Aké sú výhody sladidla laktikol (E966) oproti cukru? A kde všade ho môžeme nájsť?

Laktikol sa používa ako syntetické nízkokalorické sladidlo v potravinách a nápojoch. Ide o sacharidový alkohol, čo je len chemická definícia, v skutočnosti žiadny alkohol neobsahuje. Laktikol môže mať až 40% sladkosti cukru a jeho stabilita v kyslých podmienkach a pri vysokých teplotách umožňuje jeho použitie v rôznych varených potravinách. Navyše nepodporuje zubné kazy a má menší vplyv na hladinu glukózy v krvi v tele, takže je vhodnejšie pre diabetikov.

Hlavné dôležité body o E966 – Laktikolu:

· Je živočíšneho pôvodu
· Jedná sa o syntetické sladidlo
· Pre diabetikov vhodnejšie ako cukor

Výroba E966

Laktikol sa získava z laktózy v srvátke (z mlieka)-

V akých potravinách môžeme laktikol nájsť?

  • pekárske výrobky
  • zmrzlina
  • potraviny bez cukru
  • nízkokalorická čokoláda
  • cukrárske výrobky

Je prísada E966 zdravá?

Väčšina požitého laktikolu je v tele absorbovaná a metabolizovaná ako glukóza, zatiaľ čo zvyšok prechádza fermentáciou v hrubom čreve. To môže spôsobiť plynatosť v dôsledku plynov uvoľňovaných počas fermentácie a mať preháňavé účinky u jedincov, ktorí tieto zlúčeniny netolerujú.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Kyselina octová je ako dôležitá potravinárska prísada schválená pre použitie v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Európskej únie a USA.