5 chrumkavých receptov na najlepšie mexickej nachos. Aký variant vyskúšate ako prvý?

Doma pripravované pokrmy sú bezpochyby najlepšou možnosťou, keď si chcete plnými dúškami vychutnať plné chute kvalitných surovín.

Presne to môžete čakať od týchto rýchlych a jednoduchých receptov na nachos, na ktorých si takto pochutnáte jedine v Mexiku.

Vychutnajte si ho s poriadnou dávkou avokádového guacamole alebo iným dipom, ktorý nájdete na konci tohto článku. Možností je nespočetné množstvo vyskúšajte ich všetky a choďte tú svoju obľúbenú kombináciu.

Tak kde začnete?

Zapečené nachos s čedarom

Tento recept na zapečené tortilly je ideálnym pohostením na akýkoľvek večierok a na akúkoľvek návštevu alebo na večerné sledovanie filmu vo dvojici. Urobte si ich viac, pretože vám garantujeme, že na druhý deň budete len spomínať, aké lahodné boli a budete radi, keď ich nájdete v chladničke.

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 1 kg mletého hovädzieho mäsa
  2. 2 lyžice chilli korenia
  3. Lyžica hladkej múky
  4. 2 lyžičky sušeného oregana
  5. 2 lyžičky mletej rasce
  6. 350 ml hovädzieho vývaru
  7. Soľ
  8. Mleté čierne korenie

Na nachos

  1. 340 g tortilla chipsov
  2. Limetka
  3. Soľ
  4. 430 g salsy (odkvapkaná)
  5. 170 g ostrého syra čedar (nastrúhaného)
  6. 90 g bieleho čedaru (nastrúhaný)
  7. ½ malej bielej cibule (nakrájané nadrobno)
  8. ½ zelenej chilli papričky (zbavená stopky a semien, jemne nasekaná)
  9. 230 g kyslej smotany
  10. ½ malé hlávky ľadového šalátu (nakrájaný na kúsky)
  11. Guacamole (alebo zrelé avokádo na podávanie)

Postup

  1. Pripravíme si ochutené hovädzie mäso
  2. Hovädzie mäso rozdrobíme do veľkého hrnca a začneme ho piecť na stredne vysokú teplotu
  3. Akonáhle hovädzie mäso sa začne variť a smažiť, pokračujeme v vyprážaní a miešaní, aby sa mäso rozdrobilo na malé kúsočky
  4. Pokračujeme v smažení asi 8 minút, kým nezhnedne a takmer všetka vlhkosť sa neodparí
  5. Potom pokračujeme vo varení, kým sa hovädzie mäso nezačne smažiť sa vo vlastnom tuku, asi ešte 2 minúty
  6. Na hovädzie mäso prisypeme chilli prášok, múku, oregano a rascu
  7. Za častého miešania varíme ďalšie 1 až 2 minúty, kým nebude voňavé a korenie dôkladne premiešané s mäsom
  8. Mäso zalejeme vývarom a miešame, aby sa všetko dôkladne premiešalo a spojilo
  9. Znížime teplotu na strednú a za občasného miešania varíme asi 12 minút, kým sa takmer všetka tekutina neodparí a hovädzie mäso sa neobalí do hustej omáčky
  10. Hrniec s mäsom zložíme z platne a dochutíme soľou a korením
  11. Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
  12. Veľký plech na pečenie s okrajom vyložíme alobalom
  13. Potom naň rozložíme tortillové chipsy do jednej vrstvy
  14. Na nachos chipsy nastrúhame kôru z ½ limetky (limetku si schováme na neskôr)
  15. Potom dochutíme ďalšou soľou
  16. Na chipsy rovnomerne naložíme pripravené hovädzie mäso
  17. Potom naň nasypeme salsu, nastrúhané syry, cibuľu a chilli
  18. Pekáč s nachos preložíme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa syr úplne nerozpustí a chipsy nie sú po okrajoch ľahko opečené
  19. Medzitým si do misky nastrúhame zvyšok kôry z limetky, potom limetku odšťavíme a šťavu pridáme ku kôre
  20. Do misy nalejeme kyslú smotanu a premiešame, aby sa všetko spojilo
  21. Akonáhle nachos vyberieme z rúry, okamžite na ne nasypeme nakrájaný šalát a pokvapkáme limetkovou kyslou smotanou
  22. Navrch ešte pridáme guacamole alebo na kocky nakrájané avokádo
  23. Nachos podávame priamo z plechu ešte teplé
Zapečené kukuričné ​​lupienky v rúre s čedarom a zeleninou.
Zdroj: simplyrecipes.com

