Tekvica patrí medzi obľúbenú zeleninu a nie je sa čomu diviť.
Jej využitie je široké a dá sa z nej pripraviť skvelé slané aj sladké jedlo.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 skvelých receptov na pečenú tekvicu, ktoré môžete servírovať ako delikátnu prílohu, ale aj samostatný hlavný chod.
Tak sa na nich poďme spoločne pozrieť!
Pečená maslová tekvica s fetou na stredomorský spôsob
Maslová tekvica má krásny tvar a farbu a je ideálna ako príloha k slávnostnému zimnému jedlu. Tento recept vyžaduje minimálne úsilie a chutí úplne skvele. Slaná feta skvele dopĺňa sladkú chuť tekvice a vy tak pripravíte lahôdku, na ktorú si pochutnajú všetci vaši hostia.
Čo budete potrebovať
- 1 stredná maslová tekvica
- olivový olej
- 2 lyžice píniových orieškov
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 140 g rozdrobené fety
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Umyte vonkajšiu stranu tekvice a osušte.
- Tekvicu uprostred (pozdĺžne) opatrne rozrežte.
- Malou lyžičkou vyškrabnite všetky semienka a dajte ich bokom.
- Na reze tekvice vyryte krížový vzor.
- Potrite tekvicu zvonku aj zvnútra olivovým olejom a pridajte soľ, korenie a oregano.
- Pečte asi hodinu do zmäknutia.
- Vyberte z rúry a vyplňte dutinu rozdrobenú fetou a niekoľkými píniovými orieškami, zvyšok fety rozotrite na celú tekvicu.
- Pokračujte v pečení asi 10 minút.
- Vyberte, pokvapkajte olivovým olejom, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Tekvica plnená vlašskými orechmi a modrým syrom
Tento pokrm nielenže skvele vyzerá, ale aj božsky chutí. Kombinácia modrého syra a vlašských orechov patrí medzi tie najlepšie a keď to spojíte s tekvicou, jedná sa o nezabudnuteľný chuťový zážitok!
Čo budete potrebovať
- 4 malé tekvice hokkaido (každý s hmotnosťou cca 230 g)
- 5 lyžíc nasekaných vlašských orechov
- 170 g syra roquefort alebo nivy
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
Postup
- Z hornej časti každej tekvice odrežte vrchnú časť.
- Semienka odstráňte lyžicou a vyhoďte.
- Vyškriabte a nasekajte dužinu.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vlašské orechy opražte na suchej panvici, kým nebudú voňavé, a vyberte ich.
- Syr rozdrobte, zmiešajte s orechmi a dužinou, ochuťte muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením a vmiešajte do tekvíc.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Vložte tekvica do zapekacej misy, zakryte odrezanými vrškami a prilejte k nim 1 šálku vody.
- Pečte, kým tekvica nezmäknú natoľko, že ich možno prepichnúť nožom, 40 – 45 minút.
- Servírujte!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z tekvice hokkaido v 7 rôznych variantoch. Máme pre vás lahodný koláč, domáci kompót alebo napríklad vegetariánsky burger, ktorý povýši vaše jedlo na gurmánsky zážitok!
Objavte podobné tipy
Pečená tekvica s jesennou zeleninou a šalviou
Toto je najjednoduchší a najchutnejší recept na pečenú jesennú zeleninu! Tekvica pripravovaná v rúre spolu s batátmi, cherry paradajkami, olivami a šalviou vyžaduje minimálnu dobu prípravy a je možné ju upraviť podľa vašej chuti.
Čo budete potrebovať
- 300 g tekvice nakrájanej na kúsky
- 300 g batátov, olúpaných a nakrájaných na kúsky
- 150 g cherry paradajok
- 80 g olív kalamata
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 2 šalotky, olúpané a nakrájané na štvrtky
- 50 ml olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- 1 lyžička sušenej alebo čerstvej šalvie
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Umyte tekvicu.
- Prekrojte napoly a lyžicou vyškrabnite semienka.
- Nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
- Pripravte si všetku ostatnú zeleninu.
- Všetky ingrediencie, okrem paradajok a olív, dajte na pekáč alebo plech vyložený papierom na pečenie.
- Premiešajte.
