Doma pripravované pokrmy sú bezpochyby najlepšou možnosťou, keď si chcete plnými dúškami vychutnať plné chute kvalitných surovín.
Presne to môžete čakať od týchto rýchlych a jednoduchých receptov na nachos, na ktorých si takto pochutnáte jedine v Mexiku.
Vychutnajte si ho s poriadnou dávkou avokádového guacamole alebo iným dipom, ktorý nájdete na konci tohto článku. Možností je nespočetné množstvo vyskúšajte ich všetky a choďte tú svoju obľúbenú kombináciu.
Tak kde začnete?
Zapečené nachos s čedarom
Tento recept na zapečené tortilly je ideálnym pohostením na akýkoľvek večierok a na akúkoľvek návštevu alebo na večerné sledovanie filmu vo dvojici. Urobte si ich viac, pretože vám garantujeme, že na druhý deň budete len spomínať, aké lahodné boli a budete radi, keď ich nájdete v chladničke.
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice chilli korenia
- Lyžica hladkej múky
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky mletej rasce
- 350 ml hovädzieho vývaru
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Na nachos
- 340 g tortilla chipsov
- Limetka
- Soľ
- 430 g salsy (odkvapkaná)
- 170 g ostrého syra čedar (nastrúhaného)
- 90 g bieleho čedaru (nastrúhaný)
- ½ malej bielej cibule (nakrájané nadrobno)
- ½ zelenej chilli papričky (zbavená stopky a semien, jemne nasekaná)
- 230 g kyslej smotany
- ½ malé hlávky ľadového šalátu (nakrájaný na kúsky)
- Guacamole (alebo zrelé avokádo na podávanie)
Postup
- Pripravíme si ochutené hovädzie mäso
- Hovädzie mäso rozdrobíme do veľkého hrnca a začneme ho piecť na stredne vysokú teplotu
- Akonáhle hovädzie mäso sa začne variť a smažiť, pokračujeme v vyprážaní a miešaní, aby sa mäso rozdrobilo na malé kúsočky
- Pokračujeme v smažení asi 8 minút, kým nezhnedne a takmer všetka vlhkosť sa neodparí
- Potom pokračujeme vo varení, kým sa hovädzie mäso nezačne smažiť sa vo vlastnom tuku, asi ešte 2 minúty
- Na hovädzie mäso prisypeme chilli prášok, múku, oregano a rascu
- Za častého miešania varíme ďalšie 1 až 2 minúty, kým nebude voňavé a korenie dôkladne premiešané s mäsom
- Mäso zalejeme vývarom a miešame, aby sa všetko dôkladne premiešalo a spojilo
- Znížime teplotu na strednú a za občasného miešania varíme asi 12 minút, kým sa takmer všetka tekutina neodparí a hovädzie mäso sa neobalí do hustej omáčky
- Hrniec s mäsom zložíme z platne a dochutíme soľou a korením
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Veľký plech na pečenie s okrajom vyložíme alobalom
- Potom naň rozložíme tortillové chipsy do jednej vrstvy
- Na nachos chipsy nastrúhame kôru z ½ limetky (limetku si schováme na neskôr)
- Potom dochutíme ďalšou soľou
- Na chipsy rovnomerne naložíme pripravené hovädzie mäso
- Potom naň nasypeme salsu, nastrúhané syry, cibuľu a chilli
- Pekáč s nachos preložíme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa syr úplne nerozpustí a chipsy nie sú po okrajoch ľahko opečené
- Medzitým si do misky nastrúhame zvyšok kôry z limetky, potom limetku odšťavíme a šťavu pridáme ku kôre
- Do misy nalejeme kyslú smotanu a premiešame, aby sa všetko spojilo
- Akonáhle nachos vyberieme z rúry, okamžite na ne nasypeme nakrájaný šalát a pokvapkáme limetkovou kyslou smotanou
- Navrch ešte pridáme guacamole alebo na kocky nakrájané avokádo
- Nachos podávame priamo z plechu ešte teplé
Zapečené nachos s guacamole
Tieto klasické zapečené chipsy sú inšpirované texasko-mexickým receptom, a preto sú nabité ingredienciami až na prasknutie! Rozmočeným chipsom sa vyhneme tým, že ich krátko pred pridaním omáčok opečieme. Potom ich môžeme do sýtosti preliať polevou so syrom, koreneným hovädzím mäsom, vyprážanými fazuľami, guacamole a salsou. Tento recept môže byť skvelou desiatou, predjedlom na večierok alebo dokonca zábavnou večerou uprostred týždňa.
