V období Veľkej noci nezabúdame ani na polievky. A pretože počas týchto sviatkov už je tu aspoň podľa kalendára jar, tak dáme prednosť skôr ľahším polievkam.
A aké polievky si môžeme pripraviť?
Využívame predovšetkým tradičné veľkonočné suroviny, mäso, vajcia a hlavne jarnú zeleninu. Polievky dopĺňame kvalitnými bylinkami.
Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočné polievky na jednom mieste.
Biela veľkonočná polievka
Máte prebytok vajec? Pripravte si lahodnú krémovú polievku z jednoduchých surovín, ktorá je plná zemiakov, slaniny a vajec.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 300 g zemiakov, olúpaných, krájaných na kocky
- 4 vajcia, uvarené natvrdo
- 250 ml smotany na varenie
- čerstvý kôpor, jemne nasekaný
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 2 bobkové listy
- ocot a soľ
- 8 plátkov anglickej slaniny, pokrájaných, nasucho vyškvarených
Postup
- V hrnci na masle opražíme do svetlo zlatej farby múku.
- Zalejeme litrom studenej vody a privedieme do varu.
- Vsypeme zemiaky, soľ, rascu, bobkový list a za občasného miešania varíme 20 minút.
- Až zemiaky zmäknú, pridáme smotanu a kôpor.
- Vytiahneme bobkový list.
- Dochutíme octom a soľou.
- Vajcia nakrájame na štvrtky.
- Polievku rozdelíme do tanierov, pridáme vajcia a slaninu, prípadne čerstvý kôpor.

Zelená veľkonočná polievka
K jarným sviatkom patrí zaiste polievka z prvých poslov jari a to sú čerstvé byliny – medvedí cesnak, žihľava, špenát či pažítka. Potom už prichádza na rad zelený hrášok a špargľa, či mladé cuketky.
Ingrediencie
- 600 g mladých cukiet
- 300 ml zeleninového vývaru
- 60 g šalotky
- 50 g mladého špenátu
- lyžička čerstvej mäty, medvedieho cesnaku
- soľ a korenie
- 50 ml čerstvej smotany
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
- Cukety umyjeme a nakrájame.
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú šalotku.
- Restujeme do zlatista, pridáme cuketu a mierne osmažíme.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme 15 -20 minút.
- Ku koncu varu pridáme pár čerstvú mätu, medvedí cesnak, špenát a rozmixujeme ponorným mixérom.
- Pridáme čerstvú smotanu na zjemnenie, prevaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Servírujeme so zastreným vajcom .

Objavte podobné tipy
Polievka z jarnej zeleniny
Máte radi svieže polievky z čerstvých surovín? Vyskúšajte polievku z mladej jarnej zeleniny .
Ingrediencie
- 2 vajcia
- koreňová zelenina, očistená, hrubo nastrúhaná (1 mrkva, 1 petržlen a kúsok zeleru)
- 1 mrkva, nakrájaná na plátky
- 3 zemiaky, nakrájané na kocky
- 100 g masla
- 2 lyžice detskej krupice
- 1 lyžica sekanej petržlenu
- hrsť čerstvého hrášku (môžu byť aj nakrájané mladé fazuľové struky)
- soľ, korenie na dochutenie
- 2l zeleninového vývaru
Postup
- V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom zeleninu.
- Asi po 3–5 minútach pridáme krupicu a tú do jemne zlatista opečieme.
- Pridáme obe vajcia a necháme spoločne s krupično-zeleninovou zásmažkou zraziť.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme zemiaky a mrkvu.
- Osolíme a privedieme do varu.
- Stlmíme plameň a necháme jemne polievku variť cca 15 minút.
- Potom vložíme hrášok ((fazuľové struky) a bylinky a všetko ešte 5 minút povaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Zdobíme posekanú petržlenovú vňať.

Veľkonočná zemiaková
Viete, že čerstvé bylinky zásobujú ľudské telo veľkým množstvom vitamínov a minerálnych látok ? Rôzne bylinky zaberajú proti chorobám, ekzémom, pomáhajú tráveniu , pôsobia proti plynatosti , znižujú hladinu cholesterolu a chránia pred srdcovými chorobami.
Ingrediencie
- 100 g byliniek (žihľavy, petržlenová vňať, pažítka, špenát, trebuľka)
- 200 g zemiakov
- 50 g sušených húb, vopred namočených
- 1 lyžička maslovej zápražky
- 1,5 l vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
- 4 lyžice smotany na varenie
- soľ a korenie
- štipka drvenej rasce a ligurčeka
Postup
- Posekané bylinky krátko povaríme vo vývare so soľou, rascou a čiernym korením.
- Pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a scedené huby.
- Všetko povaríme asi 10 minút.
- Polievku zahustíme zápražkou a chvíľu povaríme.
- Potom ju zjemníme smotanou
- Dochutíme korením, prehrejeme.
- Každú porciu môžeme ozdobiť sekanými bylinkami.

Ku všetkým polievkam sa výborne hodia rôzne chutné závarky napr. rezance, nočky, kvapkanie, svietok, do ktorých je možné opäť pridať množstvo chutných a zdravých byliniek.
Veľká noc je sviatky, pri ktorých sa hoduje, tvorí a koleduje. Ako ich najlepšie stráviť? S deťmi môžete tvoriť rôzne dekorácie, maľovať veľkonočné vajíčka alebo niečo dobré upiecť. Vyjdite si na spoločnú prechádzku, kde môžete deťom pripraviť pestrý program. Poschovávať sladkosti a iné veľkonočné dobroty v lese a deti sa skvele vybláznia.
Po polievke nasleduje hlavný chod. Skvelým veľkonočným obedom môže byť napríklad pečené jahňacie mäso ! Inšpirujte sa našimi receptami!