Zapečené nachos s guacamole

Tieto klasické zapečené chipsy sú inšpirované texasko-mexickým receptom, a preto sú nabité ingredienciami až na prasknutie! Rozmočeným chipsom sa vyhneme tým, že ich krátko pred pridaním omáčok opečieme. Potom ich môžeme do sýtosti preliať polevou so syrom, koreneným hovädzím mäsom, vyprážanými fazuľami, guacamole a salsou. Tento recept môže byť skvelou desiatou, predjedlom na večierok alebo dokonca zábavnou večerou uprostred týždňa.

Čo budeme potrebovať

Na korenie

  1. 2 lyžice chilli korenia
  2. 2 lyžičky soli
  3. Lyžička granulovaného cesnaku
  4. Lyžička granulovanej cibule
  5. Lyžička mletej rasce
  6. ½ lyžičky sušeného oregana
  7. ¼ lyžičky čierneho korenia
  8. Štipka kajenského korenia

Na nachos

  1. Lyžička rastlinného oleja
  2. 500 g mletého hovädzieho mäsa (najlepší je pomer chudého a tučného 80:20)
  3. 450 g fazule v konzerve
  4. 60 ml vody
  5. Veľké vrecko tortilla chipsov
  6. 120 g ostrého syra čedar (strúhaného)
  7. 120 g bieleho syra strúhaného
  8. 250 g salsy
  9. Hrsť nasekaného koriandra
  10. Jalapeno (nakladané alebo čerstvé, nakrájané na plátky)

Na guacamole

  1. 2 zrelá avokáda
  2. ¼ lyžičky soli,
  3. Lyžica čerstvej šťavy z limetky (alebo citróna)
  4. 4 lyžice nasekanej červenej cibule
  5. Jalapeño chilli paprička (zbavená stoniek a semienok, nasekaná)
  6. 2 lyžice koriandra (jemne nasekané)
  7. Štipka mletého čierneho korenia
  8. 2 paradajky (nakrájané na kocky)
  9. Červená reďkev (na ozdobu)

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov
  2. Zmiešame si všetko korenie (chilli prášok cez kajenské korenie) dohromady v malej miske
  3. Na strednú teplotu si zahrejeme rastlinný olej, kým sa nezačne trblietať
  4. Do panvice pridáme mleté ​​hovädzie mäso a okoreníme ho pripravenou koreniacou zmesou
  5. Ako sa mäso varí, lyžicou mäso rozšťoucháme na malé kúsky
  6. Varíme asi 8 minút, kým mäso nezhnedne
  7. Potom ho pomocou kuchynských utierok osušíme od tuku (alebo inou metódou, ktorá vám vyhovuje
  8. K osušenému mäsu pridáme konzervovanú fazuľu a vodu
  9. Zmes zahrievame, kým nie sú fazuľa prehriate
  10. Znížime teplotu na minimum a počas prípravy chipsov udržujeme zmes hovädzieho a fazule teplú
  11. Na plechovej panvici vhodnej do rúry položíme tortilla chipsy do jednej vrstvy a posprejujeme ich olejom v spreji
  12. Lupienky opekáme v predhriatej rúre 5 minút, alebo len tak dlho, kým neucítime ich vôňu
  13. Opatrne vyberieme panvicu z rúry a nasypeme na ňu polovicu strúhaného syra
  14. Nechajte teplo z chipsov, aby syr mierne rozpustilo, kým nachos posypeme zmesou hovädzieho mäsa a fazule
  15. Hovädzie mäso navrstvíme na chipsy, posypeme zvyšným syrom a panvicu vrátime do rúry na ďalších 5 minút, kým sa syr úplne nerozpustí
  16. Na guacamole si avokáda prekrojíme napoly
  17. Odstránime jadro a vnútro avokáda narežeme nožom a potom vydlabeme lyžicou
  18. Nakrájané avokádo pridáme do misky
  19. Avokáda nahrubo roztlačíme pomocou vidličky
  20. Pridáme zvyšné ingrediencie podľa chuti, avokáda posypeme soľou, pokvapkáme limetkovou šťavou
  21. Pridáme nakrájanú cibuľu, koriander, čierne korenie a chilli
  22. Chilli papričky pridávame postupne, aby guacamole nebolo príliš pálivé

Pokiaľ si guacamole robíme pár hodín dopredu, prikryjeme ho potravinársku fóliu a pritlačíme ju na povrch avokáda, tak, aby sa k nemu nedostal vzduch .

