Morbier, francúzsky aromatický syr, ktorý si môžete jednoducho vychutnať aj u vás doma

Morbier patrí k najznámejšiemu a najobľúbenejšiemu syru vo Francúzsku.

V našom článku si môžete prečítať o jeho histórii, výrobe, chuti, ale hlavne ako si ho každým sústom vychutnať čo možno najviac!

Čo je syr Morbier?

Ide o polomäkký syr z kravského mlieka pomenovaný po malej dedine Morbier vo Francúzsku a jeho tradícia siaha až dve storočia dozadu.

Syr má slonovinovú farbu a je trochu mäkký a pomerne pružný. Jeho poznávacím znamením je čierna popolavá vrstva bez chuti, ktorá sa nachádza uprostred. Dnes je tmavá vrstva skôr na ozdobu a nemusí byť skutočnou vrstvou popola, pokiaľ nie je vyrobený tradičným spôsobom.

Úplné zrenie trvá 45 dní až 3 mesiace a počas tejto doby jeho kôra zožltne a zvlhne. Syr má aj početné malé otvory rozptýlené po celom tele.

Pokiaľ je syr vyrábaný tradičným spôsobom, tak vrstva popola oddeľuje ranné mlieko od večerného. Vrstva popola, ktorá sa sypala na večernú vrstvu spracovaného mlieka, mala zabrániť okoraniu syra a odpudiť hmyz až do budúceho dňa, kedy sa navrch pridalo ranné spracované mlieko.

Veľké koleso plesňového syra s tmavým pruhom uprostred.
Zdroj: cheesemaking.com

Nutričné hodnoty syra Morbier (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
350 kcal 0 g 0 g 29 g 20 g 22 g 1 g 2 g

Ako Morbier chutí?

Syr má bohatú a krémovú chuť a jeho telo je doplnené malými otvormi.

Vôňa je trochu nepríjemná, hoci chuť je bohatá a krémová, pripomínajúca čerstvé seno, orechy a ovocie, s mierne horkou dochuťou.

Popolavá vrstva nemá žiadnu príchuť.

Veľký kus syra s figami a alkoholom.
Zdroj: stamfordcheese.com

Ako Morbier pripraviť?

Skvele sa hodí na sendviče, s krekermi, orieškami, hrozno a tiež ho môžete pridať na večierkové kanapky ako na ne si prečítate v našom obsiahlom článku
Podávajte ho čerstvý alebo rozpustený na chlebe alebo využite jeho vlastnosti a pridajte ho do jednej z týchto originálnych syrových polievok
Dobre sa hodí aj ako doplnková surovina na grilované jedlá alebo do týchto slaných dobrôt z lístkového cesta
Skombinujte ho s hruškovým chutney

Párovanie s nápojmi

Víno

  • Tramín Gewurz
  • Pinot Noir
  • Veltlínske zelené
  • Chénas
  • Juliénas

Pivo

  • Grodziskie
  • Dubbel
Zapečená miska s krevetami a aromatickým syrom.
Zdroj: thebbqbastard.com

Čím syr Morbier nahradiť?

V prípade potreby možno ako náhradu použiť syr R aclette alebo taliansku Fontinu .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)