Naj recepty na polievky na veľkú noc, ktoré zachutnajú každému. Inšpirujte sa!

V období Veľkej noci nezabúdame ani na polievky. A pretože počas týchto sviatkov už je tu aspoň podľa kalendára jar, tak dáme prednosť skôr ľahším polievkam.

A aké polievky si môžeme pripraviť?

Využívame predovšetkým tradičné veľkonočné suroviny, mäso, vajcia a hlavne jarnú zeleninu. Polievky dopĺňame kvalitnými bylinkami.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na veľkonočné polievky na jednom mieste.

Biela veľkonočná polievka

Máte prebytok vajec? Pripravte si lahodnú krémovú polievku z jednoduchých surovín, ktorá je plná zemiakov, slaniny a vajec.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 300 g zemiakov, olúpaných, krájaných na kocky
  • 4 vajcia, uvarené natvrdo
  • 250 ml smotany na varenie
  • čerstvý kôpor, jemne nasekaný
  • 1/2 lyžičky drvenej rasce
  • 2 bobkové listy
  • ocot a soľ
  • 8 plátkov anglickej slaniny, pokrájaných, nasucho vyškvarených

Postup

  • V hrnci na masle opražíme do svetlo zlatej farby múku.
  • Zalejeme litrom studenej vody a privedieme do varu.
  • Vsypeme zemiaky, soľ, rascu, bobkový list a za občasného miešania varíme 20 minút.
  • Až zemiaky zmäknú, pridáme smotanu a kôpor.
  • Vytiahneme bobkový list.
  • Dochutíme octom a soľou.
  • Vajcia nakrájame na štvrtky.
  • Polievku rozdelíme do tanierov, pridáme vajcia a slaninu, prípadne čerstvý kôpor.
Biela veľkonočná polievka
Zdroj: youbetyourpierogis.com

Zelená veľkonočná polievka

K jarným sviatkom patrí zaiste polievka z prvých poslov jari a to sú čerstvé byliny – medvedí cesnak, žihľava, špenát či pažítka. Potom už prichádza na rad zelený hrášok a špargľa, či mladé cuketky.

Ingrediencie

  • 600 g mladých cukiet
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 60 g šalotky
  • 50 g mladého špenátu
  • lyžička čerstvej mäty, medvedieho cesnaku
  • soľ a korenie
  • 50 ml čerstvej smotany
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup

  • Cukety umyjeme a nakrájame.
  • V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú šalotku.
  • Restujeme do zlatista, pridáme cuketu a mierne osmažíme.
  • Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme 15 -20 minút.
  • Ku koncu varu pridáme pár čerstvú mätu, medvedí cesnak, špenát a rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Pridáme čerstvú smotanu na zjemnenie, prevaríme.
  • Dochutíme soľou a korením.
  • Servírujeme so zastreným vajcom .
Zelená veľkonočná polievka
Zdroj: www.mangiareasiena.it

Polievka z jarnej zeleniny

Máte radi svieže polievky z čerstvých surovín? Vyskúšajte polievku z mladej jarnej zeleniny .

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • koreňová zelenina, očistená, hrubo nastrúhaná (1 mrkva, 1 petržlen a kúsok zeleru)
  • 1 mrkva, nakrájaná na plátky
  • 3 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 100 g masla
  • 2 lyžice detskej krupice
  • 1 lyžica sekanej petržlenu
  • hrsť čerstvého hrášku (môžu byť aj nakrájané mladé fazuľové struky)
  • soľ, korenie na dochutenie
  • 2l zeleninového vývaru

Postup

  • V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom zeleninu.
  • Asi po 3–5 minútach pridáme krupicu a tú do jemne zlatista opečieme.
  • Pridáme obe vajcia a necháme spoločne s krupično-zeleninovou zásmažkou zraziť.
  • Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme zemiaky a mrkvu.
  • Osolíme a privedieme do varu.
  • Stlmíme plameň a necháme jemne polievku variť cca 15 minút.
  • Potom vložíme hrášok ((fazuľové struky) a bylinky a všetko ešte 5 minút povaríme.
  • Dochutíme soľou a korením.
  • Zdobíme posekanú petržlenovú vňať.
Polievka z jarnej zeleniny
Zdroj: www.foodnetwork.co.uk

Veľkonočná zemiaková

Viete, že čerstvé bylinky zásobujú ľudské telo veľkým množstvom vitamínov a minerálnych látok ? Rôzne bylinky zaberajú proti chorobám, ekzémom, pomáhajú tráveniu , pôsobia proti plynatosti , znižujú hladinu cholesterolu a chránia pred srdcovými chorobami.

Ingrediencie

  • 100 g byliniek (žihľavy, petržlenová vňať, pažítka, špenát, trebuľka)
  • 200 g zemiakov
  • 50 g sušených húb, vopred namočených
  • 1 lyžička maslovej zápražky
  • 1,5 l vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
  • 4 lyžice smotany na varenie
  • soľ a korenie
  • štipka drvenej rasce a ligurčeka

Postup

  • Posekané bylinky krátko povaríme vo vývare so soľou, rascou a čiernym korením.
  • Pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a scedené huby.
  • Všetko povaríme asi 10 minút.
  • Polievku zahustíme zápražkou a chvíľu povaríme.
  • Potom ju zjemníme smotanou
  • Dochutíme korením, prehrejeme.
  • Každú porciu môžeme ozdobiť sekanými bylinkami.
Tradičné veľkonočné menu polievka - bylinková zemiaková
Zdroj: www.inspiredtaste.net

Ku všetkým polievkam sa výborne hodia rôzne chutné závarky napr. rezance, nočky, kvapkanie, svietok, do ktorých je možné opäť pridať množstvo chutných a zdravých byliniek.

Veľká noc je sviatky, pri ktorých sa hoduje, tvorí a koleduje. Ako ich najlepšie stráviť? S deťmi môžete tvoriť rôzne dekorácie, maľovať veľkonočné vajíčka alebo niečo dobré upiecť. Vyjdite si na spoločnú prechádzku, kde môžete deťom pripraviť pestrý program. Poschovávať sladkosti a iné veľkonočné dobroty v lese a deti sa skvele vybláznia.

Po polievke nasleduje hlavný chod. Skvelým veľkonočným obedom môže byť napríklad pečené jahňacie mäso ! Inšpirujte sa našimi receptami!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.