Zapečené lupienky z tortill s paradajkami, olivami, syrom a domácim avokádovým dipom.
Zdroj: joorkitchen.nl

Nachos s domácou salsou

Lahodný dip zvaný salsa sa pripravuje z paradajok a ďalšej zeleniny, ktorá je typická pre mexickú kuchyňu. Kombinácia chrumkavých tortilla chipsov a salsov je naozaj návyková. A pokiaľ plánujete usporiadať večierok alebo len mať filmový večer so svojimi blízkymi, potom tento skvelý pokrm bude perfektnou voľbou. Pokiaľ plánujete výlet alebo piknik, potom si so sebou nebaľte klasické vyprážané lupienky, ale pripravte si domáce chipsy, podľa nášho receptu nižšie.

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g nachos chipsov
  2. 100 g strúhaného syra čedar
  3. Červenú cibuľu
  4. Soľ
  5. Korenie
  6. 100 g nastrúhanej mozzarelly

Na salse

  1. 400 g plechovka celých paradajok
  2. 200 g plechovka zelených čili papričiek (nasekaných, alebo nakladaných sladkých paprík)
  3. Strúčik cesnaku (alebo ½ lyžičky cesnakového prášku alebo cesnakovej soli)
  4. 2 jarné cibuľky (nakrájané vrátane zelených častí)
  5. Lyžica extra panenského olivového oleja
  6. 2 lyžičky červeného vínneho octu
  7. 2 lyžice limetkovej šťavy
  8. ¼ lyžičky sušeného oregana
  9. Hrsť čerstvého nasekaného koriandra
  10. Soľ
  11. Čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup

  1. Z plechovky s paradajkami vyberieme iba paradajky a vložíme ich do stredne veľkej nádoby
  2. Pomocou vidličky a ostrého noža paradajky nahrubo nakrájame alebo roztlačíme
  3. K paradajkám pridáme zvyšok ingrediencií a zmiešame nakrájané zelené čili papričky, zelenú cibuľku, cesnak (alebo cesnakovú soľ), olivový olej, limetkovú šťavu a ocot
  4. Pridáme späť asi 50 ml paradajkovej omáčky z plechovky, z ktorej sme vzali paradajky
  5. Salsu posypeme sušeným oreganom, zamiešame a ochutnáme
  6. V prípade potreby upravíme viac korením, pridáme koriander a podľa chuti osolíme a okoreníme
  7. Potom nachos chipsy položíme na veľký pekáč a nalejeme na ne ¾ čerstvo pripravené salsy
  8. Na nachos nastrúhajte mozzarellu, čedar, cibuľu a plech preložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov
  9. Nachos grilujeme asi 3–4 minúty, kým sa mozzarella aj syr čedar nerozpustia.
  10. Potom nachos podávame s kyslou smotanou a zvyšnou salsou
Doma pripravená salsa preliata cez pečené domáce nachos chipsy s mäsom.
Zdroj: damndelicious.net

Vegetariánske nachos

Tento jednoduchý a zaujímavý recept na nachos podávame s kyslou smotanou a náložou pečených fazule. Tento mexický pôžitok je možné podávať pri akejkoľvek príležitosti a zamilujú si ho ľudia všetkých vekových skupín.

Čo budeme potrebovať

  1. 150 g nachos chipsov
  2. 100 g hlávkového šalátu
  3. Hrsť lístkov mäty
  4. 50 g jalapeno (nakrájané na plátky)
  5. 50 g červenej papriky (nakrájané na kocky)
  6. 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  7. 50 g najemno nakrájanej cibule
  8. ½ lyžičky soli
  9. 50 g nakrájaného avokáda
  10. 50 g sezamových semienok
  11. 150 g ostrého syra čedar
  12. 50 g nakrájaných čiernych olív
  13. 20 g kyslej smotany
  14. 10 g mletej rasce
  15. 10 g mletej papriky
  16. 200 g fazule z konzervy