Čo budeme potrebovať
Na korenie
- 2 lyžice chilli korenia
- 2 lyžičky soli
- Lyžička granulovaného cesnaku
- Lyžička granulovanej cibule
- Lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- Štipka kajenského korenia
Na nachos
- Lyžička rastlinného oleja
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (najlepší je pomer chudého a tučného 80:20)
- 450 g fazule v konzerve
- 60 ml vody
- Veľké vrecko tortilla chipsov
- 120 g ostrého syra čedar (strúhaného)
- 120 g bieleho syra strúhaného
- 250 g salsy
- Hrsť nasekaného koriandra
- Jalapeno (nakladané alebo čerstvé, nakrájané na plátky)
Na guacamole
- 2 zrelá avokáda
- ¼ lyžičky soli,
- Lyžica čerstvej šťavy z limetky (alebo citróna)
- 4 lyžice nasekanej červenej cibule
- Jalapeño chilli paprička (zbavená stoniek a semienok, nasekaná)
- 2 lyžice koriandra (jemne nasekané)
- Štipka mletého čierneho korenia
- 2 paradajky (nakrájané na kocky)
- Červená reďkev (na ozdobu)
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov
- Zmiešame si všetko korenie (chilli prášok cez kajenské korenie) dohromady v malej miske
- Na strednú teplotu si zahrejeme rastlinný olej, kým sa nezačne trblietať
- Do panvice pridáme mleté hovädzie mäso a okoreníme ho pripravenou koreniacou zmesou
- Ako sa mäso varí, lyžicou mäso rozšťoucháme na malé kúsky
- Varíme asi 8 minút, kým mäso nezhnedne
- Potom ho pomocou kuchynských utierok osušíme od tuku (alebo inou metódou, ktorá vám vyhovuje
- K osušenému mäsu pridáme konzervovanú fazuľu a vodu
- Zmes zahrievame, kým nie sú fazuľa prehriate
- Znížime teplotu na minimum a počas prípravy chipsov udržujeme zmes hovädzieho a fazule teplú
- Na plechovej panvici vhodnej do rúry položíme tortilla chipsy do jednej vrstvy a posprejujeme ich olejom v spreji
- Lupienky opekáme v predhriatej rúre 5 minút, alebo len tak dlho, kým neucítime ich vôňu
- Opatrne vyberieme panvicu z rúry a nasypeme na ňu polovicu strúhaného syra
- Nechajte teplo z chipsov, aby syr mierne rozpustilo, kým nachos posypeme zmesou hovädzieho mäsa a fazule
- Hovädzie mäso navrstvíme na chipsy, posypeme zvyšným syrom a panvicu vrátime do rúry na ďalších 5 minút, kým sa syr úplne nerozpustí
- Na guacamole si avokáda prekrojíme napoly
- Odstránime jadro a vnútro avokáda narežeme nožom a potom vydlabeme lyžicou
- Nakrájané avokádo pridáme do misky
- Avokáda nahrubo roztlačíme pomocou vidličky
- Pridáme zvyšné ingrediencie podľa chuti, avokáda posypeme soľou, pokvapkáme limetkovou šťavou
- Pridáme nakrájanú cibuľu, koriander, čierne korenie a chilli
- Chilli papričky pridávame postupne, aby guacamole nebolo príliš pálivé
Pokiaľ si guacamole robíme pár hodín dopredu, prikryjeme ho potravinársku fóliu a pritlačíme ju na povrch avokáda, tak, aby sa k nemu nedostal vzduch .
