Ako pripravovať hrušky

Sladká úroda hrušiek priamo nabáda na využitie najmä v sladkých pokrmoch. Hruškové muffiny, závin s hruškovou náplňou alebo napríklad koláč s hruškami patria medzi tradičné spôsoby prípravy. Hrušky sú chuťovo menej výrazné ako jablká, ale hodia sa k nim rovnaké kombinácie korenia-vanilka, škorica, klinčeky alebo napríklad hrozienka namočené v rume.

Za vyskúšanie však stoja tiež menej známe sladké recepty z hrušiek - v zahraničí sa s obľubou kombinujú s alkoholom a nemusíte sa ich báť dokonca ani flambovať.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov sladko-slaných kombinácií, hrušky môžete využiť aj pri úprave mäsa. Ľahko orestované hrušky na masle sa výborne hodia ako základ pre pečené mäsá - od husi až po bravčový bôčik. Vďaka vysokému obsahu cukru sa z nich počas pečenia uvoľňuje príjemná karamelová aróma.

Hrušky sa hodia aj na zaváranie - môžete z nich urobiť chutný lekvár, kompót a za vyskúšanie stojí aj sladký sirup z hrušiek.

Chcete získať zo sladkých hrušiek to najlepšie pre vaše zdravie? Konzumujte ich za studena! Čerstvá chrumkavá hruška sa výborne hodí na rôzne šaláty z ovocia i zeleniny a pokiaľ nestíhate spracovať úrodu a hrušky vám mäknú pred očami, pripravte si z nich lahodné smoothie nabité vitamíny.

Prečo je dobré jesť hrušky?

Hrušky patria medzi ovocie s pomerne nízkym obsahom vitamínu C- od zimného prechladnutia vás teda ich konzumácia príliš neochráni. Naopak sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktorý je obsiahnutý najmä v časti hneď pod šupkou. Preto nie je dobré hrušky pred konzumáciou lúpať. Aké sú ďalšie výhody konzumácie hrušiek:

  • vďaka vysokému podielu vlákniny priaznivo ovplyvňujú trávenie
  • majú nízky obsah proteínov a tukov- sú ľahko stráviteľné
  • majú vysoký podiel fruktózy- sú teda vhodné aj pre diabetikov
  • obsahujú vitamíny B, C, E
  • pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi vďaka vysokému obsahu vlákniny
  • obsahujú železo, horčík a draslík a stopové prvky zinok, mangán, meď
  • pôsobí protizápalovo
  • podporujú správnu funkciu obličiek
  • sú vhodné pri detoxikačných diétach - neutralizujú zvyšky kyselín z nadmernej konzumácie mäsa a údenín