4 naj recepty na silný vývar z hovädzieho mäsa. Inšpirujte sa!

Nie je nad domáci a poctivo silný vývar!

Nielenže je veľmi výživný, obsahuje aj množstvo prospešných minerálov, zdravých tukov, kolagén, aminokyseliny a ďalšie.

Na prípravu svojho poctivého vývaru potrebujete iba pár nevyhnutných prísad.

Poďme si predstaviť tie najlepšie recepty na hovädzie vývar.

Tradičný hovädzí vývar s rezancami

Tradične sa vývar podáva s rezancami. Poďme si tento jednoduchý recept vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 2-3 ks hovädzích kostí
  • 500g hovädzích rebier
  • 3 ks stredne veľké mrkvy
  • 1 ks zeleru
  • 2 ks stredne veľké cibule
  • 3 ks bobkového listu
  • 3 ks strúčikov cesnaku
  • 8-10 ks celého korenia
  • 3-4 ks vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 článok sušeného tymiánu
  • 1čl sušeného oregana
  • 2 lyžice soli

Postup:

  • Očistite zeleninu a nakrájajte ju na väčšie kusy (cibuľu napoly, zeler napoly a mrkvu na kúsky).
  • Mäso a kosti opláchnite vodou a vložte do veľkého hrnca.
  • Pridajte nakrájanú zeleninu.
  • Zalejte dostatočným množstvom vody.
  • Pridajte cesnak, korenie, soľ a priveďte do varu.
  • Nechajte na miernom ohni vyvárať aspoň 2,5 hodiny.
  • Vyberte korenie. Mäso a zeleninu nakrájajte.
  • Nakrájané mäso so zeleninou vložte späť do vývaru.
  • Vývar dochutíte podľa vášho gusta a pridajte rezance.
hotová hovädzia polievka
Zdroj: pixabay.com

Hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami

Pečeňové knedličky sú veľkým pokušením pre veľa z nás. Poďme si skúsiť pripraviť vývar s domácimi knedličkami z kvalitných surovín.

Ingrediencie na vývar

  • 1,5 kg hovädzích kostí
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks zeler
  • 2 ks strednej cibule
  • 3 vetvičky petržlenovej vňate
  • 4-5 ks bobkového listu
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia celého
  • soľ

Ingrediencie na knedličky

  • 150g hovädzej pečene
  • 4,5 lyžíc strúhanky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50g slanina
  • 1 suchý rožok
  • soľ
  • korenie
  • majorán

Postup:

  • Očistite si zeleninu a nakrájajte ju na väčšie kusy.
  • Opláchnite hovädzie kosti.
  • Vložte kosti a zeleninu do hrnca a zalejte dostatočným množstvom vody.
  • Pridajte korenie a osoľte podľa chuti.
  • Priveďte do varu a vyvárajte aspoň 2,5 hodiny.
  • Nakrájajte si pečeň a slaninu na malé kúsky a spoločne s cesnakom a rožkom zmes nameľte do misky.
  • Podľa chuti dochuťte soľou, čiernym korením a majoránom.
  • Pridajte vajcia a strúhanku.
  • Všetko poriadne premiešajte a nechajte v kľude aspoň 10 minút.
  • Po 10 minútach vytvarujte knedličky, ktoré vložte do vriacej vody (nie do vývaru).
  • Až uvarené knedličky vložte do hotového scedeného vývaru.
Hovädzí vývar s knedličkami
Zdroj: pixabay.com

Vyskúšajte aj tento recept na hovädzí vývar s knedličkami.

Poctivý vývar so syrom a vajcom

Klasický vývar trochu inak? Áno, aj tento tradičný pokrm je možné vylepšiť. Poďte si skúsiť recept na vývar, do ktorého pridáte trochu syra a vajcia.

Ingrediencie

  • 0,5 kg hovädzieho mäsa
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks petržlen
  • 1 ks zeler
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 100g syr eidam
  • 4 guličky celého korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 ks klinček
  • Petržlenová sekaná
  • Soľ
  • 4 ks vajcia

Postup

  • Očistite si mäso, umyte vodou a vložte do hrnca so studenou vodou.
  • Pridajte očistenú zeleninu, korenie, cibuľu, osoľte podľa chuti a priveďte do varu.
  • Pozvoľna vyvárajte aspoň hodinu.
  • Opatrne vyklepnite vajcia na naberačku a vložte do vriacej vody, kde ho varte asi 2 minúty.
  • Po uvarení vajcia vyberte a vložte do tanierov, v ktorých sa bude polievka servírovať.
  • Sceďte vývar a dochuťte podľa vášho gusta.
  • Vývar nalejte do tanierov na uvarené vajcia.
  • Posypte syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vývar so syrom a vajcom
Zdroj: pixabay.com

Vývar z hovädzieho mäsa s hubami

Zemiaková zemiaka bez zemiakov? Aj tak sa dá nazvať vývar, do ktorého sa pridajú práve huby. Huby zvoľte tie, ktoré máte najradšej.

Ingrediencie

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 1 ks zeler
  • 1 ks petržlen
  • 2 ks cesnaku
  • 4 vetvičky petržlenovej vňate
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia celého
  • 4 ks bobkového listu
  • Soľ
  • Vlasové rezance
  • Huby podľa chuti (cca hrsť)

Postup

  • Očistené mäso so zeleninou dajte do hrnca so studenou vodou.
  • Pridajte cibuľu, cesnak, nové korenie, korenie, bobkový list a soľ.
  • Vyvárajte aspoň hodinu a pol.
  • Potom sceďte a mäso so zeleninou nakrájajte.
  • Nakrájané suroviny vložte do hotového vývaru a pridajte nakrájané huby.
  • Ochuťte čiernym korením alebo soľou podľa chuti.
  • Na záver nasypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ešte chvíľu povarte.
  • V inom hrnci uvarte v osolenej vode vlasové rezance.
  • Scedené rezance dajte do hlbokého taniera a zalejte hotovou polievkou.
Hovädzí vývar s hubami
Zdroj: pinterest.com

TIP: Nevybrali ste si z variant receptov v tomto článku? Vyskúšajte si tento recept na hovädzí vývar.

Ako uchovať hovädzí vývar?

Pokiaľ si chcete vývar uchovať na dlhšiu dobu, je tu možnosť jeho zamrazenia. V mraze vám vydrží až 6 mesiacov.

Po jeho uvarení stačí iba počkať až vychladne a odstrániť všetok stuhnutý tuk. Potom opäť povarte, nech sa skoncentruje a nechajte znova vychladnúť. Vývar môžete zamraziť v akejkoľvek plastovej uzatvárateľnej nádobe.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.