Nachos s domácou salsou
Lahodný dip zvaný salsa sa pripravuje z paradajok a ďalšej zeleniny, ktorá je typická pre mexickú kuchyňu. Kombinácia chrumkavých tortilla chipsov a salsov je naozaj návyková. A pokiaľ plánujete usporiadať večierok alebo len mať filmový večer so svojimi blízkymi, potom tento skvelý pokrm bude perfektnou voľbou. Pokiaľ plánujete výlet alebo piknik, potom si so sebou nebaľte klasické vyprážané lupienky, ale pripravte si domáce chipsy, podľa nášho receptu nižšie.
Čo budeme potrebovať
- 500 g nachos chipsov
- 100 g strúhaného syra čedar
- Červenú cibuľu
- Soľ
- Korenie
- 100 g nastrúhanej mozzarelly
Na salse
- 400 g plechovka celých paradajok
- 200 g plechovka zelených čili papričiek (nasekaných, alebo nakladaných sladkých paprík)
- Strúčik cesnaku (alebo ½ lyžičky cesnakového prášku alebo cesnakovej soli)
- 2 jarné cibuľky (nakrájané vrátane zelených častí)
- Lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky červeného vínneho octu
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- ¼ lyžičky sušeného oregana
- Hrsť čerstvého nasekaného koriandra
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Z plechovky s paradajkami vyberieme iba paradajky a vložíme ich do stredne veľkej nádoby
- Pomocou vidličky a ostrého noža paradajky nahrubo nakrájame alebo roztlačíme
- K paradajkám pridáme zvyšok ingrediencií a zmiešame nakrájané zelené čili papričky, zelenú cibuľku, cesnak (alebo cesnakovú soľ), olivový olej, limetkovú šťavu a ocot
- Pridáme späť asi 50 ml paradajkovej omáčky z plechovky, z ktorej sme vzali paradajky
- Salsu posypeme sušeným oreganom, zamiešame a ochutnáme
- V prípade potreby upravíme viac korením, pridáme koriander a podľa chuti osolíme a okoreníme
- Potom nachos chipsy položíme na veľký pekáč a nalejeme na ne ¾ čerstvo pripravené salsy
- Na nachos nastrúhajte mozzarellu, čedar, cibuľu a plech preložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov
- Nachos grilujeme asi 3–4 minúty, kým sa mozzarella aj syr čedar nerozpustia.
- Potom nachos podávame s kyslou smotanou a zvyšnou salsou
Objavte podobné tipy
Vegetariánske nachos
Tento jednoduchý a zaujímavý recept na nachos podávame s kyslou smotanou a náložou pečených fazule. Tento mexický pôžitok je možné podávať pri akejkoľvek príležitosti a zamilujú si ho ľudia všetkých vekových skupín.
