Receptov s trebuľkou je nespočet. Využiť ho môžete mnohými spôsobmi a vaše pokrmy budú chutiť vždy skvele

Trebuľka je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne.

Ukázalo sa, že pôvodne bol ale veľmi obľúbený vo Francúzsku.

Čo to je a ako ho môžete využiť v kuchyni?

A ako si ho ľahko doma vypestovať?

Všetko sa dozviete nižšie!

Čo je trebuľka?

Trebuľka je krehká listová bylina, ktorej sa niekedy tiež hovorí francúzska petržlen. To má dobrý dôvod, pretože sa pôvodne používal hlavne vo francúzskej kuchyni.

Pre francúzsku kuchyňu je pritom dôležitý nielen trebuľka, ale aj estragón, petržlenová vňať a pažítka.

Pôvodom pochádza z kaukazskej oblasti východnej Európy, ale vypestovať si ho môžeme kdekoľvek. Za chvíľu sa pozrieme, ako si ho môžete vypestovať aj u seba doma.

Ako vyzerá trebuľka?

Trebuľka je často zamieňaná za petržlen, pretože vyzerá podobne.

Štruktúra aj chuť byliny sú veľmi jemné. Až budete potrebovať do pokrmov jemnejšiu a nie tak výraznú chuť, môžete po tejto byline siahnuť miesto estragónu, feniklu alebo petržlenu.

Ako chutí trebuľka?

Trebuľku môžete spoľahlivo rozpoznať od ostatných bylín podľa toho, že má jemné a kučeravé listy. Trochu môžu pripomínať mrkvu. Vždy má svetlo zelenú farbu. Vzhľadovo pripomína petržlen, ale tá má oveľa tmavšiu farbu.

Použitie trebuľky v kuchyni

Všeobecne máte štyri možnosti, ako využiť trebuľku v kuchyni. Ide o:

  • bylinková zmes,
  • obloha,
  • korenie,
  • omáčka.

Trebuľka je klasická francúzska bylinka, ktorá neodmysliteľne patrí do tradičnej zmesi bylín. Túto zmes môžete použiť ako korenie do pokrmov, na grilovanie mäsa alebo rýb, ale aj do zeleninových alebo cestovinových šalátov.

Vďaka jemnej chuti ho môžete použiť aj ako oblohu k pokrmom. V surovom stave ho môžete pridať do polievky alebo k mäsu na konci varenia.

Samotnú bylinu môžete použiť počas varenia ako korenie. Dokonale bude fungovať s hydinovým mäse, zemiakmi alebo vaječnými pokrmami. Možností je ale nespočet.

Trebuľku môžete ľahko pridať aj do omáčok, jemných syrov alebo na dochutenie masla. Týmto spôsobom doplníte chuť pokrmov veľmi jemným produktom.

Recepty s trebuľkou

Najčastejšie sa trebuľka pridáva do polievok na dochutenie, alebo do omelety na francúzsky spôsob. Oživiť s ním ale môžete aj bylinkový olej, ktorý je potrebné lúhovať 2-3 týždne a potom prefiltrovať cez jemnú látku.

Bylinkové pesto bude vynikajúcim doplnkom mäsa alebo šalátov. Vychutnať si ale môžete aj grilovaného lososa alebo rybie filé s bylinkami.

Z polievok môžete vyskúšať niektorý z receptov na krupicové polievky alebo dokonca veľkonočné polievky , ktoré sa hodia na stôl po celý rok.

Klasická francúzska omáčka béarnaise je kombináciou masla, vaječného žĺtka a vínneho octu s trebuľkou a estragónom.

Pomocou tejto byliny ale môžete oživiť aj zemiakovú kašu, varené zemiaky alebo maslo.

listy trebuľky
Zdroj: pixabay.com

Pestovanie trebuľky

Trebuľka môže byť trochu náročná na teplo a svetlo, ale môžete ho vypestovať pomerne ľahko. Navyše ho môžete vsádzať počas celého roka.

Vysadiť ho môžete zo semienka a na slnečnom mieste ľahko vyrastie. Najlepšie mu bude na slnku alebo v polotieni. Úplný tieň bylinke nebude robiť dobre.

Pôda by mala byť hlinitá, priepustná, bohatá na organickú hmotu s kyslosťou 6 až 6,7 pH.

Výsadbu vykonajte asi 6 týždňov pred posledným mrazom. V našich podmienkach ho môžete pestovať od jari až do konca jesene.

Výsadbu a pestovanie môžete vykonávať na záhrade v záhone, ale aj v kvetináči. V prípade kvetináča vždy zasievajte do nádoby, v ktorej rastlina zostane. Nie je vhodná na presádzanie.

Trebuľku môžete vypestovať zo semien i sadeníc, ktoré zakúpite na trhu alebo v záhradníctve.

Úroda trebuľky

Listy vždy zbierajte, až budú mladé a mäkké. Postupom času stmavnú a stratia chuť. Zberajte ho postupne, akonáhle ho budete potrebovať.

Používať ho môžete čerstvý, ale taktiež ho možno usušiť alebo zmraziť vo vode (vo formách na ľad). Môžete ho ale tiež konzervovať v bielom octe.

Zdravotné benefity trebuľky

Podľa vedcov má trebuľka vysoký obsah antioxidantov. Z tohto dôvodu pôsobí pozitívne proti voľným radikálom, oxidačnému stresu alebo poškodeniu buniek.

Oxidačný stres má veľký vplyv na rozvoj cukrovky, Alzheimerovej choroby, kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny, Parkinsonovej choroby a očných chorôb.

Trebuľku môžete použiť na liečbu alebo prevenciu ochorení, ako je:

  • kašeľ,
  • problémy s trávením,
  • ekzém,
  • dna,
  • infekcie horných dýchacích ciest,
  • obličkové kamene,
  • chudnutie.

Trebuľka je klasickou bylinkou vo francúzskej kuchyni, ale použiť ho môžete takmer na čokoľvek. Okrem jemnej chuti a príjemnej arómy tiež posilní vaše zdravie. Zakúpiť ho môžete v obchode, ale oveľa lepšie je samozrejme domáce pestovanie. Nie je to zložité a môžete bylinu pestovať na záhrade, balkóne, terase alebo na parapete v kvetináči.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)