Žihľava dvojdomá, ktorú si musíme odlíšiť od menšej žihľavy žahavka, je oddávna rastlinou, ktorá bola a doteraz je využiteľná v domácnostiach.
Žihľava je liečivkou, ktorú možno pomerne ľahko využiť k domácemu liečenie. Mladé listy žihľavy poslúži v kuchyni k obohateniu jedál vitamínom C aj k ich spestrenie.
Práve z tejto žihľavy sme pre vás pripravili tri úžasné a zdravé recepty. Nechajte si chutiť.
Špenát zo žihľavy sa sázeným vajcom
Skvelé jedlo proti artritíde. Jedným z najúžasnejších účinkov žihľavy je jej schopnosť čistiť organizmus od usadenín kyseliny močovej, odvádzať žlčové usadeniny z ciest žlčovodov a zlepšovať činnosť pečene, vďaka čomu sa organizmus môže zbaviť jedovatých látok a posilniť žalúdok.
INGREDIENCIE
- 800 g výhonky a listy mladých kopřiv
- 90 g masla
- 1 ks cibuľa
- ocot
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
- 4 vajcia
POSTUP

Objavte podobné tipy
Jarné detoxikačný žihľavový čaj
Jarné popíjanie čerstvého záparu čaju zo žihľavy je vhodný pre jeho schopnosť stimulovať látkovú výmenu v celom tele a podporovať krvotvorbu.
Žihľava je tiež močopudná a nabíja naše unavené schránky po zime energiou pre telo i hlavu.
INGREDIENCIE
- hŕstka čerstvých listov žihľavy dvojdomej
- 250 ml vriacej vody
POSTUP
- Žihľavu nasekáme na kúsky a v hrnčeku zalejeme vriacou vodou.
- Prikryjeme treba tanierikom a necháme cca 20 minút zapariť.
- Potom pijeme zhruba 14 dní každý deň ráno a večer na lačno, vždy čerstvý šálku po dúškoch.

Domáce žihľavový sirup
Bylinu na výrobu sirupu zbierame v čistom prostredí a dbáme, aby nebola napadnutá škodcami.
Žihľava užívaná vnútorne je podporným prostriedkom pri liečení rôznych druhov krvácania – vykašliavanie krvi či krvavé zvracanie
INGREDIENCIE
- 450 g vrcholových výhonkov žihľavy dvojdomej
- 1 umytý citrón alebo pomaranč
- 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej
- 1,5 l vody
- asi 1,3 kg cukru
POSTUP
- Umytý pokrájaný citrón aj s prípadnými kôstkami zalejeme vodou a 10 minút povaríme.
- Žihľavu pod tečúcou vodou poriadne opláchneme a dáme do nerezové alebo sklenené misy.
- Zalejeme zvarenou vodou s citrónom.
- Voda nesmie byť vriacou, necháme ju ľahko vychladnúť. asi 5 minút.
- Zatěžkáme napr. Plochým tanierom, aby boli všetky žihľava ponorená a necháme stáť 24 hodín.
- Druhý deň žihľavu scedíme cez plátno alebo papierový filter.
- Pridáme 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej a cukor. Na 1,5 l nálevu by malo prísť aspoň 1,3 kg cukru.
- Šťavu zahrievame a miešame, aby sa rozpustil cukor.
- Zbierame penu, ktorá sa tvorí.
- Zahrievame dostatočne dlho, ale dávame pozor, aby sme udržali teplotu pod bodom varu.
- Potom už len nalievame do fliaš a uskladníme.
- Pre istotu môžeme sterilizovať pri 80 stupňoch.
- Užívame ako sirup do vody, na sladenie čaju, alebo až 3x denne jednu polievkovú lyžicu ako prevenciu.

Ak vás recepty zaujali, môžete skúsiť aj pripraviť žihľavovú polievku, žihľavovú plnku, alebo použiť žihľavu ako bylinku.