo sa pridávajú do nepasterizovaného mlieka, čím sa spúšťa tvorba syreniny.

Syrenina sa potom oddelí, umiestni sa do foriem a scedí sa od prebytočnej srvátky.

Formy sú potom nasolené a ponechané procesu zrenia. Po minimálne 2 mesiacoch získava syr svoje vlastnosti.

Ementál bez ochranného označenia sa tiež vyrába vo Francúzsku a Nemecku alebo tiež v Spojených štátoch. Syr bez tohto označenia je jemnejší a postráda chuťové vlastnosti toho tradičného švajčiarskeho.

Prečo má ementál diery?
Všetko má na svedomí baktéria, ktorá je zodpovedná nielen za proces fermentácie, ale aj produkciu jedinečnej chuti, vrátane tvorby dier. Intenzita chuti podľa všetkého súvisí s veľkosťou dier: väčšie diery, tým silnejšia chuť syra.

How Swiss Emmentaler Cheese Is Made | Regional Eats
Zdroj: Food Insider

Nutričné hodnoty ementálu (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
362 kcal 0 g 0 g 29 g 19 g 25 g 0 g 1 g

Zdravotné prínosy

  • Baktérie, ktoré sa používajú na fermentáciu znižujú zápal
  • Podporujú drvia tenkého čreva a odďaľujú proces starnutia
  • Zároveň obsahuje vysoký podiel probiotík, ktoré sú dôležitým stavebným kameňom na budovanie silnej imunity.

Ako použiť ementál v kuchyni?

Použite ich do receptov, ako sú gratinované zemiaky a zapečené pokrmy, grilované syrové sendviče, cestoviny a pokrmy z vajec
Syrové fondue (ako si pripraviť to najlepšie fondue sa dozviete v tomto článku )
Dá sa jesť aj za studena, pridať do sendvičov alebo podávať na syrovom tanieri s ovocím a orechmi
Pridajte ich do miešaných vajec alebo týchto perfektných vaječných omeliet
Nakrájajte ho na kocky alebo si ho nastrúhajte do zeleninových šalátov (rovnou vyskúšajte tieto nevšedné čerstvé šalátky )
Pridajte ho na pizzu, vďaka jeho dobrej rozpustnosti krásne splynie s ďalšími ingredienciami (pripravte si s ním túto lahodnú pizzu quatrro formagi )

Ďalšie možné párovanie

Víno

  • Biele – Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Jura Blanc, ľadové vína
  • Červené – Merlot, Pinot noir, Zinfandel, Shiraz

Pivo

  • Bock, ležiaky, svetlé pivo, Stout, Weiss

Mäso

  • Šunka, prosciutto
  • Hovädzie, hydinové, bravčové mäso

Ovocie

  • Jablká, hrušky, figy, hrozno, sušené ovocie
Rôzne nápady ako si vychutnať švajčiarsky syr v plnom rozsahu.
Zdroj: befunky.com

Čím ementál nahradiť?

Chuťovo výraznejšie Gruyère , splní svoj účel. Je síce o niečo menej aromatický, ale ponúka podobnú chuť a taktiež sa ľahko rozpúšťa.

Môžete skúsiť aj iné alpské syry, ako sú Fontina a Raclette .

Skladovanie

Ak chcete syr uložiť v chladničke, zabaľte ho do voskovaného alebo papiera na pečenie a vložte ho do vrecka na zips alebo do plastovej nádoby.

Ementál je možné uchovávať v chladničke až šesť týždňov.

Možno ho tiež až na tri mesiace zmraziť, čo nijako neovplyvní jeho chuť a textúru. Pred použitím nechajte syr cez noc rozmraziť v chladničke.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)