- Pečte 20 minút v predhriatej rúre, pričom po 10 minútach otočte.
- Po 20 minútach pridajte paradajky a olivy.
- Pečte ďalších 20 minút, kým zelenina nezmäkne, pričom po 10 minútach otočte.
- Podávajte ako zdravú večeru alebo prílohu.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kuchynských váh . Kto vyhral v našom porovnaní?
Tekvica z rúry s jogurtovou omáčkou a píniovými orieškami
Máme pre vás naozaj jednoduchý a skvelý spôsob, ako ozvlášniť pečenú tekvicu a pripraviť si ju ako dokonalú prílohu. Jednoducho ju premiešate s cesnakom, pečiete v rúre dozlatista, pokvapkáte jogurtovou omáčkou a posypete píniovými orieškami. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na pečenú tekvicu:
- 1,2 kg tekvica
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 1/2 lyžičky soli a korenia
Na jogurtovú omáčku:
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- 1/2 malého strúčika cesnaku, prelisovaného
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/4 lyžičky soli a korenia
Na podávanie:
- 2 lyžice píniových orieškov
- 2 lyžice čerstvých lístkov koriandra, nahrubo nasekaných
- 1/8 lyžičky papriky
Postup
- Predhrejte rúru na 220°C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Tekvicu olúpte, zbavte semienok a nakrájajte na cca 3 cm kocky.
- Vložte tekvicu do misy, pridajte cesnak, soľ, korenie a olivový olej.
- Dobre premiešajte pomocou gumovej stierky.
- Rozložte na plech.
- Pečte 20 minút.
- Otočte kúsky tekvice a pečte ďalších 7 až 10 minút, kým nebude krásne sfarbená, ale stále bude držať tvar.
- Všetky ingrediencie na jogurtovú omáčku zmiešajte a nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby sa rozvinula chuť.
- Predhrejte panvicu na stredne vysokom plameni.
- Pridajte píniové oriešky a za stáleho miešania opekajte, kým sa nerozvonia a nezhnednú.
- Odstráňte z panvice.
- Dajte tekvicu na tanier.
- Prelejte jogurtovou omáčkou, pridajte trochu olivového oleja a posypte paprikou, píniovými orieškami a koriandrom.
- Dobrú chuť!

Nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na tekvicové nátierky , ktoré stoja za ochutnanie!
Máme sladké aj slané varianty, s makadamovými orieškami, s jalapenosom či s javorovým sirupom.
Pečená tekvica s cesnakom
Tieto pečené plátky tekvice majú dokonale chrumkavý okraj, hlbkú údenú chuť, ktorá je skvele vyvážená jemnou sladkosťou tekvice. Sú hotové za 30 minút a potrebujete na ne iba jeden plech, takže sa jedná o perektnú prílohu na poslednú chvíľu!
Čo budete potrebovať
- 1 stredná tekvica (s hmotnosťou cca 600 g)
- ¼ šálky olivového oleja
- 5 strúčikov cesnaku, lisovaných
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 a ½ lyžičky údené papriky
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- ¼ lyžičky soli
- ¼ šálky pražených strúhaných mandlí
- čerstvý koriander na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Tekvicu umyte čistou kefkou.
- Rozrežte ju pozdĺžne napoly a vydlabajte semienka a nitky.
- Každú polovicu nakrájajte na asi 3,5 cm plátky a tie položte v jednej vrstve na pripravený plech.
- V malej miske zmiešajte olivový olej, prelisované strúčiky cesnaku, javorový sirup, papriku, rímsku rascu a soľ.
- Plátky tekvice potrite z každej strany ochuteným olivovým olejom.
- Na plech pridajte aj prelisované strúčiky cesnaku.
- Pečte 15 minút.
- Vyberte z rúry, opatrne otočte plátkami tekvice a pečte ďalších 15 minút, alebo do zlatista.
- Preložte na servírovací tanier a posypte nakrájanými mandľami a čerstvým koriandrom!
- Pečená tekvica sa najlepšie podáva v rovnaký deň, ale v chladničke vydrží až 3 dni.

Pozrite sa aj na náš podrobný článok o tekvici , kde sa dozviete všetko o jednotlivých odrodách, vrátane jednoduchej prípravy a tipov na recepty!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!