Nie je nad domáci a poctivo silný vývar!
Nielenže je veľmi výživný, obsahuje aj množstvo prospešných minerálov, zdravých tukov, kolagén, aminokyseliny a ďalšie.
Na prípravu svojho poctivého vývaru potrebujete iba pár nevyhnutných prísad.
Poďme si predstaviť tie najlepšie recepty na hovädzie vývar.
Tradičný hovädzí vývar s rezancami
Tradične sa vývar podáva s rezancami. Poďme si tento jednoduchý recept vyskúšať.
Ingrediencie:
- 2-3 ks hovädzích kostí
- 500g hovädzích rebier
- 3 ks stredne veľké mrkvy
- 1 ks zeleru
- 2 ks stredne veľké cibule
- 3 ks bobkového listu
- 3 ks strúčikov cesnaku
- 8-10 ks celého korenia
- 3-4 ks vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
- 1 článok sušeného tymiánu
- 1čl sušeného oregana
- 2 lyžice soli
Postup:
- Očistite zeleninu a nakrájajte ju na väčšie kusy (cibuľu napoly, zeler napoly a mrkvu na kúsky).
- Mäso a kosti opláchnite vodou a vložte do veľkého hrnca.
- Pridajte nakrájanú zeleninu.
- Zalejte dostatočným množstvom vody.
- Pridajte cesnak, korenie, soľ a priveďte do varu.
- Nechajte na miernom ohni vyvárať aspoň 2,5 hodiny.
- Vyberte korenie. Mäso a zeleninu nakrájajte.
- Nakrájané mäso so zeleninou vložte späť do vývaru.
- Vývar dochutíte podľa vášho gusta a pridajte rezance.
Hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami
Pečeňové knedličky sú veľkým pokušením pre veľa z nás. Poďme si skúsiť pripraviť vývar s domácimi knedličkami z kvalitných surovín.
Ingrediencie na vývar
- 1,5 kg hovädzích kostí
- 2 ks mrkva
- 1 ks zeler
- 2 ks strednej cibule
- 3 vetvičky petržlenovej vňate
- 4-5 ks bobkového listu
- 5 guličiek nového korenia
- 8 guličiek korenia celého
- soľ
Ingrediencie na knedličky
- 150g hovädzej pečene
- 4,5 lyžíc strúhanky
- 1 strúčik cesnaku
- 50g slanina
- 1 suchý rožok
- soľ
- korenie
- majorán
Postup:
- Očistite si zeleninu a nakrájajte ju na väčšie kusy.
- Opláchnite hovädzie kosti.
- Vložte kosti a zeleninu do hrnca a zalejte dostatočným množstvom vody.
- Pridajte korenie a osoľte podľa chuti.
- Priveďte do varu a vyvárajte aspoň 2,5 hodiny.
- Nakrájajte si pečeň a slaninu na malé kúsky a spoločne s cesnakom a rožkom zmes nameľte do misky.
- Podľa chuti dochuťte soľou, čiernym korením a majoránom.
- Pridajte vajcia a strúhanku.
- Všetko poriadne premiešajte a nechajte v kľude aspoň 10 minút.
- Po 10 minútach vytvarujte knedličky, ktoré vložte do vriacej vody (nie do vývaru).
- Až uvarené knedličky vložte do hotového scedeného vývaru.
Vyskúšajte aj tento recept na hovädzí vývar s knedličkami.
Objavte podobné tipy
Poctivý vývar so syrom a vajcom
Klasický vývar trochu inak? Áno, aj tento tradičný pokrm je možné vylepšiť. Poďte si skúsiť recept na vývar, do ktorého pridáte trochu syra a vajcia.
Ingrediencie
- 0,5 kg hovädzieho mäsa
- 2 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- 1 ks zeler
- 1 ks väčšia cibuľa
- 100g syr eidam
- 4 guličky celého korenia
- 2 guličky nového korenia
- 1 ks klinček
- Petržlenová sekaná
- Soľ
- 4 ks vajcia
Postup
- Očistite si mäso, umyte vodou a vložte do hrnca so studenou vodou.
- Pridajte očistenú zeleninu, korenie, cibuľu, osoľte podľa chuti a priveďte do varu.
- Pozvoľna vyvárajte aspoň hodinu.
- Opatrne vyklepnite vajcia na naberačku a vložte do vriacej vody, kde ho varte asi 2 minúty.
- Po uvarení vajcia vyberte a vložte do tanierov, v ktorých sa bude polievka servírovať.
- Sceďte vývar a dochuťte podľa vášho gusta.
- Vývar nalejte do tanierov na uvarené vajcia.
- Posypte syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vývar z hovädzieho mäsa s hubami
Zemiaková zemiaka bez zemiakov? Aj tak sa dá nazvať vývar, do ktorého sa pridajú práve huby. Huby zvoľte tie, ktoré máte najradšej.
Ingrediencie
- 1,5 kg hovädzieho mäsa
- 1 ks väčšia cibuľa
- 1 ks zeler
- 1 ks petržlen
- 2 ks cesnaku
- 4 vetvičky petržlenovej vňate
- 5 guličiek nového korenia
- 8 guličiek korenia celého
- 4 ks bobkového listu
- Soľ
- Vlasové rezance
- Huby podľa chuti (cca hrsť)
Postup
- Očistené mäso so zeleninou dajte do hrnca so studenou vodou.
- Pridajte cibuľu, cesnak, nové korenie, korenie, bobkový list a soľ.
- Vyvárajte aspoň hodinu a pol.
- Potom sceďte a mäso so zeleninou nakrájajte.
- Nakrájané suroviny vložte do hotového vývaru a pridajte nakrájané huby.
- Ochuťte čiernym korením alebo soľou podľa chuti.
- Na záver nasypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ešte chvíľu povarte.
- V inom hrnci uvarte v osolenej vode vlasové rezance.
- Scedené rezance dajte do hlbokého taniera a zalejte hotovou polievkou.
TIP: Nevybrali ste si z variant receptov v tomto článku? Vyskúšajte si tento recept na hovädzí vývar.
Ako uchovať hovädzí vývar?
Pokiaľ si chcete vývar uchovať na dlhšiu dobu, je tu možnosť jeho zamrazenia. V mraze vám vydrží až 6 mesiacov.
Po jeho uvarení stačí iba počkať až vychladne a odstrániť všetok stuhnutý tuk. Potom opäť povarte, nech sa skoncentruje a nechajte znova vychladnúť. Vývar môžete zamraziť v akejkoľvek plastovej uzatvárateľnej nádobe.