Čo budeme potrebovať
- 150 g nachos chipsov
- 100 g hlávkového šalátu
- Hrsť lístkov mäty
- 50 g jalapeno (nakrájané na plátky)
- 50 g červenej papriky (nakrájané na kocky)
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 50 g najemno nakrájanej cibule
- ½ lyžičky soli
- 50 g nakrájaného avokáda
- 50 g sezamových semienok
- 150 g ostrého syra čedar
- 50 g nakrájaných čiernych olív
- 20 g kyslej smotany
- 10 g mletej rasce
- 10 g mletej papriky
- 200 g fazule z konzervy
Postup
- Vezmeme hlbokú misku av nej rozdrvíme lupienky nachos
- Teraz vezmeme plech na pečenie a ako základ naukladáme listy hlávkového šalátu, potom pridáme lupienky nacho
- Doplníme ich konzervovanými fazuľami spolu s nakrájanými kúskami paradajok, lístkami mäty, jalapeno, čiernych olív, červenej papriky, cesnaku, rímskej rasce, cibule, papriky a soli
- Postup opakujeme, kým netvoríme štyri alebo päť vrstiev nachos
- Navrch nachos pridáme vrstvu strúhaného syra čedar
- Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme, kým sa syr nerozpustí
- Upečené nachos ozdobíme kopčekom kyslej smotany a lístky mäty
Recept na domáce chipsy
Tento jednoduchý recept na domáce nachos chipsy z tortill je tak jednoduchý, že nebudete veriť, že ste ich doteraz kupovali. Tento recept je 3 v 1, dozviete sa ako ich pripraviť pečením, vyprážaním a dokonca ako ich pripraviť v mikrovlnke, a to iba za 25 minút.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml olivového oleja (alebo arašidového oleja, repkového oleja alebo iného rastlinného oleja)
- Kukuričné tortilly
- Soľ
Postup
Vyprážané chipsy
- Chipsy sa budú smažiť lepšie, pokiaľ budú najskôr trochu vysušené. Buď tortilly necháme celé cez noc vonku, na vzduchu alebo ich trochu vysušíme v rúre či mikrovlnke
- Ak ich chceme sušiť v rúre, tak ich rozložíme v jednej vrstve na plech a pečte pri 180 stupňoch po dobu 5 minút
- Alebo ich položíme v jednej vrstve na papierovú utierku av mikrovlnnej rúre ich dáme na 20 až 60 sekúnd piecť
- Každú tortillu nakrájajte na 6 dielov v tvare trojuholníka
- Na panvici rozohrejeme na stredne vysokú teplotu olej
- Pripravíme si papierovú utierku na veľkom tanieri k ruke
- Do horúceho oleja vložíme hrsť tortillových trojuholníkov
- Uistíme sa, že sa neprekrývajú a že sú všetky strany ponorené v oleji
- Vyprážame asi 2 minúty, kým chipsy nezačnú ľahko hnednúť a nebudú chrumkavé
- Chipsy presunieme na tanier vyložený papierovou utierkou
- Nachos posypeme soľou
- Na ne položíme ďalšiu papierovú utierku, na ktorú neskôr položíme ďalšiu várku
- Tieto chipsy sú najlepšie teplé a čerstvo vyrobené
Nachos pečené v rúre
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Tortilly nakrájame na trojuholníčky
- Trojuholníky rozložíme na plech v jednej vrstve
- Tortillové chipsy pečieme asi 6 minút, potom ich pomocou klieští otočíme
- Posypeme ich trochou soli a pečieme ďalších 6 až 9 minút, kým sa nezačnú farbiť do zlatista
- Nakoniec ich vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
- Pred podávaním ich posypeme ešte trochou soli
Nachos pečené v mikrovlnnej rúre
- Tortilly nakrájame na mesiačiky
- Mikrovlnnú rúru vyložíme papierovou utierkou
- Tortilly rozložíme v jednej vrstve na papierovú utierku, tak aby jednotlivé chipsy mali medzi sebou dostatok miesta
- Doba pečenia sa bude líšiť v závislosti od výkonu mikrovlnnej rúry a od toho, koľko tortill pripravujeme
- Približne to bude asi minúta pečenia na 6 trojuholníčkov
- Začneme však v malých intervaloch, kým nenájdeme ten správny pomer, aby sme chipsy hneď nespálili
- Chipsy ihneď podávame
Tipy na omáčky k nachos
Mango avokádová salsa
Čo budeme potrebovať
- 400 g mango (nakrájané na kocky)
