Luxusné recepty na tekvicu z rúry na 5 rôznych spôsobov. Ktorý sa stane vašim favoritom?

Tekvica patrí medzi obľúbenú zeleninu a nie je sa čomu diviť.

Jej využitie je široké a dá sa z nej pripraviť skvelé slané aj sladké jedlo.

My sme si pre vás dnes pripravili 5 skvelých receptov na pečenú tekvicu, ktoré môžete servírovať ako delikátnu prílohu, ale aj samostatný hlavný chod.

Tak sa na nich poďme spoločne pozrieť!

Pečená maslová tekvica s fetou na stredomorský spôsob

Maslová tekvica má krásny tvar a farbu a je ideálna ako príloha k slávnostnému zimnému jedlu. Tento recept vyžaduje minimálne úsilie a chutí úplne skvele. Slaná feta skvele dopĺňa sladkú chuť tekvice a vy tak pripravíte lahôdku, na ktorú si pochutnajú všetci vaši hostia.

Čo budete potrebovať

  • 1 stredná maslová tekvica
  • olivový olej
  • 2 lyžice píniových orieškov
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 140 g rozdrobené fety
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Umyte vonkajšiu stranu tekvice a osušte.
  • Tekvicu uprostred (pozdĺžne) opatrne rozrežte.
  • Malou lyžičkou vyškrabnite všetky semienka a dajte ich bokom.
  • Na reze tekvice vyryte krížový vzor.
  • Potrite tekvicu zvonku aj zvnútra olivovým olejom a pridajte soľ, korenie a oregano.
  • Pečte asi hodinu do zmäknutia.
  • Vyberte z rúry a vyplňte dutinu rozdrobenú fetou a niekoľkými píniovými orieškami, zvyšok fety rozotrite na celú tekvicu.
  • Pokračujte v pečení asi 10 minút.
  • Vyberte, pokvapkajte olivovým olejom, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Opečené polovičky maslovej tekvice plnené fetou v pekáči.
www.olivetomato.com

Tekvica plnená vlašskými orechmi a modrým syrom

Tento pokrm nielenže skvele vyzerá, ale aj božsky chutí. Kombinácia modrého syra a vlašských orechov patrí medzi tie najlepšie a keď to spojíte s tekvicou, jedná sa o nezabudnuteľný chuťový zážitok!

Čo budete potrebovať

  • 4 malé tekvice hokkaido (každý s hmotnosťou cca 230 g)
  • 5 lyžíc nasekaných vlašských orechov
  • 170 g syra roquefort alebo nivy
  • soľ
  • korenie
  • muškátový oriešok

Postup

  • Z hornej časti každej tekvice odrežte vrchnú časť.
  • Semienka odstráňte lyžicou a vyhoďte.
  • Vyškriabte a nasekajte dužinu.
  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Vlašské orechy opražte na suchej panvici, kým nebudú voňavé, a vyberte ich.
  • Syr rozdrobte, zmiešajte s orechmi a dužinou, ochuťte muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením a vmiešajte do tekvíc.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
  • Vložte tekvica do zapekacej misy, zakryte odrezanými vrškami a prilejte k nim 1 šálku vody.
  • Pečte, kým tekvica nezmäknú natoľko, že ich možno prepichnúť nožom, 40 – 45 minút.
  • Servírujte!
Tekvica hokkaido pečená s modrým syrom a orechmi.
www.eatsmarter.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z tekvice hokkaido v 7 rôznych variantoch. Máme pre vás lahodný koláč, domáci kompót alebo napríklad vegetariánsky burger, ktorý povýši vaše jedlo na gurmánsky zážitok!

Pečená tekvica s jesennou zeleninou a šalviou

Toto je najjednoduchší a najchutnejší recept na pečenú jesennú zeleninu! Tekvica pripravovaná v rúre spolu s batátmi, cherry paradajkami, olivami a šalviou vyžaduje minimálnu dobu prípravy a je možné ju upraviť podľa vašej chuti.

Čo budete potrebovať

  • 300 g tekvice nakrájanej na kúsky
  • 300 g batátov, olúpaných a nakrájaných na kúsky
  • 150 g cherry paradajok
  • 80 g olív kalamata
  • 3 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
  • 2 šalotky, olúpané a nakrájané na štvrtky
  • 50 ml olivového oleja
  • šťava z ½ citróna
  • 1 lyžička sušenej alebo čerstvej šalvie
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia

Postup

  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Umyte tekvicu.
  • Prekrojte napoly a lyžicou vyškrabnite semienka.
  • Nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
  • Pripravte si všetku ostatnú zeleninu.
  • Všetky ingrediencie, okrem paradajok a olív, dajte na pekáč alebo plech vyložený papierom na pečenie.
  • Premiešajte.
  • Pečte 20 minút v predhriatej rúre, pričom po 10 minútach otočte.
  • Po 20 minútach pridajte paradajky a olivy.
  • Pečte ďalších 20 minút, kým zelenina nezmäkne, pričom po 10 minútach otočte.
  • Podávajte ako zdravú večeru alebo prílohu.
Tekvica pripravovaná v rúre spolu s batátmi, cherry paradajkami, olivami a šalviou servírovaná v mištičkách.
www.aline-made.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kuchynských váh . Kto vyhral v našom porovnaní?