Postup

  1. Vezmeme hlbokú misku av nej rozdrvíme lupienky nachos
  2. Teraz vezmeme plech na pečenie a ako základ naukladáme listy hlávkového šalátu, potom pridáme lupienky nacho
  3. Doplníme ich konzervovanými fazuľami spolu s nakrájanými kúskami paradajok, lístkami mäty, jalapeno, čiernych olív, červenej papriky, cesnaku, rímskej rasce, cibule, papriky a soli
  4. Postup opakujeme, kým netvoríme štyri alebo päť vrstiev nachos
  5. Navrch nachos pridáme vrstvu strúhaného syra čedar
  6. Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme, kým sa syr nerozpustí
  7. Upečené nachos ozdobíme kopčekom kyslej smotany a lístky mäty
Vegetariánske pečené kukuričné ​​čipsy s náložou zeleninovej náplne.
Zdroj: nourisheveryday.com

Recept na domáce chipsy

Tento jednoduchý recept na domáce nachos chipsy z tortill je tak jednoduchý, že nebudete veriť, že ste ich doteraz kupovali. Tento recept je 3 v 1, dozviete sa ako ich pripraviť pečením, vyprážaním a dokonca ako ich pripraviť v mikrovlnke, a to iba za 25 minút.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 ml olivového oleja (alebo arašidového oleja, repkového oleja alebo iného rastlinného oleja)
  2. Kukuričné ​​tortilly
  3. Soľ

Postup

Vyprážané chipsy

  1. Chipsy sa budú smažiť lepšie, pokiaľ budú najskôr trochu vysušené. Buď tortilly necháme celé cez noc vonku, na vzduchu alebo ich trochu vysušíme v rúre či mikrovlnke
  2. Ak ich chceme sušiť v rúre, tak ich rozložíme v jednej vrstve na plech a pečte pri 180 stupňoch po dobu 5 minút
  3. Alebo ich položíme v jednej vrstve na papierovú utierku av mikrovlnnej rúre ich dáme na 20 až 60 sekúnd piecť
  4. Každú tortillu nakrájajte na 6 dielov v tvare trojuholníka
  5. Na panvici rozohrejeme na stredne vysokú teplotu olej
  6. Pripravíme si papierovú utierku na veľkom tanieri k ruke
  7. Do horúceho oleja vložíme hrsť tortillových trojuholníkov
  8. Uistíme sa, že sa neprekrývajú a že sú všetky strany ponorené v oleji
  9. Vyprážame asi 2 minúty, kým chipsy nezačnú ľahko hnednúť a nebudú chrumkavé
  10. Chipsy presunieme na tanier vyložený papierovou utierkou
  11. Nachos posypeme soľou
  12. Na ne položíme ďalšiu papierovú utierku, na ktorú neskôr položíme ďalšiu várku
  13. Tieto chipsy sú najlepšie teplé a čerstvo vyrobené

Nachos pečené v rúre

  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  • Tortilly nakrájame na trojuholníčky
  • Trojuholníky rozložíme na plech v jednej vrstve
  • Tortillové chipsy pečieme asi 6 minút, potom ich pomocou klieští otočíme
  • Posypeme ich trochou soli a pečieme ďalších 6 až 9 minút, kým sa nezačnú farbiť do zlatista
  • Nakoniec ich vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
  • Pred podávaním ich posypeme ešte trochou soli

Nachos pečené v mikrovlnnej rúre

  1. Tortilly nakrájame na mesiačiky
  2. Mikrovlnnú rúru vyložíme papierovou utierkou
  3. Tortilly rozložíme v jednej vrstve na papierovú utierku, tak aby jednotlivé chipsy mali medzi sebou dostatok miesta
  4. Doba pečenia sa bude líšiť v závislosti od výkonu mikrovlnnej rúry a od toho, koľko tortill pripravujeme
  5. Približne to bude asi minúta pečenia na 6 trojuholníčkov
  6. Začneme však v malých intervaloch, kým nenájdeme ten správny pomer, aby sme chipsy hneď nespálili
  7. Chipsy ihneď podávame
Doma vyrobené tortillové chipsy s guacamole a salsou z paradajok.
Zdroj: platingsandpairings.com

Tipy na omáčky k nachos

Mango avokádová salsa

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g mango (nakrájané na kocky)
  2. Veľká hrsť koriandra (nasekaného)
  3. ½ malé červené cibule (nasekané)
  4. 2 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
  5. Lyžička soli
  6. 4 stredná zrelá avokáda

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame mango, koriander a červenú cibuľu
  2. Tridsať minút pred podávaním olúpeme a nakrájame avokáda na kocky
  3. Do misy s mangom pridáme avokádo, limetkovú šťavu a soľ
  4. Avokádo jemne vmiešajte do mangovej zmesi
  5. Salsu z manga chladíme aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili
  6. Po 30 minútach salsu ochutnáme a upravíme soľ podľa svojich preferencií
Perfektná mangovo-avokádová salsa s pečenými tortillovými lupienkami.
Zdroj: simpleveganblog.com