- Veľká hrsť koriandra (nasekaného)
- ½ malé červené cibule (nasekané)
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- Lyžička soli
- 4 stredná zrelá avokáda
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame mango, koriander a červenú cibuľu
- Tridsať minút pred podávaním olúpeme a nakrájame avokáda na kocky
- Do misy s mangom pridáme avokádo, limetkovú šťavu a soľ
- Avokádo jemne vmiešajte do mangovej zmesi
- Salsu z manga chladíme aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili
- Po 30 minútach salsu ochutnáme a upravíme soľ podľa svojich preferencií
Omáčka zo špenátu, artičoku a slaniny
Čo budeme potrebovať
- 6 plátkov slaniny (nakrájaných)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 400 g plechovky artičokov (okapaných a nakrájaných)
- 250 g mrazeného špenátu (rozmrazený, scedený a nakrájaný, alebo 300 g čerstvého špenátu, jemne nasekaného)
- ½ lyžičky mletej červenej papriky
- ½ lyžičky soli
- 150 g smotanového syra
- 100 g strúhaného syra
- 125 g kyslej smotany
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Nakrájanú slaninu dáme na panvicu a vyprážame 7 až 10 minút, na strednú teplotu do chrumkava
- Slaninu preložíme na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkala
- Na panvici necháme vyškvarený tuk zo slaniny
- Časť slaniny si dáme bokom na posypanie dipu
- Do panvice pridáme cesnak a varíme, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd
- Pridajte artičok, špenát, červenú papriku a soľ
- Varíme za občasného miešania asi 5 minút, kým sa artičoky neprehrejú a špenát nezvädne
- V strednej miske zmiešame smotanový syr, strúhaný syr, kyslú smotanu, slaninu a špenátovo-artičkovú zmes, kým sa dôkladne nespoja
- Zmes preložte do zapekacej misy a pečieme asi 20 minút, kým po okrajoch nebubla
- Zmes necháme mierne vychladnúť, potom posypeme odloženou slaninou a podávame s chipsy
Tento dip je najlepšie jesť hneď za tepla. Pokiaľ trochu vychladne a začne tuhnúť, dajte ho na minútu alebo dve do mikrovlnky, aby sa syr znovu rozpustil.
Syrová omáčka
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice masla (nakrájaného na kocky)
- 2 lyžice hladkej múky
- 125 ml smotany na varenie
- 125 ml mlieka
- Lyžičky cesnakového prášku
- Lyžička cibuľového prášku
- Lyžička červenej papriky
- 130 g bieleho tvrdého syra
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 50 g nakrájaných zelených čili papričiek
- Soľ
- Korenie
Postup
- Maslo rozpustíme vo veľkom hrnci na stredne nízkej teplote
- Pridáme múku a tú do hladka zašľaháme
- Postupne zašľaháme smotanu, mlieko, cesnakový prášok, cibuľový prášok a papriku
- Zmes privedieme do varu a varíme a šľaháme 2 minúty do zhustnutia
- Znížime teplotu na minimum a postupne pridávame syry a miešame, kým sa nerozpustí
- Hrniec zložíme z platne
- Vmiešame zelené chilli
- Dochutíme soľou a korením
- Pridáme mlieko
- To pridávame po 1 polievkovej lyžici, až do požadovanej konzistencie
- Podávame s domácimi tortilla chipsy, ktoré sme popísali vyššie
História nachos
Nachos vznikol v meste Piedras Negras, Coahuila, tesne za hranicou s Texasom. Nachos boli prvýkrát upečené v roku 1940, vo Victory Club, keď sa pravidelná zákazníčka, spýtala, či by s priateľkami mohli dostať inú popoludňajšiu desiatu ako obvykle.
Vo chvíli kulinárskej inšpirácie boli k čerstvo usmaženým kúskom kukuričných tortill, pridané nakladané kúsky jalapeno a tavený syr. Tento recept bol neskôr, roku 1954, vytlačený v kuchárke Svätej Anny a popularita pokrmu sa rýchlo rozšírila po celom Texase a juhozápade.
Dnes si ho vychutnávame v najrôznejších podobách s najrôznejšími omáčkami a prílohami. Presne tak ako ich vidíte tu, v našich receptoch na nachos.