Tekvica z rúry s jogurtovou omáčkou a píniovými orieškami

Máme pre vás naozaj jednoduchý a skvelý spôsob, ako ozvlášniť pečenú tekvicu a pripraviť si ju ako dokonalú prílohu. Jednoducho ju premiešate s cesnakom, pečiete v rúre dozlatista, pokvapkáte jogurtovou omáčkou a posypete píniovými orieškami. Mňam!

Čo budete potrebovať

Na pečenú tekvicu:

  • 1,2 kg tekvica
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 1/2 lyžičky soli a korenia

Na jogurtovú omáčku:

  • 3/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 1/2 malého strúčika cesnaku, prelisovaného
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/4 lyžičky soli a korenia

Na podávanie:

  • 2 lyžice píniových orieškov
  • 2 lyžice čerstvých lístkov koriandra, nahrubo nasekaných
  • 1/8 lyžičky papriky

Postup

  • Predhrejte rúru na 220°C.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • Tekvicu olúpte, zbavte semienok a nakrájajte na cca 3 cm kocky.
  • Vložte tekvicu do misy, pridajte cesnak, soľ, korenie a olivový olej.
  • Dobre premiešajte pomocou gumovej stierky.
  • Rozložte na plech.
  • Pečte 20 minút.
  • Otočte kúsky tekvice a pečte ďalších 7 až 10 minút, kým nebude krásne sfarbená, ale stále bude držať tvar.
  • Všetky ingrediencie na jogurtovú omáčku zmiešajte a nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby sa rozvinula chuť.
  • Predhrejte panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte píniové oriešky a za stáleho miešania opekajte, kým sa nerozvonia a nezhnednú.
  • Odstráňte z panvice.
  • Dajte tekvicu na tanier.
  • Prelejte jogurtovou omáčkou, pridajte trochu olivového oleja a posypte paprikou, píniovými orieškami a koriandrom.
  • Dobrú chuť!
Opečené kúsky tekvice s omáčkou z jogurtu a píniovými orieškami na tanieri.
www.recipetineats.com

Nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na tekvicové nátierky , ktoré stoja za ochutnanie!
Máme sladké aj slané varianty, s makadamovými orieškami, s jalapenosom či s javorovým sirupom.

Pečená tekvica s cesnakom

Tieto pečené plátky tekvice majú dokonale chrumkavý okraj, hlbkú údenú chuť, ktorá je skvele vyvážená jemnou sladkosťou tekvice. Sú hotové za 30 minút a potrebujete na ne iba jeden plech, takže sa jedná o perektnú prílohu na poslednú chvíľu!

Čo budete potrebovať

  • 1 stredná tekvica (s hmotnosťou cca 600 g)
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, lisovaných
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 a ½ lyžičky údené papriky
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ šálky pražených strúhaných mandlí
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Tekvicu umyte čistou kefkou.
  • Rozrežte ju pozdĺžne napoly a vydlabajte semienka a nitky.
  • Každú polovicu nakrájajte na asi 3,5 cm plátky a tie položte v jednej vrstve na pripravený plech.
  • V malej miske zmiešajte olivový olej, prelisované strúčiky cesnaku, javorový sirup, papriku, rímsku rascu a soľ.
  • Plátky tekvice potrite z každej strany ochuteným olivovým olejom.
  • Na plech pridajte aj prelisované strúčiky cesnaku.
  • Pečte 15 minút.
  • Vyberte z rúry, opatrne otočte plátkami tekvice a pečte ďalších 15 minút, alebo do zlatista.
  • Preložte na servírovací tanier a posypte nakrájanými mandľami a čerstvým koriandrom!
  • Pečená tekvica sa najlepšie podáva v rovnaký deň, ale v chladničke vydrží až 3 dni.
Pečené plátky tekvice servírované na tanieri, ktorý drží ruky a ozdobené čerstvým koriandrom.
www.fullofplants.com

Pozrite sa aj na náš podrobný článok o tekvici , kde sa dozviete všetko o jednotlivých odrodách, vrátane jednoduchej prípravy a tipov na recepty!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.