Omáčka zo špenátu, artičoku a slaniny

Čo budeme potrebovať

  1. 6 plátkov slaniny (nakrájaných)
  2. 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  3. 400 g plechovky artičokov (okapaných a nakrájaných)
  4. 250 g mrazeného špenátu (rozmrazený, scedený a nakrájaný, alebo 300 g čerstvého špenátu, jemne nasekaného)
  5. ½ lyžičky mletej červenej papriky
  6. ½ lyžičky soli
  7. 150 g smotanového syra
  8. 100 g strúhaného syra
  9. 125 g kyslej smotany

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov
  2. Nakrájanú slaninu dáme na panvicu a vyprážame 7 až 10 minút, na strednú teplotu do chrumkava
  3. Slaninu preložíme na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkala
  4. Na panvici necháme vyškvarený tuk zo slaniny
  5. Časť slaniny si dáme bokom na posypanie dipu
  6. Do panvice pridáme cesnak a varíme, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd
  7. Pridajte artičok, špenát, červenú papriku a soľ
  8. Varíme za občasného miešania asi 5 minút, kým sa artičoky neprehrejú a špenát nezvädne
  9. V strednej miske zmiešame smotanový syr, strúhaný syr, kyslú smotanu, slaninu a špenátovo-artičkovú zmes, kým sa dôkladne nespoja
  10. Zmes preložte do zapekacej misy a pečieme asi 20 minút, kým po okrajoch nebubla
  11. Zmes necháme mierne vychladnúť, potom posypeme odloženou slaninou a podávame s chipsy

Tento dip je najlepšie jesť hneď za tepla. Pokiaľ trochu vychladne a začne tuhnúť, dajte ho na minútu alebo dve do mikrovlnky, aby sa syr znovu rozpustil.

Dokonale jemná omáčka na mexickej nachos z artičokov, špenátu a slaniny.
Zdroj: saltedplains.com

Syrová omáčka

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice masla (nakrájaného na kocky)
  2. 2 lyžice hladkej múky
  3. 125 ml smotany na varenie
  4. 125 ml mlieka
  5. Lyžičky cesnakového prášku
  6. Lyžička cibuľového prášku
  7. Lyžička červenej papriky
  8. 130 g bieleho tvrdého syra
  9. 100 g strúhanej mozzarelly
  10. 50 g nakrájaných zelených čili papričiek
  11. Soľ
  12. Korenie

Postup

  1. Maslo rozpustíme vo veľkom hrnci na stredne nízkej teplote
  2. Pridáme múku a tú do hladka zašľaháme
  3. Postupne zašľaháme smotanu, mlieko, cesnakový prášok, cibuľový prášok a papriku
  4. Zmes privedieme do varu a varíme a šľaháme 2 minúty do zhustnutia
  5. Znížime teplotu na minimum a postupne pridávame syry a miešame, kým sa nerozpustí
  6. Hrniec zložíme z platne
  7. Vmiešame zelené chilli
  8. Dochutíme soľou a korením
  9. Pridáme mlieko
  10. To pridávame po 1 polievkovej lyžici, až do požadovanej konzistencie
  11. Podávame s domácimi tortilla chipsy, ktoré sme popísali vyššie
Dokonalý dip na namáčaný dozlatista pečených nachos chipsov.
Zdroj: bettyskitchen.nl

História nachos

Nachos vznikol v meste Piedras Negras, Coahuila, tesne za hranicou s Texasom. Nachos boli prvýkrát upečené v roku 1940, vo Victory Club, keď sa pravidelná zákazníčka, spýtala, či by s priateľkami mohli dostať inú popoludňajšiu desiatu ako obvykle.

Vo chvíli kulinárskej inšpirácie boli k čerstvo usmaženým kúskom kukuričných tortill, pridané nakladané kúsky jalapeno a tavený syr. Tento recept bol neskôr, roku 1954, vytlačený v kuchárke Svätej Anny a popularita pokrmu sa rýchlo rozšírila po celom Texase a juhozápade.

Dnes si ho vychutnávame v najrôznejších podobách s najrôznejšími omáčkami a prílohami. Presne tak ako ich vidíte tu, v našich receptoch na nachos.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.